Mooie badprojecten

Bath is al heel lang een traditionele rustplaats in ons land. Vandaag is het een geweldige kans om wellnessbehandelingen te combineren en te chatten met vrienden. Dit is de beste remedie tegen winterdepressie en verveling. Bath vandaag - een integraal onderdeel van de meeste projecten van landhuizen en villa's. Het bouwen van een goed bad dat aan al uw eisen voldoet, is niet eenvoudig. Maar als je eenmaal een bad van hoge kwaliteit hebt gebouwd en de fijne kneepjes van constructie en ontwerp hebt begrepen, kun je enkele tientallen jaren genieten van de resultaten.

Speciale functies

Afhankelijk van de behoeften van de klant bieden moderne bouwbedrijven een verscheidenheid aan projecten - van compacte gelijkvloerse huizen van 3x3 tot twee verdiepingen ruime baden met een zwembad, badkamer, terras en tuinhuisje, naast het hoofdgebouw - wasruimte en stoombad.Het bad kan een apart gebouw op het plaatselijke grondgebied zijn, of het kan een gemeenschappelijk dak hebben met het huis of het kan ermee verbonden zijn door een overdekte galerij.

Het moderne bad is gebouwd van het gebruikelijke houten hout of blokken, maar ook van geëxpandeerde kleiblokken, CIP-panelen, bakstenen en andere materialen. De keuze van mogelijke opties is zo groot dat u een project kunt kiezen dat voor 100 procent aan al uw eisen en budget voldoet. Het bad moet ook voldoen aan de veiligheidsvoorschriften (allereerst brand), GOST, bouwvoorschriften en voorschriften (SNiP).

materialen

Hierboven werd vermeld dat de materialen voor de constructie van baden zeer divers kunnen zijn. Elk type materiaal heeft zijn eigen kenmerken, voor- en nadelen.

Een houtbad heeft veel voordelen. Dit en milieuvriendelijkheid, en de aangename geur van hout in de kamer, en goede thermische isolatie. Hout maakt gezonde stoffen vrij bij blootstelling aan hoge temperaturen, waardoor een aromatherapie-effect ontstaat. Een houten bad gaat minstens 10 jaar mee. Speciaal behandeld met antiseptica kan hout 2-3 keer langer meegaan.

De log (afgerond of gehakt) - traditioneel materiaal voor de bouw van een bad. Bij het kiezen van het houttype is het beter om op naaldbomen te blijven, bijvoorbeeld dennen, sparren, lariks. Ze zijn geschikt voor alle kamers, behalve de stoomkamer, vanwege de sterke geur van teer. Voor de stoomkamer meer geschikte houtsoorten zoals esp, linde, berk of eik. Baden gemaakt van ronde of gehakte dennenblokken zijn duurzaam en rotten niet. Gebruik voor de constructie van baden vaak boomstammen van berken, eiken en espen of linden. Linden en ratelpop blijven goed warm en verbranden de huid niet bij verhitting. De bouw van een badvloer vereist ongeveer 10 rijen boomstammen. In de meeste gevallen wordt de voorkeur gegeven aan een afgeronde stam met kant-en-klare hoekverbindingen en groeven voor isolatie.

Houten hout wordt beschouwd als een zeer milieuvriendelijk materiaal, duurzaam, heeft een lage thermische geleidbaarheid en is daarom ideaal voor een bad. Het bad van een bar ziet er esthetisch mooi uit, de wanden zijn glad en aangenaam om aan te raken. In de constructie wordt het gebruikelijke geprofileerde of dubbele hout gebruikt.

Dubbel hout bestaat uit verschillende lagen: intern en extern, waartussen isolatie (ecowool) en verschillende stoffen (antiseptica, boorzuur, enz.) worden aangebracht, waardoor de brandveiligheid van het gebouw wordt gewaarborgd. De wand van de dubbele balk heeft een hoog thermisch rendement, ondanks het feit dat de dikte slechts 220 mm is. De kleine dikte van het hout zorgt ook voor de snelle verwarming van het bad. Een ander belangrijk voordeel is dat een sauna in korte tijd (ongeveer 3 maanden) en op elk moment van het jaar uit hout wordt opgebouwd.

Baksteen wordt vaak gebruikt voor de constructie van baden, omdat het milieuvriendelijk en duurzaam is dan hout, het ziet er esthetisch aantrekkelijk uit en vereist geen extra bekleding, heeft een goede thermische isolatie. Het belangrijkste voordeel is brandwerendheid en veiligheid vanuit het oogpunt van externe impact. Het grootste nadeel is de hoge prijs, lange bouwtijd en de kosten van een extra isolatie- en ventilatiesysteem. Het bakstenen bad warmt vrij lang op - de opwarmtijd kan enkele uren bedragen. Een dergelijk bad gaat echter lang mee, over enkele jaren zal het alleen nodig zijn om het interieur te vervangen.

Expanded clay blocks worden geproduceerd uit een mengsel van geëxpandeerde klei, cement, water en zand. Ze worden beschouwd als milieuvriendelijk, duurzaam (onderworpen aan bepaalde werkingsregels) en redelijk budgetmateriaal. Vanwege de lage warmtegeleidbaarheid zijn claydite-blokken vorstbestendig. De bouwblokken zijn vrij groot - het middelste blok heeft afmetingen van 390x90x188. Hierdoor, in tegenstelling tot een stenen bad, kan een dergelijk gebouw in een zeer korte tijd worden gebouwd.

Bij de constructie van het gebruik van verschillende soorten blokken: muur, scheidingswand, schoorsteen, gezichtsbehandeling, gewoon, hoek of dressing. Daarom, als een set blokken wordt geordend, is het belangrijk dat ze een specifieke markering hebben. Er zijn ook blokken om uit te kiezen: corpulent of hol.

Het grootste nadeel van geëxpandeerde kleiblokken is een hoge hygroscopiciteit, waardoor vocht zich in de eenheid kan ophopen. Dit leidt tot de vernietiging van de muren. Daarom is het bij het bouwen van een claydite-bad noodzakelijk om goed na te denken over het ventilatiesysteem om de opeenhoping van stoom in de wanden te elimineren. Gekalibreerde (multi-gap) blokken met messing-en-groefverbinding zijn ideaal voor het bouwen van baden. Door de aanwezigheid van veel longitudinale sleuven neemt de warmteoverdracht toe,daardoor de sterkte van de muren verhogen.

Goedkoper dan andere materialen kostte de constructie van een bad van cellenbeton of schuimbeton. Het belangrijkste voordeel van cellenbetonblokken - de snelheid en het gemak van de constructie. Ze zijn ook energiezuinig en hebben een goede thermische isolatie. De levensduur van een dergelijk bad is langer dan dat van hout. De blokken zijn licht van gewicht, laden de fundering niet, zijn geschikt voor de bouw van baden op elke plaats. Wanneer u lichtgewicht betonnen panelen kiest als bouwmateriaal, moet u altijd denken aan de isolatie en gevelbekleding (buitenbekleding). Van binnenuit zijn de wanden van de sauna afgezet met een antiseptisch behandelde boom. Het heeft zowel een utilitaire als een esthetische waarde. Hout is aangenaam voor de huid, brandt niet, behoudt warmte en ziet er mooi uit. Na enkele jaren gebruik wordt alleen het interieur vervangen, de betonblokken blijven in dezelfde staat en hoeven niet te worden vervangen. De binnenwanden van de wasruimte zijn meestal aangelegd met antislip keramische tegels.

Voor de bouw van een bad is een materiaal dat tegenwoordig vrij modieus is een CIP-paneel.Ze zijn gemaakt van gecomprimeerde houtspaanders en schuimpolystyreen isolatie. Badwanden van CIP-panelen zijn lichtgewicht en vereisen geen diepe fundering. Je kunt in slechts drie dagen een bad uit de panelen bouwen. Een ander voordeel is een goede thermische isolatie, waardoor het bad snel en goed opwarmt. Als u speciale CIP-panelen (OSP-3-platen) gebruikt, kunt u de wanden beschermen tegen rotten en schimmels. Het is beter om geen bad te bouwen vanuit SIP-panelen, maar om de hulp van meesters in te roepen. Het is heel moeilijk om dergelijke muren zelf te bouwen. Onder de tekortkomingen kan worden opgemerkt de hoge kosten van het materiaal, fragiliteit en vervorming bij temperaturen van 120 graden.

Subtiliteiten van ontwerp

Voordat u een bad gaat bouwen, moet u beslissen over het project. U kunt kant-en-klare projecten gebruiken, contact opnemen met de experts of zelf een project maken. Dit is een belangrijke stap, ondanks het feit dat de bouw van het bad geen toestemming en coördinatie van het project vereist. Voorlopig ontwerp zal het mogelijk maken fouten in de constructie en met de berekeningen van materialen en het budget voor constructie te vermijden.

Eerst moet u beslissen over het aantal en de grootte van het pand.

De keuze van de grootte van het gebouw zal afhangen van verschillende factoren. Ten eerste, de grootte van de lokale omgeving. Ten tweede, over de grootte van het gezin en de bedrijven waarmee je daar zult rusten. Ten derde, vanwege financiële kansen, omdat hoogwaardige materialen behoorlijk duur zullen zijn. Bad kan een apart huis zijn of onder hetzelfde dak staan ​​als het huis. Een apart bad moet op een afstand van minstens 10 meter van het huis zijn. Dit is noodzakelijk, zowel volgens de veiligheidsregels als om te voorkomen dat rook de kachel binnendringt in de woonkamers. Modern vormgegeven baden met een dak met enkele spoed of een luifel onder de garage. Moderne designbedrijven bieden een verscheidenheid aan verschillende modellen en stijlen van baden, het is alleen nodig om het gebied in aanbouw te bepalen.

Projecten van baden groter dan 10 m2 bevatten meestal een wachtkamer (vestibule). Het vervult een belangrijke functie in de bouw. Dit is een plaats om een ​​voorraad brandhout, bovenkleding en schoenen op te slaan, en nog belangrijker, de overgangszone tussen de straat met een lage temperatuur en een verwarmd bad. De kleedkamer kan in een lounge worden ingericht of ermee worden gecombineerd. Voor comfort moet dit deel van het bad een gebied beslaan dat twee keer groter is dan het stoombad.De toegangsdeur gaat naar buiten en het is beter om hem aan de zuidkant te plaatsen, dan zullen de driften voor de deur lager zijn. De dubbele beglazing bevindt zich op 1 meter van de vloer.

In het ideale geval bevindt de kachel zich in de rustruimte en verwarmt deze zowel als de stoomkamer. In dit geval bevindt de vuurhaard zich in de rustruimte, de verwarming bevindt zich in de stoomkamer. De schappen in de stoomkamer moeten zo worden geplaatst dat er ruimte is voor de kachel en voor looppaden naar de schappen. De locatie van de planken kan verschillen afhankelijk van de positie waarin bezoekers worden neergezet (zittend of liggend). Als er geen ventilatiekanaal in de stoomkamer is, moet een klein venster met dubbele beglazing worden geplaatst om het bad te ventileren.

De deur van de stoomkamer is meestal kleiner en heeft een hoogte van ongeveer 1500 mm met een hoge drempel. De stoomkamer kan worden gecombineerd met het wassen en gescheiden door een kleine scheidingswand. Houd er rekening mee dat in dit geval de temperatuur in de kamer iets lager zal zijn en de lucht meer vochtig zal zijn.

Wasruimte is vaak ontworpen als een aparte ruimte. Afhankelijk van de grootte van het bad, kan het een douche zijn, evenals een lettertype of een zwembad, evenals een badkamer in een aparte ruimte.In het geval van beperkingen op het gebied van het zwembad en een lettertype op straat. Het wasgoed moet groter zijn dan het stoombad, anders zal het niet comfortabel zijn om het te gebruiken. In de waszone ook een raam. Het moet onder het plafond zijn, op een afstand van 1,5 meter van de vloer om tocht te voorkomen.

Afhankelijk van de grootte van het gebied, heeft de lay-out van de eerste verdieping van de sauna een terras of zomerterras. Het is belangrijk dat het bad en de veranda uit dezelfde materialen zijn opgebouwd en zich ook op een afstand van 10-15 mm van elkaar bevinden, dat wil zeggen zonder een stijve bundel fundamenten. De afstand tussen hen is gevuld met elastisch materiaal en bedekt met behuizing. De vloer van het bad moet 50 mm onder de vloer van de veranda liggen. Dit wordt verklaard door het feit dat het gewicht van het bad met een kachel en de veranda's aanzienlijk verschillen, daarom kan een strakke bevestiging van de daken en zolen ervoor zorgen dat het gebouw kromtrekt en vervormt. In dit geval moet de veranda zijn ontworpen met een bad. Als het bad al is gebouwd, kunt u een terras in plaats van een veranda bevestigen.

Het bad op de tweede verdieping dient ook als een landhuis.en plaatsen om de nacht van gasten door te brengen, en voor rust en het verbeteren van waterprocedures.In de projecten van twee verdiepingen tellende baden op de tweede verdieping, kunt u denken aan de plaatsing van de leefruimte: een logeerkamer, een slaapkamer, een biljartkamer, een ontspanningsruimte en een balkon. In plaats van een volwaardige tweede verdieping, kunt u ook de zolderverdieping uitrusten voor een gast of slaapkamer. Als het bad een kleedkamer moet toewijzen, is de rest 2 verdiepingen of een ingerichte zolder. Het is noodzakelijk om goed na te denken over de locatie van de ondersteunende structuren en een solide basis, omdat er een extra belasting op de fundering ontstaat. Het tweede belangrijke punt is warmte- en dampisolatie tussen verdiepingen. Anders is schimmelvorming op het plafond niet mogelijk.

Het ontwerpen van een hoekbad kan bij het bestemmingsplan problemen geven, maar het kan het gebied aanzienlijk besparen. De indeling van het hoekbad gaat uit van de locatie van de rustruimte en het stoombad aan beide zijden van de kachel (de vuurkamer gaat naar de ontspanningsruimte, de kachel - in de stoomkamer). De ingang van het bad is aan beide zijden overdekt.

Kleintje

De meest voorkomende projecten van kleine één verdiepingen tellende baden van ongeveer 16 m2 impliceren de aanwezigheid van drie hoofdruimten: een stoombad, een wasruimte (douche) en een ontspanningsruimte.Het kan een vierkant bad zijn van 3x3 of 4x4 of rechthoekig met een verhouding van 5 bij 3 of 6 bij 3. Een bad van 3x5 is redelijk geschikt voor een persoon of een klein gezin. De grootte van de stoomkamer - niet meer dan 4 m2. Voor een voorbeeld, het project van een klein bad van 4x3 in grootte. We verdelen de hele ruimte in twee delen: een stoombad en een kleine doucheruimte, gescheiden door een dunne scheidingswand, vormen samen de helft van het gebied (2x3), de tweede helft - een rustruimte die ook 2x3 meet. Zo'n bad kan een apart gebouw zijn of een uitbreiding van het huis. Tegenwoordig worden veel klanten aangetrokken door gecombineerde projecten, bijvoorbeeld een badhuis met een economische eenheid (met een schuurtje) onder één dak. Voor een klein bad geschikt foundation op stelten.

centraal

Een dergelijk bad kan, naast de drie hoofdruimten, een plaats voor een keuken omvatten, evenals een veranda of een kleedkamer. Planning kan met een apart toilet zijn. Er is voldoende ruimte in de woonkamer voor gestoffeerd meubilair. Dit is een bad waarin je, indien nodig, kunt slapen. Het lijkt veel op een mini-landhuis. Een typische diepgang van een bad van 6 x 3 middelgrote kan de volgende indeling hebben. Het hele gebied is aan de lange kant verdeeld in drie delen: een rustruimte (3x2), een wasruimte (2x2) en een wachtkamer (1x2) in het midden, een stoombad (3x2).De rustruimte, wasruimte en stoombad bevinden zich achter elkaar precies in deze volgorde. Vanuit de wachtkamer - de ingang naar de ontspanningsruimte. Een andere variant van het gemiddelde typische landhuis is vierkant, met 3-4 kamers, heeft afmetingen van 5x5. Voor een gemiddeld bad uit een boom is het mogelijk om de kolombasis te gebruiken. Dit is een eenvoudig ontwerp dat geweldig is voor lichtgewicht houten gebouwen.

groter

Een grote sauna van één verdieping met een grootte van ongeveer 40 m2 is geschikt om te geven met een groot huisgrondgebied. Ze kan een aparte kleedkamer, een grotere veranda en een keuken hebben, evenals een zwembad en een terras voor barbecue. U kunt een project met een klein lettertype maken. Een groot aantal projecten van grote baden met een afmeting van 6x8 of iets meer - 9x7, met terrassen en vestibules, worden vertegenwoordigd door gerenommeerde ontwerpers. Een bad met muren van 6 tot 8 bevat alle benodigde componenten voor een goed bad: op de begane grond kunt u een stoombad, een wasruimte, een rustruimte, een badkamer, een terras en een vestibule plaatsen. Een bad met een verhouding van muren 7 tot 9 is in feite een klein landhuis. Zelfs een gelijkvloers bad van deze omvang kan worden uitgerust met alles wat nodig is voor een goede nachtrust.

zonering

Afhankelijk van de grootte van het bad, kan de hele ruimte worden verdeeld in 3 of meer zones. Zelfs een bad van minimaal 3 x 3 wordt aanbevolen om te delen door interne scheidingswanden en niet om één kamer te verlaten. Ten eerste wordt een klein stoombad sneller opgewarmd en ten tweede moet de wasruimte gescheiden zijn zodat deze niet vochtig ruikt in de stoomruimte. En ten slotte moet de wachtkamer worden beschermd tegen het binnendringen van stoom, anders zal het niet comfortabel zijn.

Eerst moet u een wachtkamer selecteren, de rest van de ruimte - voor was- en stoomruimtes. Meestal wordt in een klein bad een kleine zone toegewezen aan de ingang, aan de ene kant een deur naar de straat, aan de andere kant - in de wasruimte. In de kleinste wachtkamer is er voldoende ruimte voor een kleine bank. Hiervoor is een derde van het hele gebied voldoende. Als het bad een afmeting groter dan 2x3 heeft, bijvoorbeeld 6x6, dan kunt u hier een groot gebied voor de kleedkamer uitkiezen, gecombineerd met een rustruimte. Dan kunt u voor deze zone de helft van het hele gebied toewijzen. Als het gebied het toelaat, dan kunt u voor de vestibule een terras bouwen of ruimte reserveren voor een veranda. In dit geval is een rustruimte in de kamer niet nodig, deze kan op het terras worden uitgerust en in de zomer worden gebruikt.Deze optie is ideaal als het bad aan het huis is bevestigd en u in de winter direct in huis kunt ontspannen.

Vervolgens moet u het stoombad scheiden van de gootsteen. Gecombineerde was- en stoomkamer - niet ongebruikelijk, maar idealiter een tussenruimte. Als het bad wordt gebruikt door één persoon of een klein gezin, dan is het voor het wassen voldoende om een ​​gebied van 600x600 mm te selecteren. Het is alleen geschikt voor een douche. Rust de rest van het gebied onder de stoomkamer uit. Als er een mogelijkheid en noodzaak is, kunt u ook een badkamer, zwembad of lettertype in de wasruimte plaatsen. Voorbeeld van zoneringsbad 20m2 (4x5): een rustruimte van 8,5 m2, een wasruimte en een badkamer van 2,2 m2, een stoomkamer van 4,8 m2.

Het belangrijkste badgedeelte is het stoombad. Bij het plannen van de grootte van een stoomcabine moet u rekening houden met het feit dat 1 m2 per persoon nodig is plus ruimte voor een kachel. In de regel is de minimale grootte van de sauna 2 m2. Als de oven geen baksteen is, maar metaal, dan moet deze worden gescheiden door een stenen scheidingswand om brandwonden te voorkomen. Ook moet een metalen oven zich op een afstand van 1 meter van de muur bevinden. Dit geldt niet voor een steenoven.

Bij het zoneren van de stoomcabine zijn niet alleen de voorkeuren van de eigenaren belangrijk, maar ook de regels voor brandveiligheid en bouwnormen.

De grootte van het stoombad wordt bepaald door verschillende factoren:

 • apparaat ventilatiesysteem;
 • materialen waarvan het bad is gebouwd;
 • de grootte van de familie die het bad gaat gebruiken;
 • kenmerken van de oven geïnstalleerd in de stoomkamer (grootte, vermogen, type);
 • het aantal en de locatie van planken en andere apparatuur in het stoombad, ergonomische indicatoren van het stoombad.

In een kleine stoombad zijn 1-2 stoelen voldoende, in een grote ruimte kunt u meerdere horizontale planken opstellen. Om ruimte te besparen, kunt u de planken laten lopen. Extra kamers en zones (biljartkamer, slaapkamer, keuken) worden toegewezen afhankelijk van het beschikbare gebied. Vaak bevinden deze kamers zich op de tweede verdieping.

ontwerp

Interieurdecoratie - een podium niet minder belangrijk dan het ontwerp van gebouwen. Het ontwerp van een modern bad kent vele variaties, van traditionele tot zeer originele, innovatieve. Eén ding blijft vrijwel onveranderd - dit is de overheersing van hout in het interieur. De boom zelf oogt esthetisch mooi qua design en interieur. Verschillende belangrijke details in het interieur zullen nog meer sfeervol binnen geven.

Muren en plafond van de stoomcabine en ontspanningsruimten kunnen worden bekleed met clapboard of borden. De volgende houtsoorten hebben een aangename textuur en aroma: linde, esp, populier, eik, evenals duur Afrikaans abachi eiken.

Originele ontwerpopties "antiek" worden vaak gecreëerd vanwege de speciale verwerking van hout. (borstelen en schieten). In dergelijke interieurs is het noodzakelijk om textiel te gebruiken met borduurwerk, gesmede elementen, houten accessoires met houtsnijwerk, versierd met bezems muren. Dit creëert een atmosfeer van een boshut. Dit geeft het interieur een zekere originaliteit. Het beschermende element op de metalen delen van de kachel, evenals de houten frames van de spiegels in de wasruimte en de stoomkamer, kunnen worden omgezet in een decoratief element. Als decor kun je zowel ruwe blokken als stukjes steen op de muren gebruiken.

In de meeste moderne baden zie je vaker perfect gladde, gelijkmatige en vaak gelakte platen en een moderne, minimalistische inrichting. Legborden moeten worden behandeld met olie, wasimpregnaties of akvalak. In plaats van traditionele lampen en lampen met houten lampenkappen, worden kleine LED-lampen gebruikt.Over het algemeen is de verlichting in het bad kalm, gedempt, waardoor een sfeer van ontspanning ontstaat, intiem. Het decor in een modern bad is in de regel minimaal - dit zijn verchroomde kranen in de wasruimte, vloertegel en diverse interieuraccessoires.

Afgeronde hoeken, vloeiende silhouetten van meubels in het bad - dit is bijna de regel van vandaag. De ronding in het interieur herhaalt de textuur van hout en vult deze aan, waardoor een gevoel van vloeibaarheid en ontspanning ontstaat.

De vloeren van het bad kunnen ook worden gelegd planken of clapboard. Tegenwoordig wordt tegel vaker gebruikt voor de vloer, omdat het gemakkelijker is om het schoon te houden, het ziet er moderner uit. Voor het bad zijn de meest geschikte rustige pastelkleuren in alles, inclusief het decor. Wassen kan volledig worden betegeld, in de stoomkamer is alleen op de vloer. Voor het gemak kan een houten rooster op de tegel in de stoomkamer worden geplaatst. In plaats van tegels, kunt u gebruiken en voeren, behandeld met speciale akvalak.

stijl

Afhankelijk van de smaak, voorkeuren en behoeften van de eigenaren en de financiën, kan de stijl van het bad zeer divers zijn - Russisch bad, chalet, Finse sauna, Turks bad, Romeins bad, Japans bad (ofuro, sento of Furako), etc.Elk type bad heeft zijn eigen specifieke stijl van constructie en interieur. Bovendien kan het worden gebouwd in de algemene stijl met het huis en andere gebouwen op het grondgebied. Overweeg een paar stijlen van badinterieurs.

Bad in Russische stijlIn de regel impliceert het de aanwezigheid van slechts twee of drie kamers: een kleedkamer, een wasruimte en de stoomkamer zelf. Het wordt beschouwd als traditionele "goedkope afdrukken", houtsnijwerk, bezems aan de muren, geborduurd tafelkleed en samovar, evenals tapijten op de banken. Russisch bad heeft een klein formaat, dus gemakkelijk op te warmen tot de gewenste temperatuur. De gemiddelde temperatuur in de kamer is van 45 tot 70 graden. Bouwmaterialen zijn in de regel hout, minder vaak baksteen. Een verplicht element van het Russische bad is een baksteen- of metaalkachel. Het bevindt zich meestal tussen de ontspanningsruimte en het stoombad. In het ideale geval wordt er een Russisch bad gebouwd in de buurt van de vijver. Als dat niet zo is, regel dan naast het badhuis een bad of zwembad.

Bad in Scandinavische stijl (Finse sauna) verschilt van de Russische, voornamelijk omdat de luchttemperatuur erin de temperatuur van het Russische bad aanzienlijk overschrijdt en 130-160 graden bereikt.De Finse sauna heeft een zeer eenvoudig interieur, een maximum aan natuurlijke materialen in de decoratie, een minimum aan decor. Idealiter zou het op een schilderachtige plaats moeten zijn, zodat u na een bad kunt genieten van een prachtig uitzicht op het bos of het meer. De afwerking in de Finse sauna is meestal gemaakt van licht hout. Het meubilair heeft ook eenvoudige, duidelijke vormen, zonder patronen en houtsnijwerk. De Scandinavische stijl is een ecostijl, dus de onderstreepte milieuvriendelijkheid is overal zichtbaar - van constructie tot inrichting. In het interieur zelf kunnen er 1-2 felle accenten zijn, voor de rest - neutrale tonen.

Alpenhuis in alpine stijl in alpine stijl, heeft ook enkele elementen van landelijke stijl, evenals eco. Voor het interieur, natuurlijk hout en steen, natuurlijke huiden, tapijten en tapijten in de lounge, originele verlichting met LED's, mozaïeken, enz., Evenals een berglandschap uit het raam worden gebruikt. De inrichting heeft veel hout (boomstammen, blokhutten, hennep, enz.). Voor het bad in de oosterse stijl (Turkse hamam) wordt gekenmerkt door het gebruik van mozaïeken en tegels met oosterse ornamenten. Het decor heeft veel felle kleuren, rood en goud. Beeldjes, poefs, waterpijp, dressoirs, lage tafels en andere meubels nemen bijna de gehele ruimte van de rustruimte in beslag.

stichting

Voordat u het bad zelf gaat bouwen, is het belangrijk om de fundering te kiezen en te ontwerpen. Het speelt een belangrijke rol als een fundament onder de muren en als een bescherming van het bad tegen overtollig vocht. De belangrijkste soorten van de stichting - tape, schroef, monolithisch en kolomvormig. De keuze van de ondergrond is afhankelijk van de grootte van het bad, het aantal verdiepingen, de bodemkenmerken op de bouwplaats.

Voor de bouw van de strip fundering is geschikt voor elke grond. Het is noodzakelijk om rekening te houden met de grootte van het bad zelf, evenals hellingen en bodemdaling. Het is belangrijk om te overwegen en op welke diepte het water is. De stripfundering vereist meer tijd en moeite om te bouwen, maar is perfect voor zware dubbeldeksbaden. Grondwerken voor het leggen van strookfunderingen zijn noodzakelijk.

De schroefbasis is geschikt voor elke grond. Het is een stalen heipaal met tips om in de grond te schroeven. Paalbuizen zijn er in verschillende diameters, massief of hol, waarop boomstammen voor badwanden zijn geïnstalleerd. Meteen na het installeren van de palen, kunt u beginnen met het bouwen van een bad.

Kolomfundering wordt vaak gebruikt voor houten baden van kleine afmetingen. Vaak wordt het gekozen door degenen die een bad bouwen met hun eigen handen.De bar-fundering is zeer eenvoudig te installeren. De pilaren van hout, beton of metaal bevinden zich in de hoeken van het gebouw en op de kruising van de muren. Deze foundation is echter niet geschikt voor massieve en zware baden.

De monolithische fundering wordt vaak gebruikt voor het leggen van grote baden en voor de constructie van zware materialen. Het biedt een betrouwbare basis voor de constructie, beschermt tegen verzakkingen en vocht. De monolithische basis is een continue laag cement en puin.

Afzonderlijk is het nodig om de fundering onder de kachel te beschouwen. Als het totale gewicht van een steenoven gelijk is aan of groter dan 750 kg, dan is een aparte fundering voor een dergelijke oven noodzakelijk. Het gewicht van de steenoven wordt berekend met de formule: vermenigvuldig het ovenvolume met 1350 kg. Voor de steenoven is de butobetonny-base geschikt. Het moet hoger en dieper zijn dan de kelder van het bad. Voor de constructie van betonnen funderingen moet je eerst een put opstellen. De bodem is bedekt met puin en geramd. Vervolgens moet u een houten bekisting rond de rand van de put maken en het hete bitumen verwerken. Voor deze fit ruberoid. Vervolgens worden grote en kleine stenen in de put gegoten.

De volgende laag is cement met zand in een verhouding van 1: 3. Na een dag moet je weer met stenen tanken en vullen met cement-zand mortel. Herhaal de lagen elke volgende dag totdat het bovenste niveau van de fundering is bereikt. Een week nadat de stichting gereed is, kun je beginnen met het bouwen van een bakstenen oven.

wanden

De muren van het bad, zoals hierboven vermeld, zijn gebouwd van hout, baksteen, beton, gierplaten of geëxpandeerde klei. Voor de wanden van een houtbad wordt meestal een staaf met de afmetingen 95x145, 145x145, 150x150 cm of houtblokken van 200 - 220 mm gebruikt. Wat betreft het afwerken van de binnenmuren, vaker hiervoor gebruiken ze verschillende houtsoorten (voor de stoomkamer), keramische tegels (voor de badkamer en de wasruimte). Het is belangrijk om de eigenschappen van het materiaal te overwegen bij verwarming. De boom is gevoelig voor verval, dus houten muren moeten worden behandeld met een antiseptische oplossing. Naaldhout ruikt sterk naar hars, dus het wordt niet aanbevolen voor de stoomkamer.

U kunt verschillende soorten hout gebruiken voor wanddecoratie.Bijvoorbeeld het combineren van donkere en lichte tonen. Linden, espen hebben een aangename schaduw en zijn comfortabel voor de huid, zo vaak worden deze soorten hout gebruikt voor de wanden van de stoomkamer. In de lounge is het het beste om geurige ceder- of jeneverbessenplanken te gebruiken. Traditioneel voor de Finse sauna gebruikt u sparren en dennen voor de wanden.In de regel wordt thermoblokkering gebruikt voor binnenwanden, speciaal ontworpen voor de wanden van het bad (het vormt geen scheuren, schimmel of schimmel, het rot niet en droogt niet uit).

Paul

De vloer in de sauna kan van verschillende materialen zijn gemaakt. Ten eerste kunnen verschillende materialen in elke zone worden gebruikt. Het kan hout, natuursteen of keramische tegels zijn. Het wordt aanbevolen om een ​​tegel te kiezen zodat het patroon wordt gecombineerd met de structuur van de boom op de muren, evenals neutrale pastelkleuren. De tegel moet antislip zijn. Anders is het noodzakelijk om het te bedekken met een houten rooster, behandeld met Akvalak.

Dakstructuur

De constructie van het dak is de laatste fase van extern werk tijdens de bouw van het bad. Het dak voor het bad is een vrij eenvoudig ontwerp, dus het kan worden opgericht zonder de hulp van professionals. Een dak van plaatstaal, turf, tegels of leisteenplaten is geschikt als dak voor een houten bad. De volgende vraag die moet worden beantwoord, is of het dak dubbel of enkel zal zijn.

Als het bad naast het huis ligt, zal het dak zeker worden gebogen. Vaker is het dak gewoon plat.Het zadeldak is duurder, maar het stelt u in staat om de ruimte onder het dak uit te rusten als extra kamers. De helling van de helling wordt bepaald door de voorkeuren van de eigenaar, financiële mogelijkheden (hoe hoger, hoe duurder) en varieert van 2,5 tot 60 graden. Een grote hellingshoek is goed omdat de sneeuw in de winter op een dergelijk dak niet blijft hangen en naar beneden rollen. Een hoog dak wordt echter niet aanbevolen in gebieden waar sterke winden waaien.

ventilatie

Luchtventilatiesysteem is erg belangrijk voor een comfortabel gebruik van het bad. Het moet in de ontwerpfase worden overwogen en de grootte van het bad aanpassen. In de regel is er in het bad een gemengde luchtafvoer en afzuigventilatie. Daartoe omvat het project kanalen voor luchtstroom van buitenaf en voor uitlaatluchtuitlaat. De luchtinlaat wordt uitgevoerd door speciale ventilatieopeningen, ventilatieopeningen en een extra geïnstalleerde ventilator of een ventilatiepijp.

De inlaten moeten zich naast de kachel bevinden, zodat de lucht sneller opwarmt. Uitlaatopeningen en ovenbloedingen (het gat in de oven onder de oven) zorgen voor stoom naar buiten. Ze zijn beter geplaatst tegenover de inlaten (aan de andere muur).Als de uitlaatpoort zich dichter bij de vloer bevindt, moet een ventilatiebuis worden geïnstalleerd om de diepgang te vergroten. Het is beter als het gat onderaan en bovenaan is. Het is noodzakelijk om elke 20-30 minuten een stoomkamer te luchten.

Tips en trucs

Als je een bad bouwt aan een bar, is het belangrijk dat de balk soepel en gelijkmatig is, zonder wormgaten. Het is noodzakelijk om de beste bouwmaterialen te kiezen, want een goed gebouwd bad kan meer dan tien jaar meegaan.

Bij het bouwen van een bad moeten brandveiligheidsregels, GOST en SNiP in acht worden genomen.

Voor verwarming kunt u gas, kolen, stookolie en elektriciteit gebruiken. Dit laatste is het meest geschikt, maar kostbaar qua uitrusting. Voor verwarming met elektriciteit in de moderne markt biedt een aantal modellen van ovens. Het kan een elektrische verwarming, een warme vloer, een convector of een boiler zijn.

Prachtige voorbeelden

Draaiende planken in het stoombad kunt u ruimte besparen en is erg handig voor grote bedrijven. In dit geval kunt u zowel zittend als in een horizontale positie baden.

Bekleding duig is niet alleen praktisch, maar ook esthetisch.De schikking van de planken verticaal en horizontaal maakt het interieur van de stoomkamer interessanter.

Modern interieur van een donkere houtsauna. Stenen kunnen ook als decoratie worden gebruikt.

Het interieur in de oude Russische stijl. Samovar, veel snijwerk op meubels, ramen, deuren, maar ook op gerechten en accessoires, typerend voor de hut.

Interieur in chaletstijl. Natuurlijke materialen in het ontwerp en een paar heldere accenten - kenmerkende eigenschappen van de stijl.

  Modernistisch bad met een glazen wand en uitzicht op het meer. De lichte schakeringen van de boom, het pittoreske uitzicht en de eenvoud van het interieur creëren een gevoel van volledige ontspanning en onderdompeling in de natuur.

  Hoe je een bad bouwt met je eigen handen, zie de volgende video.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer