Kachels voor een bad op het hout: de voor- en nadelen

Kachels voor een bad op het hout hebben zowel plussen als minnen. Om die en anderen volledig te kunnen waarderen, moet u de soorten en het ontwerp van kachels begrijpen.

Speciale functies

Uitgaande van de tijden van het oude Rus tot de Sovjetperiode, werden houtkachels alleen van baksteen gemaakt. Het werk aan het plaatsen van de kachels was moeilijk en duur, maar er waren geen andere alternatieven. Nu, op dezelfde manier als baksteenconstructies, worden metalen kachels gebruikt. Tot op heden worden beide opties met ongeveer dezelfde frequentie gebruikt, maar er is slechts één probleem. Er zijn vrijwel geen diensten voor het leggen van steenovens op de markt. Specialisten in deze branche zijn er weinig.

Een ander ding - een metalen oven. Het wordt al in afgewerkte vorm afgeleverd en de installatie kan zelfs zonder veel ervaring door een autodidact worden uitgevoerd.Dergelijke ovens zijn gemaakt van verschillende metalen en worden meestal aangevuld met een watertank, die op verschillende plaatsen ten opzichte van het ovenlichaam kan worden geplaatst. De metalen constructie verdrinkt niet alleen de baden, maar ook stooms en Finse sauna's. Het verschil zit alleen in het type kachel, meer precies, in wat voor soort stoom het zal dienen.

Moderne kachelmodellen bieden een breed scala aan mogelijkheden. Nu is het niet alleen mogelijk om de temperatuur van het water in de tank, maar ook de lucht in de kamer te regelen. U kunt ook een fornuis kopen voor een groot prijsbereik door contact op te nemen met een gespecialiseerde winkel voor hulp of door de juiste optie via internet te kiezen. Elk van de opties heeft zijn voor- en nadelen.

Het kopen van een fornuis in de winkel, het is mogelijk om het product te evalueren en aan te raken, visueel de afmetingen ervan te zien, het model voor een mogelijk huwelijk te evalueren. Aan de andere kant moet je te veel betalen, omdat de prijs van het product de kosten van het huren van de kamer, elektriciteit, salarissen van het personeel, enzovoort omvat.

Kopen via internet is riskanter, omdat er geen mogelijkheid is om het product persoonlijk te evalueren, maar tegelijkertijd hoeft u niet te veel te betalen.Het bedrijf bespaart veel op het huren van een winkel en het vermijden van andere uitgaven. Het enige dat u nodig hebt, is een magazijn huren en een internetsite maken.

Er is een alternatieve manier. U kunt het geselecteerde model in de winkel evalueren en vervolgens via internet bestellen bij een vertrouwde leverancier. U bespaart dus geld door de mogelijkheid ter plaatse niet op te geven om te beoordelen of deze kachel geschikt is voor u of niet.

Een bijzonder kenmerk is het feit dat u het installatieprogramma van de kachel heel voorzichtig moet kiezen. Het ontwerp is niet goedkoop en het is belangrijk om dit probleem op een verantwoorde manier te benaderen: onderzoek de beschikbare informatie over de specialist, bekijk foto's van zijn werk, lees beoordelingen. Alleen als je ervan overtuigd bent dat de gekozen meester een echte professional is in zijn vakgebied, kun je hem vertrouwen met de installatie. Immers, de verkeerde installatie kan niet alleen leiden tot het verlies van operationele eigenschappen, maar ook tot iets ergers: bijvoorbeeld dat kooldioxide niet naar buiten komt en mensen in het bad gewoon boos worden.

Een andere belangrijke nuance is het grote gewicht van de ovens. In de regel wegen ze 160 kg, dus het zal nodig zijn om de fundering onder het bad verder te verstevigen.Idealiter als de fundering zorgvuldig en zonder onnodige besparingen werd uitgevoerd de eerste keer. Als je de basis niet sterk genoeg maakt, zal de hele constructie in elkaar knijpen. Als gevolg hiervan zal de kachel instorten, ongeacht of deze van baksteen of metaal is gemaakt.

Alle houtkachels zijn gevuld met stenen, die opwarmen en de nodige warmte geven.

Het is belangrijk om de fundering te versterken zodat deze het gewicht van de hele constructie met stenen kan weerstaan.

Een typisch kenmerk is dat er verhoogde veiligheidseisen worden gesteld aan houtkachels, vooral als de kachel niet is uitgerust met een draagbare vuurhaard. Het is absoluut noodzakelijk om ervoor te zorgen dat zuurstof niet doorbrandt en dat mensen geen schade ondervinden in plaats van goed. Als de kachel zich direct in de stoomruimte bevindt, is er altijd een kans dat de houten stoomruimte zal oplichten.

Bij het kiezen van een houtkachel realiseren velen zich niet dat ze onvrijwillig aandacht besteden aan de houtgestookte ketel. Om dit te voorkomen, is het nodig om erachter te komen wat de verschillen precies zijn.

Het principe van het verwarmen van de oven
Het principe van de werking van de oven op het hout

Verschil met de ketel

Velen verwarren ten onrechte een houtgestookte ketel en kachel, maar dit zou niet moeten gebeuren, omdat de verschillen daartussen behoorlijk groot zijn. Door per ongeluk een ketel aan te schaffen, kan een persoon te maken krijgen met het feit dat het bad niet voldoende wordt verwarmd tot de temperatuur die hij nodig heeft, en alle kosten en inspanningen om dit te verhelpen zijn tevergeefs. De enige uitweg is de demontage van de ketel en de installatie van de oven, die moet worden gekocht, en dit zijn extra kosten.

De kachel is een warmtebron. Het verwarmt alles rondom. Zelfs als je in de buurt bent, zul je je warm voelen. De oven kan zowel de stoomkamer als de kleedkamer verwarmen. Het maakt effectief warmte buiten vrij, in plaats van het van binnenuit op te sluiten.

Bakoven
Het schema van het verwarmingsbad 60 ° - 80 °

De ketel werkt een beetje anders. Alle hitte is erin geconcentreerd, dus er zal niets naast voelen. Vervolgens wordt warmte verdeeld (meestal door het huis) via een leidingsysteem. Als je een dergelijke boiler in het bad zet, is dit niet logisch. Het zal nodig zijn om de ketel te verwarmen tot ongelooflijke temperaturen, zodat er ten minste een klein rendement zal zijn. Op het einde krijg je een klein rendement tegen zeer hoge kosten.

Boiler in het bad
Regeling van de ketel

Het kiezen van een echt geschikte oven is op dit moment niet zo moeilijk.De markt biedt een enorm scala aan verschillende modellen, uitgerust met allerlei extra functies en parameters. Het is echter juist de variëteit die het keuzeprobleem bemoeilijkt. Met andere dingen gelijk zijn, is het nogal moeilijk om een ​​enkele optie te kiezen.

Hier moet je aandacht besteden aan criteria als uiterlijk, materiaal, type oven en andere.

Voors en tegens

Zoals hierboven vermeld, is het mogelijk om een ​​oven te installeren, hetzij van baksteen of van metaal. Beide opties hebben hun voor- en nadelen.

Begin een gesprek met steenovensomdat ze traditioneler zijn.

De voordelen van dit type model omvatten de volgende aspecten.

 • Het type warmte dat zo'n kachel uitstraalt. Het is zacht, niet droog en brandend, maar zo comfortabel mogelijk voor een persoon. Temperaturen kunnen sterk variëren.
 • Tijd om de temperatuur te houden. Dergelijke kachels worden lange tijd verwarmd, maar koelen niet lang. De standaard opwarmtijd van een bad met een houtkachel is bijvoorbeeld tien uur, maar in dezelfde periode koelt het stoombad niet af.
 • De opkomende atmosfeer.In het bad met een bakstenen oven ontstaat een gunstig microklimaat dat het welzijn van mensen niet negatief beïnvloedt. Het gaat over gevallen waarin de oven correct is gemonteerd.
 • Eenvoudige bediening. Het is gemakkelijk om een ​​dergelijke kachel te stoken en om zorgarrangementen uit te voeren. In de regel brandt de brandstof hier volledig door, dus alles wat overblijft is om de as te reinigen.
 • Duurzaamheid. De constructie van bakstenen met de juiste zorg kan eeuwig duren, dus het is belangrijk om tijdens de installatie aan alle vereisten te voldoen, volg alle instructies.

  Nadelen van baksteenmodellen zijn ook beschikbaar.

  • Allereerst hebben we het over de zwaarte van de constructie. Een houtgestookte steenoven weegt gemiddeld 300 kg. Dit legt bepaalde beperkingen op aan waar het kan worden gemonteerd. De basis moet sterk en stabiel zijn.
  • Je moet ook letten op het versterken van de muren. Als het bad van hout is, moeten de muren rond de haard verder worden beschermd met metalen platen, omdat het hout de hitte niet kan verdragen en geen vuur kan vatten.
  De basis voor een steenoven
  Metalen platen
  • Zelfs een kleine stenen structuur neemt behoorlijk veel ruimte in beslag, omdat de bakstenen muren dik zijn,in vergelijking met metaal. In kleine sauna's zal het bouwen van een echt functionele kachel problematisch zijn.
  • Het bakstenen model moet van tijd tot tijd worden hersteld: controleer op de aanwezigheid van openingen, werk de naadverbinding en dergelijke bij.
  • Voor de bouw van houtkachels gemaakt van baksteen vuurvaste vuurvaste baksteen wordt gebruikt, en het is vrij duur. Dus, de bouw van een steenkachel kost een grotere hoeveelheid dan de aankoop van afgewerkt metaal.
  Bakstenen muren
  Furnace restauratie
  Fireclay Firebrick

   Metalen ovens zijn populairder. Ze onderscheiden zich door een aantal voordelen in vergelijking met stenen.

   • Democratische waarde. Het kopen en installeren van een metalen kachel is veel goedkoper dan het uitrusten van een bakstenen tegenhanger.
   • Het is niet nodig om de vloer te versterken. Het enige dat nodig is, is erop toezien dat de fundering niet brandbaar, brandwerend is. De massa van de belaste ovenstructuur (wat betekent dat er al hout is geladen en de tank, indien aanwezig, is gevuld met water) is zelden meer dan 200 kg. De vloer onder de oven met een gewicht van minder dan 200 kg hoeft niet te worden versterkt, alleen een stevige basis is voldoende.Als het gewicht van de kachel niet veel hoger is, is het het beste om de vloer te versterken met lagers en vloeren gemaakt van dikke en duurzame planken (eiken is goed geschikt). Houd er echter rekening mee dat een houtkachel van metaal voor huishoudelijk gebruik meestal 150-160 kg weegt. Meer massale opties worden gekocht voor professioneel commercieel gebruik.
   • Electieve schoorsteen. Er zijn verschillende opties voor het maken van een schoorsteen in metaalovens. De eerste optie is een klassieke schoorsteen die rook door het plafond verwijdert. De tweede is door de muur. De derde is een schoorsteen gemaakt van sandwichpijpen, die lichter is dan andere in de constructie en bovendien veel goedkoper is.
   • Snelle temperatuurinstelling. In tegenstelling tot een steenoven hoeft een metalen oven 8-10 uur niet te worden verwarmd om de vereiste temperatuur te bereiken. Om een ​​hoge mate van verwarming te krijgen, duurt de lucht niet meer dan een uur.
   Schoorsteen installatie opties
   Metalen oven in bedrijf
   • Klein formaat. De metalen constructie is vele malen kleiner dan de bakstenen constructie, dus het kan zelfs in de meest compacte sauna-gebouwen worden geïnstalleerd.
   • Eenvoudige installatie. Installatie en aansluiting van de oven op metaal veroorzaakt geen speciale problemen. Het is zelfs voor een beginner een deugd.

   Naast deze voordelen zijn er ook metalen modellen en nadelen.

   • Het is noodzakelijk om speciale aandacht te besteden aan brandveiligheidseisen. De metalen behuizing warmt meer op dan de bakstenen behuizing, waardoor het risico op brand toeneemt.
   • Het is om deze reden dat het noodzakelijk is om de muren af ​​te schermen, vooral van hout. Voor deze doeleinden is het het beste om bladvuurvast materiaal (PVTN) te gebruiken, maar metalen panelen zijn ook geschikt.
   • Bijzondere aandacht moet worden besteed aan de plaatsing van de schoorsteen. Het is noodzakelijk om het correct in te trekken, alles verschillende keren dubbel te controleren. Anders zal de rook naar het bad in plaats van de straat de kamer vullen en zullen mensen boos worden.
   Brandveiligheidsvoorschriften
   Vuurvast materiaal (PVTN)
   Vuurvast metaal

   types

   Allereerst zijn alle houtkachels onderverdeeld in twee categorieën: gesloten en open. Ovens van elke categorie verschillen in een aantal kenmerken.

   De kachel van het gesloten type is anders doordat de stenen bedekt zijn met een speciaal deksel. Dit draagt ​​ertoe bij dat de stenen niet lang afkoelen en dat de temperatuur langer aanhoudt. De stoom die hier ontstaat, is nat en zacht, ongeacht de temperatuur.

   Ondanks het feit dat iets soortgelijks in Russische baden lange tijd is geconstrueerd, wordt de gesloten kachel erkend als een noviteit.

   Gietijzeren vuurhaard
   Gesloten vuurhaardglas

   De open-type oven heeft geen stenen deur, waardoor deze zich onderscheidt door een aantal kenmerken. Dus, als het lang duurt om een ​​gesloten model op te warmen, warmt het open type ontwerp erg snel op. De temperatuur in het bad zal veel hoger zijn (tot 90-100 graden), terwijl de kachel van het gesloten type de lucht slechts tot 40-60 graden verwarmt. De luchtvochtigheid in de ruimte is minimaal, dus deze houtkachels zijn relevanter voor sauna's dan voor baden.

   Houtkachels worden ingedeeld op basis van de positie van de vuurhaard, die kan worden ingebouwd of extern.

   Halfronde open vuurhaard
   Vierkante open vuurhaard

   De eerste optie is niet welkom, omdat het schadelijk is voor de gezondheid, hoewel het helpt om ruimte te besparen. In dit geval bevindt de vuurhaard zich in de stoomruimte en wordt, indien nodig, brandhout daarheen gegooid. Een dergelijke opstelling is gevaarlijk omdat de zuurstof in de kamer wordt opgebrand en mensen zich zwak, duizelig en zelfs stikkend kunnen voelen.Houd er rekening mee dat een hoogwaardig ventilatiesysteem geen logische uitweg is, maar een verspilling van geld, aangezien de temperatuur in de geventileerde ruimte zal dalen, daarom zal de kachel meer moeten worden verwarmd en zal de ventilatie de verschroeide zuurstof niet aanvullen.

   Metaaloven met ingebouwde oven
   Bakoven met ingebouwde vuurhaard

   De draagbare vuurhaard is veel functioneler en handiger. Het bevindt zich in de volgende kamer en heeft geen invloed op de zuurstofbalans in de stoomkamer. Ongeacht de temperatuur zullen mensen zich in de stoomruimte met zo'n oven net zo comfortabel voelen. Het enige nadeel is dat een grote badkamer nodig zal zijn: deze moet uit minimaal twee kamers bestaan ​​(bijvoorbeeld een stoomkamer en een kleedkamer).

   Onderverdeel de oven en het materiaal. Zoals hierboven vermeld, is de klassieke versie van baksteen, maar het metaal is moderner.

   Draagbare vuurhaard
   Op afstand verwarmen in de snede

   De enorme populariteit van houtkachels voor een bad van gietijzer, met een aantal functies.

   • De ruwijzeroven verwarmt de kamer vele malen sneller dan de stenen.
   • De warmte die wordt gecreëerd door een dergelijk model op te warmen, is zacht en comfortabel.Bovendien wordt de temperatuur lang bewaard.
   • Gietijzer is duurzaam, vervormt niet onder invloed van hoge temperaturen in de loop van de tijd en is niet onderhevig aan corrosie. Daarnaast kunnen gietijzeren opties worden gecombineerd, bijvoorbeeld gashout en zowel op hout als op gas.
   Gietijzeren kachel in het bad
   Gietijzeren kachel

    Staalovens hebben meestal een aantal nadelen, waaronder oncomfortabele warmte, snel warmteverlies en infraroodstraling. Ze zijn vatbaar voor vervorming bij blootstelling aan een te hoge temperatuur (bijvoorbeeld wanneer een spaanplaat wordt gebruikt in plaats van conventioneel hout om de verbranding te behouden).

    De oven kan onder andere op elektriciteit werken. Ze zijn niet houtverbrandend, omdat het erin branden niet wordt ondersteund door brandstof. Je kunt vaak elektrische haarden zien die op een soortgelijk principe werken, maar een elektrische oven kan worden gebruikt om een ​​verwarmde saunaruimte te verwarmen, waardoor het stoombad langer kan afkoelen.

    Stalen ovens
    Elektrische oven

    Bijzonder opmerkelijk zijn model-stoomgeneratoren, die de lucht vullen met vochtige stoom van hoge temperatuur.Dergelijke elektrische modellen worden vaak gemonteerd naast gewoon hout om de sauna snel in een hamam te veranderen, terwijl ze mini-samples kiezen om de ruimte niet te vervuilen.

    Ovens met warmtewisselaar of tank - constructies die, onder andere, ook zorgen voor een aangename temperatuur in de kleedkamer of andere saunaruimtes. Er is een speciale tank op aangesloten, het water waarin het opwarmt terwijl de oven wordt verwarmd. Verwarmingsradiatoren kunnen hier ook worden aangesloten.

    Het model met warmtewisselaar werkt niet alleen op hout, maar ook op steenkool en op elektriciteit.

    Oven met stoomgenerator
    Ovens met warmtewisselaar

    Schoorsteen apparaat

    Schoorstenen zijn over het algemeen verdeeld in twee typen: intern en extern. Het is logisch dat de interne schoorsteen voor het grootste deel binnen ligt, terwijl op de externe locatie bijna de hele buis op de gevel wordt geplaatst. In de Russische realiteit is de externe schoorsteen populairder omdat je daardoor de warmte lange tijd in de kamer kunt houden.

    De interne schoorsteen is gemakkelijker schoon te maken dan de externe. Bovendien bespaart het warmte.Het nadeel is dat het ongelooflijk moeilijk is om een ​​dergelijke constructie te ontwerpen, ook al hoeft de interne schoorsteen niet te worden verwarmd.

    Interne schoorsteen
    Externe schoorsteen

    Het externe model is meer geconstrueerd voor esthetische doeleinden dan voor praktische doeleinden. Hier moet je denken aan montage op de gevel, gaten boren buiten.

    Een cruciale factor is natuurlijke hunkering. Hoe beter het is, hoe beter de schoorsteen en de kachel zelf zullen functioneren. Als u deze factor niet in aanmerking neemt, dan kunt u tot het feit komen dat de verbranding niet ondersteund zal worden vanwege de schending van warmtewisselingsprocessen in de oven. Bovendien kan de rook die zich in de kamer ophoopt, leiden tot vergiftiging. Om niet te sterk of te zwak te zijn, moet u de schoorsteen op een verantwoorde en zorgvuldige manier ontwerpen.

    Rookoven
    Slechte tractie

    Een schoorsteen voor een houtkachel gemaakt van enig materiaal bestaat uit de volgende elementen:

    • Pijp. Het dient om rook naar buiten te brengen.
    • Verbindende elementen. Gebruikt als de pijp uit verschillende delen bestaat. Er zijn gewoon of hoekig.
    • Flenzen. Het zijn platte delen met boutgaten.Gebruikt voor een strakke en duurzame verbinding van pijpdelen.
    Schoorsteen elementen
    Schoorsteen schema

     Alvorens verder te gaan met de opstelling van het schoorsteensysteem, moeten alle berekeningen worden uitgevoerd. Ze moeten waar zijn, omdat eventuele fouten ertoe kunnen leiden dat de schoorsteen in de toekomst niet meer correct werkt. De berekening voor houtkachels heeft een specifieke functie.

     Hier is het noodzakelijk om niet alleen op de hoogte van de pijpen letten, maar ook op hun diameter.

     Schoorsteentypes
     Schoorsteen meting

     Bij het berekenen van de hoogte is het belangrijk om de aanwezigheid van natuurlijke trek in de schoorsteen te onthouden. Voor een optimaal resultaat is het niet nodig om de buis te hoog of te laag te trekken. In het eerste geval bestaat het risico dat de stuwkracht te groot wordt en het vuur in de oven zal uitsterven onder de druk van de wind. In het tweede geval is een te zwakke tractie gegarandeerd. Professionals raden af ​​om de schoorsteenhoogte meer dan 50 cm boven het dak te maken.

     Juiste schoorsteenhoogte
     Gemonteerde schoorsteen

     Van de berekening van de diameter hangt af van de prestaties van het gehele systeem. De dwarsdoorsnede beïnvloedt niet alleen de kracht van de stuwkracht, maar ook de temperatuur in de schoorsteen.De meest optimale is een ronde of cilindrische sectie, in plaats van vierkant. Onthoud dat de hoogte en diameter van de doorsnede met elkaar gecorreleerd zijn: wanneer een verandert, verandert de andere. Voor het berekenen van de diameter, afhankelijk van de lengte van de buis, worden speciale tabellen gebruikt, bijvoorbeeld in de onderstaande afbeelding.

     Een belangrijke rol wordt gespeeld door het materiaal van de schoorsteen. Dus, de pijp kan ijzer of baksteen zijn.

     Het materiaal wordt gekozen afhankelijk van de bekleding van de houtkachel, maar dit criterium is niet altijd de bepalende factor.

     Doorsnede van sectie
     IJzeren pijp
     Brick pijp

     Waar de schoorsteen van gemaakt is, heeft invloed op de functionele kenmerken ervan.

     • Als de schoorsteen, net als de kachel, van baksteen is gemaakt, ontstaat het probleem van het versterken van de basis. Het is ook nodig om een ​​pijp van vuurvaste stenen te maken vanwege hoge temperaturen. Binnen de pijp kan niet worden behandeld met gips, omdat er condensatie is.
     Vuursteen
     Brick pijp
     • Metalen buizen zijn meestal gemaakt van roestvrij staal als gevolg van de vorming van condensaat. Dergelijke schoorstenen bestaan ​​uit modules,met elkaar verbindend met flenzen en montage. De metalen versie is veel goedkoper en functioneler dan het bouwen van een bakstenen constructie. Bovendien kunt u de buis verder isoleren, waardoor deze dubbelwandig is: binnenkant - roestvrij staal en isolatie is ingebouwd in de buis.
     Metalen pijp
     Metalen pijpassemblage

      Houd er rekening mee dat het ontwerpen en installeren van een schoorsteen voor een houtkachel een bewerking is die alleen professioneel aankan. Alleen hij kan alles correct berekenen en installeren. De installatie van de kachel zelf is niet zo ingewikkeld, maar de efficiëntie van de kachel zelf, en het welzijn en de gezondheid van mensen die in bad liggen, is afhankelijk van de schoorsteen.

      Fabrikanten en beoordelingen

      Dus, besluit om een ​​houtkachel te installeren, eerst moet u beslissen welk model de voorkeur geeft. Als de technische kenmerken en kenmerken hierboven zijn vermeld, is het de moeite waard om meer te weten te komen over welke landen en fabrikanten als de beste op dit gebied worden erkend. De gebruikers hebben een speciale beoordeling van fabrikanten gemaakt. Dit omvat alleen fabrikanten van metalen constructies, aangezien bakstenen ovens alleen worden gebouwd om volgens een individueel plan door alleenstaande ambachtslieden te worden besteld.Ik ben blij dat de lijst met toonaangevende fabrikanten niet alleen buitenlandse fabrikanten omvat, maar ook Russische.

      vennootschap "Litke" uit Rusland biedt kachels voor stoom "Vesuvius". Tegenwoordig behoren deze modellen tot de meest populaire vanwege de optimale verhouding tussen prijs en kwaliteit. De fabrikant biedt een breed scala aan producten die niet alleen qua eigenschappen en materiaal verschillen, maar ook qua afmetingen. Hier zijn er zowel kachels ontworpen voor het verwarmen van kleine sauna's als voor grote stoombaden.

      fabrikant "Hephaestus" uit de Republiek Wit-Rusland biedt uitstekende kwaliteitsmodellen, maar er is één nadeel: de prijs. De producten van dit bedrijf zijn niet goedkoop en niet iedereen is bereid om dat soort geld te betalen. Veel kopers antwoorden dat ze op veel manieren teveel betaald hebben voor het merk, aangezien de fabrikant bekend is.

      Furnaces Vesuvius van "Litcom"
      Ovens van "Hephaestus"

      "Ermak" - een bedrijf uit Rusland, dat geliefd is bij klanten dankzij betaalbare prijzen voor zijn producten. Inderdaad, de kosten van kachels zijn hier veel lager dan andere, maar dit heeft geen invloed op de kwaliteit. Gebruikers merken een lange levensduur, geen vervorming, snelle verwarming van de kamer.De ontwerpen zelf zijn redelijk betrouwbaar.

      "Teplodar" - een andere Russische fabrikant die modellen van behoorlijke kwaliteit aanbiedt. Dit merk wordt vaak vergeleken met "Yermak", omdat het assortiment en de prijzen bijna identiek zijn. In veel opzichten is de keuze te wijten aan de esthetische voorkeuren van klanten: iemand met een uiterlijk lijkt meer op de Yermak-kachels, iemand - Teplodar.

      Ovens van "Ermak"
      Ovens van "Teplodar"

      Termofor - Siberisch bedrijf dat een aantal van de hoogste kwaliteit kachels produceert. Producten betrouwbaar en van hoge kwaliteit, gekenmerkt door een hoge esthetische aantrekkingskracht.

      In 2016 werden Termofor ovens erkend als het "Product van het Jaar", dat de producten van het bedrijf van de beste kant laat zien.

      Finse merkmodellen Harvia hebben uitstekende thermische prestaties. Aan de beoordelingen te zien, verwarmen de ovens snel en blijven ze lang warm, terwijl ze er aantrekkelijk uitzien. In het assortiment staan ​​zowel kleine monsters als grote zware gietijzeren kachels. Ovens zijn opmerkelijk vanwege hun minimalistische ontwerp.

      Harvia-kachels

      Helo - ook een Fins merk dat een breed scala aan verschillende kachels voor thuis stoombaden en sauna's biedt. Er zijn ook ovens voor professioneel gebruik.Alle modellen zijn zuinig in het verwarmen van een groot badgedeelte. De prijs voor huishoudelijke modellen is maximaal 40.000 roebel.

      Fins merk Kastor onderscheidt de specifieke kenmerken van de ovens. Hitte wordt niet alleen door stenen, maar ook door de wanden van de oven uitgestraald. Daarom zijn dergelijke modellen goed geschikt voor installatie in de stoomkamer zelf, en niet in de aangrenzende kamer. Bij de vervaardiging van producten met materialen met hittebestendige indicatoren.

      Helo oven
      Kastor ovens

      Feringer - Russische fabrikant die kachels voor baden en sauna's aanbiedt en werkt aan verschillende energiebronnen: hout, houtskool en elektriciteit. De fabriek is al meer dan 10 jaar actief en heeft in die tijd erkenning van klanten gekregen Ovens kunnen droge hitte of stoom zijn, die meer geschikt zijn voor baden.

      Merk uit Zweden Keddy Het biedt hoogwaardige modellen die niet op houtkachels lijken dankzij een speciale ontwerpoplossing. Meer patronen lijken op open haarden, wat aantrekkelijk is vanuit esthetisch oogpunt. Naast ovens levert het bedrijf ook schoorstenen van gietijzer.

      Kilns van Feringer
      Keddy-kachels

      vennootschap Hark - uit Duitsland, dus de Duitse kwaliteit van haar producten is gegarandeerd.Het bedrijf biedt dus meer dan duizend verschillende modellen, zodat zelfs de meest verwende koper iets geschikts kan vinden. De fabrikant bestaat al meer dan anderhalve eeuw en is in die tijd een leider in Europa geworden.

      Thorma - een gezamenlijk project van Duitsland en Slowakije. De kachels hebben een minimalistisch ontwerp: ze zien er niet uit als typische monsters omdat ze lang en smal zijn. Er zijn onder andere cilindrische modellen. Alle producten van het bedrijf hebben een hoog vermogen en een snelle opwarming.

      Hark oven
      Ovens van Thorma

      Hoe doe je het zelf?

      In het leven zijn zelfgemaakte kachels net zo gewoon als gekochte. Dit komt door het feit dat de optie van zelfproductie vaak goedkoper is, maar deze regel werkt niet altijd. Het is dus nodig om een ​​steen of metaal te kopen, te betalen voor lassen, een schoorsteen uit te rusten, de fundering te versterken, veel moeite te doen, veel tijd te spenderen. Als u niet bang bent voor een dergelijk vooruitzicht, kunt u beginnen met het opbouwen van uw eigen handen.

      Het is de moeite waard om te beginnen met het bestuderen van het proces van het bouwen van een bakstenen houtkachel.

      U moet de volgende materialen en hulpmiddelen kopen:

      • rode baksteen;
      • chamotte baksteen;
      • zand en medium dikke klei voor mortel;
      • metalen hoeken;
      • deuren voor een vuurkamer en voor bliezen;
      Baksteenrood
      Chamotte baksteen
      klei
      Metalen hoeken
      Branddeur
      • schuifafsluiter;
      • indien aanwezig, een tank voor het verwarmen van water;
      • troffel;
      • hamer;
      • bouwniveau;
      Poortklep
      tank
      troffel
      houten hamer
      Gebouw niveau
      • kelderen;
      • de regel;
      • een hamer;
      • het bouwen van meetlint.
      schietlood
      regel
      hamer
      Bouw roulette

       Om te beginnen, moet je een dikke oplossing van zand en klei mengen. De oplossing moet worden gecontroleerd: rol kleine balletjes eruit en droog volledig. Als er scheuren doorheen zijn gegaan, moet de oplossing opnieuw worden gedaan. Zo niet, dan moeten de ballen op een harde vloer vallen. Als ze intact blijven, is de oplossing correct gemaakt.

       Zorg ervoor dat je de fundering versterkt. Gebruik hiervoor een betonnen vulling. Een eenvoudige vloer op boomstammen zal niet werken, het zal het gewicht van de oven niet ondersteunen en zal breken of knijpen.

       Bij het versterken van de fundering is het het beste om wapening te gebruiken.

       Een oplossing vinden
       Bal van oplossing
       De fundering van beton

       Start vervolgens de oven zelf. Om dit te doen, kunt u speciale schema's gebruiken.Hier zijn enkele van hen:

       Bedenk dat vuurvaste stenen alleen in de kamer passen als brandstof, omdat er alleen zo hoge temperaturen zullen zijn dat de rode stenen ze niet zullen verdragen, wat overigens brandwerend is.

       In het laatste stadium wordt de schoorsteen geïnstalleerd en werken alle systemen. Het is belangrijk om de natuurlijke schoorsteentrek te controleren. Let op de gelijkmatigheid van het metselwerk: de goed aangelegde oven ziet er niet alleen esthetisch mooi uit, maar gaat ook langer mee. Aan het einde, lassen de deur voor de verbrandingskamer. Je oven is klaar.

       Vuurklei baksteen in de oven
       schoorsteen
       Ovencontrole

       Alvorens tot de constructie van een metaaloven over te gaan, is het noodzakelijk om de eigenschappen van het metaal te verbeteren. Zeker zag elke persoon minstens één keer in zijn leven gloeiend hete kachels, maar maar weinig mensen dachten dat dit terug te zien was in de functionaliteit van het ontwerp. Een aantal kenmerken zijn verloren gegaan, om nog maar te zwijgen van het uiterlijk. Daarom is het belangrijk om het juiste metaal te kiezen en het goed voor te bereiden.

       Het is noodzakelijk om het metaal te controleren op kromtrekken. De zijkanten en bovenranden worden het meest van allemaal warm, dus de vellen waaruit ze worden gemaakt, moeten roodgloeiend zijn en langzaam laten afkoelen.Na een dergelijke procedure worden ze vervormd en is het nodig om ze met een hamer in te korten en in te korten naar de gewenste grootte. Een dergelijke eenvoudige ontvangst maakt het mogelijk om verder knikken te voorkomen.

       De vellen moeten dus groot zijn, niet minder dan 1,5-2 mm. Van metaal moet je alle details van de oven snijden. Als u hun aantal en grootte wilt bepalen, helpt dit bij het maken van een voorgetrokken schets.

       Staalplaat

       Voer vervolgens laswerkzaamheden uit. Vergeet niet dat de regulering van elektriciteit uiterst belangrijk is: alleen met de juiste stroomsterkte zal de naad uniform, mooi en duurzaam zijn. Kijk hoe goed de onderdelen zijn gelast, anders zal het lichaam van de oven leiden. Over het algemeen moet je een solide doos hebben.

       Snijd nu een rechthoek in een van de zijkanten en klop het uit met een hamer. Dit is de plaats waar de deur van de ovenkamer is geïnstalleerd. Gooi de rechthoek niet weg, het is nog steeds nuttig.

       Kook de kachel op dezelfde manier en plaats dan alle elementen samen. Rust de schoorsteen uit en verwijder de schoorsteen van de kachel. Controleer de gezondheid en prestaties van de structuur. Je oven is klaar.

       tips

       Deskundigen hebben verschillende aanbevelingen gedaan om de productie van een houtkachel voor het bad zo zuinig mogelijk te maken, en de werking - lang.

       Aan dergelijk advies moet je luisteren.

       • Als je een metalen oven hebt gemaakt, let dan op de benen. In de klassieke versie gebruikt vier poten, maar het is beter om de voorkeur te geven aan de benen, slee. Ze helpen de belasting op de vloer te verminderen, terwijl deze er interessanter uit zal zien.
       • Om de verwarming van de wanden te verminderen wanneer vuurvaste materialen niet voorhanden zijn, is het mogelijk om de ovenstructuur te omsluiten met een rode vuurvaste steen. Dit zal het risico op brand aanzienlijk verminderen. Let er echter op dat de steen een hoge thermische geleidbaarheid heeft, anders de temperatuurkenmerken van de oven verhogen.
       • Maak de productie als afval zo mogelijk: maak de deur voor de verbrandingskamer van een rechthoek uit de zijkant van de oven gesneden. Ten eerste is het ideaal in vorm en grootte, en ten tweede kan het een beetje sparen.
       • Als de aanwezigheid van een watertank is voorzien, is het het beste om roestvrij staal te kiezen voor de fabricage. Denk er bij het uitvoeren van laswerkzaamheden aan dat roestvrij staal op een speciale manier wordt gelast. Bepaalde vaardigheden zijn hier vereist.
       • Om de veiligheid te vergroten, maak rond het fornuis in een stomende barrière structuur,die een soort houten hek vertegenwoordigen. Het zal beschermen tegen per ongeluk verbranding op het fornuis. Dit geldt vooral voor baden, die kinderen zullen zijn.
       • Als je een kachel hebt gekocht of gemaakt en de kracht ervan was onvoldoende, dan is er een manier om het te repareren. Bijkomende metalen platen kunnen aan de zijkanten van de constructie worden gelast. Ze verhogen de warmte die door de kachel wordt afgegeven.
       • Als er een dergelijke mogelijkheid is, moet je de luchtregelaar van de deur beter uitrusten. Dit wordt gedaan om de snelheid van de verbranding van de brandstof aan te passen, om de verwarming van een dubbele kamer naar believen te versnellen of te stoppen.
       • Er moet een steenoven worden gebouwd in de buurt van de muur van de kleedkamer naast de stoomkamer. De afstand van de vuurhaard tot de muur, rekening houdend met alle muren en details, moet minstens 30-40 cm zijn, anders neemt het risico op ontbranding vele malen toe. Dit cijfer kan echter worden teruggebracht tot 15-20 cm, als u speciale bescherming gebruikt (bijvoorbeeld asbestkarton).
       • Ongeacht welke oven is geïnstalleerd, er is een ijzeren plaat onder geplaatst, waardoor de vloer wordt beschermd tegen overmatige oververhitting en brand.De plaatdikte moet minimaal een centimeter zijn, anders is de bescherming niet effectief.
       • Het beste is om de voering uit te vouwen, ongeveer 20 cm voor de kachel. Dit gebeurt in het geval dat de brandende kolen uit de verbrandingskamer vallen om de vloer te beschermen tegen verbranding.
       • Essen, eik, berk, linde, els, espen, evenals enkele coniferen zoals dennen en sparren worden herkend als het beste hout voor het smelten van het bad. Fruitbomen zijn ook erg populair: peer, appel, kers, pruim. Deze rotsen hebben een goede thermische geleidbaarheid en een lange brandtijd. Ze hebben onder andere een gunstig effect op het menselijk lichaam.
       • Vaak, om de temperatuur in de stoomkamer snel te verhogen en voor het verschijnen van natte stoom, gieten veel water op de stenen in de kachel. Dit moet zorgvuldig gebeuren, anders kan de oven uitvallen. Het wordt afgeraden om meer dan 100 ml water per keer te gieten, anders kan brand ontstaan. Gieten van water moet geen gerichte stroom zijn, maar een ventilator. Dan zal de stoom zo intens mogelijk zijn en zal de temperatuur snel stijgen. Stenen moeten een frambozenkleur aannemen nadat ze doorweekt zijn.

       Houtkachels zijn een uitstekende aanwinst die een zwemvakantie aangenaam en lonend zal maken. Zorg goed voor de kachel en het zal u meer dan twaalf jaar van dienst zijn.

       Zie de volgende video over hoe je een houtkachel kunt kiezen voor een bad op het hout.

       Comments
       auteur
       Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

       Inkomhal

       Woonkamer

       slaapkamer