Subtiliteiten van badplanning

Bijna elke Russische persoon is ooit in bad geweest. Voor sommigen zijn de sensaties die ze brengt zo aangenaam en gedenkwaardig dat ze erover nadenken om hun eigen bad te bouwen. Om dit te doen, is natuurlijk niet zo eenvoudig als het lijkt, omdat er bepaalde subtiliteiten zijn in de planning van een badhuis, waar men zeker op moet letten.

Speciale functies

Stomen in het bad is een prachtige Russische traditie, geworteld in onze verre voorouders. Ze verliest nog steeds zijn populariteit niet en maakt bovendien deel uit van de traditionele Russische cultuur.

Allereerst is het bad een wasruimte. Dit woord betekent ook de hele procedure, het hele ritueel van wassen.Een van de kenmerken van wassen in het bad is een hoge luchtvochtigheid bij dezelfde hoge temperatuur (ongeveer 80 graden). Bij deze temperatuur gaan de poriën open, wat in de eerste plaats bijdraagt ​​tot een goede reiniging van de huid en het haar en ten tweede tot de verwijdering van toxines en toxines.

Bij het bouwen van een bad is het belangrijk om de methode voor het verwarmen van het bad te bepalen. Er zijn er twee: "in wit" en "in zwart".

  • In het eerste geval wordt een kachel aangestoken in de kamer, die de hele kamer verwarmt. Rook komt uit de deur of een andere opening. Van de voordelen van deze optie wordt ook benadrukt dat een dergelijk bad de kamer desinfecteert en u in staat stelt schadelijke insecten te verwijderen. Misschien is dit het meest comfortabele type bad, vooral als je geen ervaring hebt met het bouwen en baden in een bad.
  • In het "zwarte" bad worden in plaats van een vuurplaats een oven en een bak met water gebruikt. Gebruik ook vaak hete stenen op het rooster, waarin water werd gegoten. Stoom wordt zo veel overvloediger gevormd, bovendien krijgt hij, zoals bevestigd door artsen, genezende eigenschappen. In het "zwarte" bad is er geen pijp en de rook circuleert in de kamer en verwarmt deze. De muren en het plafond in zo'n badhuis zijn altijd gerookt, vandaar de naam.Dit is een traditionele oude Russische versie van het bad.

Van groot belang bij de bouw van het bad is een fase van zijn planning. Er werd op dit tijdstip wordt bepaald door de grootte baden (5, 6, 4, 7, 2-8 of 2-9) en het aantal kamers. Vaak fix iets geïmproviseerde methoden is te moeilijk, dus het is zeer belangrijk om te overwegen is nog steeds in het stadium van planning. Zo kan bijvoorbeeld een bad "wit" eenvoudig worden gedaan uit het bad "black": is het noodzakelijk om de buis te trekken en de oven boog uit te rusten. Maar in tegendeel, werk niet.

projecten

Traditioneel zou het bad twee kamers moeten hebben: een kleedkamer en een stoomkamer direct. Ze kunnen worden gecombineerd of zijn twee verschillende kamers. De opties eindigen daar echter niet. Net als bij de bouw van het huis, zijn er een groot aantal projecten die u kunnen inspireren.

Bad kan worden bevestigd aan een privéwoning in de stad of op de datsja. Mag een apart gebouw of een deel van een huis, het is een aparte ruimte zijn, of, bijvoorbeeld, een klein hoekje kamer (samen met een badkamer en een toilet).

Dus met een traditioneel tweekamerbad opgelost. Verder - interessanter.

Een sauna met een zwembad wordt beschouwd als een heel badcomplex. Bouw het is niet zo moeilijk als het lijkt op het eerste gezicht. Er is een enorm aantal kommen voor zwembaden van verschillende soorten en maten. U kunt het zwembad in het stoombad indelen, het isoleren van de wand van de stoomkamer of het als een andere kamer in de hoofdruimte van het bad bevestigen, het versieren met glazen wanden of een massief dak erop hangen, of een vizier van polycarbonaat. Het belangrijkste is - onthoud dat het stoombad en het zwembad gescheiden moeten worden door een muur zodat vochtige warme lucht en lucht op kamertemperatuur niet met elkaar in conflict komen.

Het ontwerp van het zwembad heeft ook geen sterke beperkingen. Je kunt de onderkant van mozaïektegels, binnenverlichting regelen of zelfs een soort algen daar plaatsen.

Als je jezelf beschouwt als een liefhebber van alles wat nieuw en origineel is, raden we je aan het nieuwe product van dichterbij te bekijken - de cascadepool, die veel mensen slechts een waterval noemen. Het ziet er als volgt uit: dankzij een gesloten circulatiesysteem stroomt het water van boven naar beneden en stijgt dan weer door de leidingen, waardoor het door een waterval eindeloos naar beneden valt. De omvang van dit zwembad zal niet zo groot zijn, maar het zal er spectaculair uitzien, vooral als je naar stenen of 3D-afbeeldingen met foto's van zeegezichten als decoratie kijkt.

Bevestig een cascade-zwembad aan het reeds afgewerkte bad is niet mogelijk. Het moet in de ontwerpfase worden gepland, omdat het een ernstige impact heeft op de watertoevoer, het ventilatiesysteem en de belasting op het elektriciteitsnet.

Maar als de ziel een swing nodig heeft, dan is een bad van twee verdiepingen de beste optie. Bestemming in dit geval gebeurt als volgt: op de begane grond is er een stoombad, een wasruimte, een stookruimte, indien gewenst, een zwembad en bijkeuken. Op de tweede - woonkamers, recreatieruimte, douche, eetkamer, bibliotheek, biljartkamer of bar.

De tweede verdieping kan vermakelijk genoemd worden, wat vooral belangrijk is als je gewend bent om gasten uit te nodigen in het bad en hier samen te komen met grote bedrijven. Bovendien doen vaak van dergelijke baden echte huizen of brengen hier de hele zomerperiode door.

Een bepaalde moeilijkheid in het geval van een bad met twee verdiepingen kan worden voorgesteld door een trap. In feite is het goed om het in de rustruimte of in de kleedkamer te plaatsen, zodat het vocht niet in de bovenste kamers komt. Plaats in geen geval de trap op het terras of de straat. Het is ook niet nodig dat ze door het balkon gaat, omdat het in de winter niet zo prettig zal zijn om in de kou te klimmen.

Baden kunnen dramatisch variëren in grootte: 5x5, 5x6, 4x7, 2x2, 6x5, 8x9, 2x2, 6x8, 8x8, 6x10 enzovoort. Over het algemeen is de grootte van het bad alleen van invloed op hoeveel mensen er tegelijkertijd zouden moeten zijn en hoeveel kamers u daar wilt hebben. U bent niet verplicht om uw bad op de openbare manier te bouwen - klein, smal en smal. Bad is een plaats van rust, ontspanning, en het zou alleen voor jou comfortabel moeten zijn.

materialen

Wanneer we het hebben over de afwerking en planning van het bad, moeten we onthouden dat in dit geval een aantal eisen aan het materiaal worden gesteld. Ze moeten bestand zijn tegen hoge temperaturen, hete lucht, hoge luchtvochtigheid, water. Moet hygiënisch en milieuvriendelijk zijn en ook volkomen veilig voor de mens: mag geen toxinen of allergenen afscheiden. De beste optie is de boom, maar er zijn een aantal behoorlijk geschikte materialen.

Het plannen van een bad begint met het stadium van het kiezen van het type en materiaal voor de fundering. Baden bevindt zich dus meestal op het lint (in het geval van zachte kleigrond of fijn zand) of zuilvormig (als de paal rotsachtig, dicht is) de fundering. Maar als we het hebben over een site met een hoog niveau van grondwater, is het beter om fouten te maken en de fundering op schroefpalen te kiezen.

Muren kunnen worden gemaakt van verschillende materialen om uit te kiezen: hout, baksteen, slakken of schuimblokken, cellenbeton.

Het traditionele Russische bad lijkt onmiddellijk houten. Het kan een afgewerkt blokhut zijn of een bar, een afgeronde stam. De meest populaire opties zijn esdoorn, linde, els, witte es, berk, witte eik en Kaukasische eik. Het materiaal moet op gespecialiseerde manieren worden verwerkt: brandbestrijding en antiseptisch.

Als het belangrijkste materiaal voor de constructie van het bad, kunt u een baksteen gebruiken, die de levensduur aanzienlijk verlengt. Bovendien zijn bakstenen muren dikker dan houten, en hun thermische geleidbaarheid is opvallend hoger. Ook vereist een bakstenen gebouw vaak geen extra buitendecoratie, omdat de steen er erg toonbaar uitziet.

Naast baksteen en hout zijn er een aantal materialen die geschikt zijn voor de constructie van het bad. Slakken, schuimblokken, cellenbeton, hoewel minder warmtegeleidend dan bakstenen, zijn gemakkelijk te verwerken en kunnen helpen om voldoende tijd te besparen tijdens de directe bouw.

Het dak is gepland, zoals gebouwd, het nieuwste. Dak - de laatste greep van alle constructie. Het kan dual-slope of single-slope, mansard type of normaal zijn. Zolder kan ook worden gebruikt om iets op te slaan, zoals badaccessoires of seizoensgebonden items. De gebruikte materialen tegels, metaal, leisteen.

Interieurinrichting en zonering van de ruimte

Vooruitgang en verbeeldingskracht van ontwerpers staan ​​niet stil, daarom is het steeds beter mogelijk om badhuizen met een zwembad te ontmoeten, en met een lettertype, en twee verdiepingen en één verdieping, met een toilet en een bad. Er zijn vrijwel geen beperkingen. Hoewel, natuurlijk, moeten de elektronica en technologie in de buurt van de stoomruimtes met de nodige voorzichtigheid worden geplaatst.

Er wordt aangenomen dat één persoon in de traditionele Russische stoombad ongeveer 5-6 vierkante meter moet verwerken. Dienovereenkomstig moet de grootte ervan afzonderlijk worden berekend. We raden echter af om een ​​bad te plannen voor meer dan 15 personen. Vergeet niet dat het het beste is wanneer de stoomkamer directe toegang tot de kleedkamer heeft.

Rekening houdend met het rioleringssysteem, direct naast het stoombad, kunt u een toilet of een doucheruimte uitrusten (op een andere manier genaamd wasruimte). Verre van iedereen, vooral in de winter, durft na een bad in een ijsgat of rivier te duiken. Velen zullen liever gewoon in de badkamer duiken of rustig in de douche gaan staan.

In het bad aanwezig moet zijn en sommige meubels. Natuurlijk zult u bankjes (bij voorkeur draagbaar) of stapelbedplanken nodig hebben voor een comfortabele ligpositie. Dezelfde set bevat warmwatertanks (bijvoorbeeld bij verwarming van de oven) en afvoer. Voor een wachtkamer is het beter om een ​​set te kopen van de tafel en een paar banken of stoelen, evenals een gootsteen of gootsteen, handdoekhouders, een hanger.

Wat de finish betreft, wordt de meest populaire optie beschouwd als een boom. Dit is een milieuvriendelijk en volledig veilig materiaal dat stevig in de Russische kijk op het traditionele bad is verschanst. Het is heel belangrijk dat de voering zelf van hoge kwaliteit was. Pereushennaya zal opzwellen tijdens waterprocedures, en nat na krimp vormt een opening. Naaldbomen zijn volledig ongeschikt voor de stoomkamer, omdat ze erg heet worden.

Kies voor het stoombad vaak hardhout: berk, es, linde, esp, lariks. Ze worden niet warm van warmte en verspreiden geen geur. Ze zijn niet bang voor de schimmel, ze drogen snel en zijn niet vatbaar voor rot. Ash staat op zichzelf (vanwege een combinatie van uiterlijke schoonheid en goede eigenschappen), evenals lichtbruine elzen, die een perfect vlak oppervlak heeft en geen vreemde geuren absorbeert.

Wassen of een wachtkamer is best mogelijk om te knippen en coniferen. Ideale dennen- of sparrenvoering. De temperatuur is hier niet zo hoog dat de boom hars begint af te geven, maar het is voldoende voor de naaldgeur om de ziel te behagen en te kalmeren. Ook phytoncides die samen met de geur worden afgescheiden, hebben een gezond effect op een persoon: ze verhogen de weerstand tegen infectieziekten. Daarom heeft dit bad een dubbel nuttig resultaat. Overigens heeft de afwerking van het wassen helemaal geen beperkingen: de wanden kunnen worden gemaakt van gipsplaat, PVC en tegels.

Voor de rustruimte is de ideale optie dennen. Ten eerste varieert het palet van lichtgele tot roodachtige tinten en ten tweede is het palet overal verkrijgbaar en kan het eenvoudig worden verwerkt, geverfd en gepolijst. Tekening van een den is heel geschikt als decoratief, en na verloop van tijd wordt dit hout alleen maar mooier.

Ook hier is vuren. Het werken met haar is een beetje moeilijker. Als de den werkelijk perfect glad is, heeft de spar een voldoende aantal knopen. Het is ook moeilijker te verwerken, maar het bevat minder teer, wat het een beetje veiliger maakt.

De universele optie (voor de wasruimte, voor de stoomkamer en voor andere ruimtes) is wit of Kaukasische eik. Door de grote hoeveelheid tannines verliest het zijn kracht niet, zelfs niet wanneer het wordt blootgesteld aan hoge temperaturen en vochtigheid.

Voordat u begint met het verwerken van de boom, moet u deze in het bad brengen en daar achterlaten (tenminste voor een dag). Dit wordt de acclimatisatie van het materiaal genoemd en het is noodzakelijk dat de boom aan de temperatuur gewend raakt en na het afwerken zijn eigenschappen niet verandert.

De vloeren kunnen naar analogie van de muren van hout worden gemaakt. Gebruik ook geen beton of keramiek. Maar kunstmatige materialen kunnen niet worden gebruikt. Ze hebben de eigenschappen om bij verhitting niet de meest bruikbare stoffen voor mensen uit te stoten. Overigens kunt u een vloerverwarmingssysteem in het bad installeren. Natuurlijk niet in de stoomkamer, maar bijvoorbeeld in een rustruimte of een wachtkamer.

U moet niet besparen op interieurdecoratie - het heeft een nogal belangrijke functie. Het hangt van haar af hoeveel het bad zal dienen, en zij is het die jou beschermt tegen brandwonden, verwarmt en de kamer waterdicht maakt. Bovendien speelt de interieurdecoratie een decoratieve rol en heeft het vrijkomen van genezende geuren een positief effect op uw gezondheid.

Exterieur afwerking

Bad moet er niet alleen binnen, maar ook buiten aantrekkelijk uitzien. Natuurlijk speelt het landschap hier een grote rol (de decoratie van het bad in het bos kan dramatisch afwijken van de aankomst in de stad of het dorp) en de grootte van het perceel (het aantal hectares). Dit alles moet worden genoteerd in het plan of de tekening in de planningsfase. Het verschil zal ook liggen in de ontwerpbeslissing (in welke stijl van bad je wilt), in de materialen en in de locatie van het bad.

De ingang is traditioneel gemaakt vanuit het zuiden - zodat je bij ijzig winterweer niet door stuivels hoeft te waden, omdat ze aan de zuidkant sneller smelten. Windows moet naar het westen gericht zijn. Dus in het binnenland zal er meer licht zijn. Als er op het terrein een grote hoeveelheid water is met schoon water (rivier of vijver), dan is de perfecte oplossing om een ​​saunaruimte op 15-20 meter afstand te regelen. U heeft dus een onbeperkte bron van water.

In de regel kiest u voor het afwerken van een bad buiten een van verschillende soorten materialen.

  • Siding. Vinyl of metaal, het is duurzaam en betaalbaar, eenvoudig te installeren, resistent. Het wordt gepresenteerd in een breed scala aan kleuren, geschikt voor baden met frames en bakstenen.
  • Houten of plastic voering, en ook imitatie van een bar. Differ in eenvoud van installatie en de democratische prijs, zijn geschikt voor baksteenstructuren. Geen slechte commerciële varinat.
  • Kunststeen. Een van de meest duurzame materialen, geschikt voor het realiseren van de meest gedurfde en interessante oplossingen.

Je kunt ook kijken naar het blokhuis, gescherpte en niet-gescherpte planken, pleister- en geveltegels. Houd er rekening mee dat bakstenen baden direct na de bouw kunnen worden bekleed, terwijl houten en houten gebouwen slechts anderhalf jaar in beslag kunnen nemen, omdat het gebouw moet worden gesaneerd.

Prachtige voorbeelden

Vaak moet je, om te bepalen wat je wilt, naar enkele voorbeelden kijken.

  1. Een goede optie voor een bad met een zwembad. Zoals u kunt zien, neemt de stoomkamer hier niet veel ruimte in beslag. Besteed aandacht aan de deur. Vanuit de stoomcabine wordt u naar de kleedkamer of het zwembad gebracht (afhankelijk van of u wilt blijven baden of eindigen). Al vanaf daar kun je naar de badkamer gaan. Er zijn geen directe doorgangen vanuit de stoomkamer naar de ontspanningsruimte of het zwembad. Dit wordt gedaan zodat de hete lucht uit de stoomkamer niet op de elektronica komt en zich niet vermengt met de lucht in de ruimte.temperatuur.
  2. Als je niet zo'n grote ruimte hebt, kijk dan naar de volgende optie. Het is ontworpen voor een badmaat van 5x4 en bevat alleen al het meest noodzakelijke. Zoals u ziet, kan de doucheruimte hier ook als kleedkamer worden gebruikt. Let weer op de deuren - de stoomkamer heeft geen directe toegang tot de ontspanningsruimte.
1
2

Over de subtiliteiten van badplanning, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer