Self-made kachels voor een bad: soorten ontwerpen

 Self-made kachels voor een bad: soorten ontwerpen

Tegenwoordig kunt u in de bouwmarkt verschillende modellen ovens kopen die op hout en gas lopen. Hun prijs is hoog, terwijl er geen garantie is dat ze lang zullen meegaan. Daarom doen velen hun eigen handen. Het is immers niet moeilijk om een ​​kachel te bouwen, het enige dat nodig is, is de instructie en het advies van ervaren specialisten.

Speciale functies

Bij het bouwen van een bad moet de aandacht vooral op de oven worden gericht. Door het te bouwen, neemt een persoon een grote verantwoordelijkheid op zich, vooral als hij het zelf bouwt. Afgaande op de beoordelingen is het economisch, winstgevend en bovendien is er altijd de mogelijkheid om alles aan een individueel project te doen.

De zelfgemaakte kachel voor een bad genereert warmte en hete stoom tijdens het verbranden van brandstof. Tegelijkertijd verwarmt het niet alleen het stoombad, maar ook de wachtkamer. Daarom, het installeren van een dergelijke oven, blijft het alleen om het goed te verwarmen en wassen met plezier.

Elke kachel, of het nu huisgemaakt is of gekocht in afgewerkte vorm, heeft een kachel beschikbaar - een container waarin de stenen, een vuurkist en een container voor water worden geplaatst.

In de vuurkist is een deur waardoor brandhout wordt geladen.en in de ashpit, waar na verbranding as blijft. Hete lucht stijgt op van de brandstofkamer naar een tank voor stenen, waar ze op een speciale grill worden geplaatst die de vuurhaard en de kachel verbindt. Verder, door wat warmte aan de stenen te geven, komt de hete lucht in de tank, waar het het water verwarmt.

Ongeacht van welk materiaal de oven is gemaakt, het zal zowel nadelen als voordelen hebben.

voordelen

Om te beginnen is het de moeite waard de voordelen van zelf gemaakte metaalovens te overwegen:

 • het product is licht, dus het kan van de ene kamer naar de andere worden verplaatst;
 • het materiaal is duurzaam, dus het kan veel langer meegaan dan een fabrieksoven, waarvan de metalen basis aanzienlijk dunner is;
 • verdraagt ​​gemakkelijk de temperatuur en heeft een goede thermische geleidbaarheid, waardoor je snel de kamer kunt opwarmen;
 • Eenvoudig te monteren en te installeren.

Dit ontwerp kan iedereen bouwen die weet hoe las moet worden gebruikt.

tekortkomingen

Maar alles kan niet perfect zijn, dus deze oven heeft verschillende nadelen:

 • Temperatuur verandering. Hoewel het metaal snel opwarmt, koelt het net zo snel af.
 • Ook is de hete lucht afkomstig van het metaal ongelijk verdeeld in de kamer.

Maar deze tekortkomingen zijn niet zo belangrijk en kunnen worden getolereerd, omdat er nog veel meer voordelen zijn.

types

Gebruik voor het verwarmen van de kamer vaak zelfgemaakte ovens. Ze kunnen worden opgebouwd uit bakstenen of uit metaal. Beide materialen worden even vaak gebruikt en zijn populair.

Van baksteen

Dergelijke ovens hebben één nadeel - dit is veel gewicht, dus is het noodzakelijk dat ze de basis leggen. Vuurvaste stenen worden gebruikt voor het metselwerk van de verwarmingskamer en rood gebakken bakstenen worden gebruikt voor decoratie. De oplossing is gemaakt van klei en zand. Het houdt perfect een steen vast door het gebruik van klei en valt niet uiteen bij hoge temperaturen.Cement in de constructie van de oven kan niet worden gebruikt, omdat het bij verwarming zal uitstromen.

Het leggen van stenen gebeurt in een specifieke volgorde. Een stenen fornuis bestaat uit een vuurhaard, gietijzeren of stalen velgen, een schoorsteen en een spoel voor warm water.

Van metaal

Voor het ontwerp van dergelijke ovens selecteert u dergelijke soorten metaal als gietijzer of staal. Metalen constructies nemen minder ruimte in beslag dan baksteenmodellen. Ze hebben goede prestaties bij warmteoverdracht.

Moderne kachels hebben nu twee verbrandingskamers.terwijl ze erg mobiel zijn. Eén is bedoeld voor het gebruik van vaste brandstof en de tweede - voor brandbaar gas, dat in het eerste compartiment wordt gevormd.

Door dit ontwerp wordt de efficiëntie van de oven met twintig procent verhoogd.

Het enige nadeel van een ijzeren kachel is dat het oppervlak een groot oppervlak heeft en erg heet is. Daarom is het noodzakelijk heel voorzichtig te zijn om niet verbrand te worden. Een dergelijke installatie wordt gas genoemd. Bij het onafhankelijk ontwerpen van een oven gemaakt van ijzer, is het noodzakelijk om de structuur zelf te bestuderen en te overleggen met ervaren specialisten om noodsituaties te voorkomen.

Tips om te kiezen

Wanneer er een keuze is uit wat voor soort kachel een bad moet maken, wordt de voorkeur gegeven aan een model van metaal. Omdat de lucht sneller opwarmt als het een metalen kachel moet verwarmen. Het verwarmingsproces duurt slechts een uur of twee, terwijl baksteeneenheden een halve dag warm kunnen worden. En in de moderne wereld houdt niemand ervan om te wachten.

Als we de fabriek en zelfgemaakte kachels vergelijken voor een bad, verschillen ze niet veel. Allereerst is het de prijs, het installatiegemak en de esthetische kant.

fabriek

Dergelijke ovens hebben een mooie en nette uitstraling. Fabrikanten zijn voortdurend bezig met nieuw onderzoek en ontwikkelen nieuwe technologieën. Natuurlijk hebben ze hun nadelen. Dit is een hoog, dun materiaal dat snel in het bad doorbrandt, evenals de noodzaak om zich aan te passen aan het fabrieksontwerp.

Als dit een nieuwe kamer is, zijn er geen speciale problemen en als de oven net aan het veranderen is, wordt de installatie een probleem, omdat u de kamer opnieuw moet doen.

eigengemaakt

Eigengemaakte ovens zijn niet erg genoeg. Ze zijn niet alleen betrouwbaar, maar kosten ook minder dan fabriekseenheden. Ze zijn hoofdzakelijk gemaakt van metaal met een dikte tot zes millimeter.Het lentezicht is natuurlijk niet erg mooi, maar de kachel kan worden verborgen achter een scherm van baksteen.

Wees niet bang dat de ovens, gemaakt met hun eigen handen, technisch achterblijven bij die van de fabriek. Immers, deze meesters voldoende om naar het eindproduct te kijken en ze kunnen hetzelfde doen.

Als de vraag is over het maken van zelfgemaakte kachels voor een bad, dan is het antwoord dubbelzinnig. Elk materiaal heeft immers zijn eigen voor- en nadelen. Het gebruik van materialen zoals vaten of cilinders kan een van de belangrijkste problemen voorkomen - naden. Het is vanwege hen dat het metaal het vaakst wordt vernietigd.

Kamenka

Dit is de meest geschikte optie. Het voordeel van dit model zijn de kleine afmetingen, zodat het zelfs in een compacte stoombad kan worden geïnstalleerd. De standaardbreedte is 52 centimeter, de lengte is 103 centimeter en de hoogte zonder de pijp is 140 centimeter. Zo'n kachel kan zelfs in wasruimtes passen, waardoor het gebied van de stoomkamer wordt bespaard.

IJzeren kachel

Zo'n kachel is ook erg goed. De constructie omvat stalen buizen waaruit rookkanalen zijn gemaakt en een vuurkamer gemaakt van hittebestendige baksteen.Het voordeel van dit ontwerp voor een volledig metaal is dat de baksteen lang opwarmt en net zo langzaam afkoelt. Hierdoor blijft de kamer erg lang warm.

Naast de oven zijn alle onderdelen gemaakt van staal of ander metaal.

Houtverbranding

In dergelijke ovens is de ruimte in de oven gemaakt van massieve stalen hoeken, evenals stroken. De vuurkist zelf is bedekt met een plaat van hoogwaardig staal, waarin een gat is gemaakt van ongeveer 15 centimeter, waardoor afval na de vlamkast wordt verwijderd. Deuren en frames zijn te vinden in winkels die al in afgewerkte vorm zijn.

Productie voorbeelden

Als je besluit om zelf een kachel te maken voor een bad, moet je de zaak grondig aanpakken. Kies eerst een project dat het meest geschikt is voor het bad en ten tweede maak tekeningen om het gemakkelijker te maken om te bouwen. Er zijn veel opties voor saunakachels, dus iedereen kan zijn eigen versie maken, rekening houdend met enkele basisprincipes.

Hier zijn enkele zelfgemaakte voorbeelden.

Metaal met nauwsluitende kachel

Deze optie is mogelijk voor een stoomkamer van 2 tot 3 en een hoogte van 2,3 meter. Het materiaal, namelijk het metaal, is een vel van drie millimeter dik.Luchttoevoer naar het bovenste deel van de oven. Een metalen plaat is gelast aan de achterwand van een dergelijke vlamkast en lucht wordt door buizen in het gat tussen de wand van de vlamkast en deze plaat toegevoerd. Dit helpt de achterwand te koelen en de warme lucht naar boven te brengen, waar de rookgassen geconcentreerd zijn. Als ze gemengd zijn, ontbranden de stoffen. Hierdoor worden de stenen tot hoge temperaturen verhit, hoewel het hout veel minder is.

Dergelijke modellen zijn recentelijk verschenen, maar zijn snel populair geworden.

Voor een compacte stoombad

Het is niet moeilijk om zo'n oven te bouwen. Voor de constructie is een metalen plaat nodig met een dikte van maximaal vijf millimeter. Als u een dunnere plaat neemt, brandt de kachel snel door. De afmetingen zijn 90 cm lang, 80 cm hoog en 60 cm breed. Om een ​​schoorsteen te maken, zal een stuk pijp met een diameter van 11,5 cm passen.Een ashpit met een deur moet zich onderaan bevinden, tussen dit deel van de kachel en een vuurhaard, roosterstaven van gietijzer en een kachel worden geplaatst om het afval na verbranding uit te voeren. Hiertoe wordt een derde van de achterwand van de kachel gebrouwen met een duurzame plaat van metaal, waarbij een schoorsteenfitting in het midden wordt neergelaten, 10-12 centimeter naar beneden.

Van bovenaf is de kachel bedekt met een metalen deksel tot een millimeter dik. Ze laat niet afkoelen tot stenen en laat ook geen afval en as in een zweetruimte toe. Het deksel opent alleen wanneer het nodig is, namelijk voordat het naar het bad gaat.

Aan het einde van het werk worden de naden gecontroleerd en wordt alles wat slecht gedaan wordt gecorrigeerd. De oven is geverfd met een speciale hittebestendige vernis. Later, leg stenen.

Eenvoudige verwarming

Dit is de beste zelfgemaakte kachel, die geschikt is voor een sauna, en voor een eenvoudige sauna. De hitte wordt bereikt in ongeveer anderhalf uur. Gedurende deze tijd kan 50 liter water die nodig is om te zwemmen, koken. Zo'n oven heeft niet één schoorsteen, maar twee. De eerste is geschikt voor het verwarmen van de kamer. De tweede is voor het vrijkomen van koolmonoxide en zure rook. Het ontwerp bestaat uit ijzeren platen van 3-4 millimeter dik, maar de vlamkast zelf wordt later gemaakt. Het is gemaakt van metaal met een dikte tot 6 millimeter. Ook inbegrepen zijn kleine en grote kleppen en twee metalen roosters.

De kachel is gemaakt van staal tot drie millimeter, dat is gemonteerd op de "nek" van de oven zelf. Aan de bovenkant bevinden zich twee spuitmonden, waaraan de flenzen zijn gelast met de nodige gaten voor het bevestigen van de uitlaatpijp en voor het bevestigen van de bocht.

Als de oven in contact staat met de muur van hout, dan moet deze zijde met bakstenen worden aangelegd.

Met baksteenmetselwerk

In deze uitvoeringsvorm, met behulp van dubbele technologie, dat wil zeggen, het leggen van stenen, plus het lichaam van metaal. Hier past staal tot twee millimeter, en de steen moet hittebestendig zijn.

Eerst wordt de basis aan de voeten gelastnoodzakelijk voor de stabiliteit van de structuur. Leg vervolgens een rij stenen neer. De resterende rijen worden in de helft van de baksteen in de buurt van de vuurhaard gebouwd. Installeer het rooster en rasp voor stenen. Het is ook noodzakelijk om een ​​venster voor de klep te installeren, waar warmte wordt opgeslagen na het einde van de verbrandingskamer. De laatste twee rijen worden continu gemaakt, waardoor er alleen een plaats overblijft met een venster voor de schoorsteen.

  Na het leggen van stenen en wachten tot het hard wordt, kun je verder gaan met het lassen van de behuizing van metaal, wat de rol van de zaak speelt. Het is noodzakelijk om het metaal onder de aslade te snijden en ramen voor het laden. De deur is geïnstalleerd, altijd met een zegel. De metalen voet wordt aangevuld met een koude grip.

  De laatste is een gelast deksel met een gat onder de schoorsteen. Wanneer de oven in de daarvoor gereserveerde ruimte wordt geïnstalleerd, kunt u stenen leggen. Hun bladwijzer speelt een belangrijke rol.Dit is immers ook afhankelijk van de efficiëntie van het werk. Stenen zijn beter om een ​​ronde vorm aan te nemen en een andere grootte dan ongeveer 50 tot 100 kilogram.

  Na de soorten en ontwerpen van zelfgemaakte kachels voor een bad te hebben overwogen, kan met een gerust hart worden gezegd dat het zelf maken van werk een vrij werkbare klus is, als u bij het installeren rekening houdt met alle veiligheidseisen. Dit bespaart geld voor het gezin en de kachel zelf wordt het eigendom en de trots van de eigenaar.

  In de volgende video ziet u hoe u met uw eigen handen een kachel voor een bad uit de pijp kunt maken.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer