Mechanismen van transformatie van banken

 Mechanismen van transformatie van banken

Bij het kopen van een bank voor thuis of cottage, moet speciale aandacht worden besteed aan het apparaat van de transformatie. De organisatie van de slaapruimte en de duurzaamheid van het model hangen ervan af. Tegenwoordig zijn de transformatiemechanismen van banken heel divers. Ze zijn ontwikkeld rekening houdend met het gebied van het pand, vaak veranderen ze gemakkelijk een bank in een bed. Zelfs een puber kind kan ze aan. Om niet verward te raken bij het kiezen, moet u het werkingsprincipe, de kenmerken van elk apparaat en de mate van belasting van het meubelframe kennen.

Soorten bankmechanismen naar type transformatie

Er zijn drie soorten banken met speciale transformatiemechanismen. Ze kunnen zijn:

 • In directe modellen - het gebruikelijke ontwerp van het hoofdonderdeel weergeven met armleuningen of zonder hen, met een linnenkast (en in sommige uitvoeringen - een doos waarin het blok van een ligplaats is gelegen).
 • In hoekontwerpen - met een hoekelement met zijn functionaliteit in de vorm van een nis, een ruime doos voor beddengoed of andere dingen. Hiermee kunt u ruimte besparen in de kast.
 • In eiland (modulaire) systemen - constructies die bestaan ​​uit afzonderlijke modules van verschillende grootte, maar van gelijke hoogte (zij veranderen hun functies afhankelijk van hun aantal).

De bank heeft zijn naam te danken aan het transformatiemechanisme. Hoewel bedrijven voor elk model een interessante naam bedenken, is de basis van de naam die een bepaald model kenmerkt juist het principe van zijn mechanisme.

De werking van het apparaat verandert niet - ongeacht het type model (direct, modulair of hoekig). De bank klapt naar voren, soms gaat hij omhoog, rolt uit, strekt zich uit, draait.Als dit een direct zicht is, wordt de basis getransformeerd, in de hoekvariant wordt het slaapblok toegevoegd aan de hoek en vormt het een rechthoekig rustgebied. In modulaire structuren wordt het directe deel van een module getransformeerd, zonder de andere te beïnvloeden.

Het werk van elk mechanisme is niet zo moeilijk als het op het eerste gezicht lijkt. Het principe van de werking van structuren is anders en heeft zowel voor- als nadelen. De meeste kunnen op alle soorten banken passen (recht, hoekig, modulair). Voor hen doet de aanwezigheid of afwezigheid van de armleuningen van het model er niet toe. Er zijn echter transformatiesystemen die maar in één type passen.

Glijden en uitnemen

Vooruitstrevende modellen zijn handig, ze zijn compact in opgevouwen toestand, nemen niet veel ruimte in beslag, wekken niet de indruk van een overvolle kamer. Het principe van hun werk is om het blok naar voren te rollen en naar de gewenste hoogte te brengen. Glijdende structuren zijn modellen waarvan de details onderling afhankelijk zijn, dus bij het transformeren van de ene, wordt de andere automatisch geactiveerd.

"Dolphin"

Een van de universele modellen met een vaste rug en een eenvoudig transformatie-apparaat, waardoor de sofa in het midden van de kamer of dicht bij de muur kan worden geplaatst.

Om het model uit te breiden, moet je de luskast onder de stoel trekken, het ontbrekende gedeelte van het bed. Wanneer het blok tot aan de aanslag wordt ingedrukt, wordt het opgetild door de lus, zet het in de gewenste positie op het stoelniveau. Dit ontwerp vormt een ruim en comfortabel oppervlak om te slapen, is bestand tegen een grote gewichtsbelasting.

"Venice"

Het principe van de werking van het vykatny-mechanisme herinnert "Dolphin". Eerst moet je het gedeelte onder de bankzitting helemaal naar de aanslag duwen. Rijd tijdens het rijden met de transformatie-inrichting het stoelblok uit en vergroot de breedte van het bed. Nadat het blok is uitgerold tot het stopt, wordt het met behulp van lussen tot de hoogte van de zitting omhoog gebracht.

Dergelijke ontwerpen zijn handig. Ze zijn vaak te vinden in hoekmodellen, hebben veel vrije ruimte in de hoekelementen.

"Evroknizhka"

Verbeterd "boek" - een geweldige optie voor dagelijks gebruik. Het is uitgerust met een betrouwbaar en gemakkelijk te bewerken transformatiemechanisme dat bestand is tegen dagelijkse spanningen en waarmee de bank in het midden van de kamer of tegen een muur kan worden geplaatst.

Om de transformatie te maken, moet u plaatsnemen, licht optillen, naar voren trekken en naar de grond laten zakken. Verlaag vervolgens de achterkant en vorm een ​​bed.Zulke meubels hebben zelden een ruim slaapbed: het is compact en opgevouwen en niet gemonteerd.

"Conrad"

Het apparaat, dat sommige fabrikanten "Telescope" of "Telescopic" noemen, is een roll-out model. Om een ​​bed van een dergelijke bank te maken, moet je het gedeelte onder de stoel uittrekken, de voet optillen, de kussens in de la leggen, de voet sluiten en de matten erop leggen, ze als een boek draaien.

Het ontwerp is handig en stelt u in staat om een ​​ruim bed te organiseren, zonder de bank van de muur te verwijderen. Het vloeroppervlak moet vlak zijn, net als voor alle uittrekbare mechanismen, dus het tapijt op de vloer kan een storing in het transformatiesysteem veroorzaken.

"Pantograph"

Het ontwerp, bekend als "tick-tock", is een variant met een loopmechanisme. Het is een verbeterde versie van de "Euroboek". Voor transformatie moet je de stoel naar voren trekken met behulp van lussen en deze optillen. Tegelijkertijd zal het de positie zelf nemen en naar beneden vallen. Het zal blijven om de achterkant te laten zakken en een ruime slaapplaats voor twee te vormen.

In sommige modellen heeft de fabrikant extra armsteunen geleverd die het recreatiegebied beperken. Een dergelijk apparaat is duurzaam en maakt het model niet los.Opties met een zachte rug zijn echter niet erg comfortabel. Om zo'n bank uit te breiden, moet deze iets van de muur worden verwijderd.

"Puma"

Dit model is een soort "pantograaf" - met een klein verschil. In de regel hebben deze banken een lage en bewegingloze rug, zodat dergelijke modellen tegen een muur kunnen worden geplaatst, waardoor bruikbare vloerruimte wordt bespaard.

Transformatie wordt uitgevoerd door één verlenging van de stoel - in tegenstelling tot het vorige mechanisme. Wanneer het opkomt en valt, valt het op zijn plaats, tegelijkertijd stijgt het tweede blok van het slaapgedeelte van onder (waar de stoel vroeger was). Zodra de stoel op zijn plaats zit, vormen de twee blokken een groots slaapbed.

"Saber"

Handig uittrekbaar mechanisme "sabel" zorgt voor het veranderen van de grootte van het bed wanneer het volledig of gedeeltelijk ontvouwt. Dit ontwerp is een verschillende linnen doos, een hoge plek om te slapen.

Een meubelbed kan, afhankelijk van het model, uit twee of drie secties bestaan. Om het uit te breiden, moet u in elk geval de stoel, waaronder de linnenbox zich bevindt, naar voren rollen.Tegelijkertijd leunt de rugleuning achteruit en blijft ze op de vereiste positie staan.

"Goose"

Het originele vykatnaya-transformatiesysteem, waarvoor je eerst het bedonderdeel onder de stoel moet uitrollen en vervolgens naar het niveau van de stoel omhoog brengen. Tegelijkertijd is er vanwege de kenmerken van kussens, die tegen de achterkant van de structuur oprijzen, sprake van een toename van het slaapbed.

Montage en demontage van dergelijke structuren kost meer tijd in vergelijking met andere systemen.

Dit model is vrij complex en niet geschikt voor dagelijks gebruik. Maar in opgevouwen toestand zijn de modellen met dit systeem erg compact, ze zien er netjes uit, zodat ze gemakkelijk kunnen worden gekocht als gestoffeerd meubilair voor de datas of woonkamer.

"Butterfly"

Het transformeren van banken met het vlindersysteem wordt beschouwd als een van de meest betrouwbare, sterke en duurzame. Tegenwoordig is zo'n systeem erg populair bij kopers. Ze verandert een bank in een paar seconden in een bed. De transformatie wordt uitgevoerd in twee fasen: de stoel wordt naar voren gerold en vervolgens wordt de bovenste eenheid teruggevouwen (naar het verlengde achtergedeelte).

Het voordeel van het model is een aanzienlijke afmeting van het slaapbed in de ongevouwen vorm en compactheid in het samenstel.Het nadeel van het mechanisme is de kwetsbaarheid van de rollen tijdens de transformatie, evenals de kleine hoogte van het slaapbed.

"Kangoeroe"

Het transformatiemechanisme van de "kangoeroe" lijkt op het systeem "dolfijn" - met een klein verschil: scherpe bewegingen, vergelijkbaar met kangoeroesprongen. Het heeft een lager gedeelte onder de stoel, dat gemakkelijk kan worden uitgetrokken als het wordt uitgevouwen. Intrekbare eenheid stijgt naar de juiste plaats, in nauw contact met de hoofdmatten.

Het belangrijkste dat een dergelijk mechanisme onderscheidt, is de aanwezigheid van hoge metalen of houten poten. De nadelen van het systeem omvatten een korte levensduur met frequente transformatie. Dit ontwerp kan niet betrouwbaar worden genoemd.

"Hesse"

Het apparaat van dit mechanisme lijkt op het "dolfijnensysteem". Om zo'n bank uit te breiden, moet je eerst de lus van het onderste gedeelte onder de stoel trekken en helemaal naar beneden duwen. Tegelijkertijd uitrollen en plaatsen. Vervolgens wordt de eenheid verhoogd tot het niveau van de hoogte van het bed, de achterbankmat verlaagd en vormt een volledig slaapbed in drie delen.

Dit systeem wordt gebruikt in rechte en hoekige modellen van banken. Het heeft echter ook nadelen, omdat bij het constant uitrollen van het blok een grote belasting op het bankframe wordt gecreëerd.Als u de rollen niet verzorgt, moet het mechanisme bovendien in de loop van de tijd worden gerepareerd.

vouwen

Mechanismen met vouwsecties zijn niet ingewikkelder dan uitnemingen. Meestal zijn ze gebaseerd op de meest veelzijdige systemen ("kikker"), dus het kost niet meer dan een paar seconden om van de bank een tweepersoonsbed te maken. Voor hun transformatie is het niet nodig secties uit de stoel te rollen.

"Click-klyak"

Het ontwerp van dit mechanisme heeft de tweede naam: "Tango". Sommige fabrikanten noemen het "Finn". Dit is een model van dubbele toevoeging, een verbeterde versie van het klassieke "boek".

Als u de bank wilt uitklappen, moet u de stoel hoger plaatsen totdat deze klikt. Tegelijkertijd wordt de rugleuning naar achteren neergelaten, wordt de zitting iets naar voren geduwd en openen de twee helften van het blok in een enkel oppervlak om te slapen.

"Het boek"

Het eenvoudigste transformatiemechanisme, dat lijkt op de opening van het boek. Om de bank op een bed te laten lijken, moet u de stoel hoger plaatsen en de rugleuning omlaag brengen. Wanneer de rug begint te vallen, wordt de stoel naar voren geduwd.

Dit is een klassiek beproefd mechanisme. Dergelijke banken zijn universeel en geschikt voor reguliere transformatie.Hun mechanisme is zo eenvoudig mogelijk, dus het is niet onderhevig aan storingen en wordt gekenmerkt door een lange levensduur.

"Schaar"

Het mechanisme van transformatie van de hoekbank, waarvan het principe is om de ene sectie naar de andere te draaien - met de opvouwbare blokken en betrouwbare bevestiging van de secties met een metalen vatting vanaf de onderkant. Dit vormt een compact slaapbed met een nachtkastje, open als gevolg van de transformatiesecties.

"Caravan"

Het ontwerp, waarvan het inklappen vergelijkbaar is met het "Eurobook" -systeem, heeft echter een vaste rugleuning en in plaats van twee delen van een slaapbed zijn er drie opgemaakt. In dit geval wordt de stoel ook omhoog gebracht en gelijktijdig naar voren getrokken en vervolgens in de vloer neergelaten. Op dit moment strekt de volgende zich onder elk blok uit en voegt ze samen in één gebied om te slapen. Comfortabel ontwerp met een ruime zithoek. Bij sommige ontwerpen wordt in plaats van het derde gedeelte een opvouwbaar kussen gebruikt dat voor een vaste rugleuning staat.

"Daytona"

Systeem met opklapbare vaste kussens die de functie van de rugleuning vervullen. Het mechanisme lijkt een beetje op een clamshell.Om de bank in een bed te veranderen, moet je de kussens naar de bovenste positie brengen, dan de onderste in de daarvoor bestemde plaatsen zetten, de hendel pakken en het zitgedeelte naar beneden draaien, waarbij het slaapbed in twee of drie delen wordt geopend. Wanneer het bed is ontbonden, moet u de kussens laten zakken en ze op het bed wikkelen.

"Tornado"

Het vouwmechanisme bedoeld voor dagelijks gebruik. In het hart van het ontwerp bevindt zich een "opklapbed" met dubbele toevoeging, dat verborgen is in de gebruikelijke positie van de bank. Het transformeert zonder de stoel te verwijderen, na het kantelen van de achterkant van het model. Het ontwerp is handig, het is niet erg moeilijk om te demonteren, het heeft stalen elementen en een rooster aan de basis, evenals matten met een gemiddelde hardheid.

uitrollen

De volgende apparaten bieden transformatie door de secties uit te vouwen. In de meeste modellen (behalve de "accordeon"), is de rugleuning onbeweeglijk en neemt niet deel aan het demonteren van de bank.

"Accordeon"

Het apparaat is een mechanisme dat lijkt op het uitrekken van de vacht van harmonieën. Om zo'n bank te spreiden, hoef je alleen maar aan de stoel te trekken. In dit geval zal de rug, bestaande uit twee blokken die van boven zijn verbonden, automatisch naar beneden vallen en in twee helften uiteenvallen.

Dit mechanisme is handig en betrouwbaar, het is vrij eenvoudig te gebruiken, maar het is niet geschikt voor dagelijks gebruik, omdat bij constante belasting het lijf van de bank snel wordt losgemaakt.

"Belgisch vouwbed"

Dit ontwerp lijkt op de "clamshell", verborgen onder de modulaire matten van de bank. Zelfs uiterlijk lijkt het systeem op een vertrouwd meubelstuk met metalen steunen. Het enige dat het onderscheidt is dat het aan de onderkant van de bank is bevestigd en er recht uit gaat draaien, waardoor het zitgedeelte naar beneden wordt gedraaid

"Frans kinderbedje"

Een alternatief voor het "accordeon" -systeem is met het verschil dat in de laatste de slaapplaats uit drie blokken bestaat (volgens het principe van het vouwen van de ventilator), en in dit systeem worden de blokken naar binnen gekeerd en uitgevouwen als ze worden uitgevouwen. Ze zijn uitgerust met steunen en hebben een smal soort vulling, wat een minpunt is van dergelijke structuren.

Als u de bank wilt uitbreiden, moet u de modulaire kussens van de stoel verwijderen.

"Amerikaans opklapbed" ("Sedaflex")

Een dergelijk mechanisme is betrouwbaarder dan zijn Franse tegenhanger. U hoeft niet eerst de kussens van de stoel te verwijderen vóór de transformatie.Het systeem impliceert identieke secties (er zijn er drie) die na elkaar worden gelegd wanneer de stoel omhoog wordt gebracht. Een dergelijk mechanisme is behoorlijk duurzaam, maar het is alleen geschikt als een gastoptie, omdat het dunne matrassen heeft, er geen wasruimte is en stalen constructie-elementen worden gevoeld bij de verbindingen van de secties.

"Spartak"

Optie met een clamshell-mechanisme. De vouwconstructie bevindt zich onder de stoel bestaande uit modulaire kussens. Om de bank een bed te maken, moet je de kussens verwijderen en de clamshellblokken vrijmaken. Omdat ze zich in een ingepakte positie bevinden, nemen ze eerst de bovenste, stellen ze de gewenste positie in door een metalen steun te plaatsen en vouwen ze vervolgens de resterende secties uit. Dit ontwerp is niet ontworpen voor dagelijkse transformatie, maar ook voor analogieën.

Met draaimechanisme

Modellen met een draaimechanisme verschillen van andere systemen die gemakkelijk kunnen worden getransformeerd. Daarin is de belasting op het frame minimaal, omdat het niet nodig is secties uit te rollen tot het stopt. Ze hoeven geen extra blokken op te tillen.

Zowel het integrale deel van de bank als het onderdeel van elke eenheid kunnen zich omdraaien, afhankelijk van het model.Een dergelijk mechanisme wordt gebruikt in hoekmodellen, waarbij de twee helften van de secties met blokken worden verbonden tot een enkele ligplaats. Het werkingsprincipe van het systeem is gebaseerd op het 90 graden draaien van de helft van het blok en het naar een ander deel van de bank rollen (met daaropvolgende fixatie).

Met opvouwbare armleuningen

Opklapbare armleuningen - een unieke transformatiemethode. Vandaag de dag, deze banken - in het centrum van de aandacht van ontwerpers. Met hun hulp kunt u het kinderdagverblijf omringen, waarbij de afmetingen van het meubilair indien nodig worden aangepast.

"Lit"

Het originele ontwerp waarmee u de grootte van het bed kunt wijzigen vanwege de vervorming van de armleuningen. Tegelijkertijd kunnen de zijkanten zelf onder elke hoek worden geplaatst - en zelfs de posities kunnen verschillen. Om de bank in een eenpersoonsbed te veranderen, moet u eerst de armsteun naar binnen tillen totdat hij stopt, en vervolgens - vouw hem uit. Deze ontwerpen zijn ontworpen voor directe soorten banken, ze worden gekocht voor kinderen en tieners.

"Elf"

Een handig systeem voor kleine kamers en kinderkamers, een groot gebied voor transformatie is niet nodig. Meubilair kan tegen de muur worden geplaatst. Deze bank kan worden vergeleken met zijn tegenhanger, hij heeft een compacte behuizing en ruime opbergruimte voor beddengoed.Het oppervlak van de zitting en de armleuningen vormen een enkele eenheid die zich in de lengte ontvouwt.

Met fauteuils

Dergelijke apparaten zijn iets gecompliceerder dan de rest. Bovendien kunt u met het ontwerp van het mechanisme eenvoudig de positie van de hellingshoek van de rugleuning en de voetsteun wijzigen, waardoor de gebruiker de meest comfortabele positie heeft. Deze bank kan worden uitgerust met een massage-mechanisme, het heeft een vrij solide uiterlijk, maar de transformatie naar een bed wordt niet uitgevoerd.

Dubbele en drievoudige toevoegsystemen

Transformatiemechanismen kunnen variëren. In de regel geldt hoe ingewikkelder het mechanisme, hoe meer componenten van het bed (het aantal toevoegingen). Vouw- en uitschuifbare sofa's vallen in deze categorie.

Welke is beter om te kiezen voor de dagelijkse slaap?

Bij het kiezen van een bank voor dagelijks gebruik, moet u letten op het ontwerp, waarbij de belasting op het frame tijdens de werking van het mechanisme het meest uniform is en het lichaam niet losmaakt.

Het is noodzakelijk om niet alleen het mechanisme correct te kiezen, maar ook de mate van stijfheid van de rugleuning, de stoel. Het is ook noodzakelijk om een ​​goed stofferingmateriaal te kiezen en aandacht te schenken aan modellen met de mogelijkheid om hoezen te verwisselen.

Blokken vullen

Als je een bank kiest voor de dagelijkse slaap, is het de moeite waard om de blokvuller te overwegen. Het is van twee soorten: lente en veerloos.

De eerste verpakkingsopties onderscheiden zich door de aanwezigheid van gedraaide veren (de positie is verticaal). We kunnen afhankelijke en onafhankelijke typen onderscheiden. In het eerste geval buigt de bank naar beneden. Dergelijke matten zijn onbetrouwbaar omdat ze niet de juiste ondersteuning van de wervelkolom hebben tijdens rust of slaap (in een zittende en liggende positie).

Veren van het onafhankelijke type raken elkaar niet, dus elk van hen werkt zelfstandig, zonder de anderen te dwingen binnen te duiken waar ze niet nodig zijn. Als gevolg hiervan blijft de rug altijd vlak en neemt de belasting op de rug af.

Springless matten hebben een opmerkelijk orthopedisch effect, het is de preventie van problemen in verband met de wervelkolom. Ze zijn niet alleen veilig, maar ook zeer comfortabel, zorgen voor een volledige en juiste rust tijdens de slaap.

Dit type vulmiddel is hypoallergeen, deze pakking is niet gevoelig voor schimmelvorming. Het is bestand tegen stofophoping, omdat er geen significante holtes zijn. De beste bronnen zonder veren zijn natuurlijke of kunstmatige latex, kokosvezels, polyurethaanschuim van het type HR.

Welke is beter?

Om de bank lang te serveren, is het beter om een ​​kwaliteitstype vulmiddel te kiezen: een blok met onafhankelijke veren, latex of kokos. Het is heel goed als het type mat wordt gecombineerd - wanneer niet alleen de kern van de pakking wordt toegevoegd, maar ook ander materiaal (om de gewenste stijfheid te geven).

Als het latexblok niet geschikt is voor het budget, moet u letten op meubilair van polyurethaanschuim type HR of synthetische latex. Deze materialen zijn iets minder dan dure pakkingen, maar als ze op de juiste manier worden gebruikt, zullen ze 10-12 jaar meegaan.

Wat betreft het transformatiemechanisme, de dolfijn en hun analogen, modellen met het clamshell-systeem, zullen niet geschikt zijn voor dagelijks gebruik. De meest betrouwbare ontwerpen voor elke dag zijn "euroboek", "pantografen", "poema" en draaimechanismen.

Hoe het juiste mechanisme kiezen?

Het is onmogelijk om ondubbelzinnig een enkel mechanisme te vormen. De keuze is afhankelijk van verschillende factoren:

 • ruimte voor een bank (opgevouwen en gedemonteerd);
 • het doel van de bank (gastoptie of alternatief bed);
 • laadintensiteitsmodus (gewichtscontrole op basis van de keuze van de "juiste" blokken van de stoel en de rugleuning);
 • eenvoud en gemak in werk (de bank moet gemakkelijk zijn, omdat complexe systemen vaker breken en niet altijd kunnen worden teruggevonden);
 • de juiste diameter van de stalen elementen (niet minder dan 1,5 cm).

Om de aankoop succesvol te laten zijn, is de bank lang genoeg, moet je letten op:

 • de vlekkeloze beweging van het mechanisme in werk (het mag niet vastzitten);
 • de afwezigheid van losraken van de structuur tijdens transformatie (dit is een duidelijk huwelijk, dat het leven van de bank verkort);
 • afwezigheid van roest, krassen, deuken, defecten in de assemblage van het mechanisme;
 • hoogwaardig stoffeermateriaal dat niet zal worden gewist uit frequente transformatie van de bank (met het contact van secties);
 • sterk en duurzaam metalen mechanisme, bestand tegen zware belasting (twee of drie personen);
 • de betrouwbaarheid van de frame-componenten waaraan het transformatiemechanisme is bevestigd.

Het is belangrijk om het mechanisme te kiezen waarin er geen complexe constructie is. Het is minder vatbaar voor breuk.

beoordelingen

Er is geen unanieme mening over de keuze van het ideale mechanisme om een ​​bank te transformeren. Klantrecensies zijn tegenstrijdig en gebaseerd op persoonlijke voorkeuren. Velen geloven echter dat het clamshell-model geen goede rust biedt, hoewel ze uitstekend werk verrichten met de functie van de gastopties.Voor hen is het heel goed mogelijk om gasten te regelen, maar voor dagelijkse rust is het de moeite waard om meer handige modellen te kopen.

De handigste opties voor banken zijn ontwerpen met "eurobook" - en "stroomafnemers" -systemen. Kopers geloven dat ze het lichaam toestaan ​​om 's nachts te ontspannen, spieren te ontspannen en spanning te verlichten. De eigenaren van de banken merken echter op dat er voor een serene slaap niet genoeg handig mechanisme is: je moet een bankmodel kopen met een orthopedische eenheid.

Zie de volgende video voor informatie over het kiezen van het mechanisme van transformatie van de bank.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer