Hoe een kachel te maken: de geheimen van de profs

 Hoe een kachel te maken: de geheimen van de profs

Veel mensen denken na over hoe je een kachel moet maken. Dit artikel presenteert de geheimen van de profs, met behulp waarvan je deze structuur zelfstandig kunt creëren.

Speciale functies

De kachel is in de loop der jaren erg in trek. Dit item is in staat om het interieur luxe en waardigheid te geven. Baksteenconstructies wonnen een breed publiek, omdat ze de beste eigenschappen belichaamden van de open haard en de kachel.

Om ervoor te zorgen dat de kachel geschikt is voor uw kamer, maakt u kennis met de voordelen van de producten:

 • Met behulp van deze producten kunt u niet alleen de verwarming van het huis uitvoeren, maar ook koken.
 • Het vermogen om de kosten van elektriciteit en gas te verlagen.De open haard is geschikt voor chalets, omdat de gebouwde constructie als enige warmtebron kan worden gebruikt.
 • Het product kan als decoratief item fungeren. Je kunt de warme vlam bewonderen en je avonden met hem doorbrengen.

Ook heeft een kachel een aantal functies die hem onderscheiden van andere structuren.

Het apparaat heeft twee werkingsmodi:

 • De kachel. In dit geval wordt de rook verwijderd door hulpschoorstenen aan beide zijden van de constructie. Ze zijn verbonden met de oven en komen in de oven in de vorm van een enkel kanaal. Met deze methode wordt het product verwarmd.
 • Open haard. In deze modus wordt de toevoer van rook uitgevoerd in een speciale verzameling met een verdere beweging langs het achterkanaal. Als u de klep open laat, kan de rook vrij de schoorsteen binnendringen en naar de straat ontsnappen. De oven is momenteel niet verwarmd.

Als u de eigenaar van een kachel bent, moet u het product regelmatig schoonmaken. Een groot deel van het roet wordt verzameld onder de oven, dus u hebt apparatuur nodig met een speciale deur die tijdens het reinigen kan worden geopend.

De haard van de oven is een geslaagde combinatie van verschillende functies. Deze structuur is het meest geschikt voor chalets, omdat u hiermee snel de kamer kunt verwarmen en de warmte lang zal worden opgeslagen.

types

Er zijn verschillende soorten kachels, open haarden. Ze kunnen verschillen afhankelijk van hun locatie in het huis.

Er zijn twee opties:

 • Gebouwd. Dergelijke structuren kunnen vrije ruimte besparen, maar hun creatie moet worden gepland op het moment van de bouw van het huis.
 • De muren. Ze kunnen op elk moment worden geïnstalleerd. U hebt alleen de organisatie van de schoorsteen nodig.

Er zijn ook verschillen in de vorm van structuren:

 • hoek kachels. Deze variëteit wordt vaak toegepast in kleine huisjes. Door hun compactheid zijn ze optimaal geschikt voor plaatsing in kleine ruimtes.
 • Front. Deze open haarden vereisen meer vrije ruimte, zodat ze kunnen worden geïnstalleerd in ruimten met voldoende ruimte.

Haardkachels kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt. De materiaalkeuze moet met alle ernst worden uitgevoerd, aangezien dit probleem in het begin is opgelost.

Er zijn niet veel materialen voor de fabricage van kachels:

 • baksteen;
 • staal;
 • gietijzer

baksteen

Apparaten behoren tot de categorie van klassieke ontwerpen. De meeste eigenaren van huizen en villa's kiezen voor deze optie. Er zijn echter verschillende nuances die ervoor zorgen dat baksteenproducten ongemak veroorzaken.

De nadelen zijn onder meer:

 • de behoefte aan een sterke basis van beton;
 • te ingewikkelde volgorde voor een onervaren bouwer;
 • de kosten van materialen en tijdkosten zijn duurder dan de vervaardiging van gietijzeren producten.

staal

Haardkachels worden beschouwd als goedkope producten die geen massieve fundering hoeven te creëren. Het is genoeg voor u om een ​​brandveilig platform te organiseren waarop in de toekomst een structuur zal worden geïnstalleerd. De site zou meer parameters moeten hebben dan de oven zelf.

Het kussen kan worden gemaakt van de volgende materialen:

 • keramisch graniet;
 • tegels;
 • glazen platen;
 • stalen platen.

De nadelen zijn onder meer snel koelen en verwarmen.

Om de eigenschappen van deze structuren te verbeteren, zijn ze bovendien bedekt met materiaal. Je kunt kunststeen als voering gebruiken.

Gietijzer

Haardkachels onderscheiden zich door hun stevigheid en gewicht.Onder de professionele modellen bevinden zich producten die van binnenuit bekleed zijn met chamotte.

De voordelen zijn onder meer:

 • langzaam afbranden;
 • weerstand tegen corrosie;
 • langdurig warmteretentie.

"Zweed"

Ook is er vraag naar een Zweedse oven. Het wordt vaak gebruikt als een bron van verwarming voor herenhuizen. Er zijn veel verschillende ontwerpen op de markt, zodat iedereen zelf het beste type kan kiezen. "Zweden" kunnen grote maten hebben of andersom, klein, gemaakt van verschillende materialen.

De meeste mensen kiezen dit type haard voor hun huis, omdat een dergelijke constructie comfort en gezelligheid biedt aan het interieur. Het product verwarmt huishoudens op koude avonden en wordt ook gebruikt als kookproduct. Dit ontwerp is gekozen door mensen die waarde hechten aan een open vuur. Sommige gebruikers decoreren de producten met decoratieve verlichting om het huis extra comfort te geven.

Het onbetwistbare voordeel van een dergelijke oven is dat deze in korte tijd kan opwarmen en snel de nodige klimatologische omstandigheden in de kamer kan organiseren.Het wordt ook gekenmerkt door een hoog niveau van warmte en uitstekende prestaties in vergelijking met de bescheiden afmetingen.

Wijdverspreide kachels, uitgerust met barbecue. Dergelijke producten moeten zich op straat bevinden. Ze worden gepresenteerd in de vorm van een kleine structuur gemaakt van baksteen. Het zou een open portaal moeten hebben waar het bakken zal plaatsvinden.

U kunt opties met een achtergrondverlichting kiezen om de zichtbaarheid van het koken te verbeteren.

Materialen en gereedschappen

Om een ​​kachel te maken, hebt u een set gereedschappen nodig die niet iedereen thuis heeft.

De lijst met noodzakelijke componenten bestaat uit de volgende items:

 • een hamer uitgerust met een pick;
 • bezems van een bast;
 • hoek;
 • loodlijn;
 • speciale ovenhamer;
 • tang;
 • rubber hamer;
 • beitels;
 • troffels of masters in verschillende vormen en maten;
 • metalen pijpsectie;
 • bouwniveau;
 • houten spatel;
 • abonnees;
 • rasp;
 • wijzen.

Voor het gemak moet u een zeef maken, die de oplossing zal afvegen. Het gebruik van dit onderdeel is verplicht, omdat het mengsel dun moet zijn. Maak een schraag. U hebt twee items nodig.

Een schraag is een speciaal type ladder dat als een paar kan worden gebruikt, als een afzonderlijk element kan worden gebruikt of als een vloer voor vloeren. Op een dergelijke structuur is het handig om op het werk op hoogte te werken en een container te gebruiken voor oplossing. In de buurt kunt u stenen plaatsen voor werk. Door twee schragen te maken, verhoogt u het comfort tijdens de bouw.

Voor de bouw van de oven moet vuursteen rood kopen. De hoeveelheid materiaal die u kunt tellen met behulp van de tekening, die alle elementen zal weergeven. Voor het plaatsen van de ruimte rond de vuurhaard, hebt u een hittebestendige witte baksteen nodig. Gebruik in het werk speciale droge formuleringen gemaakt voor het leggen van een open haard of kachel. Dit mengsel kan worden gekocht bij elke ijzerhandel.

Als u geen geld wilt uitgeven aan speciale mengsels, kunt u de standaardmaterialen gebruiken, die worden gepresenteerd in de vorm van zand, klei, puin en cement.

Ook voor werk heb je nodig:

 • plaatcomponenten van staal, waarvan de dikte 2-3 mm is;
 • hoeken met een grootte van 30 * 30, 50 * 50 mm;
 • staaldraad met een diameter van 3 mm. Dit element is vereist voor het bevestigen van onderdelen van gietijzer.

Koop extra deuren voor de ventilator, het reinigen van ramen, vuurhaard, kookplaat en rooster. Deze componenten moeten van gietijzer zijn.

Om de brandveiligheid te garanderen, hebt u thermische isolatiematerialen nodig. U kunt asbestplaten, gipsplaat, basalt gebruiken. Ze moeten zich tussen de wanden van de kachel en andere oppervlakken bevinden, die een hittebestendige laag moeten bieden.

Als u besluit om een ​​oven uit te rusten met een ketel, moet u een metalen bak maken, een doos voor de vuurkist en een deur waarop een hittebestendig type glas staat.

Voor het betegelen heeft u gips, kit, tegellijm nodigals je tegelversiering plant. De klinkertegel en ook afwerking van onyx geniet populariteit. Let bij het kiezen van een klevend materiaal op de Profix smeltlijm, die uitstekende resultaten bij bouwwerkzaamheden vertoont. Hij is niet bang voor blootstelling aan hoge temperaturen.

Sommige gebruikers besluiten een soort mozaïek te maken, dit zijn twee of meer materialen op hetzelfde object.

making

Voor degenen die op zijn minst basisvaardigheden in de bouw hebben, zal het niet moeilijk zijn om een ​​open haard met je eigen handen te maken. Het maken van een structuur bestaat uit verschillende stappen die moeten worden herzien.

Stapsgewijze instructies voor beginners om een ​​kachel te maken, bestaat uit verschillende fasen.

Site voorbereiding

Allereerst moet u beslissen in welk deel van het landhuis de toekomstige constructie zal worden geplaatst. Houd er rekening mee dat in het geselecteerde gebied schoorsteen zal zijn. Als de kachel naast een houten wand wordt geïnstalleerd, moet u een oppervlak voorzien van een speciale pakking die bestand is tegen hoge temperaturen. Als pakking kunt u een asbestplaat, baksteen, plaatstaal, gipsplaat of keramische tegels gebruiken. Sommige mensen kiezen voor de gecombineerde optie, die uit verschillende grondstoffen bestaat.

De structuur, die is geïnstalleerd in het midden van de kamer, heeft de voordelen van het in zones onderbrengen van de ruimte. Meestal bevindt het gedeelte van de kachel met een insert voor de haard zich aan de zijkant van de slaapkamer of hal. De kookkant bevindt zich aan de zijkant van de keuken.Als u besluit om de ruimte niet alleen te verdelen met behulp van de opgerichte structuur, maar ook door scheidingswanden, moet u de veiligheid van hittebestendige materialen garanderen.

Vergeet de veiligheidsmaatregelen in de gebieden waar de schoorsteen doorheen gaat niet. U kunt asbestplaten gebruiken, die in verschillende lagen zijn gestapeld.

Kies het type product dat bij u past en evalueer hoe het er op een nieuwe plaats uitziet. Evaluatie wordt uitgevoerd met behulp van metingen en markeringen op het oppervlak van de vloer, wanden en plafond. Naast de buitenkant van de kachel, afmetingen, moet u een schema ontwikkelen voor het toekomstige ontwerp, dat "order" wordt genoemd.

Verificatie van gekochte materialen

Controleer de kwaliteit van aangekochte afwerkingsmaterialen en gereedschappen. Besteed speciale aandacht aan de baksteen. Dit materiaal mag niet barsten. De uitzondering kan alleen stenen zijn.

Klei moet ook worden onderworpen aan verificatie. Om deze manipulatie te maken, is het nodig om een ​​klein deel van de oplossing te kneden. Daarna moet je een kleine kolom met stenen vouwen en deze 12 uur laten staan.Controleer na enige tijd de structuur op sterkte.

Stichting gebouw

Bij het maken van dit element moet er rekening mee worden gehouden dat de afmetingen 15 cm groter moeten zijn dan de parameters van de toekomstige structuur.

Voor de bouwwerkzaamheden moet je de vloer demonteren. Als er een zachte grond onder de vloeren is, wordt de fundering op een diepte van een meter gegoten.

Foundation Pouring Guide:

 • Bekisting met eenvoudige planken.
 • Gebruik vervolgens metalen wapening, die langs en over de bekisting wordt uitgelegd.
 • De resulterende structuur moet worden gevuld met een oplossing van cement en bedekken met een film van polyethyleen.
 • Je kunt de film na 12 uur verwijderen. Hierna zal het nodig zijn de bekisting gedeeltelijk te demonteren. Het is niet nodig om de constructie volledig te demonteren, omdat er een nieuwe bekisting boven zal worden geplaatst, die als een voetstuk zal fungeren.
 • Na nog eens 12 uur moet bekisting met een puinsteen worden gelegd.
 • Nu kunt u beginnen met het demonteren van de bekisting en het vullen van de put met aarde. Na enige tijd wachten, kunt u doorgaan met het leggen van stenen. Bij het uitvoeren van de opdracht, raden deskundigen het gebruik van droog metselwerk aan, waardoor fouten worden voorkomen die ertoe leiden dat u de structuur opnieuw moet uitvoeren.
 • U hoeft alleen de film te verwijderen en te beslissen waar de hoeken van de basisbasis zich bevinden. Om dit te doen, moet je een schietlood gebruiken.

Nadat u deze stappen hebt voltooid, kunt u doorgaan met het metselwerk. Hierna zou je de materialen voor decoratie moeten bestuderen, die gebruikt zullen worden om de structuur te fineren.

tekeningen

Alle constructiewerkzaamheden moeten beginnen met het maken van tekeningen. Het leggen van stenen gaat ook gepaard met een bestelschema.

Wanneer klei aan de oplossing wordt toegevoegd, is het noodzakelijk om de maat te observeren. Als u de verhoudingen overschrijdt, neemt de kwaliteit van het metselwerk af. Houd u aan de normen, volgens welke de dikte van één laag niet groter mag zijn dan 4 mm.

Besteltekeningen bestaan ​​uit de volgende rijen:

 • De basis van de structuur wordt gelegd in de eerste twee rijen.
 • Lay-out van de derde laag bestaat uit een rookkanaal, schoonmaken en blazen.
 • Het uitzetten van het kanaal gaat door op de vierde en vijfde laag.
 • In de zesde laag moeten vuursteenblokken worden gebruikt, die worden gebruikt om de onderkant van de vuurhaard te maken. Dit materiaal in de tekening moet geel gemarkeerd zijn. Chamotte ligt op de negende rij.Het rooster zal op dezelfde laag worden geïnstalleerd.
 • De tiende en twaalfde rij zijn op dezelfde manier ingedeeld.

Vergeet niet om een ​​gat te maken voor de vlamkast, die zich vóór de structuur moet bevinden.

 • De dertiende rij bestaat uit het monteren van de deur.
 • In de veertiende laag zal een bakstenen kluis liggen, die verticaal geplaatst moet worden.
 • De vijftiende laag is de uitlijning van de gemaakte kluis. In de volgende rij moet de schoorsteenmantel worden gemonteerd en de volgende twee lagen dienen als vloer voor de vuurhaard. Als je alles goed doet, kun je een bochtig kanaal krijgen. Deze ontwerpeigenschap zal rook toestaan ​​om alle muren van de structuur te verwarmen.
 • De negentiende rij bevat de bevestiging van de klep voor het linkerkanaal. De volgende zeven lagen worden ingesloten in schoorsteen- en wandlay-outs.
 • De zevenentwintigste rij bestaat uit de installatie van een metalen plaat, die zal fungeren als een ondersteuning voor de gehele constructie.
 • De volgende twee lagen fungeren als overlapping van het product. Deze site moet worden aangelegd met behulp van rode bakstenen. Aan de ene kant moet een put onder de schoorsteen worden geïnstalleerd.Zorg ervoor dat hij de juiste hoogte heeft. Alle volgende stenen moeten het verleden overlappen op een manier die een ligatie vormt. De onderste stenen overlappen de bovenste. Door deze reeks krijg je een sterk figuur. De tweede klep moet op de tweede laag van de put worden geplaatst.

Wanneer u klaar bent met het maken van de skeletstructuur, hoeft u alleen de ketel te monteren, die zich in de ovenkachel zal bevinden. Vergeet niet over de installatie van hittebestendige deur. Dankzij deze componenten kunt u zorgen voor de circulatie van warmte in de oven.

In dit stadium wordt bouwwerk als voltooid beschouwd. Je hoeft het gebouw alleen maar te drogen met een paar vuurhaarden. Wees voorzichtig tijdens het testen van het product. Dan kun je voor de kachel gaan staan, als je zo'n verlangen hebt.

Tips en trucs

Deze aanbevelingen helpen u meer te weten te komen over het proces van het maken van een kachel en voorkomen fouten die zich in de beginfase kunnen voordoen.

Tips van de meesters:

 • Om de basis te leggen, moet serieus worden genomen.Dit element fungeert als basis voor de toekomstige structuur.
 • Het gebied waar de schoorsteen in contact komt met het plafond moet worden bedekt met isolatiemateriaal om te voorkomen dat het plafond ontbrandt.
 • Zorg voor de sluiting van de vlamkast. Deze voorwaarde is verplicht.
 • Houd tijdens de constructie de horizontale en verticale structuren in de gaten. Hiervoor heb je een gebouwniveau en een schietlood nodig.
 • De deur van transparant glas moet bestand zijn tegen hoge temperaturen. Als u een gewoon glas plaatst, valt het uiteen van de effecten van de hitte.
 • Bij het leggen van bakstenen moet niet alleen worden gelet op het uiterlijk van de nieuwe oven, maar ook op de binnenkant. Binnenin mogen geen slappe stukken cement, scheuren en gaten zitten. Deze componenten dragen bij tot het verminderen van de stuwkracht, wat zal leiden tot verhoogde as- en roetbezinking.

Onafhankelijke constructie van de kachel is een betaalbaar evenement, zelfs voor een beginner.

Als u niet zeker bent van uw capaciteiten, kunt u altijd contact opnemen met specialisten of een training volgen in de bouw. De kosten van cursussen kunnen de mogelijke kosten van de diensten van specialisten terugverdienen.

   Zie de volgende video om een ​​kachel te maken.

   Comments
    auteur
   Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

   Inkomhal

   Woonkamer

   slaapkamer