Gietijzeren haardkachel in het interieur

Om de kamer te verwarmen, kiezen veel eigenaren van landhuizen en huisjes voor een kachel. Een dergelijk apparaat maakt het niet alleen mogelijk om de gewenste temperatuur in de kamer te bereiken, maar geeft ook plezier bij het bewonderen van een open vlam. Verschillende materialen kunnen worden gebruikt om een ​​kachel te maken. Overweeg de kenmerken van fabricagemodellen van gietijzer.

Speciale functies

Extern is de kachel een rechthoekige (enigszins langwerpige omhoog) structuur, in het midden waarvan zich een vuurkamer bevindt. Onderaan de vuurhaard bevindt zich een rooster - een speciaal rooster waarop brandhout of andere brandstof kan worden geplaatst. Onder het rooster bevindt zich een asbak voor asverzameling. Bovendien kan de aslade worden uitgerust met een demper, door de positie aan te passen waarvan u de intensiteit van de verbranding kunt wijzigen.

De verbrandingskamer is verbonden met de schoorsteen, die in de eerste plaats voor tractie zorgt en ten tweede verbrandingsproducten uit de kamer verwijdert.

De basis van de open haard - het principe van pyrolysedat wil zeggen dat de werking van de inrichting te wijten is aan de energie van het pyrolyse gas dat resulteert uit de verbranding van vaste brandstof (hout, steenkool).

Dergelijke ovens worden meestal uitgevoerd met een gesloten vuurhaard, omdat het rendement van dergelijke apparaten groter is dan het rendement van ovens met een open vuurhaard. Ter vergelijking: de eerste indicator bereikt 80% en het open type apparaat toont slechts 5% efficiëntie.

De gesloten vuurkamer heeft een glazen deur. Dit kan een volledig glazen gedeelte zijn, in een profiel omlijst of een klein "venster" in de gietdeur. In elk geval wordt dik (6-8 mm) vuurvast glas gebruikt. Dit detail suggereert dat de gietijzeren kachel niet alleen een praktische, maar ook een esthetische functie heeft.

Bovendien zijn er modellen uitgerust met een kookplaat waarmee u ze ook kunt gebruiken voor het bereiden en verwarmen van voedsel.

Het voordeel van gietijzermodellen is hun sterkte, stabiliteit (dit ontwerp zal tijdens het gebruik niet omslaan), weerstand tegen hoge temperaturen en de afwezigheid van vervorming.Gietijzer heeft een hoge thermische geleidbaarheid, zodat de verwarming van de kamer vrij snel is. Bovendien koelt het materiaal lang, waardoor u een aangename temperatuur in het huis kunt handhaven.

Naast brandhout en kolen, is het mogelijk om te gebruiken voor aanmaakhout takken, houtresten, pellets (samengeperst zaagsel, afval van houtbewerkingsbedrijven, evenals turf, zaagsel, stro). Over het algemeen zijn gietijzeren kachels eenvoudig en daarom mislukken ze zelden. Ze zijn gemakkelijk te installeren, grotendeels dankzij de meegeleverde schoorstenen. Het enige dat nodig is om thermische isolatie van de vloerbekleding en wanden waarmee het contact maakt en in de buurt waarvan een open haard is geïnstalleerd.

Tijdens gebruik worden gietijzeren kachels heet, daarom zou het apparaat alleen onder menselijke controle moeten functioneren om brand te voorkomen. Gietijzer heeft een aanzienlijk gewicht - de oven ervan weegt gemiddeld 75-85 kg, wat bepaalde moeilijkheden kan veroorzaken tijdens transport en installatie van het apparaat.

types

Het functionele van gietijzeren kachels is divers en daarom worden de volgende typen onderscheiden:

 • verwarmingsmodellen, die uitsluitend een apparaat zijn voor het verwarmen van een huis (in de aanwezigheid van een transparante deur heeft de "kachel" ook een decoratieve functie);
 • verwarmings- en kookpanelen uitgerust met een kookplaat en soms een oven;
 • de ovens met de tank voor water en gebruikt voor zijn verwarming;
 • universele modellen die alle genoemde functies combineren.

Afzonderlijk is het noodzakelijk om de oven te gieten met een watercircuit. Deze kachel is verbonden met de bestaande radiatoren in het huis.

Dankzij dit is het mogelijk om door middel van een dergelijk apparaat ervoor te zorgen dat niet één kamer, maar het hele huis wordt verwarmd. Uiterlijk verschilt een dergelijke oven niet van soortgelijke gietijzeren apparaten, behalve dat deze is uitgerust met een warmtewisselaar met een spiraal, waardoor het koelmiddel (meestal warm water) wordt gecirculeerd.

Als we het hebben over de locatie van de gietijzeren kachel in het binnenland, zijn er verschillende soorten.

 • De muren. Geïnstalleerd langs een van de muren, kan worden gevestigd in woonkamers, in de keuken, maar ook in het bad, op een gesloten terras.
 • Hoekmodellen. Dankzij de ontwerpfuncties worden in de hoek geïnstalleerd, wat bruikbare ruimte bespaart. Uiteenlopend in ergonomie en compactheid, zijn hoekopstellingen vooral in kleine ruimtes bijzonder gewild.
 • Island. Geïnstalleerd in het midden van de kamer, kan 2 doorschijnende deuren hebben, maar dit vermindert de efficiëntie van het apparaat.

Als de classificatiecriteria het criterium van het type brandstof omvatten, zijn de gietijzeren haarden:

 • houtkachel;
 • kolen;
 • Pellet.

De eerste onderscheiden zich door grotere afmetingen, omdat het ovendeel daarin meer algemeen is. Het is niet nodig om in de oven brandstof te plaatsen die niet voor dit apparaat is bedoeld.

Ten slotte variëren gietijzeren kachels in vermogenswaarden.

ontwerp

Vanwege de aard van het materiaal (het is niet erg plastic), kunnen gietijzeren producten niet beschikken over een grote verscheidenheid aan vormen. Functies van de bediening laten ook een stempel achter op het ontwerp van het apparaat.

In de regel hebben gietijzeren kachels een rechthoekige of cilindrische vorm. Decoratieve elementen - schilderen, accessoires maken het product echter tot een echt kunstwerk.

Dergelijke open haarden hebben vaak een uitvoering in retrostijl, waardoor ze harmonieus in hetzelfde interieur kunnen kijken, evenals kamers in een "rustieke" stijl.

De kamer kan een modern ontwerp hebben, dan heeft de oven een beknopt ontwerp, de aanwezigheid van een grote glazen deur.Stalen pennen en andere glanzende oppervlakken maken het mogelijk om het design in een hightech interieur te "passen".

Tips en trucs

Zorg er bij het kopen van een gietijzeren kachel voor dat deze voldoet aan de basisvereisten voor apparaten van dit type:

 • hoog rendement en thermische geleidbaarheid, die een snelle verwarming van de kamer zal garanderen;
 • hoge beveiliging;
 • gebruiksgemak.

Kies indien nodig een apparaat met extra opties.

Omdat dergelijke units werken volgens het principe van convectie (dat wil zeggen, de thermische energie wordt door stromen naar de kamer overgebracht), warmt de kamer snel op - gemiddeld binnen 2-3 uur. Het is belangrijk om de kracht van het apparaat te kiezen dat overeenkomt met het gedeelte van de kamer.

Als de laatste groot is (groter dan de geleverde ovencapaciteit), zal het apparaat regelmatig werken met de limiet van zijn functionaliteit, wat zal leiden tot een snelle uitval. Bovendien zal het langer duren om dergelijke ruimtes te verwarmen.

Meestal geven fabrikanten 2 indicatoren van het vermogen van de oven aan: nominaal en maximaal. De eerste wordt gemeten na 3 uur vanaf het begin van het opwarmen, de tweede - na 40 minuten.

Voor efficiënte convectie is het belangrijk dat de oven zich in het midden van de kamer bevindt. of op zijn minst op een afstand van 1,5-2 m van de muur. De enige uitzondering zijn de hoekmodellen, die zeer dicht bij de muren zijn geïnstalleerd.

Als de kachel is uitgerust met luchtkanalen, is het beter om deze bij de deur of de trap te plaatsen. Het is dus mogelijk om de circulatie van warme luchtmassa's door het hele huis te garanderen.

Voor de werking van de oven hebt u een warmte-geïsoleerde schoorsteen nodig, gemonteerd in overeenstemming met de brandveiligheidseisen. De schoorsteen die is inbegrepen in het ovenpakket komt erbij. Deze laatste moet een hoogte van minstens 3 m hebben om stuwkracht te verkrijgen. In de toekomst is het noodzakelijk om de schoorsteen eenmaal per jaar schoon te maken. Als de oven onregelmatig wordt gebruikt, kan dit iets minder vaak worden gedaan - een keer per jaar of twee of twee.

De aanwezigheid in de oven van een speciale demper met kabel en dempers van de onderste pallet zal het mogelijk maken om de oven sterker te verwarmen en dientengevolge de kamer intensiever en sneller op te warmen.

Gietijzer tolereert geen plotselinge temperatuurveranderingen, die scheuren kunnen veroorzaken. In dit verband wordt het niet aanbevolen om het te gebruiken in onverwarmde gebouwen die maar zelden worden gebruikt (bijvoorbeeld in het land,waar je in de winter zelden komt).

fabrikanten

Vandaag kunt u modellen van Russische en buitenlandse productie kopen. Overweeg de meest populaire van hen.

Het vertrouwen van klanten geniet van de producten van het bedrijf Eurokom (Polen), met name het Ambra-model. Het verschilt qua duurzaamheid (levensduur - 10 jaar) en praktische bruikbaarheid. Naast de verwarmingsfunctie heeft de kachel een kookplaat.

Het vermogen van de unit (en dit is 7 kW) is voldoende voor het verwarmen van ruimtes tot 7 m2. Het heeft compacte afmetingen (breedte is 48 cm, diepte - 36 cm met een hoogte van 84 cm), daarom is het ook geschikt voor kleine ruimtes.

De aanwezigheid van een ruime ashpit vergemakkelijkt de werking van het apparaat. De kachel heeft een aantrekkelijk ontwerp in retrostijl. Originele patronen, nobele patina - dit alles maakt het apparaat tot een waardige decoratie van het interieur. Het is belangrijk dat het model zich onderscheidt door zijn betaalbaarheid, de kosten variëren tussen 20.000 en 25.000 roebel.

Van belang is ook de oven "Crown JA010" van de gelijknamige Chinese fabrikant. Het belangrijkste kenmerk is mobiliteit, het vermogen om, indien nodig, de oven naar een andere plaats te verplaatsen.Dit product is zelfs kleiner dan de Poolse tegenhangers. De parameters van de Chinese oven - 438-387-627 mm, vermogen - 6 kW. Opnieuw ontworpen in retrostijl. Het apparaat heeft gebogen poten, originele patronen en een stijlvolle greep van de deur van de verbrandingskamer. De gemiddelde prijs is 15.000 roebel.

Russische fabrikanten in termen van productkwaliteit zijn niet inferieur aan hun Europese tegenhangers. Een voorbeeld hiervan is oven "Bavaria" van het huismerk "Ekokamin". Het product voldoet aan de Europese kwaliteits- en veiligheidseisen. Door het hoge thermische rendement en het vermogen van 9 kW warmt de oven snel een kamer van maximaal 90 m2 op.

Het apparaat kan veilig worden toegeschreven aan de categorie "smart", omdat het de besparing heeft op brandhout, een speciale manier om vensters te reinigen. Praktisch en polyfunctionaliteit zijn ook een voordeel van het model. Het is uitgerust met kooktegels, dus niet alleen verwarmt en siert de kamer, maar dient ook voor het koken.

Een onderscheidend kenmerk van het ontwerp is een stijlvolle glazen deur, met uitzicht op de zijpanelen met warmte-isolerende tegels. De kosten van het model zijn van 17.000 tot 20.000 roebel.

Een andere fabrikant met een hoge consumentenwaardering - Meta company (Rusland). De producten zijn gemaakt van hoogwaardig Frans gietijzer, bijna alle componenten zijn van Europese oorsprong. Hiermee kunt u hoogwaardige en duurzame producten maken. Zoals kachel open haard "Marseille".

Het apparaat is bedoeld voor het verwarmen van grote (tot 140 m2) gebouwen, omdat het wordt gekenmerkt door een vermogen van 14 kW.

Het verbrandingsproces is efficiënter omdat het hout in de verbrandingskamer verticaal is geplaatst. Dit leidt tot de langwerpige vorm van het apparaat (de ovens daarvan merk "Narva" en "Ohta" met kookplaat). Hoog thermisch rendement, betrouwbaarheid en aantrekkelijk uiterlijk hebben geleid tot hogere kosten van het apparaat. De gemiddelde prijs is 45 000 - 50 000 roebel.

Als u op zoek bent naar een compacte hoekhaard, let dan op model "Brandenburg" productie "Zharstal". Vermogen van 9 kW, evenals de mogelijkheid om verbinding te maken met een warme vloer garanderen een hoogwaardige werking van het apparaat. Het heeft een modern ontwerp - de aanwezigheid van tegels met imitatie van steen op de zijpanelen maakt de eenheid elegant en respectabel.

Positieve feedback heeft producten Jotul (Noorwegen), evenals de Italiaanse kachels La Nordica.

Mooie voorbeelden in het interieur

Oven-open haard harmonieus kijkt in de woonkamer. In dit geval, in de buurt, kunt u een houtstapel organiseren, banken, comfortabele stoelen installeren. Ontvang een hoek voor familiefeesten.

Kachels met een kookplaat zijn meestal in de keuken gemonteerd en delen ook de keuken en de eethoek met hen.

Een hoekhaard in de slaapkamer of een compact muurmodel zal niet alleen de kamer verwarmen, maar ook een vleugje romantiek brengen, intimiteit in de atmosfeer.

Tips voor het kiezen van een fornuis - in de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer