Kachel voor een buizenbassin: de details van de productie

Onder liefhebbers van openluchtrecreatie of fans van een gezonde levensstijl, is er bijna niemand die niet van een stoombad houdt. Tegenwoordig willen veel tuinders graag hun eigen bad. Onlangs is de onafhankelijke creatie van de badoven uit een cilinder of pijp aan het winnen. Het bouwen van een oven in volgesteente vereist bepaalde vaardigheden en capaciteiten, onder andere neemt zo'n oven meer ruimte in, en je kunt het in een bouwmarkt kopen, maar het kost een bepaald bedrag. Terwijl een metalen oven een meer economische optie is en het is veel gemakkelijker om het zelf te doen, om nog te zwijgen van het feit dat u dit werk aan een lasser kunt toevertrouwen.

De oven, onafhankelijk gemaakt met betrekking tot de veiligheidsvoorschriften, vormt geen bedreiging voor het leven en de gezondheid van de mens, omdat de afgesloten behuizing tijdens gebruik geen koolmonoxide afgeeft.

Kenmerken: voor- en nadelen

Het bronmateriaal voor een metalen badkachel kan niet alleen de pijp of cilinder bedienen, het maakt ook gebruik van plaatstaal.

Vellen worden meestal tot een hoes gemaakt in de vorm van een rechthoekig parallellepipedum, maar deze vorm heeft zijn eigen kenmerken:

 • vellen moeten voorgesneden, gesneden en samengevoegd worden met een lasapparaat;
 • als gevolg hiervan zal een dergelijke oven meer kosten;
 • cilindrisch brandhout geleidt warmte beter;
 • op basis van het traject van de rookgassen heeft een cirkelvormige dwarsdoorsnede meer de voorkeur;
 • vlakke wanden zijn gevoeliger voor branden dan pijpen van exact hetzelfde materiaal.

Wat zijn de voordelen van metaalovens:

 • de cilinder verliest slechts lichtjes zijn bolvorm door zijn thermische geleidbaarheid;
 • de dikte van de wanden van water- of gasleidingen maakt het mogelijk om een ​​hoge thermische geleidbaarheid te bereiken;
 • de kachel kan worden verplaatst, het is duurzaam;
 • de productiekosten van een dergelijke oven zijn erg laag, omdat de sierpijp vaak tegen lage prijzen wordt verkocht;
 • Gedetailleerde instructies voor productie met afmetingen en diameters van buizen verminderen de complexiteit van het proces en besparen tijd;
 • veel fabrieks-producten van deze soort zijn gemaakt van exact dezelfde pijpen, in het beeld en de gelijkenis waarvan het gemakkelijk is om het product op een ambachtelijke manier na te maken;
 • Bovendien hebben dergelijke apparaten hittebestendigheid, zijn bestand tegen corrosie, duurzaam en tolereren gemakkelijk extreme temperaturen.

Natuurlijk hebben dergelijke ovens hun nadelen - de verwerking van een dikke metalen pijp vereist zowel het uitoefenen van fysieke kracht als de gereedschappen voor een bepaald type werk.

Typen en kenmerken

De locatie in de ruimte van de oven, gemaakt van buizen, is verdeeld in de volgende typen:

 • normaal;
 • horizontaal.

De verticale oven lijkt op een kachel, maar heeft verschillen: een extra bak voor stenen en een watertank.

Verticale zelfgemaakte oven neemt minder ruimte in beslag, wat van groot belang is voor kleine afmetingen van de stoomkamer, maar om dezelfde reden is het inferieur aan een horizontale oven in termen van brandtijd en warmteoverdrachtintensiteit. Tijdens het verbranden van brandstof stijgt de hitte, hebben de zijwanden geen tijd om veel op te warmen. In een horizontale oven gaat het proces anders - omdat verwarmde lucht op weg naar de schoorsteen tegelijkertijd verwarmt en boogbehuizing. Op basis hiervan is het duidelijk dat de efficiëntie van een horizontale oven hoger zal zijn dan de verticale oven. Het grootste nadeel van dit ontwerp wordt beschouwd als de locatie van de deuren van de askamer en de vuurhaard direct in de stoomkamer.

De brandstof in de verticale buis brandt sneller als u de deur van de aslade niet sluit, waardoor de toegang van zuurstof tot het vuur wordt opgeschort. In een dergelijke buis reageert het vuur direct op het volledige volume brandhout, terwijl in de horizontale buis de brandstof geleidelijk wordt verbruikt, wat logischer is voor het verwarmen van het bad. Ook in de horizontale vorm van de oven bieden meer dekking van verwarmingsstenen en hogere convectie van hete lucht, naast de deur blies en de vuurhaard, die zich helemaal aan het einde van de buis bevinden, het mogelijk om ze uit de stoomkamer te verwijderen. Zowel het eerste als het tweede type kunnen met de hand worden gemaakt.

opleiding

Natuurlijk heeft de kachel, die met de hand is gemaakt, geen verfijnde uitstraling of originaliteit, maar hij functioneert niet slechter dan de fabriek en verwarmt de stoomkamer perfect met een oppervlakte van maximaal 20 m2.

Allereerst moet de pijp de belangrijkste functies hebben., namelijk gelijkmatig warmte absorberen en vrijgeven en tegelijkertijd de wanden dik genoeg hebben zodat de oven niet bang is voor hoge temperaturen en lang meegaat.Sprekend over de basiseigenschappen van buizen, is het noodzakelijk om niet alleen rekening te houden met de diameter van de doorsnede en de dikte van de wanden, maar ook met de staalsoort. Het is duidelijk dat bij het gebruik van restjes dergelijke informatie niet altijd beschikbaar is.

Over een standaardbad gesproken, de volgende afmetingen worden als optimaal beschouwd:

 • sectiediameter - 0,5-0,55 m;
 • wanddikte - 8-12 mm.

Opgemerkt moet worden dat hoe groter de diameter, hoe hoger het verbruik van hout zal zijn.

Besteed veel aandacht aan de kwaliteit van het materiaal: Voor de vervaardiging van de oven in het bad passen alleen stalen buizen, en het staal is niet nodig met hoge koolstof. Het is niet geschikt voor profielwerk, omdat de naden gemakkelijk uit vorm kunnen raken of zelfs kunnen breken. Koolstofstaal kan worden bepaald door vonken die verschijnen tijdens de interactie van metaal en amarilring - witte vonken zullen in alle richtingen verspreiden. Koolstofarm staal, op zijn beurt, geeft vonken met een geelachtige tint, die een rechtlijnig bewegingspad hebben, en roestvrijstalen onderdelen zullen ook niet werken. De beste optie is staal met een koolstofgehalte van ongeveer 2%. Ook is het bij het kiezen van een metaal beter om gelegeerd staal te vermijden - het is ook eenvoudig om te berekenen met een amariliemachine: de vonken van de interactie met het metaal zullen oranje, rood of helder wit zijn.

In geen geval kan gietijzer worden gebruikt, omdat het bij contact met water onbruikbaar wordt.

Andere voordelen van stalen buizen:

 • weerstand tegen mechanische schade, hoge warmteoverdracht en lage uitzettingscoëfficiënt bij verwarming;
 • behoud van warmte, zelfs na de volledige verbranding van brandhout.

Pijpen hebben hun eigen kenmerken in overeenstemming met de specificatie. Overweeg deze informatie in meer detail.

Ronde buizen worden geclassificeerd door de grootte van de binnendiameter. Het tweede cijfer geeft de dikte van de wanden aan, de daaropvolgende rapportinformatie over het type en andere kenmerken. Omdat de maateenheid een millimeter neemt. Als de buizen geprofileerd zijn, geven de eerste twee tekens de maximale grootte aan van het gedeelte, het derde cijfer - de wanddikte. De instructies "530 bij 10" betekent dat de diameter van de buis langs de binnenmuur 530 mm, dikte - 10 mm, uitwendige diameter - 550 mm met een fout van +/- 5 mm is, rekening houdend met de transversale tolerantie, die 10% is. Met voordeel is de stroomtolerantie van toepassing op ellipticiteit.

De dikte van de buiswand zal ook variëren.

Waterpijpen zijn onderverdeeld in de volgende ondersoorten:

 • lichtgewicht;
 • gemeen;
 • versterkte.

Hoe dan ook, de populairste pijpen hebben een diameter van 530 mm, hun dikte is 6-12 mm, de nominale waarde is 6, 8 of 10 mm.

Deze informatie is nodig om materialen voor de toekomstige kachel onmiddellijk gereed te maken. De beste variant van de leidingdiameter is 0,5 m, wat zowel een goede warmtecapaciteit als comfortabel werken impliceert. Leidingen met nominale waarden van 500 mm hebben een spoed van 10 mm en worden gewoonlijk geclassificeerd als pijpen met een grote diameter. Het is veel gemakkelijker om pijpen die bij elkaar passen in doorsnedediameter en wanddikte onmiddellijk op te pikken om de voorbereiding van een concentrisch ontwerp te vergemakkelijken en de openingen daartussen te verminderen.

Pijpen behoren tot de meest gewilde producten.daarom heeft het geen zin ze te scrupuleus te reguleren. Pijpen in de maten van 250 tot 400 mm hebben een brede selectie ruimte. Geef, indien mogelijk, voor de vervaardiging van een badkachel, de voorkeur aan restjes spiraalpijpen (hun aanduiding is GOST 20295 85). Ze worden vergeleken met langspijpen (GOST 10704-91), hebben lagere ellipticiteitswaarden, zijn nauwkeuriger en verkopen ze voor dezelfde prijs als schroot. Naadloze buizen zonder naden zijn een nog betere optie, maar zijn alleen geschikt voor het maken van kleine onderdelen,omdat hun diameter niet meer dan 250 mm is.

Bij het voorbereiden op werk, rust u een werkplek uit. Dit kan een garage zijn of een werkplaats thuis.

materialen

De volgende materialen zijn vereist voor het werk:

 • direct de pijp, die nodig is om een ​​vuurkamer en een watertank te maken, de diameter ervan moet van 500 tot 600 mm zijn (530 mm wordt als optimaal beschouwd), wanddikte - van 8 tot 16 mm, lengte - van 1,2 tot 1,5 m;
 • een pijp die een container voor stenen wordt - zijn diameter is ongeveer 400 mm;
 • schoorsteen-schoorsteen - diameter 120-150 mm, dikte 2-4 mm;
 • metaalplaten in de hoeveelheid van meerdere stukken, afmetingen ongeveer 600 bij 800 mm, dikte ongeveer 8-12 mm;
 • scharnierende metalen scharnieren;
 • een klein deel van de waterleiding met een schroefdraad, diameter 1 / 2-3 / 4 inch, lengte 50-80 mm en een waterkraan met een schroefdraad binnen dezelfde diameter;
 • stukken staven van betonijzer - ongeveer 500 mm lang, diameter van 12 tot 18 mm, kant-en-klare ijzeren roosters voor vaste soorten brandstof zullen passen;
 • cement samenstelling;
 • stenen;
 • zand.

Houd er rekening mee dat het brandstofcompartiment, de schoorsteen en de boiler bij voorkeur niet van ferro, maar van roestvrij staal zijn. Hoewel dit gepaard gaat met een aantal problemen, omdat het lassen van hen vereist elektroden gemaakt van hetzelfde roestvrij staal of speciale draden voor het lassen.

Vereiste hulpmiddelen:

 • apparaten voor het lassen van elementen;
 • een sterke metalen carver;
 • elektroden;
 • Insteekventiel;
 • metaal voor benen;
 • asbestkoord;
 • deurgrepen.

Regelingen en tekeningen

Voordat u aan het werk gaat, moet u beslissen welk type oven - verticaal of horizontaal - de voorkeur heeft. Maak vervolgens een werktekening met alle parameters - de grootte van het apparaat, de configuratie van de componenten, dimensies.

In het geval dat dit de eerste ervaring is met zelfproductie van een kachel, is het logischer om te verwijzen naar kant-en-klare tekeningen en diagrammen voor de fabricage van een typisch model van het apparaat, dit zal helpen om fouten en verdere onjuiste werking van het apparaat te voorkomen. Bovendien kan een verkeerd gemonteerde oven het leven en de gezondheid van een persoon in gevaar brengen!

Het is noodzakelijk om de fundering waarop de kachel zal worden geïnstalleerd voor te bereiden:

 • In het gebied waar de installatie van het apparaat is gepland, wordt een gat gegraven met afmetingen van 50 x 70 x 70 cm.
 • De bodem van de put is gevuld met fijn grind. Houd er rekening mee dat de laag minstens 30 cm dik moet zijn. Vervolgens moet u deze laag zo dicht mogelijk samenpersen.
 • Vervolgens moet u een cementmortel voorbereiden op basis van de volgende verhouding van componenten: neem voor 1 deel cement 4-5 delen zand, verdun met water om een ​​romig homogeen mengsel te verkrijgen. Giet een laag puin en laat het uitharden - in de regel duurt dit proces 24 uur.
 • Om een ​​waterdichte laag op de geharde cementlaag te creëren, wordt dakleer in verschillende lagen gelegd.
 • De laag dakbedekking wordt uiteindelijk gevuld met beton: waarbij 1 deel van het cementmengsel bestaat uit 2 delen zand, 4-5 delen grind en water. Daarna moet je de resulterende laag egaliseren.

Nadat de fundering is opgedroogd, wordt een leembodem geplaatst waarop de bakstenen vervolgens in dezelfde afmetingen worden gelegd - 0,7 m bij 0,7 m. Het bakstenen platform moet ongeveer 15-20 cm hoog zijn. Om de muren tegen oververhitting te beschermen, bestemd voor de plaatsing van de oven, voorzien van een beschermend scherm van bakstenen, die met een kleisamenstelling op de rand worden gelegd en bevestigd. De beste lengte voor deze structuur is 120 cm, terwijl de oven zich op niet minder dan 20 cm afstand bevindt.

Het maakt niet uit wat voor soort kachel het toekomstige bad zal worden uitgerust - horizontaal of verticaal - in elk geval zal het worden uitgerust met een fornuis.In dit artikel gaan we niet in op het onderwerp stenen kiezen (meest aanbevolen om rivierkiezels, balsem, kwartsiet, talkchloride of gabbrodiabase te gebruiken), hoe dan ook, de warmtecapaciteit is afhankelijk van de verwarming. Het is simpelweg onmogelijk om de kachel te vullen met stenen, omdat in dit geval het bad niet opwarmt en alle warmte in de vorm van roet in de pijp zal bezinken.

Eerst moet u beslissen of de kachel stroomt of open gaat. In het eerste geval worden de stenen gewassen met rookgassen, in dit geval is het vrij eenvoudig om de modus in te stellen - het is voldoende om verschillende stenen in verschillende fasen te selecteren en te plaatsen totdat het gewenste effect is bereikt. Er zijn nuances - in dit geval kunt u alleen baden als u houtbrandstof van de hoogste kwaliteit gebruikt en alleen stoom toevoegt als u water gebruikt. In het geval van een open kachel bestaan ​​deze vereisten niet, maar de creatie ervan is gecompliceerder in uitvoering.

Het eenvoudigste type open kachel is een lade die op de vuurkist is gemonteerd. Een dergelijke inrichting is alleen geschikt voor een horizontaal zicht op de kachel. Maar er zijn problemen - het uitvoeren van voorlopige berekeningen, evenals de studie van prototypen, aangezien het contactgebied tussen de stenen en de wanden van de vuurhaard strikt in acht moet worden genomen.Een ander type kachel vereist minder nauwkeurigheid, waarbij verwarming plaatsvindt door middel van rookgassen, maar een dergelijk apparaat is moeilijker te maken.

Zonder de juiste ervaring, is het het beste om de voorkeur te geven aan een oven met een verticale opstelling. - daarin worden de verwarming en de watertank in serie verwarmd. Voor meer ervaren mensen is het beter om de oven van een parallel circuit te maken, in dit geval warmt het water sneller op. Het moeilijkst te vervaardigen is een kachel van het type met klok, waarin de kachel ook open is.

Fabricage en installatie

We mogen niet vergeten dat de interactie met de oven direct verband houdt met de risico's van zowel mogelijke brandwonden als brandgevaar. Om mogelijke consequenties te vermijden, is het daarom noodzakelijk bepaalde regels toe te passen voor het installeren van de kachel en rekening te houden met de eigenaardigheden van de werking van de kachel. In vorm is het niet noodzakelijk rond - er zijn andere opties. Verschillende soorten hebben ongeveer dezelfde eigenschappen, waardoor ze niet zo moeilijk zijn. Ongeacht het feit dat de gemonteerde oven zelf een laag gewicht heeft, moet de warmtewisselaar worden geïnstalleerd op een hoogte van ten minste 20 cm ten opzichte van de vloer.De fundering kan gewapend beton of baksteen zijn of kan worden samengesteld uit betonblokken.

Een vereiste is ook de aanwezigheid van een metalen plaat met afmetingen van 0,5 bij 0,7 m voor de deur van de vuurhaard en de ventilator. Deuren moeten in de kleedkamer of het stoombad ontrafelen.

De kleinste afstand tussen de schoorsteen, evenals andere verwarmde metalen delen van de oven, schoorsteen en houten lambrisering van de wanden en het plafond is 1 meter.

Het is het beste om de tank met water te vullen voor het aanmaakhout van het bad - het binnendringen van vocht in een hete houder van droog metaal is beladen met brandwonden door stoominslag.

Inspecteer zorgvuldig alle details. Voordat u ze samen kookt, vergeet de kenmerken van de installatie niet te controleren voordat u ze installeert: efficiëntie, werking van de spoel door middel van een proef. Ga naar de stoomcabine, blijf binnen - waardeer de opwarming van de lucht om je heen.

Horizontale oven

Bij de vervaardiging van de oven horizontale opstelling van hun eigen handen zal de procedure als volgt zijn:

 • Het uitsnijden van de vlamkast met behulp van een molen is onderdeel van een pijp van het vereiste formaat (in strikte overeenstemming met het schema). In de regel zal de lengte van de buis van 0,7 tot 0,9 m zijn.
 • De vervaardiging van roosters uit metalen frames, evenals versterkingsstaven parallel aan het frame gelast, met een onderlinge afstand van ongeveer 50 cm.
 • Roosterrepen worden in de vuurhaard vastgezet. Bij gebruik van kant-en-klare metalen constructies worden ze in kleine stukjes metaal gevouwen, van binnen voorgelast.
 • Een gat wordt van boven af ​​gesneden, dat later de functies van een schoorsteen zal vervullen, de afmeting is 15 tot 20 cm. Het is het beste om 15 cm vanaf de achterwand te laten inspringen, zodat de hete lucht ook deelneemt aan warmte-uitwisseling en niet alleen zo snel mogelijk wordt verwijderd.

Sommigen staan ​​erop het gat direct in de achterwand van de buis te snijden, maar het wordt niet aanbevolen om dit te doen, omdat door dergelijke manipulaties het rendement van de oven vervolgens daalt, het brandstofverbruik toeneemt.

De volgende fase is het snijden van een plaat van metaal met een grootte die overeenkomt met de achterwand, en het is eraan gelast. Als het schema de aanwezigheid van de kachel aangeeft, moet het blad van de achterwand van de kachel groter zijn om een ​​stenen container met het bovenste gedeelte te maken.Knip in de voorwand de groef uit, die vervolgens de aslade en de vlamkast wordt.

De gevel wordt bevestigd door lassen en de deuren worden aan het einde opgehangen - in de regel worden ze onafhankelijk gemaakt of gekocht in een gespecialiseerde winkel.

Dat is alles - de kachel voor een bad is klaar. Voordat het metaal wordt gebruikt, moet het worden behandeld tegen corrosie en mogelijke afzettingen, na alle manipulaties is het nodig om de mogelijkheden van de unit te testen, nadat de eerste vuurhaard is uitgevoerd.

verticaal

Het ontwerp van een verticale oven is absoluut identiek aan het creëren van een horizontale oven, behalve enkele ogenblikken. Een onderscheidend kenmerk is de directe positie van de buis in de ruimte, wanneer beide uiteinden niet het achter- en voorvlak vormen, maar respectievelijk de boven- en onderkant. In dergelijke ovens bevindt de afdeling voor de locatie van stenen zich direct in de ovenkamer, als resultaat zal de vervaardiging van een dergelijke eenheid iets moeilijker zijn om uit te voeren, maar de verwarmde lucht zal ook meer verzadigd zijn.

Fasen van productie.

 • Eerst moet een venster in de buis worden uitgesneden, dat de groef van de ventilator zal zijn voor de toevoer van zuurstof naar de brandende brandstof, en ook het afbraakproduct van de brandstof - as zal verzamelen.Beweeg 40 mm weg van de onderkant van de buis en snijd een parallellepipedumvormige groef met een slijper of beugel, die dan ongeveer 80 mm bij 240 mm zal zijn.
 • In dezelfde as moet u een andere groef snijden voor het stapelen van brandstof erin - ga weg van de bovenrand van het blaasgat van 180 naar 200 mm. De snijprocedure moet uiterst zorgvuldig en zo zorgvuldig mogelijk worden uitgevoerd, omdat deze gesneden segmenten vervolgens de deur van de vuurhaard en de ventilator zullen zijn.
 • Boven het niveau van de vuurhaard bevindt zich een dienblad voor het leggen van stenen. Meet vanaf de voorkant van de oven van 120 tot 180 mm, snijd een cirkelvormige groef met een diameter van ongeveer 350 mm. Houd er rekening mee dat deze groef 90 graden moet worden verschoven ten opzichte van de omtrek van de buis.
 • De volgende buis wordt zo gesneden dat deze qua lengte gelijk wordt aan de buitendiameter van de grotere buis. Vervolgens moet je het bovenste deel driekwart snijden om het materiaal de vorm van een schep te geven.
 • Een holle wand is aan het achterste deel gelast met een groef, een kap met een halfcirkelvormige schuifdeur is bevestigd aan het voorste deel.
 • Dit gedeelte wordt zodanig in de onderbuis gestoken dat het uitwendige streepje 20 tot 30 mm is met de aanwezigheid van vrije ruimte eromheen. Vervolgens wordt het gat voorzichtig gebroeid rond de omtrek. Zoals vereist van binnenuit bevestigd met wapeningsstaven.
 • Een ronde schijf wordt uit een metaalplaat gesneden, die qua diameter gelijk is aan de hoofdbuis door de diameter van het binnenste gedeelte. In het midden van de schijf is een rechthoek gesneden - in grootte past deze gemakkelijk in het rooster van gietijzer. Als ze er niet zijn, zijn er onderaan verstevigingsstaven gelast, die een rooster vormen van roosters.
 • Aan de voet van de brandstoftank moet u de basispijp 20 cm boven de blazer bevestigen met behulp van een lasmachine.
 • Snij een basis voor een blazer uit een staalplaat. Onder de kachel is geplaatst op kleine poten.
 • De volgende stap is de productie van een watertank, terwijl de schoorsteen er doorheen moet. De hoofdbuis wordt gebruikt als zijwanden, de onderkant is ook de bovenste boog van de vuurhaard.
 • De bodem wordt uit een staalplaat gesneden in overeenstemming met de diameter van de binnenkant van de buis, en vervolgens wordt er een gat in gesneden in de vorm van een cirkel met een diameter van 30 tot 50 mm, die later een schoorsteen wordt.
 • Een deel van de schoorsteen wordt in dit gat geplaatst zodat het over de randen met 100-120 mm reikt.
 • De bodem van de watertank wordt in de schoorsteen ingebracht en iets boven de stenen bak gebrouwen. Pijpleiding voor rook moet aan de zijkant van de site staan ​​in de vorm van scheppen.
 • De watertank wordt langs de gehele omtrek gebrouwen, een gat wordt gemaakt vanaf de bodem waarin de kraan wordt geplaatst.
 • Scharnieren zijn gelast om de deuren aan het lichaam te bevestigen. Controleer of de tank lekt door hem met water te vullen. Vervolgens moet u de eerste testoven vasthouden.

Handige aanbevelingen

Om de oven niet alleen functioneel te maken, maar ook een lust voor het oog, kunt u hem beschilderen met brandwerende verf - hittebestendige verf geeft hem niet alleen de gewenste kleur, maar helpt ook het metaal te beschermen tegen corrosie.

Je kunt het ook omsluiten met stenen, die niet alleen een decoratieve functie hebben, maar je ook weerhouden van overmatige infraroodstraling, die verwarmd metaal vervoert. Dit type stralen stijgt niet, maar brandt.

Hoe de kachel met de eigen handen uit de pijp te koken, zie onderstaande video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer