4x6 badkamer met aparte was- en stoomruimte

Russisch bad is niet alleen een wellness-procedure, maar ook een goede traditie om vakantie met familie of vrienden te delen. Een landhuis zonder bad is moeilijk voorstelbaar. Om het zelf te bouwen op uw site is zeer eervol. Laten we stilstaan ​​bij de lay-out van 4x6 m met aparte was- en stoomruimte.

Speciale functies

De optimale afmeting van het bad op het perceel is 4x6 m. Zo'n volume van de kamer stelt u in staat een rustplaats uit te rusten, zodat meerdere mensen tegelijkertijd kunnen ontspannen. De planning van het bad omvat noodzakelijk een kleedkamer, een stoombad en een wasruimte. Het verdient de voorkeur om de badschotten in drie kamers te verdelen, zodat ze effectief worden verwarmd en warmte vasthouden.

Aparte stoomcabine en douche aparte ruimtes met natte en droge stoom. Je kunt ook een rustruimte apart van de vestibule maken in de wasdouche: maak het traditionele bad op een moderne en comfortabele manier.

Naast het interieur, is het noodzakelijk om in het project een ventilatiekanaal en rioleringskanalen, warm- en koudwatertoevoersystemen, de mogelijkheid om elektriciteit te gebruiken en rekening houdend met brandveiligheidsnormen op te nemen.

projecten

Voordat u een plan maakt, moet u de juiste locatie en grond kiezen voor de bouw. Voor de brandveiligheid is het onwenselijk om de badruimte direct aan het huis te bevestigen. Voor bouw- en afwerkingswerkzaamheden moeten materialen geselecteerd worden die bestand zijn tegen hoge temperaturen. De bouw van een apart bad is vrij duur, maar comfortabel en veilig.

Om een ​​betrouwbaar gebied op de site te kiezen, is het de moeite waard om een ​​geologisch onderzoek uit te voeren en van deze gegevens af te gaan bij het opstellen van tekeningen en het leggen van de fundering.

We merken de belangrijkste nuances op bij het kiezen van een plaats:

 • De handigste plek op een hoogte: zo vies water zal door zwaartekracht in bad gaan.
 • Natte gebieden met mogelijk grondwater moeten onmiddellijk worden uitgesloten.
 • De afstand tot de put of het dichtstbijzijnde reservoir mag niet minder zijn dan 5 meter.
 • Het dichtstbijzijnde woongebouw mag niet dichterbij zijn dan 8 m.
 • Het bad moet zich zo ver mogelijk van het toilet bevinden (als het buiten is) en composteren.

Type grond bepaalt het ontwerp van de kelder van het bad. De meest gebruikte grondlagen met een kleine diepte: tape (in gebieden met zandgrond) en kolomtype. Voor de bouw moet je de site bevrijden, uit de struiken graven, wortels, steentjes.

In de regel vereist voor het bad 6x4 m geen diepe fundering. Maar in elk geval is het noodzakelijk om rekening te houden met de bodem, het grondwater en het percentage bevriezen van de bodem.

Normen voor kamergroottes

De grootte van de badramen kan 40x60 of 70x80 cm zijn, het raam in de wasruimte moet hoger worden geplaatst. De voordeur moet klein en laag worden gemaakt, zodat de warmte niet naar buiten komt. Het is beter om de binnendeuren loodrecht op te stellen om tocht en kattenziekte (op korte afstand van elkaar) te voorkomen. Normen voor plafondhoogten variëren minimaal: van 2,1 tot 2,4 m. Ruimtenvolumes kunnen anders worden gepland, het hangt allemaal af van de behoeften van de eigenaars en het aantal kamers.

Stoomruimte

Je moet het niet te smal maken, zodat het bad niet snel oververhit raakt.Het is eenvoudig om de minimumgrootte te berekenen, op basis van het aantal mensen dat tegelijkertijd kan baden: 1 m - zitpositie, 2,2 - liggen. Aantal stoelen + ruimte onder de kachel + een kleine doorgang naar de schappen. De afstand van de oven tot de planken moet minstens 20-30 cm zijn, de bovenste laag niet minder dan 115 cm van het plafond.

het wassen

Het optimale volume van de wastafel is 1,5x1,5 m. Als u er iets meer ruimte aan geeft, is er voldoende ruimte voor een douchecabine van 1,2x1,2 m en trestums.

Rust kamer

De verhouding tussen het aantal warme en koele kamers varieert op verzoek van de eigenaars. De optie is mogelijk met een ruime stoomkamer, een douche en een kleine kleedkamer, of met de meest ruime rustruimte en een aparte kleedkamer.

wanden

Een aanzienlijk deel van het bad bezet de muren en de muren. Daarom zal het voor het berekenen van de grootte van het pand moet zorgvuldig en meerdere keren. In de praktijk blijft de interne ruimte veel minder, als u geen rekening houdt met de dikte van alle scheidingswanden en pakkingmaterialen in de tekening.

Selectie en locatie van de oven

De verwarming van elke kamer hangt af van het type en de kracht van de kachel. Daarom is het voor het gewenste volume van de kamers (met name de stoomkamer) belangrijk om een ​​geschikte kachel te kiezen.De beste materialen voor een saunafornuis zijn baksteen of metaal. De steenoven warmt langzamer op, koelt langer, dus het kost minder brandstof. Het is echter niet eenvoudig om een ​​dergelijke structuur neer te leggen, een kachelmaker zou ermee moeten omgaan.

Metalen oven is eenvoudig zelf te maken. Voldoende basisvaardigheden met een molen en een lasmachine. Het is beter geschikt voor een bad met een klein stoombad. Ovens zijn onderverdeeld in elektrisch en hout (u kunt stoken met kolen, stookolie of gas). Houtkachels zijn authentiek, maar elektrische kachels zijn gemakkelijker te installeren en te onderhouden.

De meest economische optie voor een bad met apart wassen en een stoombad is een sauna-kachel.

Als het bad geen andere verwarming biedt dan de kachel, moet het zodanig worden geïnstalleerd dat het meerdere kamers tegelijk verwarmt. Universele lay-out van de oven - de deur in de richting van de wachtkamer. Dan zal er in de stoomkamer een kachel zijn en in de wasruimte zal er een bak met water zijn.

Dit is de handigste optie om te gebruiken: de verwarmingskamer bevindt zich in het midden van het bad en verwarmt alle kamers:

 • De hoogste temperatuur moet in de stoomruimte zijn.
 • Iets lager in een geventileerde wasstraat (in een vochtige en warme ruimte is het moeilijker om te ademen,wat gevaarlijk kan zijn voor mensen met hart- en longaandoeningen).
 • Matige opwarming in een koele kleedkamer.

Naast de locatie en afmetingen van het pand, is het de moeite waard om na te denken over het interne werk. Bijvoorbeeld met wat en hoe dicht bij warme muren. Hoe dunner het materiaal, hoe meer interne isolatie het nodig heeft. Het bad van een bar moet worden gelegd bij de bouw, voor log constructie is genoeg mezhventsovy opwarming. In een stenen bad moet je zeker de ruimte tussen de muren van het metselwerk opvullen, buiten kun je de tegels of het schuim opwarmen.

Gebruik het schuim in geen geval binnenshuis: het wordt giftig bij verhitting.

Vloerisolatie is van groot belang. Houten latten of betonnen platen worden gebruikt als basis voor de vloer in het bad. De vloer zelf is gemaakt van geëxpandeerde klei, geschuimd polystyreen, geschuimde polymeren of glaswol.

De afstand van de oven tot de wanden en planken is belangrijk, afhankelijk van het type oven en de afmetingen van de kamers.

De schoorsteen kan intern of extern zijn. In het Russische bad zijn meer populaire interne structuren die de architectonische uitstraling van het gebouw niet schenden.Het kan worden samengesteld uit metalen, keramische of bakstenen buizen. Een warmte-isolerend materiaal wordt geplaatst op de kruising van de buis en het plafond, en anti-regenbescherming wordt geïnstalleerd boven de schoorsteen. Een isolerende kap wordt op het dak geplaatst.

Interieurdecoratie kan verschillen, afhankelijk van de behoeften en de smaak van de eigenaren. Het helpt de temperatuur te behouden en beschermt tegen brandwonden. Het belangrijkste is dat de materialen hygiënisch en hittebestendig zijn. Voor het stoombad is het beter om de voorkeur te geven aan hardhout. Ze stoten geen hars uit, coniferen zijn goed geschikt om gewassen te worden en een kleedkamer. Ligstoelen in de stoomcabine, douche en schragen bedden in de gootsteen zijn ingesteld op basis van de berekening van het volume van het pand. Elektriciteit, ventilatie en riolering worden aan het einde van de bouw naar de gebouwen gebracht.

materialen

Voordat een toekomstig bad wordt opgesteld, moeten de bouwmaterialen worden bepaald. De belangrijkste vereisten voor materialen: milieuvriendelijkheid, weerstand tegen atmosferische omstandigheden en extreme temperaturen. De beste keuze voor een bad is een baksteen of een meer traditionele boom. Ook de keuze hangt af van het klimaat in het gebied en de bodem.

Het is goedkoper om materiaal in bulk te kopen, na te hebben gevraagd naar de kwaliteit en herkomst van hout. Voor de bouw moeten alle materialen in de zon worden gedroogd. De luchtvochtigheid mag niet hoger zijn dan 8%.

Een houten bad kan worden samengesteld uit het afgewerkte frame, gebouwd van boomstammen of staven. Het logbad vereist geen extra isolatie. De constructie van de staven moet na elke rij met linnen worden gelegd, zodat de structuur luchtdicht is. Het houten dak kan worden afgedekt met een professioneel laken, dit is ook mogelijk met metalen tegels.

Baksteenbaden komen minder vaak voor, maar zijn duurzamer en vereisen geen constante zorg. De kosten van een bad van hout en baksteen zijn ongeveer hetzelfde. Rode of bakstenen zijn beter geschikt voor de bouw van muren en vuurvaste stenen worden gebruikt voor metselwerk en binnenhuisarchitectuur. Houten materialen hebben de voorkeur voor ramen en deuren. Ze zijn het meest betrouwbaar en duurzaam.

Een ander belangrijk voordeel van hout is milieuvriendelijkheid. Bij langdurig verwarmen stoot het geen giftige stoffen uit, in tegenstelling tot PVC-ramen.

Interne structuur

Met dezelfde afmetingen (4x6 of 6x4 m) plan je de locatie van de partities,ramen en deuren kunnen anders zijn. Voordat je de structuur van partities opsplitst, denk je goed na over de locatie van ramen en deuren. Een universele optie is de toegangsdeur in de zuidelijke muur (in het zuiden, sneeuw komt eerst en er zijn minder sneeuwbanken). De ramen van koude kamers kijken uit op het westen omdat het bad vaker in de middag wordt gebruikt en de zon vanuit het westen de ramen treft.

Tambour en rustruimte is beter om te delen. Dit helpt tocht te voorkomen. De ontspanningsruimte, waar u zich kunt uitkleden, ontspannen en kletsen na het uitvoeren van waterprocedures, kan tot de helft van het hele badgedeelte in beslag nemen. Hier zijn comfortabele banken, stoelen of krukken geplaatst. U kunt zelfs gestoffeerd meubilair in de wachtkamer plaatsen, maar u moet het heel zorgvuldig kiezen, waarbij u de voorkeur geeft aan een materiaal dat bestand is tegen temperatuurveranderingen. Voor een ruime lounge is een saunakachel met een haardmodule uitermate geschikt.

Als een gezin met kinderen de sauna gebruikt, moet u de ruimte voor de ontspanningsruimte inkorten en meer ruimte voor de doucheruimte maken, zodat u deze kunt gebruiken voor douchen en wassen. Je kunt ook een kleine kamer voor de badkamer afsluiten.

Een van de meest aangename mogelijkheden van het bad van 6x4 m is het bevestigen van een open terras of veranda. In de regel is hij bevestigd aan de westelijke muur (bij de ingang vanuit het zuiden) en verlaat hij de rustruimte.

Op het terras is het goed om de zomerzonsondergang te bekijken. Fans van dit Russische bad komen in de winter na de stoomcabine uit om zich op te frissen. De constructie van de veranda is iets gecompliceerder, omdat het moet verglazen. Maar het is de beste oplossing voor degenen die het vaak koud krijgen of niet van de kou houden.

Prachtige voorbeelden

We bieden verschillende mooie voorbeelden die de subtiliteiten van een badplanning van 4x6 m duidelijk aantonen.

 • Universeel badplan 4 bij 6 m - douche 2x2 m, stoombad 2x2 m, van de straatopgang naar de kleedkamer 2.5x1.2 m. Vanuit de kleedkamer kunt u naar de rustruimte 2.5 x 3.8 m gaan, aan de linkerkant is de deur naar de doucheruimte, aan de rechterkant - naar het aangrenzende terras 1,5 x 4 m.
 • Variant van planning met een smalle rustruimte: een wachtruimte van 1,5x4 m met deuren naar rechts naar een kamer van 4x2 m en een wasruimte van 2,5 x 2 m. Een stoombad van hetzelfde volume bevindt zich aan de verste hoek van de toegangsdeur, deze komt door de gootsteen.
 • Buiten kan het bad er zo uitzien.
 • Je kunt zelfstandig zo'n bad uit logs maken.

Herziening van de stoomkamer en wassen in het bad, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer