Aluminiumcement: kenmerken en toepassingen

 Aluminiumcement: kenmerken en toepassingen

Aluminiumcement is een heel speciale soort, die door zijn eigenschappen sterk verschilt van elk verwant materiaal. Voordat u besluit om deze dure grondstoffen te kopen, moet u rekening houden met alle functies en vertrouwd raken met de toepassingsgebieden van de goederen.

Speciale functies

Het eerste ding dat alumina cement onderscheidt van alle anderen is het vermogen om extreem snel uit te harden in lucht of in water. Om dit effect te bereiken, wordt de grondstof speciaal verwerkt, gebakken, gemalen. De grondstoffen zijn dus noodzakelijkerwijs vervuilde bodems, verrijkt met aluminium, en vullen ze aan met aluminiumoxide.Het is vanwege de speciale grondstoffen dat de tweede naam van aluminiumcement ging - aluminaat.

Zoals hierboven vermeld, heeft alumina cement een verhardingstijd die veel minder is dan andere soorten. Grijpt dit type na 45 minuten na toepassing. Laatste uitharding vindt plaats na 10 uur. In sommige gevallen moet het reeds vluchtige proces worden versneld. Voeg dan in de initiële samenstelling gips toe en verkrijg een nieuwe variëteit - gipsaluminevariant. Het wordt alleen gekenmerkt door een snellere uithardingstijd en harden met volledige behoud van hoge sterkte-eigenschappen.

En om het materiaal waterdicht te maken, wordt er beton aan toegevoegd. Omdat de alumina-variëteit a priori waterbestendig is, verbetert cement alleen deze initiële eigenschappen. Een belangrijke eigenschap is vorstbestendigheid, evenals anticorrosie. Dit geeft het materiaal aanzienlijke voordelen voor zijn versterking.

Alle positieve eigenschappen van hoog alumina-cement kunnen worden gecombineerd tot een grote lijst.

 • Uitstekende sterkte-eigenschappen. Zelfs onder water is het materiaal bestand tegen chemische en mechanische externe invloeden. Het is niet onderhevig aan corrosie, het is niet bang voor extreem lage temperaturen.Dit alles biedt enorme mogelijkheden voor het gebruik ervan.
 • Snelle instelling en verharding. Dit is vooral het geval als u in de kortst mogelijke tijd een structuur wilt bouwen (bijvoorbeeld drie dagen).
 • Immuniteit voor agressieve componenten van de externe omgeving. We hebben het over allerlei chemische verbindingen die lange tijd de afgewerkte cementstructuur aantasten, bijvoorbeeld: hard sulfiethoudend water tijdens mijnactiviteiten, giftige gassen, extreme verhitting.
 • Uitstekende hechting met allerlei soorten materialen. Een voorbeeld zou bijvoorbeeld metalen fittingen zijn, die vaak verdichte blokken van aluminiumoxidecement zijn.
 • Weerstand tegen open vuur. Het is niet nodig te vrezen dat het cement uitdroogt en afbrokkelt. Het is perfect bestand tegen zowel blootstelling aan hoge temperaturen als directe vuurstroom.
 • Een kans om te gebruiken als een toevoeging aan de gebruikelijke cement. Dit is het geval wanneer u de structuur vorstbestendig moet maken, terwijl u deze wilt opslaan. Op basis van aluminiumoxide grondstoffen maken snel expanderende en niet-krimpende cement mengsels,die van toepassing zijn in de industriële bouw of bij het uitvoeren van dringende reparatiewerkzaamheden.

Er zijn alumina opties en nadelen.

 • Eerst en vooral zijn de hoge productiekosten van het materiaal. Hier is het belangrijk, niet alleen de apparatuur, die superstevig moet zijn en een groter vermogen heeft, maar ook een strikte naleving van technologie, temperatuurregeling tijdens het bakken en andere nuances.
 • Het tweede nadeel hangt samen met de waardigheid van het mengsel. Vanwege het feit dat het aluminiumoxide-ras bij verharding warmte produceert, is het niet geschikt voor het gieten van grote oppervlakken: cement kan niet goed uitharden en instorten, maar in honderd procent van de gevallen zal het veel in sterkte-eigenschappen verliezen. Het is onmogelijk om dergelijk cement in sterke hitte te gieten, wanneer de thermometer een temperatuur boven 30 graden vertoont. Dit is ook beladen met verlies van kracht.
 • Tenslotte, ondanks de hoge weerstand van de aluminiumoxidevariant tegen zuren, giftige vloeistoffen en gassen, is het absoluut niet in staat om de negatieve effecten van alkaliën te doorstaan, daarom kan het niet worden gebruikt in alkalimiddelen.

Alumina cement is verdeeld in twee grote groepen: uitzetten en mengen. De eigenaardigheid van uitzetten is het vermogen van grondstoffen om te groeien in het proces van uitharden. Oogveranderingen zullen niet merkbaar zijn, maar dit heeft een positief effect op de resulterende dichtheid van het monolithische cementblok. Uitbreiding vindt plaats in het bereik van 0,002-0,005% van het oorspronkelijke volume.

Gemengde monsters worden hoofdzakelijk gemaakt om de kosten en bijgevolg de prijs van het product te verminderen.In sommige gevallen bieden additieven echter extra kenmerken. Gips garandeert bijvoorbeeld een hogere verhardingssnelheid, terwijl de kosten van cement toenemen. Slak en andere actieve minerale additieven verhogen daarentegen de hardingstijd, maar de prijs voor dergelijk gemengd cement is veel lager.

Technische specificaties

De technische eigenschappen van hoog aluminiumoxide-cement variëren, afhankelijk van het merk waartoe het behoort. Volgens GOST 969-91, ontwikkeld in de jaren '70, is de sterkte van dergelijk cement verdeeld in HZ-40, HZ-50 en HZ-60. Ook zijn de verhoudingen van bepaalde stoffen in de samenstelling afhankelijk van welke eigenschappen u moet bereiken en in welk gebied het cement zal worden gebruikt.Het heeft geen zin om hier de chemische formules te geven van de stoffen waaruit het cement bestaat, maar ter vergelijking moet worden gezegd dat gewoon aluminiumoxidecement van 35% tot 55% bauxiet bevat, terwijl het bij vuurvast aluminiumoxide al 75% tot 82% is. Zoals u kunt zien, is het verschil aanzienlijk.

Wat technische eigenschappen betreft, hoewel aluminiumcement een snelhardende optie is, mag dit de snelheid van de instelling niet beïnvloeden. Volgens de regels en voorschriften moet deze ten minste 30 minuten duren en duurt volledige vastzetting na 12 uur na toepassing (maximum). Omdat het materiaal een speciale kristalstructuur heeft (alle kristallen in de stof zijn groot), is het niet erg gevoelig voor vervormingsveranderingen en daarom is het veilig om te spreken over de niet-krimp en relatief kleine massa.

Er zijn verschillende opties voor de kenmerken en afhankelijk van de methode van hun productie. Slechts twee methoden worden gepresenteerd: smelten en sinteren.

Elk van hen heeft zijn eigen specifieke kenmerken.

 • Wetenschappelijk gezien wordt de eerste methode de methode genoemd voor het smelten van het grondstofmengsel.Het gaat om verschillende fasen, die elk veel aandacht verdienen. Eerst moet je de grondstoffen voorbereiden. Daarna wordt het cementgrondstofmengsel gesmolten en geleidelijk afgekoeld, waarbij de temperatuurindices nauwkeurig worden bewaakt om de beste sterkte-eigenschappen te verzekeren. Concluderend wordt de resulterende hogeslagige slak verbrijzeld en fijngemaakt, waardoor alumina cement wordt verkregen.
 • Bij de sintermethode gebeurt alles andersom: eerst worden de grondstoffen gemalen en fijngestampt en pas daarna worden ze aan het braden onderworpen. Dit is beladen met het feit dat het aldus verkregen cement niet zo sterk is als bij de eerste ontwikkelmethode, maar de tweede optie is minder arbeidsintensief.

Een ander technisch kenmerk is de fijnheid van het malen, die wordt uitgedrukt als een percentage zeefsediment. Deze parameter wordt ook bepaald door GOST en is 10% voor elk merk cement. Zeer belangrijk is het gehalte aan aluminiumoxide. Het moet ten minste 35% zijn, anders verliest het materiaal enkele van zijn functies.

De technische parameters van de aluminiumoxidecement-samenstelling kunnen binnen betrekkelijk ruime grenzen variëren. (dit geldt ook voor chemische formules van de stof), maar dit mag geen significante invloed hebben op de belangrijkste kenmerken, zoals snelheid van stollen, sterkte, vochtbestendigheid, weerstand tegen vervorming. Als tijdens de fabricage de technologie niet is waargenomen en een deel van de vermelde kenmerken verloren is gegaan, wordt het materiaal als defect beschouwd en is het niet onderhevig aan verdere werking.

Toepassingsgebieden

Alumina cement heeft een enorm scala aan doelen waarvoor het kan worden gebruikt. Meestal wordt het gekozen voor noodwerk of spannen structuren onder de grond of water, maar deze lijst is niet beperkt.

 • Als de brugstructuur is beschadigd, kan deze met succes worden hersteld met behulp van een aluminiumoxidevariëteit vanwege de waterbestendigheid van het materiaal en het vermogen om snel in te stellen en te harden zonder in te boeten aan kracht, zelfs in water.
 • Het is zo dat de structuur in korte tijd moet worden gebouwd en dat het nodig is dat het in de eerste twee dagen na de oprichting sterker wordt. Ook hier is aluminiumoxide de beste optie.
 • Aangezien HZ resistent is tegen alle soorten chemicaliën (met uitzondering van alkaliën),dan is het geschikt voor de bouw in omstandigheden met een hoog sulfaatgehalte in de omgeving (meestal in water).
 • Door zijn weerstand tegen allerlei corrosieve processen is dit type niet alleen geschikt voor het bevestigen van wapening, maar ook voor ankers.
 • Bij het isoleren van olieputten gebruiken ze alumina (vaker hoog-alumina) cementen, omdat ze bevriezen, zelfs als ze worden gemengd met olieproducten.
 • Omdat aluminiumcement een lage massa heeft, is het uitstekend voor het afdichten van gaten, gaten, gaten in zeeschepen en vanwege de hoge sterkte van grondstoffen zal een dergelijke "pleister" lang meegaan.
 • Als u de fundering in de bodem moet leggen met een hoog gehalte aan grondwater, dan is elk van de merken HZ perfect.
 • De aluminiumhoudende variëteit wordt niet alleen gebruikt voor het bouwen van gebouwen en structuren en het opnemen van iets. Er worden capaciteiten uit gegoten waarin het is gepland om zeer giftige stoffen te vervoeren, of als ze zich in agressieve omgevingsomstandigheden moeten bevinden.
 • Tijdens de vervaardiging van vuurvast beton, wanneer de verwarmingstemperatuur is gepland op het niveau van 1600-1700 graden, wordt alumina cement toegevoegd aan de samenstelling.

Als u van plan bent om dergelijk cement thuis te gebruiken (bijvoorbeeld voor de vervaardiging van hydrobestendige pleister of constructie), dan moet u de instructies volgen om met hem te werken.

Waterdicht gips met de toevoeging van hoog aluminiumoxide-cement wordt op veel gebieden gebruikt:

 • om scheuren in waterleidingen af ​​te dichten;
 • wanddecoratie in ondergrondse ruimtes;
 • afdichten van pijpleidingen;
 • reparatie van zwembaden en douches.

toepassing

Omdat iedereen die in een privéwoning woont, mogelijk te maken krijgt met de noodzaak om de aluminiumoxide-optie te gebruiken, Hieronder volgt een handleiding om ermee te werken.

 • Houd er rekening mee dat de beste manier om met dit soort cement te werken, het gebruik van een betonmixer is. Roer het mengsel met de hand zo goed en snel is niet mogelijk.
 • Vers aangeschaft vers cement kan onmiddellijk worden gebruikt. Als het mengsel een beetje heeft gelegen of als de houdbaarheidsdatum bijna is verstreken, moet het cement eerst worden gezeefd. Gebruik hiervoor een speciale trilzeef. Het mengsel wordt erin geplaatst met behulp van een constructie-schroefboor en gezeefd.Aldus wordt het cementmengsel losgemaakt en wordt het voorbereid voor verder gebruik.
 • Het is noodzakelijk om rekening te houden met een hogere viscositeit van hoog aluminiumoxide-cement in vergelijking met andere typen. Daarom wordt het mengen van de cementslurrie gedurende een langere tijd uitgevoerd. Als het in gewone gevallen een uur of anderhalf uur duurt, dan in gevallen met aluminiumoxide-varianten - 2-3 uur. Het wordt niet aanbevolen om de oplossing langer te mengen, omdat deze zal worden ingesteld en het kan moeilijk zijn om deze toe te passen.
 • Houd er rekening mee dat de betonmixer onmiddellijk moet worden schoongemaakt, want later, wanneer dit zware cement hard wordt, zal het wasproces veel tijd en moeite vergen, om nog te zwijgen van het feit dat het soms niet mogelijk is om de betonmolen te reinigen.
 • Als u van plan bent om in de winter met aluminiumoxide-opties te werken, moet u rekening houden met een aantal nuances. Aangezien het materiaal in het stollingsproces actief warmte afgeeft, zullen alle maatregelen voor de verdunning en toepassing van het mengsel verschillen van die bij het werken met gewone cementmortels.Afhankelijk van hoeveel procent van het water in het mengsel, kan de temperatuur 100 graden bereiken, in verband waarmee je heel voorzichtig moet werken, en niet te vergeten over veiligheid.
 • Als u met beton werkt, dat alumina cement in de samenstelling bevat, moet u ervoor zorgen dat de temperatuur op 10-15 graden blijft en in geen geval hoger komt, anders zal het beton beginnen uit te harden voordat u tijd heeft. veroorzaken.

het merken

Zoals hierboven vermeld, worden volgens GOST drie merken van dit ras onderscheiden: HZ-40, HZ-50 en HZ-60, die elk in een aantal kenmerken van elkaar verschillen. Ze hebben allemaal dezelfde uithardingstijd en verharding, maar hun sterkte varieert enorm. Zelfs op jonge leeftijd wint het mengsel aan kracht: HZ-40 - 2,5 MPa per dag en 40 MPa in drie dagen; HZ-50 - 27,4 MPa per dag en 50 MPa in drie dagen; HZ-60 - 32,4 MPa per dag (wat bijna overeenkomt met de sterkte van cement van het merk HZ-40 na drie dagen) en 60 MPa op de derde dag.

Elk van de merken werkt perfect samen met andere stoffen: vertragers of versnellers instellen.

 • De vertragers omvatten borax, calciumchloride, boorzuur, citroenzuur, natriumgluconaat en andere.
 • Versnellers zijn triethanolamine, lithiumcarbonaat, portlandcement, gips, kalk en andere.

Naast gewone aluminiumoxidecementen onderscheiden de hoog-aluminiumoxidevarianten van de eerste, tweede en derde categorie zich door het aluminiumoxidegehalte. Hun labeling, respectievelijk, VHC I, VHC II en VHC III. Afhankelijk van welke sterkte wordt verwacht op de derde dag na gebruik, wordt de markering aangevuld met cijfers.

Er zijn de volgende opties:

 • HHC I-35;
 • HCV II-25;
 • HCV II-35;
 • HCV III-25.

Hoe hoger het percentage aluminiumoxide in de samenstelling, hoe sterker het resulterende cement blijkt te zijn. Voor een hoog-aluminiumoxide-oplossing van de eerste categorie moet het gehalte aan aluminiumoxide in de samenstelling ten minste 60% zijn, voor de tweede categorie - ten minste 70%, voor de derde categorie - ten minste 80%. De instelperiode voor deze monsters is ook iets anders. De minimale drempel is 30 minuten, terwijl volledige bevriezing moet optreden in minder dan 12 uur voor IGC-35 en 15 uur voor HC van de tweede en derde categorie.

Gewoon alumina-cement bezit geen brandwerende eigenschappen en HHC van alle categorieën moet bestand zijn tegen hoge temperaturen.Normen voor brandwerendheid beginnen bij 1580 graden en bereiken 1750 graden voor VHC III-25.

Volgens GOST is het onmogelijk om cementen van de klassen IH-35, VHC II-25, VHC II-35 en VHC III-25 in papieren zakken te verpakken. Opslag is alleen toegestaan ​​in plastic containers.

tips

Kortom, het is noodzakelijk om advies te geven over het onderscheiden van echt cement van onwaar. Het aluminiumoxide en, bovendien, de vuurvaste optie met hoog aluminiumoxide zijn vrij duur, dus je kunt vrij vaak geconfronteerd worden met nep in deze markt. Volgens statistieken is ongeveer 40% van het cement op de Russische markt nep.

Er zijn een aantal aanbevelingen die helpen om meteen de truc te overwegen.

 • De meest voor de hand liggende regel is om cement te kopen bij bewezen, betrouwbare leveranciers. Goed gevestigde bedrijven zijn Gorkal, Secar, Ciment Fondu, Cimsa Icidac en een paar anderen.
 • Om de laatste twijfels weg te nemen, moet je de verkoper vragen om de conclusie van de sanitaire epidemie te laten zien. Het stelt dat het materiaal absoluut veilig is voor de menselijke gezondheid. Sommige gewetenloze fabrikanten voegen radioactieve stoffen toe aan cementmengsels. Hoewel ze in een kleine hoeveelheid aanwezig zijn, kunnen ze aanzienlijke schade aan de gezondheid veroorzaken. Het normale gehalte aan natuurlijke radionucliden is maximaal 370 Bq / kg.
 • Als u na het controleren van een dergelijke conclusie twijfels hebt, raden we u aan om het adres te controleren van de instantie die de sanitaire en epidemische conclusie heeft afgegeven. Op de verpakking en op de conclusie zelf moet dit adres een en hetzelfde zijn.
 • Controleer het gewicht van de zak volgens GOST. Het moet gelijk zijn aan 49-51 kg en in geen geval voorbij dit kader.
 • Nadat je de compositie hebt gekozen, koop je eerst een zak per monster. Kneed cement thuis, en als je het als hoogwaardig beoordeelt, zul je geen externe additieven in de vorm van puin of zand vinden, wat betekent dat het van hoge kwaliteit is.
 • Let ten slotte op de vervaldatum. Het is extreem klein - slechts 60 dagen vanaf de verpakkingsdatum. Denk eraan dit criterium te overwegen bij het kiezen, anders riskeer je materiaal te kopen waarvan de prestaties meerdere malen slechter zullen zijn dan verwacht.

Herziening van het technologische schema van hoog alumina cement, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer