Kenmerken van het gebruik van cement-zandmortels

Kenmerken van het gebruik van cement-zandmortels

Cementzandmortel wordt terecht erkend als een van de meest populaire en gewilde formuleringen voor constructie en reparatie. Ze worden heel vaak gebruikt voor verschillende klussen, en dit kan niet alleen een residentieel maar ook een industrieel pand zijn. Dergelijke oplossingen worden als gemakkelijk te gebruiken beschouwd, zodat ze veilig kunnen worden gekocht, zelfs door onervaren thuismannen. Vandaag zullen we de kenmerken van het gebruik van cement-zandmengsels in detail bespreken.

Speciale functies

Hoogwaardige cement-zand mengsels zullen waarschijnlijk nooit hun populariteit verliezen.Dergelijke samenstellingen onderscheiden zich door verhoogde betrouwbaarheid en duurzaamheid, waardoor ze relevant en relevant zijn.

Cement-zandmengsel is een speciaal gereedschap dat een speciale samenstelling van de componenten in de juiste verhouding heeft gecombineerd. Elk element komt overeen met bepaalde parameters.

Het is niet zo moeilijk om te raden wat deze composities zijn, het is genoeg om op hun naam te letten. In de samenstelling van dergelijke mengsels aanwezig fractioneel zand en cement. Vaak worden deze componenten aangevuld met verschillende additieven die verschillende effecten hebben. De keuze voor een geschikte oplossing hangt af van het doel van het gebruik.

Een ander kenmerk van dergelijke oplossingen is dat ze niet onafhankelijk kunnen worden gebruikt. In de regel spelen ze de rol van hoofdbestanddeel in verschillende mengsels. Met behulp van een kwalitatieve samenstelling kunt u de hoogste kwaliteit en esthetisch resultaat van het werk bereiken.

Bovendien onderscheiden cement-zandmengsels zich door het feit dat ze kunnen worden gebruikt voor zowel interne als externe werken. Ze worden ook gebruikt bij de vervaardiging van betrouwbare wanden van gewapend beton voor verschillende reservoirs en afval.

Op cement gebaseerde mortels hebben hun sterke en zwakke punten. Eerst en vooral moet u vertrouwd raken met de voordelen van dergelijke composities:

 • In de winkels kunt u veel opties tegenkomen voor cement-zandmengsels, die extra componenten bevatten. Zulke elementen maken de composities meer kwalitatief en betrouwbaar.
 • Een kwaliteitsmengsel met een geschikte samenstelling zal geen last hebben van temperatuurschommelingen of vorst.
 • De keuze van dergelijke mengsels is erg groot. Moderne consumenten kunnen kiezen voor de meest eenvoudig te gebruiken compositie, waarvoor u het aantal componenten niet nauwkeurig hoeft te berekenen. Het volstaat om kant-en-klare mixen met water in te vullen en goed te mengen.
 • Dergelijke mengsels zijn betrouwbaar en duurzaam. Dat is de reden waarom ze worden gebruikt bij de decoratie van gevels van gebouwen.
 • Cementzandcomposities zijn niet bang voor hoge luchtvochtigheid.
 • Dergelijke materialen kunnen een lange levensduur hebben. Zelfs als ze op de gevel van een gebouw staan, kunnen ze minstens vijftien jaar dienen.
 • Cementzandmengsels hebben een hoge hechting met een verscheidenheid aan basen. Ze kunnen veilig worden gebruikt bij het ontwerpen van betonnen, stenen, stenen en blokoppervlakken.

Ideale bouw- en afwerkingsmaterialen bestaan ​​niet. Cementzandmortels vormen daarop geen uitzondering. Ze hebben verschillende kleine tekortkomingen:

 • Kant-en-klare mixen zijn duurder dan de afzonderlijke componenten die in hun samenstelling zitten.
 • Als u een oplossing hebt voorbereid, kan deze niet lang worden opgeslagen. Het is noodzakelijk om in die hoeveelheid te delen wat u nodig hebt voor het uitvoeren van deze of andere werken.
 • Zelfbereiding van het mengsel is natuurlijk goedkoper, maar meer tijdrovend. Bovendien zult u zorgvuldig de verhoudingen van de benodigde componenten moeten overwegen om de oplossing van hoge kwaliteit en effectief te maken.
 • In de meeste gevallen hechten dergelijke verbindingen slecht aan houten of geverfde basen.
 • Het wordt ook niet aangeraden om cement-zandmengsel op gips aan te brengen. Een te dichte en zware laag kan de basis beschadigen of zelfs afscheuren.
 • Het is heel moeilijk om met zwaardere en viskeuze composities te werken. Ze zijn moeilijk te egaliseren.

Zoals u kunt zien, zijn er geen ernstige nadelen in cement-zandmortels. Om veel problemen te voorkomenHet is voldoende om op competente wijze het proces van het mengen van de oplossing te behandelen. Dan zal het kwalitatief blijken en het zal gemakkelijk zijn om ermee te werken.

Technische specificaties

Laten we in detail bekijken welke technische kenmerken moderne cement-zandmengsels hebben in overeenstemming met GOST.

dichtheid

De thermische geleidbaarheid en sterkte van de cement-zandlaag hangen in grote mate af van de dichtheid. In zuivere vorm (zonder extra componenten), zijn dergelijke oplossingen nogal zwaar. Ze onderscheiden zich door hun hoge dichtheid, die 1600-1800 kg / m 3 in vaste toestand uitmaakt.

Cementzand coatings zijn meestal behoorlijk duurzaam. Lagen met een hoge dichtheid zijn niet alleen ideaal voor binnen- en buitendecoratie, maar ook voor de vorming van seksuele dekvloeren.

Warmtegeleidingseigenschappen

Vanwege de hoge dichtheid is de thermische geleidbaarheid van dergelijke afwerkingsmaterialen zeer hoog. In een ruimte met een dergelijk ontwerp zal altijd een comfortabele temperatuur en voldoende warmte worden gehandhaafd. Een soortgelijk effect kan niet worden bereikt met een lichter gips met een poreuze structuur.

De warmtegeleidingscoëfficiënt van cement-zandmengsels is 0,3 watt. Als we het hebben over een niet-krimppleister met een vergelijkbare basis, dan is het warmtegeleidende niveau meestal gelijk aan 0,9 watt.

Dampdoorlaatbaarheid

Deze eigenschap is erg belangrijk voor elk afwerkingsmateriaal. Zonder dit zal condensatie en overmatige vochtigheid zich ophopen in de kamer. Na verloop van tijd zal dit leiden tot de vorming van schimmel en meeldauw.

In cementmortieren is de damppermeabiliteitsparameter 0,09 mg / mchPa.

Droogtijd

De droogtijd van de cementcoating is direct afhankelijk van de laagdikte. Dus, bij temperaturen van +15 tot -25, zal een laag van 2 cm gedurende 12-14 uur drogen. Hoe dikker de laag van de aangebrachte oplossing, hoe langer deze zal uitharden. Experts raden aan om het afgewerkte oppervlak na al het werk nog een dag niet aan te raken. Natuurlijk is deze regel niet categorisch, maar u kunt schade aan de pas aangebrachte cementlaag voorkomen.

species

Er zijn verschillende soorten mengsels met een cementbasis. Ze zijn vaak te vinden in gespecialiseerde winkels, maar niet elke koper weet hoe ze van elkaar verschillen.

M100

Deze samenstelling wordt gebruikt voor de vervaardiging van pleistermaterialen. In een dergelijk cement-zandmengsel zijn niet alleen de hoofdbestanddelen aanwezig, maar ook kalk. Hierdoor neemt het aandeel cement aanzienlijk af.

De M1000 is relatief goedkoop. Het wordt niet alleen gebruikt bij de voorbereiding van hoogwaardige gips, maar ook voor het egaliseren van bepaalde oppervlakken en het elimineren van verschillende defecten. Dit kunnen scheuren, merkbare druppels, groeven of lelijke scheuren zijn.

M150

Cement-zand mengsel van dit merk behoort tot de universele. Het wordt gebruikt voor de bereiding van gips- en metselwerksamenstellingen.

Het mengsel gemarkeerd met M150 is toegankelijk in het geval van de vorming van een betrouwbare dekvloer. Het wordt vaak gebruikt in verschillende reparatiewerkzaamheden.

Cement-zandmengsel in het dagelijks leven kan worden vervangen door bijna elke compositie. Het belangrijkste is om vooraf te bepalen welke eigenschappen de oplossing zou moeten bezitten. Voeg in een vergelijkbaar product vaak verschillende componenten toe die het sterker en duurzamer maken. Het is ook vermeldenswaard dat het cementmengsel M150 democratische kosten onderscheidt.

De belangrijkste kenmerken van een dergelijke cement-zandmortel zijn:

 • aanbevolen laagdikte van 5 tot 50 mm;
 • consumptie per vierkante meter - ongeveer 16,5 kg;
 • de hardingstijd van de compositie is slechts 2 uur en het duurt 24 uur om volledig te harden.

De winkels verkopen kant-en-klare metselmortels M150. Als u van plan bent om zo'n mengsel te kopen, moet u opletten welke extra componenten aanwezig zijn in de samenstelling.

M2000

Dergelijke samenstellingen met een cementbasis worden vaak assemblage en metselwerk genoemd. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende versies.

Elk van de variëteiten van mengsels M200 is ontworpen voor een specifieke toepassing:

 • de vervaardiging van gips;
 • voorbereiding van metselmortel;
 • vervaardiging van dekvloer of fundering.

Een laag van een dergelijk cement-zandmengsel is voldoende dicht en betrouwbaar. Het geschatte verbruik van een dergelijke samenstelling is 7,5-8,5 kg per vierkante meter. m (met een laagdikte van 5 mm).

M300

In het dagelijks leven worden dergelijke populaire mengsels zandbeton of basismateriaal genoemd. Dergelijke producten zijn duurder dan alle genoemde en de reikwijdte van hun gebruik is niet zo groot als bijvoorbeeld de opties met de markering M150.

Verbindingen M300 worden gebruikt in gevallen waar een mengsel van verhoogde sterkte nodig is.Experts adviseren om dergelijke oplossingen aan te schaffen bij het installeren van grote installatiestructuren of massieve dekvloeren. Maar wat de bereiding van pleisters betreft, dit mengsel is absoluut niet geschikt.

Toepassingsgebied

Momenteel zijn cementmixen erg populair. Veel reparatie- en afwerkingswerken zijn niet compleet zonder hen. Het kan bijvoorbeeld gipsafwerking, bakstenen bekleding, sintelblok of cellenbetonmetselwerk zijn, evenals een dekvloer op de vloer. De verhouding van alle benodigde componenten die aanwezig zijn in de inhoud van de oplossing hangt rechtstreeks af van de toegestane reikwijdte van het gebruik zoals aangegeven op de originele verpakking, evenals de merk- en sterktekarakteristieken van het materiaal.

Meestal worden dergelijke composities gebruikt tijdens interieurdecoratie. In dergelijke mengsels is er een kleine hoeveelheid cement. Bovendien is er in oplossingen voor interieurdecoratie kalk. Voor dergelijke cement-zand-samenstellingen wordt zeer fijn zand met een uniforme structuur gekozen.

Universele composities kunnen veilig worden gebruikt voor het leggen en voor interieur- en gevelafwerking.In dergelijke mengsels is er een gemiddeld gehalte van een dergelijke component als cement. Vaak worden universele oplossingen aangevuld met verschillende weekmakers.

Wat betreft metselmortels worden ze gebruikt bij de constructie van bakstenen gebouwen in de middelste stand, bij het voorbereiden van de vloerbalk en bij het afwerken van de gevel. In deze mengsels is er in de regel een hoog gehalte aan cement, evenals hydrofobe, vorstbestendige en antikrimpende stoffen.

Momenteel zijn er betrouwbaardere mengsels (M400, M500, M600)die worden gebruikt bij de bouw van gebouwen met meerdere verdiepingen. In dergelijke oplossingen, hoog cementgehalte, evenals versterkende vezels en weekmakers.

De meeste formuleringen worden vaak gebruikt voor de bouw van seksuele dekvloeren. Duurzamere en betrouwbaardere materialen met hoge markeringen kunnen worden gebruikt om een ​​coating te maken die niet verder hoeft te worden afgewerkt.

Cement-zandmengsels zijn ideaal voor het optimaal nivelleren van de vloer of wanden. Met hun hulp kunt u veel defecten van dergelijke bases verwijderen, wat vooral belangrijk is als u tegels wilt leggen of papierbehang wilt lijmen.

Hoe te koken?

Het is goed mogelijk om zelf een mengsel van cement en zand te maken. Om dit te doen, moet u zich houden aan de juiste verhoudingen en geen tijd verspillen, zodat de compositie niet begint te drogen. Overweeg verschillende opties voor de voorbereiding van een dergelijke oplossing.

Voor dekvloer

Voor dergelijke werken wordt meestal cement met de markering M400 of M500 gebruikt. Als u merk 400 kiest, moet u zich houden aan de verhouding van 1 tot 2, en in het geval van de M500 - 1 tot 3.

Om te voorkomen dat er barsten en andere soortgelijke beschadigingen op de geharde coating verschijnen, moet vezel worden toegevoegd met een snelheid van 0,7-0,9 kg per m3.

Voor metselwerk

In dit geval bepaalt de kwaliteit van de afwerking de dikte van de naad. Veel hangt af van hoe het zand werd voorbereid. Het moet zorgvuldig worden gezeefd en gedroogd. In de regel worden 3-5 delen bulkmateriaal voor een deel van de cementcomponent genomen.

Experts adviseren om gemetselde mengsels met mate te maken. Om te beginnen moet u de kwaliteit van de resulterende compositie op een afzonderlijk oppervlak controleren, waarna het veel eenvoudiger zal zijn om de proportie van de bindende componenten en het zand zelf te berekenen. Op dit punt wordt het duidelijk en bij benadering de consumptie van cement-zand mengsel voor het leggen. Als gevolg van dergelijke acties kan aanzienlijk materiaalverspilling worden voorkomen.

Voor gips

De bereiding van dergelijke formuleringen is vrij eenvoudig. In dit geval moet u alle componenten kneden in een verhouding van 1 tot 3.

De voorbereiding van een hoogwaardige en duurzame oplossing hangt niet alleen af ​​van goed gekozen componenten, maar ook van een grondige vermenging. Handmatige methode van het gewenste effect is bijna onmogelijk te bereiken, zelfs als u de voltooide compositie aanbrengt.

Om de mortel nauwkeurig te mengen, kunt u speciale spuitmonden gebruiken voor boorhamers of elektrische boormachines. Dergelijke apparaten zijn te vinden in veel winkels en onderscheiden zich door betaalbare prijzen.

toevoegsels

In de cementmengsels worden vaak nuttige componenten toegevoegd die hun prestaties verbeteren.

De functie van extra componenten wordt uitgevoerd door de volgende elementen:

 • Gebroken kalk. Water wordt aan dit onderdeel toegevoegd. Afhankelijk van het volume wordt de gewenste kalktoestand gevormd. Dit kan een poeder- of kalkwater zijn. Demping moet een paar weken vóór de directe reparatie worden uitgevoerd.
 • PVA-lijm. Deze eenvoudige, maar nuttige component is noodzakelijk om extra hechting van de samenstelling te verschaffen.Dankzij hem zal de cement-zandmortel beter aan één of andere basis hechten. Bovendien geeft de lijm het mengsel extra plasticiteit, waardoor het veel gemakkelijker is om ermee te werken. Dergelijke additieven zijn met name van belang als het gaat om pleistermuren.
 • Vaatwasmiddel / vloeibare zeep. Deze componenten kunnen worden gebruikt om het afwerkmateriaal van hoge plasticiteit te maken. Ze moeten direct na het water worden toegevoegd in een hoeveelheid van 50 - 100 g. Als je het overdrijft met deze componenten, wordt het mengsel opgeschuimd - zeepbellen veroorzaken dit effect.
 • Grafiet / carbonzwart. Deze componenten worden gebruikt om kleur aan de oplossing te geven.

Hoe de vereiste hoeveelheid berekenen?

Het wordt aanbevolen om direct door te gaan naar constructie- en afwerkingswerken na een bekwame berekening van de benodigde hoeveelheid cementzandmateriaal.

Het is noodzakelijk het volume cementmortel te berekenen en vervolgens te vermenigvuldigen met de kostenwaarden (met 1 meter in een kubus) aangegeven in de beschrijving van het aangekochte mengsel. Meestal worden deze parameters aangegeven in de vorm van "verbruik per m2". In dit geval wordt een laag met een dikte van 1 cm bedoeld.Om erachter te komen wat de materiaalkosten per m3 zullen zijn, hoeft u alleen maar de resulterende waarde met 100 te vermenigvuldigen.

De meest gebruikelijke stroomsnelheden zijn:

 • voor verbindingen van hoge kwaliteit - tot 2200 kg per m3 (in dit geval betekent het een laag materiaal van 1 cm);
 • voor lichte pleisters met kalk in samenstelling - 1200 - 1600 kg per kubieke meter.

Wat betreft de berekening van het verbruik van het mengsel voor pleisterwerk of dekvloer, is er niets moeilijks. Maar de berekening van de mortel hangt in de eerste plaats af van de ervaring van de meester. Als u zich strikt aan de juiste technologie houdt, zal het cementmengselverbruik ongeveer 25% van het totale volume van de muur bedragen. Er zijn echter gevallen waarin dit cijfer 35% is, als je het echt probeert. Dit economische effect kan worden bereikt als u voldoende dikke naden maakt en spatten voorkomt.

De tijd instellen

Typisch is de hardingstijd van cement-zandmengsels ongeveer 1-1,5 uur. Deze indicator hangt allereerst af van het watergehalte in de oplossing. Op basis van de uithardingstijd adviseren deskundigen om de compositie in kleine porties te bereiden.

fabrikanten

Op dit moment is het assortiment kwaliteits- en duurzame mortels op cementbasis groter dan ooit. Van het grote aantal verschillende fabrikanten moet de meest populaire en gewilde zijn.

"Monolith"

Deze grote fabrikant is gespecialiseerd in de productie en verkoop van cement-zandmengsels in Kirov. Het bereik van "Monolith" wordt vertegenwoordigd door hoogwaardige en betrouwbare composities van klasse M150, die bij uitstek geschikt zijn voor het bepleisteren van verschillende ondergronden, afdichtingsnaden en metselwerk binnen en buiten gebouwen.

De fabrikant biedt ook duurzame formules van klasse M300, die kunnen worden gebruikt bij de vervaardiging van zeer sterke betonconstructies.

Knauf

Dit bekende en grote merk produceert hoogwaardige cement- en gipsmengsels, vertegenwoordigd door de Grünband, Diamant, Zokelputs, Sievener, Unterputts, Adhesive Lines.

Dit product biedt uitstekende thermische isolatie-eigenschappen. Het kan zowel voor binnen als buiten worden gebruikt. De meeste Knauf-cementformuleringen bevatten extra componenten die hun positieve eigenschappen versterken.

"Real"

Dit is een andere bekende fabrikant die hoogwaardige cementmengsels van klasse M100 (200), M150 en M75 produceert. Het bereik van het bedrijf "Real" stelt consumenten in staat om de beste optie te kiezen voor een verscheidenheid aan reparatie- en afwerkingswerken.

Droge mengelingen "Real" worden aangevuld met componenten die vorstbestendigheid bieden, zodat ze niet alleen voor interieur, maar ook voor buitendecoratie kunnen worden gebruikt.

Dauer

Het Duitse bedrijf Dauer biedt consumenten een keuze uit kwalitatief hoogwaardige en goedkope cement-zandmengsels voor de voorbereiding van dekvloeren, gevel- en interieurdecoratie, evenals voor de installatie van bakstenen of blokken.

Droge mixen van Dauer zijn populair vanwege hun lage verbruik. Samen met de democratische prijs maakt deze kwaliteit dergelijke afwerkingsmaterialen economisch het meest winstgevend.

"BaltPiterStroy"

Dit is een andere grote Russische fabrikant die cementzandmortels van alle bekende merken produceert. Daarnaast zijn er andere populaire producten in het assortiment van dit bedrijf, bijvoorbeeld steenslag, zand, grind, puinsteen, zakcement en zelfs antivriesmiddelen.

"Strojservis-Novablock»

Het assortiment van deze populaire fabrikant wordt vertegenwoordigd door droge bouwmengsels "Novanlock", die voorheen "Plita Milks" werden genoemd, evenals cementzandcomposities. Daarnaast biedt het bedrijf een krachtige zand- en grindmix met markering M300.

De ongeëvenaarde kwaliteit van Stroyservice-Novablock-producten is te danken aan de productie op industriële schaal met behulp van moderne fabrieksapparatuur.

"Adamant SPB"

Door LLC is "Adamant SPB" de plant met de gedenkwaardige naam "Young drummer". Het biedt het breedste scala van hoogwaardige beton, gewapende betonconstructies, cement, zand en puin.

Wat de cement-zandmengsels van deze fabrikant betreft, worden ze vertegenwoordigd door alle mogelijke merken, van eenvoudige en goedkope M100 tot M400 met een hoge sterkte.

tips

Cement-zandmengsels voor vele jaren zijn de meest voorkomende en populaire materialen die worden gebruikt in de reparatie- en afwerkingswerkzaamheden.

Bij het nivelleren van wanden met een samenstelling van cementzand, moet u bakens gebruiken. Zonder hen zal het werk arbeidsintensiever zijn en het resultaat zal misschien niet bij u passen.

Let bij het kopen van cementmortel op het tijdstip van fabricage. Cement kan 6 maanden op een droge plaats worden bewaard. Als de luchtvochtigheid in de ruimte is verhoogd, zal de kwaliteit van het bouwmateriaal hier aanzienlijk onder lijden.

Vergeet niet dat na het bereiden van de cementmortel binnen 2 uur moet worden gebruikt. Anders droogt het gewoon uit en is het niet mogelijk om het te gebruiken. Bij het toevoegen van water aan de oplossing moet er rekening mee worden gehouden dat het volume ervan gelijk moet zijn aan het volume cement.

Houten bases worden niet aanbevolen om te worden afgewerkt met eenvoudige cement-zand-composities, maar voor dit doel kunnen klei-oplossingen met een specifiek cementgehalte worden gebruikt. Dergelijke mengsels kunnen veilig zowel interne als externe basen hanteren.

Overweeg het indrukwekkende gewicht van cement-zand mortel. Op de zwakke en onbetrouwbare basis kunnen ze niet lang volhouden.

De gereedschappen en containers die u tijdens het werk gebruikt, moeten onmiddellijk na voltooiing worden gewassen. Anders droogt de oplossing uit en is het bijna onmogelijk om deze uit de armaturen te verwijderen.

Veel consumenten vragen zich af welke cement-zandmengsels de ideale oplossing zijn voor het regelen van de fundering. Volgens deskundigen is een hoogwaardige en betrouwbare samenstelling van de M300 perfect voor dergelijke doeleinden. Meer eenvoudige en goedkope mengsels (type M100) worden niet aanbevolen.

Als u de droogtijd van de compositie wilt verlengen, kunt u in geen geval extra porties zand of cement toevoegen. Water zal dergelijke droge formuleringen niet voldoende kunnen oplossen en het materiaal zal onbruikbaar blijken te zijn.

Om een ​​oplossing te maken, wordt het aanbevolen om een ​​metalen of plastic houder te gebruiken. Houd er rekening mee dat bij de bereiding van een mengsel van gewoon rivierzand niet wordt gebruikt. In plaats daarvan is het noodzakelijk om bulkmateriaal in de grond te verzamelen. Maak de oplossing niet te vloeibaar. Anders zal het slecht zijn om op deze of gene basis te liggen en zal ook van de spatel glijden.

Bespaar niet op de aankoop van hoogwaardig cement-zandmengsel. Compositie van lage kwaliteit kan niet alleen grillig zijn in het werk, maar ook van zeer korte duur. Raadpleeg producten van bekende en populaire leveranciers.Dus bescherm je jezelf tegen het kopen van laagwaardige oplossingen.

Hoe cement-zand mortel te kneden, zie de video hieronder.

Comments
auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer