Elektrische saunakachels: tips om te kiezen

Onlangs zijn elektrische kachels voor sauna's of baden erg populair geworden. Deze elektrische boiler heeft een breed scala aan voordelen die het zeer gemakkelijk in gebruik maken.

Voors en tegens

Elektrische ovens hebben geen grote ruimte en het is helemaal niet nodig om een ​​hele reeks installatiewerkzaamheden uit te voeren, zoals bij een traditionele oven. Een elektrische kachel vereist niet de afvoer van een aparte schoorsteen en ze hebben ook de functie van temperatuurregeling, die altijd gemakkelijk kan worden veranderd afhankelijk van persoonlijke voorkeuren - druk gewoon op een paar knoppen.

Een ander onbetwistbaar voordeel van elektrische ovens voor de sauna is de volledige afwezigheid van roet en verbrand afval, wat de procedures voor het reinigen van de kachel tot nul reduceert.

De installatie van een dergelijk apparaat kan overal in de sauna worden gedaan - of het nu het midden van de kamer, de hoek of tegen de muur is. Voor een elektrische oven hoeft u geen speciale basis te bouwen, zoals voor een standaard fornuis. De geselecteerde temperatuur wordt in een extreem korte tijd bereikt.

Een elektrische kachel vereist geen constante oogst van brandhout en stoot geen schadelijke stoffen uit, zoals koolmonoxide. Bovendien is de kachel veilig, omdat de mogelijkheid om deze te verbranden onwaarschijnlijk is. Dergelijke kachels kunnen zelfs in het appartement worden geplaatst.

Speciale functies

De elektrische saunakachel is het hoofdgedeelte van de kachel, een buisvormige verwarmer en een tank waarin de stenen zijn geplaatst. Het interne apparaat van dit apparaat bevat verschillende kanalen voor ventilatie, waardoor verwarmde lucht stroomt. De gehele eenheid wordt bestuurd door de bediening van een afzonderlijk apparaat dat zich niet in de sauna zelf moet bevinden.

Het is noodzakelijk om de bedieningskast uit te zetten voor de veiligheid., omdat dit apparaat zich in een droge ruimte moet bevinden. Heel vaak is naast de besturingseenheid een afstandsbediening bevestigd aan het apparaat.

Met een dergelijk afstandsbedieningsapparaat kunt u de temperatuur op een comfortabel niveau in de sauna instellen, het begin van het apparaat uitstellen tot de ingestelde tijd en u ook instellen dat het apparaat automatisch wordt uitgeschakeld. ook op sommige apparaten kunt u de luchtvochtigheid aanpassen.

Wanneer het apparaat wordt ingeschakeld, beginnen de verwarmingselementen te werken, die hun warmte naar de stenen overbrengen. De kachel wordt automatisch uitgeschakeld wanneer de gewenste temperatuur wordt bereikt en gaat uit wanneer de stenen beginnen af ​​te koelen. Het verwarmingsniveau wordt geregeld dankzij het thermische relaisdie de temperatuur op een bepaald niveau houdt.

types

Elektrische saunafornuizen kunnen worden onderverdeeld in verschillende soorten in verschillende categorieën. In het bijzonder is het volgens het werkingsprincipe mogelijk om elektrische kachels en fornuizen te onderscheiden van een stoomgenerator. Hun verschil is dat het bedieningsprincipe van de saunakachel bestaat uit het verwarmen van de saunalucht uit hete stenen, en dat de kachel met een stoomgenerator stoom in de kamer produceert. Dit is een elektrisch fornuis met stoom. In dergelijke elektrische ovens wordt vaak een functie met automatische watervoorziening verschaft.wat het niet mogelijk maakt om constant de hoeveelheid vloeistof in het apparaat te controleren. Meestal worden dergelijke ovens gemaakt met een verdamper.

Oven thermos heeft een kleine maat en een mooie uitstraling. Op het gebied van design vindt u compleet verschillende elektrische kachels, zelfs die op een open haard lijken en een uniek comfort in de kamer creëren. In aanvulling op de elektrische stoomgenerator kan een bandconstructie of een gecombineerde constructie in de oven aanwezig zijn.

Bandverwarmers verschillende voordelen hebben. Dergelijke verhitters zijn zeer duurzaam en, belangrijker, economisch. De tapeverwarmer kan een veel groter volume opwarmen, in tegenstelling tot een conventionele stoomgenerator.

De kamer verwarmen met een bandoven is anderhalf keer beter. En om de tape te verwarmen is bijna onmogelijk, omdat het de duurzame keramische tape beschermt. Gecombineerde ontwerpen kunnen zowel een stoomgenerator als een tapetype verwarming combineren.

Je kunt de oven en het ontwerp van hun romp classificeren. Ovenbehuizingen kunnen open of gesloten zijn.

Het voordeel van gesloten behuizingen is dat ze veel langer warm kunnen blijven., hoewel de verwarming van de lucht niet zo snel is. Deze ovens zijn zwaar en moeten soms een speciale fundering leggen.

Bij open ovens wordt de lucht snel verwarmd, maar wordt het vermogen om de warmte lange tijd vast te houden verminderd.. Maar deze ovens hebben een klein gewicht en ze hoeven geen afzonderlijke fundering te installeren.

Het beste van alle bewezen ovens met een body van gietijzer. Ze zijn beter in staat om warmte vast te houden, zijn zeer bestendig tegen hoge temperaturen, betrouwbaar en hebben een zeer lange levensduur.

Inductie oven uit een metalen of gietijzeren frame is het ook in staat om snel de hele kamer te verwarmen, maar het metaal koelt snel genoeg af. Trouwens, gebruik voor de inrichting van het Finse bad alleen ovens van metaal.

ook populaire materialen voor de productie van kachels voor een bad zijn roestvrij staal en aluminium.

Volgens hun vermogen stoten verwarmingselementen uit, die genoeg vermogen hebben in de 220. In de regel zijn dit kleine kachels, geschikt voor een standaardsauna of een minikachel voor een enkele thuissauna. Een enkele sauna kan zelfs in het appartement worden gebruikt.Maar meer ernstige elektrische ovens hebben een capaciteit van 380 c nodig.

afmeting

Moderne fabrikanten bieden een groot aantal verschillende grootten voor kachels. U kunt muur- en vloerverwarming selecteren. Wandkachels zijn perfect voor een sauna met een klein oppervlak. Vloerkachels kunnen verschillende vormen hebben: cilindrische, vierkante, bolvormige of hoekige kachels.

Hoekoven is een van de handigste opties, omdat het helpt om ruimte in de kamer te besparen. Maar om de muren niet te beschadigen als gevolg van hoge temperaturen, is het nodig om hun bescherming te garanderen in de vorm van een metalen afscherming of om de oven met bakstenen van de muur af te schermen. Voor buitenverwarmers kan een fundering nodig zijn.

Populaire fabrikanten

Er is een lijst van bepaalde fabrikanten die al lang de hoge kwaliteit van hun producten op de markt hebben aangetoond. Goede prestaties hebben oven Finse fabrikanten.

In het bijzonder omvatten de bedrijven die de beste elektrische saunaovens produceren:

 • Sawo - Dit is een Finse fabrikant die roestvrijstalen ovens van hoge kwaliteit levert met een afstandsbediening en geurende cups voor liefhebbers van aromatherapie.Ondanks zijn compactheid onderscheiden de ovens van dit bedrijf zich door een grote hoeveelheid stenen erin, goede en snelle verwarming en een sterk ontwerp.
 • Harvia. Kamenka van deze Finse producenten kan zowel van vloer als scharnier zijn. Deze ovens worden gekenmerkt door volledige automatisering van hun werk.
 • Tulikivi - Dit is een bedrijf dat kachels aanbiedt met een vrij verfijnd ontwerp. Voor het ontwerp van hun ovens gebruikt de fabrikant materialen zoals graniet, marmer, natuurlijke keramiek.

Door feedback van klanten te analyseren, kunnen we zeggen dat de producten van deze fabrikanten zeer weinig ernstige klachten ontvangen en hun producten van zeer hoge kwaliteit produceren.

U kunt ook huishoudelijke analogen van elektrische ovens selecteren en selecteren. Productie van elektrische kachels dergelijke firma's als Ermak, Teplodar, Uralprom zijn in Rusland werkzaam. De producten van deze bedrijven verschillen ook in vrij goede eigenschappen, terwijl hun prijs veel minder is dan buitenlandse kachels. Hoewel huishoudelijke consumenten de voorkeur geven aan het gebruik van meer kachels van buitenlandse bedrijven, zijn beoordelingen van Russische kachels niettemin vrij goed.

Hoe te kiezen?

Bij het kiezen van een elektrische saunakachel moet u zich laten leiden door enkele criteria die u zullen helpen bij het kiezen van de juiste saunakachel.

Een van de belangrijkste parameters is het volume van de toekomstige stoomruimte. Voor een goede sauna is het belangrijk om het vermogen en de hoogte, breedte en lengte van de kamer correct te relateren. Het belangrijkste om te onthouden is dat 1 kW elektriciteit op één kubieke meter ruimte zou moeten vallen. Het is ook nodig om de spanning in de kamer te correleren met de mogelijkheden van de kachel. Meestal is 220 volt of 380 volt nodig voor ovens.

Een andere belangrijke factor waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen, is het beheer van de elektrische oven. Zoals hierboven vermeld, kan de oven worden uitgevoerd met een ingebouwde besturingseenheid of met een afstandsbediening. Hoewel vandaag de dag veel fabrikanten beide elementen combineren.

De subtiliteiten van het verwarmingselement zijn ook een van de meest elementaire criteria waaraan aandacht moet worden besteed, omdat de verwarmer het hoofdbestanddeel van het gehele systeem in een elektrische oven is. Ovens met verwarmingselementen zijn erg populair, ovens met een stripverwarming bevinden zich iets achter hen.. Hoewel verwarmingselementen in staat zijn om de lucht te verwarmen tot indrukwekkende temperaturen, op hetzelfde moment, ze zijn vrij fragiel en hebben geen gegarandeerde lange levensduur. Als u een oven met verwarmingselementen koopt, moet deze van roestvrij materiaal zijn gemaakt.

Bandverwarmers kunnen de onberispelijke kwaliteit van het werk, de lange levensduur en de milieuvriendelijkheid ten goede komen. Modellen waarbij beide verwarmingen worden gecombineerd, combineren de beste kanten van beide modellen.. Maar de kosten van de gecombineerde verwarming van de oven zijn nog steeds vrij hoog. Ook populair is het stoomovensysteem.

Het belangrijkste is dat de gekochte oven van de verkoper de benodigde documenten en certificaten had om aan de eisen van de brandveiligheid te voldoen.

Hoe om je eigen handen te zetten?

Bij het zelf monteren is een elektrisch fornuis erg belangrijk om te voldoen aan enkele dwingende eisen:

 • Allereerst moet er in de toekomstige sauna een aardlus zijn. Bij het installeren van de oven moet u de kabel en de nulaansluiting van het schakelbord aansluiten.
 • Ook moet de verbinding van de elektrische oven worden gemaakt via een speciaal apparaat dat de eenheid uitschakelt in het geval van een storing of kortsluiting.
 • Het is absoluut noodzakelijk dat de draden die in een warme ruimte worden gebruikt, bestand zijn tegen hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid. Het is ook noodzakelijk om de openingen te observeren en een bepaalde afstand tussen de kachel en de dichtstbijzijnde oppervlakken te laten.
 • Als het mogelijk is om aan al deze voorwaarden te voldoen, kunt u direct doorgaan met de zelfinstallatie van de kachel.
 • Voor elk element van de kachel kenmerken van de verbinding.
 • Het afstandsbedieningspaneel van de kachel moet voor het gemak aan de deur van de stoomkamer worden bevestigd, of worden verwijderd van de gevolgen van hoge temperaturen door deze naar een kamer te verplaatsen bij een normale kamertemperatuur. Het is uiterst belangrijk om een ​​stroomonderbreker voor de besturingseenheid in het schakelbord te hebben.
 • U kunt gewone draden voor de afstandsbedieningskabel gebruiken, omdat er geen bijzonder belangrijke vereisten voor zijn.

Voor kabels bij aansluiting op een elektrische oven zijn er enkele belangrijke punten. Normale draad wordt ten strengste afgeraden om verbinding te maken met een dergelijke oven.. Hiervoor is er een special kabel met speciale rubberen isolatie en is zeer goed bestand tegen hoge temperaturen. Ook wordt de draad extra beschermd door een metalen buis of door zijn aarding door een metalen huls.

Kabels voor ovensensoren worden altijd bij de oven geleverd, dus ze hoeven niet apart te worden geselecteerd. De instructies voor de elektrische oven geven de details van de installatiepunten van de sensoren weer, afhankelijk van elk model.

De installatie van het ontwerp van de oven zelf vereist ook bepaalde stappen. Om te beginnen, controleert u de aanwezigheid van alle benodigde componenten van de kachel.

Uiteraard kan elk model zijn eigen lijst van dergelijke elementen hebben, maar in de regel zijn dit de volgende onderdelen:

 • elektrisch ovenframe;
 • stenen;
 • montageplaat, schroeven;
 • steunen en platen voor bevestigingsmiddelen.

Het is noodzakelijk om de oven zorgvuldig te inspecteren op eventuele schade en de afwezigheid van een van de elementen. Het is ook de moeite waard om de capaciteit van de oven en het oppervlak van de kamer te correleren.

Verder wordt aanbevolen om de wanden op de plaats van installatie van de oven verder te versterken. Meestal zijn er bevestigingsgaten op het achterpaneel. In deze gaten is het noodzakelijk om de bestaande bevestigingsmiddelen zo te plaatsen dat hun bevestigingsdeel naar boven is gericht.

Dan moet je de montagebalk installeren. Het is beter om de exacte plaats van de bevestigingen op de muur te markeren.. Vervolgens wordt de riem aan het lichaam van de kachel bevestigd en vervolgens kan de hele eenheid op het muuroppervlak worden gemonteerd. hier moet u zelftappende schroeven gebruiken die zijn ontworpen om op metaal te werken.

Nadat de elektrische haard tegen de muur is bevestigd, is het de moeite waard ervoor te zorgen dat deze precies staat. In het geval van vervormingen, is het niet nodig om de oven opnieuw te verwijderen. De meeste elektrische kachels hebben verstelbare poten die kunnen worden afgesteld zodat de kachel waterpas staat.

Vervolgens gaat u verder met de plaatsing van de aansluitdoos. Wanneer mogelijk de beste optie zou zijn om de verdeelkast buiten de saunaruimte te plaatsen. Maar als een dergelijke mogelijkheid niet wordt geboden, wordt de doos in de stoomkamer geïnstalleerd. Maar in dit geval moet het goede hittebestendige eigenschappen hebben. De geschatte temperatuur die deze moet weerstaan ​​is + 120-125 graden. Isolatie van de aangesloten draden moet ook bestand zijn tegen hoge temperaturen.

Vervolgens kunt u het bedieningspaneel en de kamertemperatuursensoren installeren.Een kabel wordt gebruikt om de oven aan te sluiten op de afstandsbediening.

Zoals hierboven vermeld, zijn er afstandsbedieningen en besturingseenheden op de oven zelf. Daarom zijn er geen universele installatie-instructies. Alles zal afhangen van het model van de elektrische verwarming en de console, en hun installatie wordt uitgevoerd in overeenstemming met de bijgevoegde instructies. Bij het installeren van de sensor is de optimale afstand tussen deze en het plafond ongeveer 4-5 cm. Het is uiterst belangrijk om afwijkingen te voorkomen bij het installeren van de sensor.anders werkt het misschien niet en treedt er oververhitting op in de stoomruimte. De sensor kan ook de kachel automatisch uitschakelen van het netwerk in geval van overmatige opwarming van de lucht.

Een van de belangrijkste factoren voor de efficiënte werking van de sauna is de juiste installatie van goede ventilatie, die een hoogwaardige luchtuitwisseling garandeert.

Bij gebruik van een elektrische oven is het raadzaam om de lucht in de stoomruimte ongeveer zes keer per uur volledig te vervangen.. Luchtuitwisseling kan zowel natuurlijk als geforceerd zijn.

Met natuurlijke ventilatie moet de inlaat van lucht vanaf de straat worden georganiseerd.. Hiervoor zijn twee kanalen gemaakt. De ene - voor de luchtstroom en de andere - als uitlaat.De kap moet zich onder het plafond bevinden, terwijl deze zich op de maximaal mogelijke afstand van de saunakachel moet bevinden. En het kanaal voor luchttoevoer moet op een korte afstand van de vloer worden gemaakt.

Voordat u begint met het verwarmen van de kamer, moet u ervoor zorgen dat het luchttoevoerkanaal volledig open is en de uitlaatklep half open is. Wanneer u deze niet gebruikt, kunt u alle kanalen sluiten.

Raad - als er geen mogelijkheid is om het ventilatiesysteem direct naar de straat te brengen, is het beter om naar de volgende kamer te komen. Instroom van droge lucht vanuit een andere kamer kan ook zorgen voor goede ventilatie.

Geforceerde luchtuitwisseling is het gebruik van een ventilator in de saunaruimte. Hiervoor moet in de wand direct boven de kachel een ventilatiekanaal worden gemaakt waarin de ventilator is geplaatst. En het uitlaatkanaal wordt op de minimaal mogelijke afstand van de vloer geïnstalleerd.. De ventilator moet een zodanige capaciteit hebben dat er 10 kubieke meter lucht per persoon per persoon in de sauna is wanneer de verwarming in werking is. Een groot voordeel van dergelijke ventilatie is dat de ventilator de lucht in de kamer zo gelijkmatig mogelijk verdeelt.

Een heel belangrijk en cruciaal punt is om de kachel op het lichtnet aan te sluiten. Voor een correcte installatie moet u strikt de individuele instructies aan de kachel volgen.

Vervolgens moet je elektrokamenku uitrusten voor zijn volgende werk. Allereerst moet je de stenen goed in de kachel plaatsen.

Dit proces wordt uitgevoerd in de volgende stappen:

 • Eerst moet je alle stenen uit het pakket verwijderen en een daarvan vinden, die afgeronde hoeken heeft. Het moet eerst in de kachel worden geplaatst. De rest van de speksteenhoeken hebben geen externe verschillen, dus u kunt ze in willekeurige volgorde plaatsen.
 • Maar bij het leggen van stenen de moeite waard om bevestigingsplaten te installeren. Hun aantal kan variëren, afhankelijk van het model van de kachel. Installeer de platen zodat ze de stenen van elkaar kunnen blokkeren. Dit wordt gedaan om hiaten te achter te laten. Het is noodzakelijk om alle stenen zo te leggen dat ze de verwarmingselementen volledig bedekken.
 • Na het leggen van de stenen, moet u de steunplaten boven hen bevestigen om de stenen in één positie te bevestigen.
 • Vervolgens wordt de bovenste speksteen in de kachel geplaatst, die ook afgeronde hoeken heeft.

Tip - voor het leggen moeten de stenen goed gedroogd zijn. Keramische stenen mogen niet worden gebruikt.

Voordat de saunakachel constant in gebruik wordt genomen, moet deze worden opgewarmd wanneer deze voor het eerst wordt ingeschakeld volgens bepaalde regels. Het is noodzakelijk om de verwarmingstemperatuur op +50 graden in te stellen. Een uur later moet het apparaat worden uitgeschakeld en wachten tot de stenen volledig zijn afgekoeld.

Na deze acties moet u de kachel opnieuw inschakelen, maar de verwarmingstemperatuur al instellen op +80 graden. De sauna moet ongeveer een uur op deze temperatuur opwarmen en dan de kachel uitschakelen. Dan kunt u het apparaat de hele tijd gebruiken.

Het is belangrijk om te onthouden dat het niet wordt aanbevolen om de stenen water te geven in de eerste verwarmingsstadia. Dit kan hun integriteit schaden.

Gebruiksvoorwaarden

Om de kachel probleemloos te kunnen blijven werken, is het noodzakelijk enkele dwingende regels voor de werking en veiligheidsmaatregelen te volgen:

 • waterstenen in de kachel moeten heel voorzichtig zijn, omdat het vrijkomen van een grote hoeveelheid stoom ernstige brandwonden op de huid kan veroorzaken;
 • een werkende oven mag niet worden gesloten of objecten in de directe nabijheid ervan;
 • Het is belangrijk om een ​​goede luchtcirculatie in de sauna te garanderen en in geen geval de luchtuitwisselingskanalen volledig te sluiten;
 • Het wordt niet aanbevolen om de sauna te bezoeken terwijl u onder invloed bent of in slechte gezondheidstoestand bent;
 • zwangere vrouwen worden niet aanbevolen om naar de sauna te gaan;
 • kinderen mogen niet in de sauna worden achtergelaten zonder toezicht van een volwassene, kinderen onder de 6 jaar mogen de sauna niet bezoeken zonder toestemming van de arts;
 • Stel een zeer hoge temperatuur niet bloot, omdat dit de gezondheid kan schaden;
 • mag in geen geval de sauna bezoeken in geval van storingen aan de kachel;
 • Gebruik geen zeewater wanneer u stenen giet. Door de grote hoeveelheid zout kunnen metalen elementen in de kachel roesten;
 • kan in geen geval de temperatuursensor in de kamer sluiten.

Goede verzorging

Om de nodige hygiëne in de saunaruimte te behouden, moet deze na elk bezoek worden schoongemaakt en grondig worden gedroogd. Voor het drogen is het de moeite waard om de ventilatiekanalen volledig te openen.

Van tijd tot tijd moet u de stenen in de kachel inspecteren op beschadigingen en scheuren.. Dit moet minstens één keer per jaar worden gedaan. Als sommige elementen beschadigd zijn, wordt hun verdere gebruik niet aanbevolen en moeten de stenen worden vervangen.

Reinig de oven niet met schuurmiddelen.. Gebruik de gebruikelijke zachte doek om de oven schoon te vegen.

Om elektrische apparaten te testen, is het beter om de hulp van gekwalificeerde professionals te gebruiken.

De meest voorkomende problemen

Met sommige defecten in de oven kan het soms alleen.

Als de kachel ineens de sauna niet verwarmt, kunt u proberen het probleem als volgt op te lossen:

 • zet eerst de kachel aan;
 • stel vervolgens de verwarming in met behulp van de besturingseenheid;
 • je moet ervoor zorgen dat er spanning naar de oven stroomt. De kabel kan ergens zijn beschadigd en moet worden vervangen;
 • moet ook temperatuursensoren controleren. Misschien werken ze niet goed en schakelen ze de oven automatisch uit;
 • en het belangrijkst - u moet de zekeringen controleren.

De tweede vrij frequente storing, die ook op zichzelf kan worden aangepakt, is onvoldoende verwarming van de sauna. Het is belangrijk om te onthouden dat onder normale omstandigheden de lucht in de stoomkamer in één uur volledig moet worden verwarmd.

Als dit niet gebeurt, kunt u het volgende doen:

 • verhoog de verwarmingstemperatuur;
 • controleer de stenen op schade, hun correcte plaatsing en een voldoende hoeveelheid.Het belangrijkste dat stenen ter beschikking staan, is om openingen tussen de stenen te laten, anders zal er geen hete lucht naar toe stromen;
 • mogelijk onjuist gecorreleerd vermogen van de kachel en het gebied met de stoomkamer;
 • controleer de ventilatie - misschien is de luchtstroom te groot en de kamer koelt onmiddellijk af;
 • het is noodzakelijk om te controleren of het verwarmingssysteem zelf in orde is. Als de verwarmingselementen tijdens het gebruik rood beginnen te branden, is dit een van de bovenstaande redenen, zo niet, dan moet het verwarmingssysteem zelf worden vervangen.

In geval van andere ernstige storingen van de saunakachel, dient u hulp in te winnen bij een specialist.

Een elektrische kachel is een uitstekend alternatief voor standaard kachels die brandhout vereisen. De kachel is in staat om de kamer goed op te warmen en veel minder gedoe te leveren voor onderhoud en bediening. Een elektrische kachel kan een zeer originele en creatieve ontwerpoplossing zijn die een bepaalde sfeer voor een kamer kan instellen en een belangrijk deel van de gehele sauna kan worden. Met de juiste zorg kan de elektrische oven vele jaren meegaan. De keuze voor een dergelijk elektrisch fornuis zorgt er gegarandeerd voor dat de sauna een comfortabele plek is om thuis te ontspannen.

Hoe je een elektrische oven kiest, zie de volgende video.

Comments
auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer