We berekenen het juiste cementverbruik

Cement wordt veel gebruikt in bouw- en afwerkingswerken. Door het te gebruiken, verbinden ze stenen, gasbetonnen betonblokken, bereiden ze gips en vloervloeren voor. Elk specifiek geval dwingt je om zorgvuldig de hoeveelheid benodigde materialen te tellen. Omdat ze te weinig hebben gekocht, worden bouwers gedwongen om dringend extra cement, zand, te kopen. Als er te veel grondstoffen worden gekocht, moet je verlies accepteren, opslag organiseren of iemand zoeken om het overschot te verkopen.

Speciale functies

De cementconsumptie per kubus van metselwerk wordt bepaald door de samenstelling van het mengsel. De standaard cementmix voor het verbinden van bouwstenen impliceert het gelijktijdig gebruik van zand en water. Het variëren van de verhoudingen van de componenten is uiterst zeldzaam, vooral het behaalde resultaat hangt af van het gebruikte merk bindmiddel.

Meestal om 1 cu te krijgen. m.de oplossing gebruikt 400 kg droog cement, voor 1 deel moet u 4 delen zand nemen.

1 m3 gewone stenen kan worden gelegd met behulp van 0,25 - 0,3 kubieke meter. m van het mengsel, het aantal verbruiksstenen is ongeveer 400 stuks. Het is noodzakelijk om rekening te houden met de arbeidsomstandigheden. Bij het leggen van de grond in een omgeving met hoge vochtigheid is het monteren van de muur onder de grondwaterlaag anders, de verhoudingen van het mengsel variëren licht. Buitenmuren worden meestal gemaakt van een mengsel van M10, gemaakt op basis van cement M400.

Het cementverbruik wordt ook bepaald door de dikte van de wanden in aanbouw. Als u een steen van 1/4 baksteen moet leggen, 1 m2 ervan vereist het gebruik van 5 kg cement (bij het voorbereiden van de M100 mortel), om een ​​mortel van het type M50 te maken, heeft u de helft minder lijm nodig. In deze oplossing zijn de verhoudingen van zand typisch 4 delen tot 1 deel van de bindmiddelcomponent.

Deze verhouding is te danken aan het feit dat hiermee de beste balans kan worden bereikt tussen:

 • vesting ontwerp;
 • de mobiliteit van het mengsel;
 • de snelheid van omzetting van de oplossing in een vast materiaal.

Andere soorten mengsels

Wanneer het kneden wordt uitgevoerd met de toevoeging van extra stoffen (klei, kalkhoudende rotsen, marmer, gesynthetiseerde additieven), wordt aangenomen dat het 5 tot 9 delen zand opneemt in 1 deel van het cement.Beton wordt gemaakt door maximaal 5 kwintalen bindmiddel te gebruiken om 1 cu te produceren. m. klaar mix. De relevante normen worden voorgeschreven door de staatsnorm, maar bouwers kunnen afwijken van wettelijke eisen, als u een bepaald niveau van viscositeit wilt bereiken, moet u de oplossing meer vloeibaar maken, het vast worden versnellen of de stolling op afstand houden. Tijdens het werken gebruiken ze emmers en troggen (dit zijn de meest geschikte containers), een perforator met mengsproeiers en schoppen voor het verdelen van porties.

Het kneden wordt aanvankelijk uitgevoerd op basis van droge massa's. Voeg vervolgens systematisch en langzaam water toe. Het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de metselmortel over de gehele dikte naar buiten homogeen wordt en niet te actief verspreidt. De kwaliteit van de bereiding van het mengsel is afhankelijk van de sterkte van het beton en de levensduur van de bakstenen muren.

Voor zand-cement mortel wordt gekenmerkt door hoge sterkte. Als u echter een beetje afwijkt van de standaardtechnologie, kunnen er scheuren optreden. In de gemengde versie wordt gebluste kalk toegevoegd aan het cement en zand (ook wel kalkmelk genoemd).

Er is ook een type met weekmakende additieven, waarbij naast cement en zandfractie 0.2 cm polymeren worden gebruikt die de oplossing flexibeler maken.Het is niet nodig om voor de bereiding van dergelijke oplossingen te zorgen: het is beter om kant-en-klare droogkits te kopen en ze te verdunnen met water volgens de instructies.

Ongeacht het soort mengsel dat wordt bereid, moet worden gecontroleerd of er geen enkele brok in de droge massa zit.

Het zand wordt door een zeef gepasseerd, de kalk moet worden afgetapt. Als het nodig is om kalk toe te voegen, wordt het alleen geïnjecteerd na het mengen van poedervormige stoffen, uitgegoten in kleine porties. De temperatuur van de vloeistof moet ongeveer 20 graden zijn, het mengsel wordt gemengd, anders wordt de samenstelling snel ingesteld. Verminder de voorbereidingstijd van de oplossing om energie te besparen, zodat u betonmixer of perforator kunt gebruiken.

Binder kosten

Het standaard verbruik voor 1 m3 of 1000 stenen kan dienen als richtlijn voor de aankoop, maar u moet ook rekening houden met de professionaliteit van de vakmensen en het type blokken dat wordt gebruikt (als de producten leeg of poreus zijn, is meer oplossing nodig). Kleinere absorptie is inherent aan het mengsel voor de hypergeperste en tegenoverliggende stenen, in plaats van een eenvoudig keramisch materiaal.

Mengselverbruik per 1 cu. m. (op basis van de typische dikte van de naden) is 0,23 kubieke meter. m. gemiddeld. Als de dikte van de wanden de helft van de bakstenen is, is 0,221 m3 cementmengsel vereist voor eenvoudig gedecoreerde oppervlakken van keramisch materiaal.

Het verbruik van het afgewerkte mengsel per 1 m2 van een bakstenen muur kan variëren, afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte middelen, het microklimaat en de weersomstandigheden. Zelfs op verschillende verdiepingen kan dit aantal enigszins variëren.

In een emmer ontworpen voor 10 liter, kunt u 14 kg cement plaatsen, voor zand zal dezelfde indicator (10 liter) 2 kg minder gaan. De verhouding zand en cement van het merk M400 is meestal 3: 1, en als u het M500-bindmiddel neemt, dan 4: 1. Op een warme zomerdag moet de oplossing minder dik worden gemaakt, waardoor de plasticiteit wordt verhoogd door kleine hoeveelheden wasmiddel of afwassen te introduceren. Een kubieke meter kant-en-klare cementslurrie, gemaakt in een verhouding van 1: 4, vereist het gebruik van 4,1 centimeter cementkwaliteit M500 en 1,14 kubieke meter. m. zand.

Omdat 1 m3 wanddikte van één silicaatsteen met afmetingen van 25x12x6,5 cm 0,24 kubieke meter verbruikt. m, wordt de consumptie van cementmortel per m3 berekend door het specifieke verbruik met 410 te vermenigvuldigen. In totaal wordt 98 kg cement verkregen. Als u een binder M400 gebruikt, in een verhouding van 1: 3, per 1 cu. m. het mengsel vereist 4,9 centers cement. Op 1 cu. m.metselwerk heeft 117 kg van het originele onderdeel nodig.

Cement-kalkmortels behouden hun kwaliteiten niet langer dan vijf uur. In de zomer, wanneer de lucht wordt verwarmd tot +25, wordt deze periode teruggebracht tot 1 uur.

Voering consumptie

Bij het uitvoeren van tegenovergestelde werken verandert de aanpak. Het is noodzakelijk het verbruik van bindmengsels per m2 wand (niet per kubieke meter) te berekenen.

De echte waarde wordt bepaald door:

 • de neiging van bouwmaterialen om water te absorberen;
 • weersomstandigheden;
 • het aantal interne holtes.

De normen die in SNIP 82-02 in de praktijk worden voorgeschreven, blijken in de praktijk altijd klein te zijn, dus bij aankoop is het noodzakelijk om mortel of droog cement met een kleine reserve te gebruiken. Het meest economische materiaal in dit plan is een dubbele steen (keramiek of silicaat), die noodzakelijkerwijs een hoge sterkte moet hebben. Als gevolg hiervan is het mogelijk om tot 1/5 van het hele mengsel te besparen.

Tips en trucs

  In de overgrote meerderheid van de gevallen gebruiken bouwers mortels van het cement-zandmengsel van categorie M75 om het te krijgen op basis van Portland-cement uit de 300e serie. Het is vereist om een ​​deel van het bindmiddel te scheiden met drie delen zand.Het is noodzakelijk om composities van M100 en sterkere alleen te gebruiken voor gebouwen met verhoogde sterkte-eigenschappen. Bij het berekenen van de massa cement die partities gaat uitvoeren, moet u niet alleen letten op de breedte van de naad, maar ook op hoe een bepaalde laag op één lijn ligt.

  Als een bakstenen gebouw licht is en niet te belangrijk (we hebben het hier over huishoudelijke en ondersteunende faciliteiten), is het acceptabel om de cementconcentratie te verlagen tot 15-20% ten opzichte van de totale massa van het mengsel.

  Het is niet nodig om rekening te houden met de geometrie en het volume van elk afzonderlijk blok. Dergelijke berekeningen zijn erg moeilijk voor niet-professionals, en de besparingen in massa zullen de inspanning niet rechtvaardigen. Het is voldoende om de gemiddelde cijfers uit de bouwpraktijk op lange termijn te gebruiken om wijzigingen aan te brengen in een specifieke situatie.

  Bekijk de video voor de regels en geheimen van het mixen van de oplossing.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer