Hoe het bad van binnenuit te isoleren?

Het belangrijkste probleem bij het ontwerpen van baden wordt isolatie en de manieren waarop dit zo efficiënt mogelijk kan worden gedaan.

Speciale functies

Meestal werd het bad alleen gebruikt als een speciale ruimte voor hygiënische procedures. Het behoud van warmte in houten gebouwen in de winter was behoorlijk moeilijk. In Rusland, met zijn barre klimatologische omstandigheden, werd het bad uitsluitend gebruikt voor het wassen. De oude Grieken brachten echter tijd door in hun bewoordingen over kwesties als politiek en kunst, oorlog en vrede. Wat de moderniteit betreft, kunnen we concluderen dat onze houding ten opzichte van de baden de kenmerken van de oude tijd heeft overgenomen. Het is gemakkelijk om de hygiëne in stand te houden en de douche en het bad is een vooraf bepaalde recreatieve functie. Met moderne technologieën en materialen is het gemakkelijk om een ​​comfortabele temperatuur in te stellen op een bepaalde dag, ondanks het koude weer.

De belangrijkste functie van het bad is het stoombad.De temperatuur daarin wordt traditioneel bepaald bij 90 ° C en 130 ° C.

materialen

Een goede keuze van isolatie helpt om verschillende belangrijke kenmerken te verklaren. Hoogwaardig materiaal moet een dampisolerend vermogen hebben, anders zal de penetratie van vocht zijn toestand verslechteren en stoppen met het behouden van warmte.

Grondstoffen die de basis vormen, moeten voldoen aan de milieunormen.anders zullen hoge temperaturen leiden tot de uitstoot van gifstoffen die het milieu vervuilen en schade toebrengen aan de menselijke gezondheid. De warmte in de kamer zal langer worden vertraagd met een lage thermische geleidbaarheid van de isolatie. Het materiaal moet voldoen aan de normen voor brandveiligheid - de ontvlambaarheid moet worden geminimaliseerd door het soort isolatie en de temperatuur in de saunaruimte op de juiste manier aan te passen.

De lage hygroscopiciteit van het warmte-isolatiemiddel beschermt het badoppervlak tegen vochtintrusie vanuit de kamer. De garantieperiode is hoger voor isolatie met een hoge waterafstotendheid. Het warmte-isolerende materiaal moet zijn vorm lange tijd kunnen behouden en niet krimpen, waardoor de warmte in het bad gedurende een lange periode zal worden gehandhaafd.

Het assortiment isolatiematerialen wordt gepresenteerd in drie groepen. Organische warmte-isolatoren worden al lang gebruikt om warmte vast te houden in het bad. Ze zijn gemaakt van natuurlijke, milieuvriendelijke grondstoffen. Een veel voorkomende optie is slepen met harsimpregnatie of zonder hars, houtzaagsel, moslagen, riet, dichte vezels van vilt of jute. Natuurlijke ingrediënten zijn absoluut veilig voor de menselijke gezondheid, maar hebben veel negatieve eigenschappen. De plantaardige basis van de isolatie draagt ​​bij aan gemakkelijke ontvlambaarheid, waardoor het niveau van brandveiligheid van het gebouw wordt verlaagd.

De droge structuur van een stof is gevoelig voor vocht, dat het uit de lucht opneemt. De aanwezigheid van water in de warmte-isolerende laag draagt ​​bij aan de koeling ervan onder invloed van de buitentemperatuur, waardoor het bad sneller afkoelt. Het creëren van een warmte-isolerende laag van organische materialen is een tijdrovend proces, waarvan de implementatie vereist dat de meester ervaring heeft op dit gebied.

Organische materialen zijn aantrekkelijk voor kleine knaagdieren.die het waarnemen als voer. Plantmassa is een gunstige omgeving voor de ontwikkeling van micro-organismen, schimmels en schimmels.

De tweede optie is semi-organische isolatiematerialen, waarvan de vervaardiging analoog aan het vorige type wordt uitgevoerd, maar met toevoeging van lijm. De interactie van natuurlijke plantcomponenten met de klevende basis geeft de isolatielaag sterkte en hardheid.

Het verwarmende ontwerp heeft een betegelde uitstraling. Riet, veen en spaanplaat behouden de hoge temperatuur in het bad nog lang. De impact van stoom heeft een nadelige invloed op de hechtende substantie, waardoor deze wordt verdund, daarom is het gebruik van semi-organische stoffen onaanvaardbaar in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. Het wordt niet aanbevolen om een ​​betegelde isolatie in de stoomkamer te leggen, waar het vochtgehalte in de lucht maximaal is. Dit materiaal is meer geschikt voor het verwarmen van kamers in de kleedkamer.

Het derde type verwarmende coating is synthetisch. Een verscheidenheid aan synthetische materialen is verdeeld in twee categorieën. Polymere isolatiemiddelen omvatten polystyreenschuim, polystyreenschuim en polyurethaanschuim. Hun gebruik is beperkt - het is onmogelijk om de coating op een hoog temperatuurgebied te laten zijn.Sterke verhitting van het polymeer veroorzaakt een inwendige chemische reactie, resulterend in styreen, waarvan een paar schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid. Ook kan een hoge temperatuur een vuur van synthetische isolatie veroorzaken, dus het gebruik ervan zou geschikt zijn in een koele rustruimte.

Isolatie Penoizol, de enige van de verwarmende materialen op basis van kunststoffen, is toegestaan ​​voor gebruik in stoomruimtes. Bovenop het polymeer bevindt zich een laag dunne aluminiumfolie die verhitting tot een gevaarlijk merkteken verhindert. Minerale isolatie is toegestaan ​​voor gebruik in elk deel van het bad. Ze worden vertegenwoordigd door twee ondersoorten: basaltwol en glaswol. Ze zijn zeer goed bestand tegen vuur en hoge temperaturen.

U kunt de structuur van het sintelblok, blokken van claydiet-beton, gasblokken, gas silicaatstenen kiezen. Het is mogelijk om oud gebouw te verwarmen met penoplex of schuimglas. Voor een slakkenblok- of blokkeringssysteem wordt meestal geknipt zaagsel gekozen.

Verwarmingsschema

De hoogste temperatuur in het bad wordt gehandhaafd in het stoombad of in de sauna, maar de kleedkamer bevindt zich aan de rand van de straat, zodat deze constant onderhevig is aan geringe afkoeling.Rustruimtes zijn minder afhankelijk van het type isolatiemateriaal, hun lucht is speciaal iets verwarmd.

Het proces van het leggen van isolatie wordt gevormd afhankelijk van het materiaal van de structuur van het bad. Recent gebouwd, vanwege de lage warmtegeleidbaarheid van hout, heeft geen grondige isolatie nodig. Na 2-3 jaar krimpt het houten frame en verschijnen spleten tussen de stammen of staven. Voor de isolatie, wordt het aanbevolen om breeuwen tussen de randen met behulp van natuurlijk materiaal om het microklimaat in het gebouw te behouden.

Houten constructie uit een blok of een balk vraagt ​​tijd voor het drogen. Na het drogen ontstaan ​​er spleten tussen de delen, waardoor koude lucht naar binnen stroomt. Jutevezel wordt gebruikt om de nauwe holtes tussen de houten elementen te vullen, omdat deze goed is verdicht. Het rechtstreeks aanbrengen van isolatie tijdens de bouw zal het werk vergemakkelijken. De uiteindelijke ontwikkeling van kleine percelen wordt uitgevoerd na de voltooiing van de bouw met behulp van een hamer en een fret. Het aanbrengen van isolatiemateriaal in een stenen bad wordt noodzakelijkerwijs uitgevoerd tijdens het bouwen, omdat de steen snel warmte afgeeft.

Het traditionele isolatieschema is een geventileerde scharnierende gevel. Een laag isolatie wordt op de buitenkant van de muren geplaatst en vervolgens ommanteld met gevelbeplating of dakspaan. Een ruimte gevuld met lucht wordt gevormd tussen de laag isolatiemateriaal en de buitenste laag. De aanwezigheid van een luchtspleet dient om warmte te behouden, voorkomt de vorming van condensaatdampen, de vermenigvuldiging van rottingsactieve bacteriën en de ontwikkeling van vocht. Een alternatieve manier om een ​​stoombad te isoleren, is om er een houten structuur omheen te installeren. De isolerende eigenschappen van hout vervangen het isolatiemateriaal. Hiervoor heeft u een bar, kist, steenwol, folie-isolatie en wandbeplating nodig.

Het oppervlak van de bar is bekleed met een obreshetka en vervolgens steenwol. Folie-isolatie wordt aangebracht op de laag mineraal materiaal, waarna de afwerking plaatsvindt. Bad van paneeltype impliceert lichtgewicht isolatie - rietplaten, minerale wol en polystyreenschuim. Voordat de warmte-isolerende coating wordt gelegd, moeten de paneelwanden worden behandeld met kalkmelk om de effecten van negatieve factoren te elimineren.Na droging zal de kalkstructuur het gebouw van brandwerendheid en weerstand tegen rotprocessen voorzien. Wanneer een bad zich bevindt in een gebied met een koud klimaat, is het aan te raden om de muren te verwarmen met vezelplaat of rietplaten. In milde klimaatzones heeft het de voorkeur om gips of zaagsel te gebruiken.

berekeningen

Vóór de start van isolatie is beperkt tot het werkgebied. Gebieden die hier niet voor zijn bedoeld, worden geplakt met rolpapier om besmetting te voorkomen. Om het plafond en de wanden te isoleren, hebt u een beugel nodig van 5 tot 5 mm. Om de toekomstige isolatielaag te repareren die nodig is voor het draaien. Voor een stenen bad heeft het de voorkeur om een ​​profiel van gipsplaat te kiezen. Verankering van suspensies treedt gemiddeld op na 0,7 m, de afstand tussen de profielen moet iets kleiner zijn dan de hoogte van de isolatie.

Het wordt aanbevolen om staven in een houten bad te gebruiken. Thermische isolatie met bulkmaterialen gaat gepaard met het observeren van de afstand tussen de staven van 45-60 cm. Bevestiging van de delen van de lat vindt plaats met behulp van deuvels, schroeven in het geval van een houten oppervlak, of ankers met een stenen basis.Afhankelijk van het bouwmateriaal wordt de lengte van de bevestigingshardware geselecteerd. Voor hout - 2-2,5 cm, voor meer dichte structuren - vanaf 4 cm. De lengte hangt samen met de kenmerken van het gebruik van bevestigingsmiddelen.

Tijdens de installatie van de lat worden de bevestigingen geselecteerd met een lengte die zorgt voor een stevige bevestiging van het hout of de gipsplaat. De grootte van de dwarsdoorsnede van de balk wordt bepaald door rekening te houden met de dikte van de thermische isolatielaag die wordt gelegd. Wanneer u isoleert met organisch of semi-organisch materiaal om een ​​lange levensduur te garanderen, is het noodzakelijk om een ​​dampdichte folie te gebruiken. Folie, elektrische tape, schroeven - hulpmiddelen bij het werk. Folieband is vereist voor oppervlakte-isolatie. 1-2 spiralen voldoende voor het hele volume van het behandelde gebied. Ze lijmen de voegen van de betegelde isolatie om een ​​heel gesloten vlak te maken. Van de tools in het proces van isolatie vereist een mes niveau, een schroevendraaier en schietlood.

Afhankelijk van het oppervlak en de locatie wordt de benodigde hoeveelheid isolatie berekend. Bij het berekenen van de massa moet rekening worden gehouden met de ruwe kosten en mogelijke fouten, die ook materiaal verbruiken.Een mengsel op basis van zaagsel vereist bijvoorbeeld: 10 delen zaagsel, 0,5 delen cement, 1 deel kalk en 2 delen water. Een ander recept voor het bereiden van bijna dezelfde massa omvat 8 delen zaagsel, 1 deel gips en dezelfde hoeveelheid water. De samenstelling van dit mengsel omvat 5 delen zaagsel en klei.

montage

De stapsgewijze instructie voor het opwarmen van een bad bestaat uit verschillende fasen. Om te beginnen is het maken van isolatie-openingen. Ongedekte deuren en ramen laten een groot deel van de warmte door en zijn het toegangspunt voor koude lucht vanaf de straat. Daarom wordt aangeraden om de deur naar de stoomkamer klein te doen, met de noodzakelijke minimale geschikte parameters. Voor het vaststellen van barrières in het pad van lucht met een lage temperatuurgrens moet traditioneel 25 cm boven de vloer worden geplaatst.

De kleinste warmtegeleidbaarheid heeft een deur gemaakt van hout. Onderdelen van het bord zonder chips en knopen moeten net zo soepel en dicht bij elkaar zijn. Indien gewenst, kan de deur worden geïsoleerd, evenals muren, tijdens het assemblageproces. Na natuurlijke krimp van het houten product moeten de resulterende scheuren worden afgedicht met jute of touw, en de deur zal opnieuw warmte van hoge kwaliteit behouden.Verlichting in het bad wordt voor het grootste deel uitgevoerd door een kunstmatige methode, dus de ramen zijn gemaakt van kleine afmetingen. De uitzondering is de rustruimte, waar het raam van elke grootte kan zijn, maar om onderkoeling te voorkomen, wordt het ook aanbevolen om het klein te maken.

Het glas dat in de frames wordt gebruikt, moet dubbel zijn. De luchtspleet tussen de dubbele beglazing creëert een klont lucht die de warmte in de badkamer tegenhoudt. Het glas wordt geïnstalleerd met een afdichtmiddel om de gaten tussen het frame te elimineren die door koude lucht kunnen stromen. De overblijvende openingen tussen de raamopening en het frame moeten worden opgevuld met minerale isolatie, bijvoorbeeld minerale wol, waarop een laag waterdichtende film is aangebracht.

Thermische isolatie van het plafondoppervlak omvat dakisolatieomdat het grote oppervlak in afwezigheid van een isolerende laag grote hoeveelheden koude lucht doorlaat. Luchtkoeling tijdens het koelen stijgt, en het fragiele dak zal bijdragen aan de snelle afkoeling van het bad. Met hoogwaardige isolerende dakbedekkingen kan plafondbehandeling worden verwaarloosd.Het leggen van isolatie is mogelijk op voorwaarde dat het bad zich los van andere gebouwen bevindt en een schuin dak heeft.

Het verwarmen wordt uitgevoerd met behulp van elke thermische isolatielaag die op de zolderverdieping is gelegd. Het proces van het leggen van synthetische isolatie op het dak is vergelijkbaar met de technologie van muuroppervlakte-isolatie. Bij gebruik van organische isolatie wordt het skelet aanvankelijk voorbereid. Als droog zaagsel wordt gemorst, moet het worden gedroogd, gereinigd van teer en geïmpregneerd met een antisepticum. Voor isolatie overlapt een laag zaagsel bovenop met een membraanlaag of bestrooid met as.

Opwarming van het plafond is gemaakt met basaltwol. Het wordt op het oppervlak van de muren gelegd met een vooraf gefixeerd frame. De warmte-isolerende laag moet de dikte van de soortgelijke coating op de wanden overschrijden, omdat de opstijgende lucht in contact staat met het oppervlak van het plafond, waarvan de temperatuur de andere temperatuurindices overschrijdt. De isolerende coating moet met kleine overlappingen op de wanden worden gelegd. In de toekomst kan het worden gebruikt voor wandisolatie door verbindingen te lijmen met folietape.

De bedekking met de verwarmende structuur van wanden in een bad vindt plaats na voorbereidende voorbereiding van een oppervlak. Het is noodzakelijk om het glad te maken, daarom worden scheuren en scheuren tussen bakstenen muren gemaakt. Houten wanden worden behandeld om schimmel en schimmels te verwijderen. Eerst worden er staven of een gipsplaatprofiel aan het muuroppervlak bevestigd. In de resulterende ruimte is isolatie gelegd. Er is een waterdampbarrière op aangebracht en een houten omhulsel is geïnstalleerd.

Meet de breedte van het isolatiemateriaal voordat u het installeert. De resulterende dimensies kunnen ongeldig worden vanwege mogelijke vervorming tijdens de beweging. Daarom wordt het krat op een kleinere afstand dan het resultaat gefixeerd, zodat het materiaal met enige moeite tussen de muur en het krat wordt geplaatst. De warmte-isolator moet zo dicht mogelijk bij elkaar worden geplaatst om scheurvorming te voorkomen, die het binnendringen van koude lucht en het verschijnen van condensaatdruppeltjes mogelijk maakt. De hoogte van de kist moet overeenkomen met de dikte van de isolatielaag. De laatste fase is de finish.

De staven worden met hun eigen handen aan het muuroppervlak bevestigd en een warmte-isolerend onderdeel wordt ertussen geplaatst. Vervolgens wordt het geïsoleerde materiaal op dezelfde plaats gelegd. Met een goed gedefinieerde afstand wordt de warmte-isolator op het wandoppervlak gehouden zonder het gebruik van aanvullende fixtures. Op de verbindingspunten wordt de verijdelde warmte-isolator afgedicht met plakband met aluminium voor afdichting. Evenzo worden de plaatsen van contact van het isolatiemateriaal met de krat met een grip van minstens 5 cm isolatie en hout gelijmd.

Het afdichten van gewrichten moet speciale aandacht krijgen., om de mogelijkheid van penetratie in de isolerende laag van de vloeistof te elimineren. Naast het leggen van de isolatielaag, wordt deze beschermd tegen vocht. In de ruimtes van het stoombad en de wasruimte wordt een methode van foliedampbarrière toegepast, die tegelijkertijd de warmte weerkaatst. Vervolgens zal het bad opwarmen met minder tijd en brandstofkosten. Voor isolerende rustruimten en een wachtkamer, waarvan de temperatuur lager is dan in de stoomkamer, kunt u andere isolatiematerialen gebruiken.Het leggen gebeurt met overlapping van één plaat met nog eens 5 cm en met hun daaropvolgende bevestiging met beugels met behulp van een nietmachine.

De voegen en nietjes voor hoogwaardige warmteopslag zijn bedekt met een laag folietape. Laat geen spleet achter tussen de lagen dampisolatiemateriaal en isolatie. Op vaste staven wordt een krat houten planken met een dikte van 20 mm bevestigd voor de daaropvolgende bedekking met dakspaan.

De vloeren in het bad zijn van twee soorten - hout of beton. De technische kant van het leggen van de warmte-isolerende coating hangt niet af van het materiaal dat wordt gebruikt om de vloer te maken, behalve dat de betonnen constructie een iets grotere isolatielaag vereist. De klassieke versie van de grondstof voor het creëren van een opwarmlaag in de vloer is geëxpandeerde klei. De dikte van de te vullen laag materiaal moet precies worden gerelateerd aan de dikte van de wand van de kamer. Gemiddeld is de grootte van de geëxpandeerde kleilaag 2 keer de wanddikte. De mate van isolatie kan worden verbeterd door een redelijke toename van de opvullaag.

Direct voor de procedure van in slaap vallen is het noodzakelijk om de markering van de basis uit te voeren.Het wordt geproduceerd door het te vullen gebied te begrenzen op plots waarvan de breedte gelijk is aan 1 m of een andere geschikte waarde. Het veld met kant-en-klare markeringen is bedekt met een dampschermfolie. Bij het spannen van de randen op de muur moet zich boven de vloer bevinden. Het leggen van de film is niet verplicht als er al een ruberoid op het oppervlak van de basis zit. Om het werk te vergemakkelijken, moeten de geleiders en hun bevestigingsmiddelen worden geïnstalleerd. Ze bevinden zich met ondersteuning op de aangebrachte markering en zijn bevestigd met spijkers of schroeven.

Afstemming van vuurtorens - hulponderdelendie zich oriënteren bij het inslapen van klei. De hoogte van de geleiders wordt berekend op basis van de vereiste isolatiedikte. Het is noodzakelijk om claydite op het oppervlak te gieten en het te egaliseren met behulp van een houten lat van de juiste lengte.

tips

Bij het verwarmen van een houten bad is de beste optie een kachel gemaakt van verbruikbaar materiaal - zaagsel. Om hun dampremmende werking te garanderen, kunt u een vereenvoudigde methode gebruiken: de hoeveelheid houtisolatie die voor een enkele cel tussen de staven nodig is, wordt in een plastic zak gedaan.De eigenschappen van polyethyleen voorkomen de penetratie van vocht in de zaagselmassa.

De volgorde van isolatie impliceert het begin van werkzaamheden vanaf het plafondoppervlak.om te voorkomen dat de wanden en de vloer per ongeluk worden beschadigd tijdens de verwerking. In het gebied van de uitgang van de schoorsteen heeft de temperatuur hoge waarden, daarom wordt om veiligheidsredenen minerale isolatie gebruikt - basaltwol. Het verschilt vuurvastheid en vuurvastheid. Leid de pijp door het plafond moet worden afgesloten met een beschermende metalen voering.

Tips voor het bouwen van een bad met cellenbetonblokken, dat kun je zien in deze video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer