Vezelbeton: wat is het en waar wordt het gebruikt?

Technische vooruitgang biedt mensen overvloedig nieuwe en nieuwe bouwmaterialen. Onder de relatief recente ontwikkelingen van deze soort is het de moeite waard om fibrobeton op te merken. De functies van dit materiaal zijn nuttig om te weten, zelfs voor degenen die het niet gaan gebruiken - alleen voor gemeenschappelijke ontwikkeling.

beschrijving

Vezelbeton is een soort beton dat over het hele gebied wordt versterkt met behulp van metalen en niet-metalen insluitsels. Voor de verharding van het materiaal wordt actief gebruik gemaakt van staaldraad en koolstofvezel, polyamide, glas, acryl, polyester, viscose, nylon, basalt. De gevraagde vezel van staal bleek meer gevraagd te zijn dan andere, wat wordt verkregen door een draad met een doorsnede van 0,1-0,5 mm in secties van 10 tot 50 mm te zagen.Slechts iets minder dan glasvezel, populair vanwege zijn technische kwaliteiten. Het gebruik van andere synthetische materialen helpt om het proces zuiniger te maken en het materiaal een verscheidenheid aan eigenschappen te geven.

Vezelbeton vergeleken met beton van het gebruikelijke type:

 • beter bestand tegen uitrekken en scheuren;
 • heeft een hogere elasticiteit;
 • gaat niet zitten;
 • bestand tegen scheuren;
 • bestand tegen de gevolgen van koude;
 • Immuun voor toxines en atmosferische elementen;
 • weinig slijtage.

Tegelijkertijd zijn ook de sterkte en plasticiteit van het materiaal op een behoorlijk niveau. Als de gestolde laag wordt gesneden, zal een homogene structuur zichtbaar zijn, die door dunne filamenten in een willekeurige richting tot de volledige dikte wordt gepenetreerd.

Deskundigen kunnen gerust zeggen, gezien de kenmerken van de insluitsels, wat zijn de eigenschappen van het monster en hoe het precies wordt verkregen.

Naast technologische nuances zijn er ook algemeen geaccepteerde voorwaarden, zoals:

 • compatibiliteit van het originele beton met de gebruikte vezel;
 • strikt omschreven verhouding tussen hen;
 • uniforme verdeling van vezels in de massa.

afspraak

Producten gemaakt van met vezels versterkt beton worden op verschillende gebieden gebruikt.Het wordt gebruikt in de fundamenten van wolkenkrabbers, in de wegenbouw en in de constructie van hydraulische constructies. Als glasvezel wordt toegevoegd, is het mogelijk om een ​​dergelijk materiaal te gebruiken om ruis te bevatten, om water te reinigen en om gevels te versieren.

Zelfs de meest mechanisch belaste constructies met vezelversterkt beton zullen 10-20 keer langer werken dan gewone gietsteen.

Onder de architecturale decoratieve elementen van het materiaal in kwestie, wordt een belangrijke plaats bezet door gordijnroeden.

Om ze te verkrijgen, wordt een variëteit op basis van glasvezel gebruikt. Deskundigen selecteren de technologie en bepalen de nuances, rekening houdend met de hoogte van de constructie en de afstand tot de muur. Soms zijn de dakranden verdeeld in verschillende blokken met verschillende hoogten: als de verlenging groot is, wordt de installatie uitgevoerd op een subsysteem van metalen elementen. De wanden zijn gemaakt van 2 tot 4 cm dik en de lengte van een enkel element kan 70-100 cm zijn. Vaak worden onderdelen van ferrometalen, gegalvaniseerd of roestvrij staal gebruikt voor het monteren van dakranden.

Gebruik voor het bevestigen van de dakrand de doorgeef-, verborgen- of gemengde methode. Vezelbetonpijlers zijn een uitstekende oplossing voor diegenen die niet alleen willen letten op het uiterlijk van de gevel, maar ook op het interieur van de kamer.Het grootste deel van de kolommen neemt een aanzienlijk deel van de lading in beslag, waardoor de druk op andere elementen van gebouwen wordt verminderd. Daarom bieden deze onderdelen, naast pure ontwerpvoordelen, u de mogelijkheid massieve gebouwen te bouwen. Ze hebben indirect invloed op de perceptie van gevels en verminderen de kans op scheuren.

types

Om vezelbeton goed aan te brengen, moet u de kenmerken van de afzonderlijke typen grondig kennen. De vroegste voorbeelden van dit materiaal werden vóór de Eerste Wereldoorlog verkregen. In die tijd was er niet veel verschillende synthetische materialen en daarom werden de experimenten van materiaalwetenschappers uitgevoerd met gehakte draad. Vezel vandaag genormaliseerd volgens de vereisten van de staatsnorm. De stalen vulling is verdeeld in anker en golfgroep, de uiteinden van de segmenten in deze twee gevallen moeten worden gebogen.

Om de metaalvezel voor het frame te krijgen, wordt het ruwe materiaal meestal zuiver mechanisch verwerkt, op trekmachines, walserijen of snijapparatuur. Kies technologie afhankelijk van welke diameter van glasvezel moet worden ontvangen. Extreem dunne draden worden gemaakt door staal door de gaten in de diamantdelen te voeren.

Staalvezels hebben een goede sterkte, maar zijn zwaar. Vanwege de hoge neiging tot corrosie voor de gevel van een dergelijk materiaal is bijna niet geschikt.

Minerale vezels worden verkregen uit gesmolten vulkanisch gesteente, meestal basalt. De eigenschappen van de grondstoffen beïnvloeden de eigenschappen van het materiaal, het is bestand tegen mechanische stress, contact met alkaliën en zuur. De basaltvezel vuurt niet en maakt het beton waaraan het is toegevoegd, drie keer sterker dan de gebruikelijke oplossing.

De additieven die op basis van een dergelijk mengsel worden gemaakt, worden voor verschillende doeleinden gebruikt:

 • vaste bekisting;
 • wandpanelen;
 • kleine architecturale vormen;
 • fontein voorbereiding;
 • productie van onderdelen voor de wederopbouw van huizen;
 • sierlijsten in de dakrand;
 • platen op wegenbouw.

Glasvezelbeton wordt geproduceerd door met een speciale uitrusting de gesmolten glasmassa te trekken. Omdat glas qua samenstelling nogal verschilt, kan het flexibel variëren, ontwerpers kunnen indrukwekkende mechanische eigenschappen bereiken. Verstrooiende wapening wordt geassembleerd tot bundels met een bepaalde diameter. Koolstofvezel wordt gemaakt door grondstoffen met aanzienlijke hitte te verwerken. Dit materiaal heeft een aantal uitstekende eigenschappen:

 • weerstand tegen mechanische stress;
 • immuniteit voor agressieve chemische factoren;
 • kleine verlenging bij verhitting;
 • geen risico op corrosie en verbazingwekkende hechting;
 • non-ontvlambaarheid.

Het probleem met de koolstofdraad is alleen geassocieerd met de hoge prijs. Polypropyleenvezelbeton overtreft elk monster zonder versterking in schokbestendigheid. Maar tegelijkertijd worden uitrekken en compressie veel slechter overgedragen. Ook is polypropyleen niet voldoende resistent bij hoge temperaturen en bestaat er een hoog risico op het kopen van grondstoffen van slechte kwaliteit. Feit is dat de variatie in de eigenschappen van het materiaal enorm is en dat een professional geen standaardproduct kan onderscheiden van oogafval.

kenmerken van

Russian GOST voorziet in de productie van verschillende soorten vezelversterkt beton. De chemische en fractionele samenstelling van het mengsel beïnvloedt direct de praktische parameters ervan. Dus, het toevoegen van glasvezel biedt:

 • soortelijk gewicht van 1700 tot 2250 kg per 1 cu. m;
 • thermische geleidbaarheid niet lager dan 0,52 en niet hoger dan 0,75 W / cm2 x ° С;
 • buigtreksterkte - 210-320 kg per vierkante kilometer. cm.

  Deze eigenschappen maken het mogelijk de dikte van de gefabriceerde structuren te verminderen en het gewicht ervan aanzienlijk te verminderen. Een combinatie van verminderde belasting en milieuveiligheid vergroot de toepassingsruimte van producten aanzienlijk. Vezelbeton heeft de grootste populariteit waar het minimale scheurrisico en uitstekende weerstand tegen impact vereist. Voor vloeren moeilijk om de beste oplossing te vinden. Het lage gewicht van met vezels versterkte betonblokken vereenvoudigt hun gebruik voor het afwerken van gebouwen met decoratieve elementen van verschillende typen.

  De verhoudingen van het mengsel op basis van polystyreen zijn afhankelijk van de vereiste dichtheid. Dus als het 200 kg per 1 cu is. m, je hebt 100 liter nodig, 200 kg cement zelf en 0.84 cu. m fijngemaakt polystyreen. De hoeveelheid kruimels verandert niet bij een toename in dichtheid, alleen extra water en een bindmiddel worden toegevoegd. Het resulterende mengsel is perfect voor het schenken van de vloer en voor gebruik binnen de bekisting.

  U kunt meer leren over het productieproces van producten van met vezels versterkt beton door de volgende video te bekijken.

  Overzicht fabrikanten

  De productie van met vezels versterkt beton wordt in Rusland op een vrij hoog niveau aangepast.Er zijn geen dwingende redenen om de voorkeur te geven aan geïmporteerde producten. Uitstekende resultaten worden bereikt door merkmengsels te gebruiken. "3DBeton", ook raden experts aan om zich te richten op merken. ROSPAN en LTM. Dankzij moderne apparatuur en de nieuwste technologische methoden, is het mogelijk om de bar te ontmoeten die Japanse concerns op de wereldmarkt zetten. De keuze tussen fabrikanten kan worden gemaakt, uitgaande van logistiek, omdat het niet mogelijk is om een ​​praktisch verschil tussen hun producten te vinden.

  Hoe te kiezen?

  Veel belangrijker dan de opschriften op het etiket zijn de soortensamenstelling en concentratie van de toegevoegde vezels. Dus, als u de hoogste sterkte wilt bereiken, is het raadzaam om beton te kopen, dat een metaalvezel heeft geïntroduceerd gemengd met glasvezel. Dan zal het mogelijk zijn om ons te beperken tot de minimaal mogelijke dikte van de wanden, en daarom, om het funderingswerk te vergemakkelijken en de kosten ervan te verminderen. Het beschreven recept maakt ook fibrobeton mogelijk:

  • blijf duurzaam onder breukbelasting;
  • hun waardevolle kwaliteiten behouden onder invloed van verschillende stoffen en weersomstandigheden;
  • verlies geen nut bij hoge luchttemperatuur en sterke verwarming van de steen zelf;
  • herbeleef het bevriezen en ontdooien herhaaldelijk zonder de prestaties in gevaar te brengen.

  Zo'n composiet is bestand tegen zelfs de belasting die voortkomt uit de beweging van het spoorwegvervoer, tijdens het opstijgen en landen van vliegtuigen. Met glasvezel kunt u betonmix gebruiken voor het afdekken van gevels, voor het afwerken van productiegebouwen, niet in staat om vuil te absorberen en gemakkelijk te reinigen wanneer het verstopt is. Stalen vulling wordt gebruikt als u de vloeren van de overdekte en open parkeerterreinen, het wegdek en de versterkte fundering moet regelen. Van dergelijk vezelversterkt beton is het ook mogelijk om secundaire waterbouwkundige complexen, betonnen tanks, te bouwen.

  Mengsels op basis van polypropyleen worden aanbevolen voor gebruik bij de bereiding van schuimblokken, poreus composiet en kleinere gebouwen. Door het uiteenlopende kleurenspectrum van met vezels versterkt beton, kunnen consumenten kiezen wat ze willen, zelfs een ideale imitatie van natuursteen. Als u textiel wilt maken, gebruikt u soms viscose en katoen.

  Belangrijk: fibrobeton is duurder dan een eenvoudige oplossing, dus u moet de noodzaak ervan zorgvuldig berekenen en zeer nauwkeurig het juiste type mengsel selecteren. Niet minder belangrijk is de informatie over de kwaliteitskenmerken van de grondstoffen: ervaren inkopers moeten altijd documenten over laboratoriumtests overleggen.

  Use cases

  De productie van met vezels versterkt beton voor hydraulische constructies is gerechtvaardigd omdat een hogere elasticiteitsmodulus, sterkte in samendrukking en spanning het mogelijk maken de spanningen in de voeringlaag te verminderen.

  Volgens laboratoriumtests worden de praktische eigenschappen niet alleen beïnvloed door het type vezel dat wordt gebruikt, maar ook door de vezellengte en -diameter. Verspreiden van wapening helpt om de mechanische eigenschappen te maximaliseren.

  Om vezelversterkt beton met uw eigen handen te verkrijgen, moet zowel een betonmixer als een breekinrichting worden gebruikt. Het toevoegen van zand en cement onmiddellijk na het malen (en niet tijdens het roeren) helpt om een ​​maximale homogeniteit van het mengsel te bereiken.

  Handmatige productie van met vezels versterkt beton betekent dat het noodzakelijk is om de afwezigheid van overmatige concentratie van vezels op bepaalde plaatsen zorgvuldig te beheersen.Dit zelf vertraagt ​​het proces met ten minste 30% in vergelijking met het gemechaniseerde proces. Maar als u voldoet aan alle technologische normen, kunt u garanderen dat u zich aan dezelfde kenmerken houdt als bij massaproductie. Vezelbeton is zelfs gemaakt van meubels - stenen werkbladen, gootstenen en andere producten. Ontwikkelaars en ontwerpers zijn in staat om op basis van dit materiaal echt indrukwekkende producten te maken.

  Mooie voorbeelden in binnen en buiten

  Dit is hoe de binnenafwerking van het appartement met vezelversterkt beton eruit kan zien. Aanvankelijk lijkt het grijs en onopvallend, maar het is de moeite waard om te kijken hoe het duidelijk wordt - dit heeft zijn eigen speciale charme.

  Het is mogelijk en niet om zo'n duister plot te kiezen, de gestructureerde tegels van lichte tonen met een interessant en doordacht ornament verschijnen net zo goed.

  Glasvezelbeton ziet er geweldig uit, zelfs buiten gebouwen - op deze gevel lijkt het precies op een natuurlijk stucwerk van een klassiek staal.

  Indien gewenst kunt u ook een eenkleurige wand bestellen, waarvan de decoratie alleen wordt verzorgd door het reliëf van het oppervlak.

      Bogen en kolommen gevonden in het ontwerp van gevels van gebouwenzijn de meest complexe decoratievarianten. Maar fibrobeton vereenvoudigt niet alleen hun creatie, het garandeert ook duurzaamheid, lange service. Van hetzelfde materiaal zijn trouwens ook betrouwbare decoratieve balustrades best goed. Op basis van vezel-betonmengsels, kunt u een overvloedig bloemendecor maken en dit in overeenstemming met de rococo-stijl. Weerstand tegen vocht en mechanische vernietiging zorgen ervoor dat u lange tijd kunt genieten van designprestaties.

      Comments
       auteur
      Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

      Inkomhal

      Woonkamer

      slaapkamer