Levende bomen: soorten, maten en nuttige tips

 Levende bomen: soorten, maten en nuttige tips

Aan de vooravond van het nieuwe jaar denken we steeds meer na over het ontwerp van het hoofdsymbool van de vakantie - de kerstboom. Zij is het die een werkelijk fantastische en plechtige sfeer schept. In de afgelopen jaren is de kwestie van de haalbaarheid van het installeren van een levende kerstboom echter steeds vaker voorkomen. Fans van levend hout zeggen over de ongelooflijke naaldgeur, en de eigenaren van kunstmatige - over de uitvoerbaarheid ervan.

types

Levende bomen gedurende decennia en zelfs eeuwen bleef het hoofdsymbool van het nieuwe jaar. Onlangs zijn er vele mythes om hen heen ontstaan ​​die we willen ontkrachten.

 • Mythe 1 - levende kerstbomen worden gekapt in het bos dan aanzienlijke schade aan het milieu toebrengen.Nou, als je een boom koopt op een ongeautoriseerde markt, dan is het misschien wel zo. Maar de meeste winkels in ons land werken officieel, en de oorsprong van naaldbomen is er geen twijfel. Ze worden allemaal gekweekt in speciale lussen en hebben de nodige documentatie. Zowel Russische als buitenlandse leveranciers van kerstbomen plannen altijd van tevoren voor de omzet van al hun landingen, aantasting van het milieu, luchtkwaliteit en bodem is absoluut niet winstgevend voor hen. Dat is de reden waarom, zodra de bomen worden gekapt en getransporteerd naar alle feestelijke gebeurtenissen, honderden en zelfs duizenden nieuwe zaailingen onmiddellijk worden geplant op hun plaats.
 • Mythe 2 - een kunstmatige kerstboom is veel veiliger, handiger en praktischer. In voorgaande jaren was dit precies het geval: om de kerstboom te installeren, was het noodzakelijk om de stam bijna onder de stang te slijpen, anders was het gewoon niet om de kruisen in het versmalde gat te steken. Sommigen zetten de plant echter in een emmer zand, deze optie was ook behoorlijk lastig, omdat het zand in de winter nog steeds moet worden gevonden. Maar met moderne standaards kunt u snel en eenvoudig een boom van elke grootte installeren zonder extra voorbereiding.Trouwens, de moderne kerstindustrie biedt zo'n uitstekend apparaat, als een kerstboomhoes, die hieronder is bijgevoegd. Als het tijd is om afscheid te nemen van de boom, nemen ze eenvoudig het speelgoed af en trekken de hoes van onder af als een kous. Zo'n boom kan heel gemakkelijk worden uitgevoerd zonder een groot aantal naalden op de vloer van een appartement achter te laten.

Een levende boom heeft een uniek aroma en produceert een vluchtige productie, die een gunstig effect heeft op het ademhalingssysteem. Daarom verdient een levende boom de voorkeur van mensen die lijden aan zenuwaandoeningen, astma of allergische aandoeningen. Het enige dat u nodig hebt, is gewoon de meest geschikte kerstboom kiezen.

Traditioneel zetten de meeste families dennen - zijn pluizige takken met lange naalden zien er perfect uit, en zo'n boom staat vrij lang stil. Maar als de den al beu is en de ziel iets nieuws wil, dan is de keuze van vandaag heel groot. Feestelijke bomen worden in een groot bereik verkocht, ze verschillen in grootte en structuur van de naalden, de vorm van de kroon, evenals het aantal takken en schakeringen van groen.

De meest betaalbare optie - huishoudspar met korte naaldenze ademen een aangenaam aroma uit en vullen er letterlijk de kamer mee, maar die bomen beginnen na slechts anderhalve tot twee weken af ​​te brokkelen. De gebruikelijke pijnboom bevindt zich in het middelste prijssegment, terwijl de prijs sterk varieert van de grootte van de boom, maar geïmporteerde kerstbomen zullen veel kosten, maar ze zijn het zeker waard. Meestal kunnen we Nordman-spar vinden, die in Rusland beter bekend staat als de Deense spar, zijn takken zich in kleine rijen bevinden, en Frazer-spar, waarvan de kroon nog steeds interessant kegelvormig is in de kwekerijen. Bovendien behouden beide planten hun kleur en vallen ze niet al te lang neer, maar tegelijkertijd heeft Frazerspar een sterkere geur.

Russische boom
Pijnboom
Firara Fir
Deense spar

afmeting

Bepaal de gewenste grootte van de boom voordat je hem koopt. Om dit te doen, bepaal je waar je het neerzet: de boom moet donzig zijn, maar het mag de beweging en toegang tot andere interieuronderdelen in het huis niet belemmeren. In een ruime kamer wordt de kerstboom vaak op de vloer geplaatst, in dit geval wordt de hoogte meestal alleen bepaald door de persoonlijke smaak van de eigenaar, maar er wordt opgemerkt dat bomen er het meest plechtig uitzien, de toppen bereiken het plafond niet op 20-30 cm.Houd daarom rekening met de hoogte van het plafond en specificeer de grootte van de decoratieve bovenkant en standaard.

Als je een kleine kamer decoreert, zou je de voorkeur moeten geven aan compacte kerstbomen die op de tafel kunnen worden geïnstalleerd. Als er weinig ruimte in de kamer is, is het de moeite waard om sparren takken te begrenzen en kunt u een feestelijke sfeer creëren met behulp van slingers en kerstkransen.

Hoe te kiezen?

Om een ​​nieuwjaarsboom te kopen, is het beter om overdag te kiezen, alleen in dit geval kunt u de toestand van de plant en de mate van versheid ervan objectief beoordelen.

 • Eerst moet je de stam van de boom zorgvuldig bekijken: het is noodzakelijk dat het ruw is, zonder zichtbare schade, sporen van schimmel, schimmel en rot. Houd er rekening mee dat de omtrek van het onderste deel van de stam van een gezonde boom 6-8 cm is.
 • Bestudeer de plaats van de snede: als deze licht is en bedekt met een laag olieachtige hars, geeft dit aan dat de boom in de bazaar vrij recent is, anders neemt de kans toe dat deze in de komende dagen zal afbrokkelen.
 • Verplaats de takken, ze moeten flexibel zijn en naar boven gericht.Als ze gemakkelijk breken, is het onwaarschijnlijk dat een dergelijke boom lange tijd in huis zal blijven.
 • En, natuurlijk, een belangrijke factor is de kleur van de naalden. Naalden moeten een heldere en verzadigde kleur hebben, noodzakelijkerwijs monochroom en met een subtiel dennengeur.

Hoe te installeren?

Het planten van een boom in een kamer is een zeer belangrijke bezigheid, omdat het de bewegingsvrijheid van het huishouden niet mag beperken.

Het is noodzakelijk om het risico dat de boom eenvoudig valt te verminderen tot nul.

 • Het is optimaal om de boom bij het raam of onder de trap te plaatsen, zodat deze zich zo ver mogelijk van de batterijen, kachels en open haarden bevindt.
 • Voordat u een kerstboom installeert, is het wenselijk om deze een paar dagen in een onverwarmde ruimte te houden, bijvoorbeeld op een balkon of in een garage. Reinig voor de installatie de kolf met een scherp mes en bevrijd hem van de schors.
 • Plaats de snede om te besprenkelen met gemalen kolen of as en wikkel de onderkant van de stengel met een natte handdoek.
 • Nieuwjaar bomen worden geïnstalleerd in speciale steunen-kruisen of in een tank met zand. De tweede optie verdient de voorkeur, omdat u in dit geval de boom periodiek van water kunt voorzien en de nodige extra voeding kunt geven.
 • In het huisje of buiten de stad kunt u de beschikbare hulpmiddelen gebruiken om een ​​kerstboom te installeren. Autorijden houden bijvoorbeeld hout goed vast.

Handige tips

 • Om een ​​levendige kerstboom zo lang mogelijk met zijn frisse uiterlijk te behagen, moet je er goed voor zorgen. Om dit te doen, moet het regelmatig met water worden besproeid, met een sproeiflacon worden besproeid en zo vaak mogelijk om zijn as worden gedraaid, waarna elk deel van de boom de nodige dosis zonlicht krijgt.
 • Als de plant in een badkuip met zand staat, kunt u het verband betreden (op basis van 1 liter water):
 1. een halve theelepel citroenzuur met 1 lepel gelatine;
 2. 1 eetlepel glycerine en 2 eetlepels steenkool of krijt.
 • Het helpt de frisheid van de aspirine-plant zeer goed te behouden, als aanvulling op het water kunt u 1 geplette tablet met een halve lepel kristalsuiker gebruiken. In dit geval werkt aspirine als een antisepticum dat de groei van bacteriën voorkomt en de suiker de plant voedt. Maar in het zand kunt u kant en klare complexe meststoffen toevoegen die bedoeld zijn voor kamerplanten.
 • Sommigen kopen een kerstboom in een pot met een aardse klomp, in dit geval kan de boom je het hele jaar door behagen.

Deze eenvoudige tips helpen je om je kerstboom groen en fris te houden voor de langst mogelijke tijd.

Prachtige voorbeelden

Deze Canadese den is een klassieker in de nieuwjaarsdecoratie van het pand.

De op een na populairste nieuwjaarsplant in Rusland is de decoratieve blauwe spar.

Sparren, jeneverbes en andere coniferen zien er ook origineel uit.

Mini-bomen zijn erg sfeervol.

Zie de volgende video voor live bomen.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer