Sauna in het appartement: hoe uitrusten?

Sauna verwarmt en geneest, brengt veel plezier. Veel mensen bezoeken de sauna regelmatig en zien het positieve verjongende effect van het helende paar. Hoe de sauna op elk moment toegankelijk te maken, en nergens heen, en niet in een ruim privé huis met een groot perceel, maar in een appartement? Dit probleem is eenvoudig opgelost - u kunt een mini-sauna installeren en thuis genieten van gezonde spabehandelingen, op slechts een paar stappen van de bank.

Speciale functies

Vraag creëert aanbod, dus vandaag kunt u een sauna kiezen en kopen voor elke smaak en portemonnee, orderafwerking en ontwerp, en uw sauna starten met elektronische sensoren en extra opties. Thuisbad neemt weinig ruimte in beslag en verbruikt niet zo veel elektriciteit.Het is beter om de installatie van een thuissauna aan specialisten toe te vertrouwen, omdat aan deze apparatuur zeer strenge eisen worden gesteld, die worden bepaald door bouwvoorschriften en voorschriften. In dit geval worden "Gebouwen, woongebouwen" SNiP 31-01-2003 en "Architectuur- en planningsoplossingen van appartementsgebouwen" SNiP 31-107-2004 gebruikt.

Om een ​​sauna in een flatgebouw te installeren, moet u deze structuur eerst ontwerpen om aan de vereisten te voldoen die worden beschreven in de reguleringsdocumenten.

 • het gebied dat wordt ingenomen door de stoomkamer moet in het bereik van 8 tot 20 m2 liggen;
 • voor de badafwerking kan alleen hout dat is behandeld met rotting en ontsteking met speciale impregneermiddelen worden gebruikt;
 • in de sauna geïnstalleerde kachels moeten in de fabriek worden gemaakt, uitgerust met automatische apparaten om uit te schakelen na 8 uur continue verwarming of wanneer de kritieke temperatuur +130 graden wordt bereikt;
 • tijdens de installatie zijn de vereiste elementen een drenzer voor het sproeien van water en een geperforeerde buis die is aangesloten op het watertoevoersysteem van het appartement.

Het voltooide project moet worden gecoördineerd in de Vereniging van Huiseigenaren, SES, Staatsbrandweer en Rospotrebnadzor.Deze lijst kan variëren afhankelijk van de regio waar de eigenaren van het appartement wonen.

Om een ​​succesvol project te maken, moet je een geschikte plaats kiezen voor de locatie van de sauna. In het appartement wordt het vaak in de badkamer geplaatst, waar er al een vochtwerende en dampremmende laag is, in plaats van een pantry, kunt u deze op het balkon plaatsen.

Een stoombad dat thuis staat, kan niet zo groot zijn als een openbare of aparte sauna op een perceel huishouden. Het is compacter en het stroomverbruik is minder. U kunt een voltooide versie van de gewenste afmetingen kopen. De hoogte van de stoomkamer mag niet lager zijn dan 2 meter en het gebied voor elke persoon moet minimaal 2 m2 zijn. De muren, vloer en plafond moeten geïsoleerd zijn.

Het moet ook rekening houden met het stroomverbruik van de oven, omdat in sommige appartementen beperkingen gelden voor dit item. Elektrische saunaovens worden in verschillende uitvoeringen en uitvoeringen verkocht, het enige dat u hoeft te doen, is een model kiezen dat past bij de stijl en specificaties.

Voors en tegens

Thuisbad heeft grote voordelen. Ondanks de kosten en goedkeuringen zijn de voordelen en het plezier van badprocedures de moeite waard.

Voordelen van thuis stoombad.

 • met regelmatige bezoeken, immuniteit voor verkoudheid en infectieziekten neemt toe, worden slakken verwijderd en het gewicht wordt gereguleerd, het hele lichaam wordt verjongd, stress wordt verminderd, veel ziekten worden behandeld, verharding optreedt;
 • zweefvliegen is een uitstekend hulpmiddel voor rust en ontspanning na een vermoeiende dag op het werk of intensieve lichamelijke inspanning;
 • voor de goedkeuring van badprocedures hoeft u niet het huis te verlaten, bestelt u tijd van tevoren, betaalt u voor urenlang verblijf, draagt ​​u een hoop noodzakelijke benodigdheden en dergelijke bij;
 • De kosten van installatie en verbinding zijn snel rendabel tijdens gebruik.

Er zijn ook relatieve nadelen.

 • Het budget voor het installeren van een thuissauna is behoorlijk aanzienlijk en niet altijd beschikbaar;
 • in een klein appartement, waar elke meter bruikbare ruimte op de rekening staat, kan het moeilijk zijn om een ​​dergelijke structuur te plaatsen;
 • energiekosten en elektriciteitsrekeningen stijgen;
 • u moet voldoen aan alle vereisten en goedkeuringen om het bad legaal te gebruiken.

types

Er zijn verschillende soorten compacte stoombaden, ze verschillen in vorm, grootte, gecreëerd microklimaat, verwarmingsmethode en verwarmingstemperatuur, een aantal andere parameters.Al deze ontwerpen kunnen in afgewerkte vorm worden gekocht en in de badkamer worden geplaatst, samengesteld uit borden en componenten, speciaal gemaakt in de set. Misschien de bouw van baden en doe het zelf. De ingebouwde sauna is geschikt voor het vereiste aantal personen, maar kan niet worden overgedragen zonder volledige demontage.

Veel fabrikanten bieden geprefabriceerde paneelmodellen met zachthout of lindebekleding. Het is eenvoudig om een ​​dergelijke structuur te monteren: deze wordt bevestigd met schroeven met behulp van speciale instructies met foto's. Indien nodig wordt het gedemonteerd en naar een nieuwe verzamelplaats getransporteerd. Van de minnen kan een beperkt aantal modellen en standaardafmetingen worden opgemerkt.

De klassieke Finse sauna wordt niet alleen als zeer nuttig beschouwd, maar ook als de gemakkelijkste om te installeren, omdat het gebruik maakt van droge stoom. In dit geval is het niet nodig om het water af te voeren, extra ventilatie, zoals in het Russische bad met zijn natte stoom. Je kunt zelfs een mobiele mini-sauna plaatsen.

Het stoombad wordt verwarmd met behulp van een kachel, die wordt gevoed vanuit het netwerk en eruit ziet als een compacte kamer of een douchecabine uitgerust met banken of kachelbanken. Droge stoom wordt het meest gemakkelijk door kinderen verdragen en volwassenen kunnen langer in de stoomruimte blijven.In aanwezigheid van een grote vrije ruimte, kunt u een sauna voor meerdere personen regelen en ontspannen met het hele gezin of met vrienden.

Fitobochka trad vaak op van jeneverbes of naaldhoutop een speciale manier verwerkt. Deze stoombad is compact en mobiel, het is ontworpen voor één persoon, er zal zelfs in het kleinste appartement een plek voor zijn. Het lijkt op een houten vat, een man zit op een bank binnen en het hoofd staat buiten. Zo'n vat werkt vanuit het netwerk, het verbruikt niet veel elektriciteit, het wordt indien nodig gemakkelijk overgebracht naar een andere plaats of het kan worden gedemonteerd en in de kast worden verborgen. Door zijn helende eigenschappen, is het niet inferieur aan andere modellen van stoombaden. De set bevat een afstandsbediening en een thermometer om de verwarming te regelen.

De infraroodcabine heeft zelfs nog meer helende eigenschappen dan een gewone sauna, dankzij de speciale infraroodstraling. Het menselijk lichaam warmt in zo'n hut 3-4 cm op, waardoor het mogelijk is om gezondheidsprocedures uit te voeren voor de behandeling van vele ziekten. De temperatuur in de infraroodsauna stijgt niet boven de 60 graden, wat de belasting van het hart vermindert, en een persoon zweet tweemaal zo veel als in een normale.Een dergelijke zachte verwarmingsmodus zal nuttig zijn voor gewichtsvermindering, slakverwijdering, ontstekingsprocessen.

Als het appartement een plafondhoogte van minimaal 3 meter heeft, is het mogelijk om een ​​Turks bad te installeren. In de hamam bevindt zich een zeer hoge luchtvochtigheid, dus het stoombad moet worden voorzien van waterafvoer en extra ventilatie. Dampscherm, waterdichting, speciale kap, die nodig zijn voor de hammam, is niet in alle huizen. Een gewelfd plafond is wenselijk. Ja, en een minicabine is hier niet genoeg, voor een Turks bad heb je meer ruimte nodig. De stoomkamer is afgezet met marmer, tegels, mozaïek. Voor stoomgeneratie is de cabine uitgerust met een stoomgenerator.

Opvouwbare draagbare sauna gemaakt van speciale multi-layer stof wordt verkocht in een compact pakket, het weegt nogal wat, het werkt vanuit het netwerk. De stof geeft een beetje warmte af, dus het verbruikt behoorlijk veel elektriciteit. Wanneer het doek is uitgevouwen, ziet het eruit als een tent, zit een persoon erin, blijft het hoofd buiten. Dan moet u de ritssluiting vastmaken en kunt u de badprocedure starten. Je kunt dit bad in elke kamer neerleggen, zelfs in een eenkamerappartement.

Locatie selectie

Het draagbare of vouwcabine voor thuis wordt in elke geschikte kamer van het huis of appartement geplaatst. Het handigst hiervoor is de badkamer, omdat deze al hydro- en dampremmende lagen heeft, een waterdichte afwerking. Alle noodzakelijke communicatie is al in de badkamer gemaakt, het is niet nodig om herontwikkeling uit te voeren, om een ​​overeenkomst te sluiten.

Op de ruime loggia of het glazen balkon krijgt u een heerlijk bad, u hoeft alleen maar het balkon op te warmen. Ventilatie kan rechtstreeks naar de straat worden gebracht.

Lege voorraadkast of een stuk van de ruime gang die de badkamer met de keuken verbindtHet kan ook worden gebruikt om een ​​compacte cabine te installeren. In dit geval is herontwikkeling nodig, misschien efficiënter gebruik van de bruikbare ruimte van het appartement. De cabine moet zich op een afstand van de buitenmuren bevinden, omdat ze kunnen worden bedekt met vocht en schimmels.

In particuliere huizen wordt een bad vaak in de kelder of in de kelder geregeld, naast een kleine fitnessruimte en een douche. Een bad op zolder is ook een geweldige oplossing. Dit is een comfortabele zithoek. Een doordachte oplossing is om een ​​tekening van de sauna op te nemen in het totale ontwerp van het huis dat nog in aanbouw is.

Afmetingen en apparaat

Natuurlijk zijn de afmetingen van een thuissauna, zelfs in het ruimste driekamerappartement, beperkt door bouwcodes en stroomverbruik. Het is gemakkelijker om een ​​stoomkamer in een huis te regelen waar elektrische ovens zijn geïnstalleerd. Toegestane waarden van het energieverbruik in deze zijn 5-6 kW / h. Elektrisch fornuis verbruikt 3-4 kW / h. De gelijktijdige werking van beide elektrische apparaten moet worden vermeden. De afstand tot de muren is 2-5 cm, dit is een speciale opening voor extra ventilatie.

Standaardafmetingen van afgewerkte cabines zijn meestal 2x1,3 m, 2x1,6 m of 2x2 m, hoogte is verplicht ongeveer 2 m. Voor een hamam is de minimale hoogte 2, 8 m. Een enkel ontwerp kan minder breed en lang zijn.

De wanden van de cabine zijn gemonteerd op het frame en bestaan ​​uit een binnenbekleding van clapboard van niet minder dan 12 mm breed., geen harsen bevattend, voor dit doel is het mogelijk om naaldhout te gebruiken, nadat het eerder is verwerkt. Achter de bekledingslaag bevindt zich een dampscherm met een reflecterende folielaag. Dampbarrière voorkomt het binnendringen van mineraalstof uit de isolator en beschermt het tegen stoom. In het midden van deze "cake" bevindt zich een laag van 100 mm brede minerale wolplaten, die de warmte binnenin de cabine vasthoudt.

Buitenmuren kunnen worden afgewerkt met gipsplaat of andere materialen in overeenstemming met de rest van het interieur. Het plafond van de stoomkamer bestaat uit dezelfde lagen.

De indeling van de vloer verschilt ook van andere kamers. Op de bodem van de betonnen basis en een laag polystyreenschuim, vervolgens een zwevende dekvloer, waterdicht gemaakt om waterdicht te maken. Keramische of stenen tegels werken goed als een afwerking. Indien gewenst, kunt u een systeem van warme vloeren installeren. Leg een houten rooster op de tegel.

Saunadeuren kunnen volledig van hout worden gemaakt., inclusief handgrepen, en kan gemaakt zijn van gehard dik glas. Ze slingeren of glijden. De breedte van de opening moet 60 cm zijn. Planken om te zitten of te liggen worden in twee of drie rijen gerangschikt, om ze gemakkelijk te kunnen verwijderen, verwijderbaar. De breedte van de planken is ongeveer 35-55 cm.

Lampen worden gesloten met beschermende houten roosters en laten geen vocht door. Ze worden meestal in hoeken, op muren of aan het plafond geplaatst. Voor verlichting worden alleen gloeilampen gebruikt. Infrarood-lampverwarmers zijn geïnstalleerd aan de zij- en achterwand van de stoomkamer.

De keuze voor een elektrische oven hangt af van de afmetingen van de cabine. Vermogen wordt voldoende geacht als het stoombad binnen 20-30 minuten tot 80 graden wordt verwarmd. De kachel werkt vanuit het gebruikelijke woonnetwerk, de thermostaat helpt om een ​​constante temperatuur in de stoomkamer te handhaven. Speciale mineralen worden in het stenen compartiment geplaatst, die niet barsten wanneer ze gloeien. Ze produceren wand- en vloermodellen van kachels, sommige hebben een hekwerk om te beschermen tegen accidentele brandwonden. De stoomgenerator creëert, indien gewenst, natte stoom.

Een belangrijk element van een compact bad is ventilatie. Aan de onderkant van de muur bevindt zich de inlaat en bovenaan de uitlaat. De kachel wordt bij de deur geplaatst voor een goede luchtcirculatie. Na het stomen helpt ventilatie om de cabine te drogen. In de badkamer met een sauna-installatie is geforceerde ventilatie met een afzuigkap verplicht. Alle kabels in het hoge temperatuurgebied moeten worden beschermd met een hittebestendige isolatieslang.

ontwerp

De klassieke afwerking in de stoomkamer is gemaakt van hout van verschillende soorten. Perfect voor deze linde en espen, exotische rassen. Naaldachtige harsachtige soorten, zoals Scandinavische dennen, jeneverbes, hop, worden voorbehandeld om hars te verwijderen.De Afrikaanse abashi-boom voelt koeler aan vanwege zijn lagere warmtegeleidingsvermogen, het wordt gebruikt om planken te maken om te liggen. Accessoires kunnen ook van hout zijn gemaakt.

Infraroodcabines en phyto-vaten zijn ook vaak bekleed met duig. Soms kan een van de wanden of de deur van glas zijn. Bij verhitting geeft hout een aangenaam aroma af, en de toevoeging van etherische oliën en tincturen maakt de stoom echt genezend. Lampen zijn uitgerust met vochtbestendig glas en bezetten bijna het gehele oppervlak van de wanden voor een uniforme verwarming van het lichaam.

In de Hammam-vloer worden wanden en plafond gerevet met marmer, en als u een meer betaalbare optie wilt, leg dan mozaïektegels of gewoon keramiek neer. Het mozaïek heeft een enorme verscheidenheid aan patronen en tinten. Je kunt een ornament in oosterse stijl maken, een foto maken of de voorkeur geven aan de natuurstenen tegels.

Modern avant-garde interieur impliceert de juiste stijl van het bad. Een cabine van gehard glas grenst aan een douchecabine en is uitgerust met de modernste opties voor bad- en spabehandelingen. Het schittert met chromen details en past harmonieus in een high-tech stijl.Zie er geweldig uit in de decoratie van glazen blokken, waardoor interessante lichteffecten ontstaan.

De hoekopstelling van de sauna geeft veel interessante ideeën voor ontwerp. In een privéhuis, in een ruime badkamer, ziet dit arrangement er indrukwekkend uit en neemt het niet veel ruimte in beslag, terwijl je tegelijkertijd het gebied van de stoomkamer kunt vergroten. Vaak zijn de buitenmuren van de cabines afgezet met hout, waardoor het bad een helder en centraal object van het interieur is.

beoordelingen

In Finland heeft bijna iedereen een sauna in het appartement, dit is normaal. Russen zijn ook al lang beroemd om hun eervolle en liefdevolle zwemprocedures, dus het idee om sauna's in de badkamer te zetten, begon te proeven. Bekende Finse, Zweedse en Russische fabrikanten van kant-en-klare sauna's bieden geprefabriceerde opties die geweldige beoordelingen ontvangen van eigenaren van compacte stoom.

Kopers markeren de uitstekende kwaliteit van het materiaal. en maatnauwkeurigheid van componenten voor assemblage, betrouwbaarheid en veiligheid van ovens, die door vermogen kunnen worden geselecteerd voor specifieke afmetingen van het bad, snel verwarmen tot de gewenste temperatuur en lange levensduur.

Fitobochki-achtige klanten voor hun compactheid.Ze kunnen worden gestoomd met behulp van kruiden- en naaldinfusen, waardoor het therapeutische effect van de procedure wordt vergroot.

Sommige eigenaren geven de voorkeur aan de sauna, gebouwd met hun eigen handen, en iemand steeg in een stoomcabine met draagbare stoffen. De eigenaars van verschillende soorten baden, die de cabines al lang gebruiken, hebben een algemene verbetering van de gezondheidstoestand, de huid en het zenuwstelsel opgemerkt en zijn van mening dat alle kosten en inspanningen om een ​​stoomcabine voor thuis te installeren vaak de voordelen en het plezier van deze opmerkelijke uitvinding opleveren.

Handige aanbevelingen

Om ervoor te zorgen dat het bad lang kan worden gebruikt en niet hoeft te worden gerepareerd, is het noodzakelijk om er voor te zorgen. Na het stijgen, is het noodzakelijk om de deur wijd te openen en de cabine te ventileren, evenals om de planken en de muren met een in warm water gedrenkte borstel af te vegen. Til het vloerrooster op en droog het af, veeg de vloer schoon.

Als het hout in de loop van de tijd donkerder wordt, kan het met behulp van regelmatig polijsten weer fris worden. Het zweet laat vettige plekken op het oppervlak van het hout en de berkenbezem bruin achter. Daarom kunnen de planken worden geïmpregneerd met een speciale samenstelling op basis van water. Schimmelvlekken vlekken perfect bleekmiddelen bleekmiddel. Het wordt aanbevolen om de sauna te wassen met behulp van een geurverdrijvend middel.Het afvoergat kan eventueel verstopt raken met vuil en een onaangename geur verspreiden. In dit geval moet u de afvoer regelmatig inspecteren en schoonmaken. Stoominstallatie moet ook regelmatig worden gereinigd.

De hele cabine moet worden geïnspecteerd op schade, de bouten van de deur en de plankbevestigingen moeten worden aangehaald, de staat van de bedrading moet worden gecontroleerd, de kachel moet worden gereinigd en de stenen moeten worden vervangen als ze zijn ingestort. Zeer nuttig voor stoombestraling met een ultravioletlamp. Dit zal de lucht en alle oppervlakken desinfecteren en de groei van schimmels en schadelijke micro-organismen voorkomen.

De zorgregels zijn eenvoudig en zullen de eigenaars niet veel moeite kosten, en je kunt genieten van de helende stoom en er nog jaren van genieten.

Hoe je een sauna in het appartement kunt maken, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer