De verhoudingen van cementmortel: de verhouding en het verbruik

Cement is het belangrijkste bouwmateriaal dat in bijna alle sectoren van de economie wordt gebruikt. Met deze stof kunt u zeer duurzame producten krijgen die bestand zijn tegen hoge belastingen en bestand zijn tegen externe invloeden. Maar al deze kenmerken zijn ook afhankelijk van de gebruikte componenten en de voorbereidingstechnologie. Cementmortels worden veel gebruikt in de bouw, omdat ze het mogelijk maken vele bewerkingen te vereenvoudigen.

  Speciale functies

  Cementoplossingen zijn kunstmatige mengsels, die na stolling een vaste structuur vormen. Dit product bestaat uit verschillende hoofdcomponenten.

  • Zand. Het wordt gebruikt als hoofdcomponent, omdat het een fijne structuur en relatief hoge sterkte combineert. Voor de voorbereiding van oplossingen kan rivier of steengroeve zand gebruiken.Het eerste type materiaal dat wordt gebruikt in monolithische constructie, waardoor u zeer duurzame producten kunt krijgen.
  • water. Dit onderdeel is nodig om zand en cement te binden. De hoeveelheid vloeistof wordt gekozen afhankelijk van het merk en het doel van de oplossing.
  • Cement. Dit is de hoofdsubstantie, die wordt gekenmerkt door een hoge hechting met andere materialen. Tegenwoordig zijn er verschillende cementmerken die bedoeld zijn om onder verschillende omstandigheden te worden gebruikt. Ze verschillen in sterkte-indicatoren.
  • Weekmakers. Technisch gezien zijn dit verschillende soorten onzuiverheden die bedoeld zijn om de fysische of chemische eigenschappen van de oplossing te veranderen. Ze worden niet zo vaak gebruikt omdat dit de kosten van het product aanzienlijk kan verhogen.

  Vergelijkbare producten worden gebruikt om de volgende soorten taken op te lossen:

  • pleisterwerk - sommige oplossingen bedekken de muren om het bouwmateriaal te beschermen, evenals om de basis waterpas te maken;
  • metselwerk - cementmengsels verbinden een baksteen of een gasblok perfect met elkaar, zodat ze worden gebruikt als een soort lijm die zich in elke verbinding bevindt;
  • creatie van structuren van gewapend beton.
  metselwerk
  bepleistering
  Oprichting van gewapende betonconstructies

  Typen formuleringen en vereisten

  Het belangrijkste kenmerk van cementmortel is de sterkte. Het komt door de verhouding cement en zand. De samenstelling van het product kan variëren, wat het mogelijk maakt om verschillende soorten mengsels te verkrijgen. Elk van hen is bedoeld voor gebruik in bepaalde omstandigheden. Daarom is het belangrijk om producten goed te bereiden voor de constructie van verschillende objecten.

  types

  Een van de criteria voor de scheiding van cementmengsels in typen is de verhouding van de interne componenten. Het is de moeite waard op te merken dat er in één samenstelling slechts één merk cement kan zijn. Maar ze kunnen ook veranderen, omdat de sterkte alleen afhangt van de concentratie van de componenten. Conventioneel zijn ze onderverdeeld in verschillende merken.

  • M100 (M150) - deze mengsels verschillen in niet-significante duurzaamheid. Voor de voorbereiding kunt u de cementmerken M200 - M500 gebruiken. Maar het is noodzakelijk om de verhoudingen van cementzandcomponenten correct te selecteren.
  • M200 - Dit is een van de meest voorkomende soorten oplossingen. Het wordt in het dagelijks leven heel vaak gebruikt voor de constructie van sporen en de vorming van coatings die niet gevoelig zijn voor aanzienlijke belastingen.Dit mengsel droogt relatief snel, maar het vereist naleving van bepaalde microklimatische omstandigheden.
  • M300 - dit type mortel kan al worden toegeschreven aan betonsoorten. Het wordt gebruikt voor de voorbereiding van beton, waarvan vervolgens duurzame vloerplaten, gietfunderingen en nog veel meer worden gemaakt.
  • M400 - het is duurzaam beton, dat bestaat uit hoogwaardige cementkwaliteiten (M350, M400, M500). Gebruik het in de bouw van stichtingen voor gebouwen met meerdere verdiepingen. Deze oplossing is de basis voor de productie van gewapend betonnen vloerplaten en andere soortgelijke producten.
  • M500 - Het is het meest duurzame beton dat bestand is tegen zeer hoge belastingen. Het behoudt zijn oorspronkelijke eigenschappen vele jaren en onder de invloed van verschillende stimuli.

  toevoegsels

  De kwaliteit van de cementslurrie is afhankelijk van bijna al zijn componenten die binnenin aanwezig zijn. Soms zijn de eigenschappen van het zandcementmengsel niet voldoende, dus u moet ze onder bepaalde omstandigheden aanpassen.

  Dit probleem wordt opgelost door verschillende verontreinigingen aan de samenstelling toe te voegen. Met behulp van dergelijke additieven wordt zogenaamd vloeibaar glas verkregen.Deze producten worden gebruikt voor het bepleisteren van wanden en andere oppervlakken.

  Tegenwoordig worden verschillende producten als additieven voor cementmortels gebruikt.

  • kalk. Als supplementen worden alleen gebluste soorten gebruikt. De introductie van deze stof zorgt voor een lichte toename van de waterdampdoorlaatbaarheid en -sterkte. Maar om dergelijke producten voor te bereiden, is het noodzakelijk om de exacte verhoudingen te respecteren. Vaak worden op kalk gebaseerde pleisters gemaakt, die prachtig op de wanden worden aangebracht.
  • PVA. Lijm verbetert de hechting en plasticiteit van de oplossing. Het is belangrijk om de juiste concentratie van het additief te kiezen om een ​​goede mix te krijgen.
  • wasmiddelen. Dergelijke producten beïnvloeden de plasticiteit van de oplossing. Voeg ze alleen na water toe aan de compositie. Een exacte dosis onzuiverheid per volume-eenheid wordt hier ook noodzakelijkerwijs waargenomen.
  • Roet of grafiet. Deze stoffen hebben vrijwel geen effect op de fysische eigenschappen van het mengsel. Ze worden alleen gebruikt als kleurstoffen om de kleur van het eindproduct te veranderen.

  De verhouding zand en cement

  U kunt zelfs thuis een cementzandmortel voorbereiden, omdat deze uit beschikbare componenten bestaat.Het is vrij eenvoudig om ze in bijna elke bouwmarkt te kopen. Maar oplossingen verschillen in de verhouding cement en zand, waarvan het verbruik en de fysieke eigenschappen van het materiaal afhangen.

  metselwerk

  Het binden van stenen is een van de hoofdtaken van cementmortels. Voor dergelijke doeleinden worden niet erg sterke markeringen gebruikt (tot M400). Om een ​​soortgelijk mengsel te verkrijgen, adviseren deskundigen het gebruik van middelmatig zand met een minimale luchtvochtigheid. Metselmortel kan worden bereid met verschillende soorten cement. Maar dit zal de verhouding cement en zand veranderen. Sommige verhoudingen zijn weergegeven in tabel 1.

  Tabel 1. De verhouding van componenten afhankelijk van het merk cement

  Cementmerk

  Een deel van het zand

  Cement onderdeel

  kalk

  M500 (zonder kalk)

  3

  1

  -

  M400 (zonder kalk)

  2,5

  1

  -

  M300

  3,5

  1

  2/10

  M400

  2,5-4

  1

  1,3/10

  M500

  3

  1

  2/10

  Houd er rekening mee dat de berekening wenselijk is om uit te voeren op basis van slechts één meeteenheid. In de meeste gevallen tellen alle onderdelen voor 1 m³. Maar tegelijkertijd kunnen de massa's van verschillende materialen in de kubus verschillen.

  Concrete voorbereiding

  Betonconstructies worden ook heel vaak gebruikt in de moderne industrie.Deze materialen worden vervaardigd in fabrieken of rechtstreeks op bouwplaatsen. De sterkte van dergelijke producten hangt ook af van het te gebruiken cement. Technisch gezien kan beton ook worden gemaakt van een M100-klasse, maar het is niet bestand tegen de belasting en heeft een minimale levensduur.

  Een ander kenmerk van beton is de aanwezigheid in de samenstelling van puin en andere hulpcomponenten. Ze zijn geïntroduceerd om de technische kenmerken van het product te veranderen.

  Opgemerkt moet worden dat ze kunnen worden gemengd in verschillende combinaties, afhankelijk van de omgeving van het gebruik van beton.

  Tegenwoordig gebruiken veel experts de volgende verhouding van componenten van concrete oplossingen, zoals:

  • 4 stukken puin;
  • 1 deel cement;
  • 2 stukjes zand;
  • ½ deel water.

  Houd er rekening mee dat de verhoudingen kunnen veranderen als u van plan bent om verschillende polymeeradditieven te gebruiken. In dergelijke gevallen is het wenselijk om aandacht te schenken aan de aanbevelingen van fabrikanten van deze onzuiverheden.

  Voor gips en dekvloer

  Bij het vullen van de vloer worden vaak relatief vloeibare cementmortels gebruikt. Met deze consistentie kunt u het mengsel gelijkmatig verdelen over de basis eneen horizontaal oppervlak krijgen. Pleister bestaat bijna altijd uit zuiver zand, cement en water. De dichtheid kan verschillen, omdat alles afhangt van waar het is gepland om het te gebruiken.

  De meest gebruikelijke verhouding voor het maken van gipsmengsels is de verhouding cement tot zand 1: 5. De consistentie past zich aan aan de behoeften van de meester.

   Er moet speciale aandacht worden besteed aan dekvloeren die onderhevig zijn aan aanzienlijke en constante belastingen. Voor dergelijke oppervlakken moeten materialen worden gebruikt met een minimale drempelsterkte van minder dan 10 MPa. Dit wordt bereikt door het gebruik van beton merk is niet lager dan M150. Het aandeel van de voorbereiding van de oplossing voor chape is afhankelijk van de volgende factoren:

   • het gebruik van mengsels om verschillende communicatie-elementen te verbergen;
   • oppervlakte egalisatiedikte. Als u de vloer slechts met een klein verschil wilt versterken, breng dan een meer vloeibare formulering aan. Voor dikkere lagen is het wenselijk om duurzame soorten oplossingen te gebruiken.

   Tabel 2. Verhoudingen van zand en cement in dekvloeren

   Merkoplossing (resultaat)

   Merk van cement

   Hoeveelheid cement (delen)

   Hoeveelheid zand (delen)

   M100

   M200

   1

   3

   M150

   M300

   1

   2

   M200

   M300

   1

   1

   M150

   M400

   1

   3

   M200

   M400

   1

   2

   M300

   M300

   1

   1

   Merk op dat de verhoudingen van de componenten in de meeste gevallen worden herhaald. Maar de sterkte van de resulterende oplossing aan de uitgang is anders. Dit is belangrijk om te overwegen of producten onder specifieke bedrijfsomstandigheden zullen worden gebruikt.

   Hoe te broeden?

   Bij het maken van cementmortels worden alle componenten in een bepaalde volgorde gemengd. Een vergelijkbare procedure kan in verschillende opeenvolgende stappen worden beschreven.

   • Allereerst moet u beslissen welk type oplossing u nodig heeft. Let tegelijkertijd op de sterkte van het resulterende mengsel. Als deze indicator belangrijk is, moet een aanvullende berekening van alle componenten worden uitgevoerd. Er moet speciale aandacht worden besteed aan voorschriften of normen.
   • In dit stadium worden droge componenten gemengd, waarvan het volume wordt gemeten in 1 m³ of andere vergelijkbare eenheden. Voordat u de oplossing kneedt, moet u het zand en het cement grondig mengen om een ​​uniform mengsel te verkrijgen. Daarom is het belangrijk om vaste stoffen te gebruiken.
   • Wanneer de bereiding succesvol was, kunt u het mengsel verdunnen. Voeg hiertoe geleidelijk water toe en meng alle ingrediënten goed door elkaar. Het is het beste om betonmixers of andere mechanische apparaten te gebruiken.De consistentie van de oplossing wordt geregeld door de vloeistof.

   Tips en trucs

   De bereiding van cementmortel is een eenvoudige bewerking. Bij de implementatie wordt aanbevolen om enkele eenvoudige regels te volgen die worden aanbevolen door de fabrikant en ervaren bouwers, zoals:

   • als het mengsel van plastic moet zijn, hiervoor moet je vloeibare zeep toevoegen. Het moet eerst worden gemengd met water;
   • water moet in kleine porties worden toegevoegd. Het is dus mogelijk om de dikte van het mengsel te regelen, wat erg belangrijk is voor dekvloeren of metselwerk;
   • tijdens de bouw, moet u rekening houden met het merk van de baksteen zelf of ander materiaal. Experts raden aan om dergelijke mengsels te bereiden, die volgens deze parameters moeten overeenkomen. Hiermee krijgt u een uniforme muurstructuur die duurzaam is;
   • om de thermische isolatie-eigenschappen van pleisters te verbeteren, is het de moeite waard om perliet aan hun samenstelling toe te voegen. Tegelijkertijd moeten ze een bepaald deel van het zand vervangen;
   • Het wordt aanbevolen om alleen vers cement te gebruiken, waarvan de structuur geen klonters bevat. Dit zorgt voor een hoge hechting en uniforme menging.

   Cementmortel is een uitstekend materiaal waarmee je een stevige structuur kunt krijgen. Goed voorbereid mengsel - een belofte van duurzaamheid van bijna elke structuur en de basis.

   In de volgende video leer je meer over de verhoudingen van cementmortel.

   Comments
    auteur
   Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

   Inkomhal

   Woonkamer

   slaapkamer