De verhoudingen van beton voor de fundering: de regels van zelfmenging

 De verhoudingen van beton voor de fundering: de regels van zelfmenging

Het grootste deel van een gebouw of structuur is de basis. Iedereen wil immers dat zijn gebouw, of het nu een huis of een garage is, zo lang mogelijk dienst doet en de taken uitvoert. Daarom is het de hoofdtaak om een ​​sterke basis van hoge kwaliteit te bouwen. De kenmerken van dit knooppunt zijn niet alleen nauwkeurige berekeningen, bekwame tabbladen, maar ook in hoogwaardig beton. Als het beton persoonlijk wordt gedaan, moet u weten in welke verhouding de componenten worden gemengd die van grote invloed zijn op het eindresultaat.

Speciale functies

Niet helemaal juist om beton te noemen - vloeistof.Beton is een steen die bestaat uit componenten. De officiële naam is een concrete oplossing. Opener over cement gesproken, het is een bindmiddel dat alle componenten bij elkaar houdt, die na bezinking één worden. De belangrijkste eigenschap van beton - een hoge mate van hygroscopiciteit. Hierdoor moet het worden geleverd vlak voor de voorbereiding van de oplossing.

componenten

De samenstelling van het beton omvat verschillende componenten.

 1. Cement. Het is de basis voor de oplossing.
 2. Water. Het is een noodzakelijk reagens.
 3. Zand. Het verdikkingsmiddel dat de oplossing maakt, is gewoon pijnlijk. De dichtheid van de oplossing hangt ook af van de hoeveelheid ervan.
 4. Filler. Er kunnen fijnkorrelig grind en steenstof zijn. Er zijn opties met grotere aggregaten. Dit beïnvloedt de sterkte van het beton en zijn dragende eigenschappen (merk).

Zandmengsel M 500, gemaakt door ASG, moet grondig gemengd worden tijdens het mengen, zodat de consistentie dik is. Kneden correct zal een speciale tafel helpen.

types

Afhankelijk van de samenstelling worden de volgende soorten cement onderscheiden.

 1. Portlandcement (gewoon). Bestemd voor gebruik onder normale omstandigheden.Verdraagt ​​perfect de effecten van zowel vocht als lage temperaturen. Het wordt voornamelijk gebruikt voor de bouw van funderingen in gewone gebouwen, meestal in individuele woongebouwen.
 2. Slac Portland-cement. Veel meer vochtbestendigheid dan de vorige. Hetzelfde geldt voor kracht. Het verhardt veel langzamer dan normaal. Het belangrijkste toepassingsgebied - gebieden met hoge vochtigheid, met een gebruikelijk klimaat en zeer zeldzame vorst.
 3. Pozzolaan portlandcement. CHet meest resistente cement tegen vocht, maar heeft de gebruikelijke sterkte. Ontworpen om constructies te vullen die niet zijn ontworpen voor zware lasten. Vaak - onderwaterstructuren.
 4. Een speciale klasse van cementen - snel hardend. Dit komt door speciale chemische componenten die ervoor zorgen dat deze oplossing twee keer zo snel uithardt als normaal - in 14 dagen. Klimaatomstandigheden voor deze oplossing zijn niet fundamenteel.

Bijna alle soorten water kunnen worden gebruikt als water, inclusief kraanwater, zolang het maar weinig zout bevat. Bij het aangaan van een chemische reactie met water wordt droog cement zelf in de oplossing omgezet.

Zand mag geen onzuiverheden van klei of andere bevatten, dezelfde toelaatbare waarde van maximaal 5%. De korrel van het zand moet ongeveer 1,2 - 2,5 mm van elke korrel zijn, kleiner voor de toekomst van het beton zal niet werken.

Het beste zand voor de fundering wordt beschouwd als rivierzand, maar gewassen en gezeefd. Dit komt door de constante wassing met zoet water, wat een positief effect heeft op de samenstelling van klei en zout. Als vulstof wordt vaak steenslag gekozen voor de handmatige productie van beton, waarvan de korrelfractie binnen 15 - 20 mm ligt.

Maar het is belangrijk om te onthouden dat de grootte van de korrels ongeveer hetzelfde zou moeten zijn in de totale massa, zonder een duidelijk voordeel van groot puin over klein grind. Dit is nodig om het aantal lege ruimtes in het beton te verminderen, waardoor het cementverbruik wordt verminderd. Het mag ook geen onzuiverheden in klei, afval bevatten.

Concrete markering

De betonkwaliteit wordt aangegeven door de letter "M" en een digitale waarde, die de druksterkte van beton aangeeft, in kg / cm2. Deze dichtheid bij het zetten van beton, wat volgens de SNiP 28 dagen is. Dit geldt niet voor snelhardende cementen en beton. Het is een vergissing te geloven dat beton niet onder de M100-klasse ligt, M50-beton wordt gebruikt om kleine bouwwerken te vullen, vaak met fijnkorrelig grind.

De betonlijn begint vanaf M15 en eindigt met M1000.Tot M200 wordt beton vooral gebruikt op niet-ondersteunende structuren, hulp of decoratief. M200 of M300 worden vaak gebruikt voor funderingen en M350 voor hoogbouw.

De minimale cementgraad is M100. Het maximale cementmerk is M500, maar beton M1000. Beton van dit merk is super zwaar, het wordt praktisch niet gebruikt vanwege de hoge prijs en specifieke omstandigheden.

Een van de grootste toepassingen is om de brand van de vierde reactor in de kerncentrale van Tsjernobyl in 1986 te doven. De vulstof was loodgietstukken, die gescheiden van het beton werden afgevoerd. En ook schuilplaatsen voor luchtaanvallen waren gemaakt van beton van dit merk, waarbij de wanddikte 5-7 meter bereikte.

Sinds de liquidatie van het ongeluk in Tsjernobyl werd het slechts eenmaal in Rusland en de GOS gebruikt - tijdens de bouw van de Vostochny-kosmodrom.

Hoe te berekenen?

Van goed gekozen componenten, evenals hun verhoudingen, hangt af van hoe betrouwbaar en duurzaam de constructie zal zijn, of het nu een fundering of een muur is. Als u de berekende verhouding gebruikt die in de fabriek wordt gebruikt, kan het zijn dat het mengsel niet van zeer hoge kwaliteit is, vanwege het feit dat de componenten die daar worden gebruikt merkwaardig en beproefd zijn.In de fabriek is de formule als volgt: cement (1), zand (2), steenslag of ander aggregaat (4), water (0,5).

Bij het bouwen met de handmatige productie van beton is het beter om dezelfde technologie te volgen, maar met kleine aanpassingen. Voor M100: cement (1), zand (4), steenslag of ander aggregaat (6), water (0,5).

Maar voor een beter begrip van het probleem noemen we als voorbeeld de berekeningen voor één kubus: cement 205 kg, zand 770 kg, steenslag 1200 kg, water - 180 l. Maar vaak zijn er geen schalen bij de hand, vooral die die grote gewichten kunnen berekenen, omdat de eenvoudigste manier is om geïmproviseerde middelen te gebruiken, bijvoorbeeld een emmer. Een bak van 10 l is vereist, bij voorkeur met galvanisatie. Beton van het merk M250 is de beste optie voor de basis. De verhoudingen zijn: cement (1 emmer), zand (2 emmers), grind (3,5 emmers), water (een halve emmer).

recepten

Laagbouw en structuren (tot drie verdiepingen) vereisen een goede fundering. Natuurlijk hangt het zowel af van de territoriale locatie als van de aankomende constructieve lading. Aangezien de funderingen met betongieten bandvormig zijn, kan worden aangenomen dat dit in de middelste baan wordt toegepast, niet in seismische gebieden, aangezien het gebruik van dergelijke funderingen in dergelijke gebieden verboden is.

In het geval dat de druk op de centimeter van de zool van de roerinrichting meer dan 400 kg bedraagt, wordt een betonkwaliteit van ten minste M350 met verhoudingen van cement (1), zand (1), steenslag (2,5), water (0,5) gekozen.

Als de parameters van de toekomstige lading onbekend zijn en de klant ook geen idee heeft, is het beter om opnieuw te worden verzinkt en zwaar beton М450 te maken met verhoudingen: cement (1), zand (1), steenslag of een andere aanvulling (2), water (0,5) . Dergelijke fundamenten zijn ten minste drie tot vier keer veel duurder dan hun minder sterke tegenhangers, te oordelen naar de M200, dus is het de moeite waard om ook een economische berekening en doelmatigheid van het gieten van zwaarder beton uit te voeren.

Maar als we de M100 gaan gebruiken, moet dit idee worden opgegeven, als het natuurlijk geen veranda op een cottage of een klein gebouw is.

Beton maken met je eigen handen

Het belangrijkste gereedschap voor het maken van beton is een betonmolen, een schop en een emmer. En ook een paar emmers en auto (brancard) nodig. Maar als er geen betonmixer is, dan is het mogelijk om een ​​oplossing te maken met behulp van beschikbare hulpmiddelen. Hiervoor heb je een soort houten kist nodig, een plastic bad, hoewel een metalen kan doen.Daarnaast twee schoppen, een paar emmers. Natuurlijk is het wenselijk om een ​​auto te nemen. De rest van de tools bevatten sabotage, niveau, meetlint en meter, en vergeet ook de regels niet.

Om alleen een emmer en een schep te cementeren, mogen ze geen vocht krijgen. Hoewel u het gebruikelijke verfmes kunt gebruiken, een incisie op de zak kunt maken en cement direct in de container kunt gieten. Voor zand en puin plaatsen we ook een set schoppen en emmers die niet in contact mogen komen met het cement. Na de voorbereiding kunt u beginnen met het maken van cement, waarbij u zorgvuldig het benodigde aantal met emmers weegt.

Nadat u de cementmortel hebt ontvangen, moet u grind en zand toevoegen en vervolgens grondig mengen tot een uniforme laag verschijnt. Het is het gemakkelijkst om te mengen, een tunnel onder de oplossing te maken en daarna verticale bewegingen om de oplossing te "verdelen".

Hierdoor kun je bijna alle componenten kneden, vanaf de onderkant opheffen wat slecht reageert. Maak daarna een "piramide" van willekeurige hoeken, vormen en maak een uitsparing in het midden van de helft van de dikte van de droge mix. Voeg daarna de vereiste hoeveelheid water toe en begin op dezelfde manier te mengen als de droge oplossing.Na volledig mengen en oplossen van water, herhaalt u de procedure met een "piramide". En zo verder totdat de hele oplossing verzadigd is met water en beton wordt. De levensduur van dergelijk beton is ongeveer twee uur, omdat het onmiddellijk na de voorbereiding nodig is om ermee te werken.

tips

Voor een goede menging kunt u het advies van professionals gebruiken.

 1. Als de oplossing te dik is, kan deze worden verdund met een kleine hoeveelheid water, zodat de structuur van het mengsel homogeen is. Je moet niet ijverig zijn met snel roeren, nogal gewoon roeren.
 2. Wanneer u werkt bij nat weer of regen, evenals in gevallen waarin het zand nat is, moeten de verhoudingen van water worden verminderd.
 3. De initiële instelling van beton gebeurt na 12 uur. Primaire harding in 7 dagen vanaf het moment van vullen. Na 14 dagen wint het beton twee derde van zijn kracht en na 28 dagen is het klaar voor verder werk of gebruik. Dit geldt voor gunstige weersomstandigheden die het beton niet constructief beïnvloeden.
 4. Betonwerk wordt niet alleen binnen een seizoen binnenshuis gedaan, dat wil zeggen, bij een temperatuur boven nul, omdat dan een adequate chemische reactie plaatsvindt zonder vertraging en dat is wat nodig is.Als beton wordt gekneed en in de vriezer wordt gegoten, ontstaan ​​er ijsdeeltjes in de binnenruimte, wat erg slecht is, omdat ze het leeuwendeel van de betonsterkte opnemen, door caviteiten vernietigen, en het repareren en herstellen van de fundering een zeer dure onderneming is.

Natuurlijk zijn met de ontwikkeling van technologie speciale additieven voor de oplossing verschenen, die het mogelijk maken om deze oplossing te exploiteren, en daaruit ontwerpen maken die geschikt zijn voor bijna elke regio. Naast vorstbestendigheid kunt u extra vochtbestendigheid en waterdoorlatende eigenschappen toevoegen. Dit heeft een positief effect op de eigenschappen van de toekomstige structuur, waardoor huizen kunnen worden gebouwd waar voorheen alleen zwaar en duur beton werd gebruikt.

Zie de volgende video voor meer informatie over het mengen van beton.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer