Kerstspeelgoed sinds de USSR: de soorten en kenmerken

Hoe ouder we worden, hoe vaker er een verlangen is om terug te keren naar een zorgeloze en gelukkige jeugd, en dit gevoel is vooral sterk op het nieuwe jaar. Tegenwoordig is het steeds beter mogelijk om een ​​kerstboom te ontmoeten die is gedecoreerd in Europese stijl, en dit maakt alleen dat je je bosschoon wilt aankleden in de beste Sovjettradities, erop moet letten dat er katoen op komt dat de sneeuw imiteert, en een katoenen kerstman met je kleindochter Snow Maiden.

Geschiedenis van

In de Sovjettijd heeft het speelgoed veel overleefd, maar we zullen beginnen met de pre-revolutionaire tijden, toen de traditie van het versieren van de nieuwjaarsboom voor het eerst verscheen.

In Rusland begon voor het eerst het nieuwe jaar en de coniferen te verkleden onder Peter de Grote. Het was tijdens een van zijn reizen in Europa, hij zag een prachtige naaldboom, versierd met appels, snoep en mandarijnen. Het spektakel was erg in trek bij de toekomstige keizer en daarom werd onmiddellijk nadat hij aan de macht kwam een ​​decreet uitgevaardigd, volgens hetwelk alle inwoners van Rusland verplicht waren om een ​​jeneverbes of een pijnboom in hun huis te leggen vóór het nieuwe jaar en deze te versieren met verschillende soorten fruit en snoep.

Toen Peter I stierf, vervaagde de traditie van het feest geleidelijk aan en kreeg alleen nieuwe kracht onder Nicholas II.

In die jaren was kerstboomversiering bedoeld om de overvloed, luxe en hoge sociale status te benadrukken. Het meeste speelgoed werd uit Duitsland gehaald, hoewel halverwege de XIXe eeuw artels werden gemaakt, die sprankelend klatergoud, pailletten en iriserende metalen draden produceerden.

Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog leerden Duitse gevangenen onze meesters om glaswerk te makenDe daaropvolgende revolutie veranderde echter al snel het lot van de wintervakantie in de staat.

Aan het eind van de jaren twintig bleek de viering van het nieuwe jaar ten strengste verboden als een manifestatie van het burgerlijke leven.Ze schreven over de boom als een 'relikwie van de priester' en zelfs de kunstenaars spotten onvermoeibaar over hun karikaturen over de versierde dennen.

In 1935 veranderde het beleid van de partij echter. Het was in die tijd dat prominente openbare figuren uit die periode een verklaring aflegden over de terugkeer van de nieuwjaarsviering. Dit was te wijten aan het feit dat rijke en rijke ambtenaren in het tsaristische Rusland luxe nieuwjaarsvakanties organiseerden voor hun kinderen, en dat de kinderen van arbeiders en boeren alleen maar gedwongen waren om hen door de ramen te bespioneren en de celebrerende rijken te benijden. Dus werd besloten om de vakantie terug te brengen naar het gewone volk en om de kinderen van de werkende bevolking van de Sovjet-Unie te plezieren.

Echter, voor de fabrikanten van kerstversieringen in die periode werd het een hele moeilijke taak om het Kerstdenken in een communistische dennenboom te veranderen.

En de oplossing werd gevonden: fabrikanten hebben de productie van thematische producten onder de knie. Engelen met vleugels veranderden bijvoorbeeld in pioniers en een ster van Christian Bethlehem werd rood.

Er werd een speciale handleiding gepubliceerd, in overeenstemming waarmee de nieuwjaarsboom werd aangekleed.Op de top moet een scharlaken vijfpuntige ster zijn bevestigd, het was nodig om treinen, vliegtuigen, pantserwagens en andere symbolen van de Sovjetman aan de randen van de takken op te hangen. Echter, in het midden, dichter bij de stam, waren kleine bonbonnières, dammen en piramides toegestaan.

De tijden veranderden, de stijl van het bord veranderde en geleidelijk werden speelgoed met de symbolen van de arbeiders en boeren verdrongen door afbeeldingen van sprookjeshelden., dieren, en later gebruikelijke ballen, witte sneeuwvlokken en andere heldere, mooie en vooral zeer speelgoed kwamen ze vervangen.

types

Zelfs tijdens de Tweede Wereldoorlog probeerden mensen de nieuwjaarsboom in huizen te versieren als herinnering aan een vreedzaam bestaan ​​en een symbool van overwinning op de vijand. De industrie in die jaren besteedde echter al haar macht aan de behoeften van het front, dus de decoraties voor het nieuwe jaar waren gemaakt van militair afval. Zo waren speelgoedtanks en kanonnen gemaakt van tin, en metalen chips werden gebruikt om vijfpuntige sterren en sneeuwvlokken te maken.

In die jaren werd op grote schaal gebruik gemaakt van zelfgemaakte speelgoed, dat werd gemaakt van wat er te koop was. De gebruikte grondstof was karton, stroken stof en zelfs eierschaal,en aan het front maakten de soldaten hun humeur met slingers van beeldjes gemaakt van watten, verbanden, vodden en zelfs epauletten.

Het meest typische speelgoed van die tijd - de gebruikelijke geblazen lamp Iljitsj. Ze was geschilderd, bevestigde een touw en hing aan de kerstboom.

Na de oorlog hadden mensen meer dan ooit een vakantie nodig, dus sinds 1946 werd de productie van kerstboomversieringen volledig hervat en een paar jaar later werd het ontwerp van speelgoed veel vrediger, vriendelijker en magischer. In 1949 werden er decors uitgegeven ter ere van de helden van zijn beroemdste sprookjes ter ere van de verjaardag van de geboorte van A.S. Pushkin. Later verschenen decoraties op basis van de werken "Chipollino", "Doctor Aibolit", "Frog-reiziger", "Roodkapje" en anderen.

Aan het begin van de jaren 50 waren glazen kralenkettingen op grote schaal verspreid.evenals een grote verscheidenheid aan vogels, dieren, muzikanten en circusartiesten. Daarnaast waren er veel vraag naar huizen en sneeuwvlokken, vooral als "met sneeuw bepoederd".

In het tijdperk van stagnatie in de USSR werden veel speelgoed van papier-maché gemaakt. Het land had geen tekort aan papier, dus de binnenlandse technologen hielden van de techniek.

Het bereik was voor het grootste deel afbeeldingen van dieren en menselijke figuren. Van bovenaf waren ze bedekt met een laag bertoletzout, waardoor ze zachter en lichtjes glansden.

By the way, tegenwoordig worden dergelijke items zeer gewaardeerd onder verzamelaars.

ontwerp

Het ontwerp van Sovjet-speelgoed kan volledig vertellen hoe het beleid van de partij en de regering is veranderd.

De allereerste speeltjes werden ontworpen om de ideeën van het communisme over te brengen aan de massa's, dus omvatten ze de symboliek van de Sovjetstaat. (sikkel, hamer, vijfpuntige ster), en ook de kracht en macht van het land aangetoond (tanks, vliegtuigen, kanonnen, vliegtuigen en soldatenfiguren met honden).

Aan het einde van de jaren dertig werd de poolcirkel actief ontwikkeld in de USSR, wat ook tot uitdrukking kwam in de stijl van sieraden. Speelgoed dat symbool staat voor ijsberen, pinguïns, hockeyspelers en poolreizigers wordt veel gebruikt. Tegelijkertijd begonnen de eerste serieuze stappen de hemel te veroveren, wat onmiddellijk tot uiting kwam in de kerstboomversiering - kleine luchtschepen en parachutisten namen de bocht.

Na het overweldigende succes van de film Circus, de vraag naar speelgoed met clowns,getrainde honden, olifanten en beren, en negrita's bezetten een speciale plaats (naar verluidt werd hun vrijlating geregeld in opdracht van Stalin zelf, die deze film heel erg leuk vond).

Op het moment van Chroesjtsjov, toen de nadruk in de Sovjet-Unie lag op de ontwikkeling van de landbouw, werden speelgoed met afbeeldingen van groenten al snel populair. Op de kerstbomen van de Sovjet-bevolking groeide bijna alles op wasknijpers: druiven, appels, peren, citroenen, komkommers en zelfs tomaten. Maar maïs bezette een speciale plaats. Waarschijnlijk was het moeilijk om een ​​huis te vinden waarin deze gele koningin van de velden niet zou zijn.

Opgemerkt moet worden dat zij - Chroesjtsjov's maïs - het enige sieraad is dat sindsdien onafgebroken is geproduceerd gedurende de gehele periode van het bestaan ​​van de USSR.

Even later begonnen we de release van 'babes'. Het waren kleine kopieën van grote kerstboomversieringen: ballen, beeldjes en dieren. Het idee kwam naar ieders smaak, dus dit speelgoed was in bijna elk huis versierd met naaldtakken of kleine kersttabletten.

De eerste vlucht van Gagarin in de ruimte was een mijlpaal in het leven van de burgers, en dit werd meteen weerspiegeld in het ontwerp van kerstversiering., een begin maken met een echte "ruimtetijdperk" in de productie van de nieuwjaarsinrichting. Enorme kosmonauten, miniatuurraketten en satellieten verschenen in grote aantallen.

Halverwege de jaren 60 begonnen experimenten met de vorm. Het was toen dat ze de productie van speelgoed onder de knie hadden, die al op moderne modellen lijken: ballen en ijspegels met kleine bagger en rijm. En wat speelgoed zelfs bedekt met fluorescerende verf.

In de jaren 1965-1969 kwam het tijdperk van standaardisatie, dus de release van de nieuwjaarsdecoraties werd serieel. Dit leidde tot een aanzienlijke vermindering van het aantal geproduceerde modellen. En aan het begin van de jaren 80 bleven alleen de thema's Nieuwjaar en sprookjes over.

In dezelfde periode werd het populair om metalen metaalfolie aan een boom te hangen. Soms werd het zo strak aan de boom gehangen dat het moeilijk was om niet alleen de versieringen te zien, maar ook de pluizige takken van de groene schoonheid. Dit leidde ertoe dat thematische decoraties veel kleiner werden en ze werden zelf geometrisch en abstract.

In de jaren 1990 werd absolute leiding gegeven aan ballen, klokken en huizen. Een overvloed aan glitter is een kenmerk geworden van het sieradenontwerp van die tijd.

In die tijd begonnen Westerse trends de mode te beïnvloeden, dus halverwege de jaren negentig was de kerstboom op het toppunt van populariteit in één kleur versieren. Deze tendens van die periode is gewend geraakt aan onze landgenoten, dus zelfs nu kun je in veel huizen kerstbomen vinden waarin zowel ballen als guirlandes in één schaduw worden geselecteerd.

De ballen in die jaren waren erg mooi, hun kenmerkende eigenschap was een kleine ronde holte. Toen het licht raakte, verscheen er een buitengewoon effect, alsof er een fabelachtige verlichting flitste. Aangezien het nieuwe jaar om middernacht verschijnt, was er veel vraag naar speelgoed met een afbeelding van een klok. Vaak kregen ze de meest centrale plaats op de boom. En, natuurlijk, versierde een ster de kroon.

En onder de nieuwjaarsboom werden de figuren die de hoofdwizard van Santa Claus en Snow Maiden afschilderden zeker geplaatst. Meestal waren ze gemaakt van geperst katoen, papier-maché of plastic.

Hoe doe je het zelf?

Het is niet zo eenvoudig om speelgoed met je eigen handen te maken dat vergelijkbaar is met Sovjet-apparaten, maar het is de moeite waard om de sfeer van dat tijdperk na te bootsen.

De decoraties van papier-maché zijn erg gezellig en vriendelijk.

Om een ​​unieke handgemaakte decoratie te maken, is het noodzakelijk om karton of ander ongewenst papier in water te weken. Wanneer de massa is doorweekt, knijp het in en vermaal het goed. Als het huis een blender heeft, is het erg handig. De papiermassa wordt gemengd met een mengsel van PVA, zetmeel en water, in gelijke hoeveelheden genomen, en dan gegoten figuur, zorgvuldig alle onregelmatigheden vermalen en geen leegtes achterlaten. Als de blanco klaar is, laat men deze drogen en vervolgens geverfd.

Om het stralender en zelfs stralender te maken, strooien sommige de oppervlakte met gewoon tafelzout of suiker - ze verraden een mysterieuze glans en verbergen gebreken.

Er is een andere versie van de vervaardiging van dergelijk speelgoed. Een beeldje van een toekomstig stuk speelgoed is gevormd van plasticine en gelijkmatig geplakt met kleine stukjes dun gescheurd papier, bijvoorbeeld kranten of pagina's van oude schriftjes. Plakken moet uniform en dicht zijn. Je hebt minimaal 6-7 lagen nodig. Omdat de lijm beter is om PVA te gebruiken.

Na het werk laat men het speelgoed drogen. Vervolgens wordt de figuur voorzichtig in tweeën gesneden, de klei verwijderd, de helften van het speelgoed opnieuw gevouwen en weer aan elkaar gelijmd met stukjes papier: om te beginnennaden zijn in meerdere lagen gelijmd en vervolgens op de rest van het oppervlak om oneffenheden te voorkomen. Aan het einde van het werk wordt het product geverfd en aan de kerstboom gehangen.

Heel vintage zijn speelgoed gemaakt van zoutdeeg, maar ook van karton. Hun productie zal plezier brengen aan elk kind, en het uiterlijk zal zowel baby's als hun ouders verheugen.

Zeer origineel speelgoed is gemaakt van textiel. Ze worden "zolderkamer" genoemd. De technologie is heel eenvoudig: een figuur van het gewenste ontwerp is genaaid van een wit canvas, gevuld met opvulling polyester en geverfd. Maar juist in de kleuring ligt het belangrijkste hoogtepunt: om het product het effect van de oudheid te geven, wordt het niet bedekt met eenvoudige verf, maar met witte gouache, waarin koffie wordt toegevoegd en een beetje lijm om de coating te fixeren (PVA is hiervoor optimaal). Sommige vullen de compositie ook aan met een vleugje vanille en kaneel. In dit geval blijkt het speelgoed niet alleen "ouderwets" te zijn, maar ook geurig, en de geur duurt soms een jaar of zelfs meer.

En natuurlijk wordt een grote ruimte voor de fantasie om retro-speelgoed te maken gegeven door de decoupage-techniek. Je kunt de meest eenvoudige kerstballen kopen, ze bedekken met witte verf en lijm (in de verhouding van 1 op 1), en vervolgens themaservetten gebruiken om het gewenste decor in de voorgestelde techniek te maken.

Prachtige voorbeelden

De meest zeldzame zijn de decoraties uit de tijd van de USSR met de communistische symbolen.

Maar voor de meerderheid van onze landgenoten is het Sovjet-kerstboom-speelgoed geassocieerd met de helden van goede sprookjes en magische dieren.

In die tijd werden niet alleen krachten, maar ook ziel geïnvesteerd in de vervaardiging van ballen. Daarom is het gewoon onmogelijk om iets als dit vandaag in de schappen te vinden.

Hoe maak je een vintage sneeuwpop, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer