Bad: kenmerken en soorten ontwerpen

Stomen in het badhuis is een nationale Russische traditie die tot het heden is bewaard gebleven. Daar zijn veel redenen voor. Een bad is zowel een plaats voor hygiënische procedures, noodzakelijk in een privéhuis of in een landhuis na een drukke dag, een plaats van rust voor lichaam en geest, en een manier om gezondheid en schoonheid te behouden. Moderne baden onderscheiden zich door bijzondere soorten structuren en de functies die hierdoor worden veroorzaakt, maar de hoofdfuncties blijven ongewijzigd.

Speciale functies

Er zijn veel gebouwen met een soortgelijk doel: sauna, hammam, therma, sento, Finse sauna. Ze hebben allemaal hun eigen doel en doen uitstekend werk met een bepaald takenpakket: hygiëne, rust, gezondheidsprocedures en schoonheidbehoud.

Het verschil en de eigenaardigheid van het traditionele Russische bad van andere soorten in een speciaal ovenontwerp. Het wordt de verwarming genoemd.

Er is een compartiment in de kachel, waarin zich hete stenen bevinden.Vanwege het feit dat ze regelmatig water morsen, stijgt stoom in de kamer. Het is handig - het niveau van warmte en vochtigheid kan onafhankelijk worden aangepast.

De oven warmt snel op en genereert warmte in de kamer, zodat het bad de hele dag niet hoeft te "aandringen".

De temperatuur van de stenen is erg hoog - 500-700 graden Celsius. Hierdoor wordt fijne damp gevormd en wordt geen benauwdheid gecreëerd. Warmte en vochtigheid in het bad worden door de meeste mensen gemakkelijk verdragen, behalve in individuele gevallen.

Om nog maar te zwijgen over de kenmerken van wassen in het Russische bad, als het gebruik van een bezem. Om de procedure effectief en aangenaam te laten zijn, moet de bezem zijn eigenschappen behouden op een bepaald niveau van temperatuur en vochtigheid. Dit is alleen mogelijk in het bad. En in de sauna of hammam, waar de lucht niet zo zacht en vochtig is, heeft de besom te veel vocht.

Bath voert verschillende functies uit.

 • Helpt persoonlijke hygiëne te handhaven. In het zomerhuisje, in de tuin of in een privé-huis van het oude type, waar geen communicatie in huis is of waar geen plaats is om een ​​douchecabine te installeren, is een bad gewoon noodzakelijk. Het is niet nodig om het op te warmen tot een dergelijke staatzodat je de stoomkamer kunt gebruiken. Genoeg warmte net boven kamertemperatuur en warm water.
 • Het dient als een plaats van ontspanning. Bad wordt vaak een rustplaats genoemd voor lichaam en geest - en dit zijn geen lege woorden. Bij hoge temperaturen wordt het bloed uit de interne organen en de hersenen afgevoerd, het werk van het endocriene systeem wordt geremd, de bloedvaten verwijden zich, de spieren ontspannen. Het lichaam rust volledig, vandaar het gevoel van diepe tevredenheid en rust.
 • Bevordert de genezing van het lichaam. Aanhangers van de traditionele geneeskunde raden vaak een bad als wondermiddel aan. Natuurlijk zal het niet van alle ziekten afkomen en in sommige gevallen zelfs gecontra-indiceerd zijn, maar er is een logische verklaring voor de helende eigenschappen ervan. Het effect wordt bereikt door een verbeterde bloedstroom. Dit helpt bij het elimineren van congestie, het wegwerken van ontstekingsprocessen, problemen met het bewegingsapparaat.
 • Stellen in het bad, als ze verzadigd zijn met nuttige oliën of gieters met bouillon van medicinale kruiden in plaats van gewoon water, werken als inhalatie en genezen de luchtwegen. En natuurlijk hout heeft antibacteriële en hypoallergene eigenschappen.
 • Breidt de schoonheid en toon van het lichaam uit.Wanneer een persoon uit de stoomkamer komt, keert het endocriene systeem terug naar normaal, zijn de ruste spieren klaar voor nieuwe belastingen en over het algemeen is er een gevoel van vitaliteit en vernieuwing. Bath-procedures zijn nuttig, ze versterken het effect van anti-cellulitis massage en wraps.
 • De warmte opent de poriën goed. De effectiviteit van scrubs en huidreinigingsprocedures is verhoogd, voedingsstoffen worden beter opgenomen.
 • Het is handig om het haar in het bad te wassen met smeltwater, afkooksels van kruiden en berkenbladeren, die gemakkelijk te verzamelen zijn in de zomer zelf in het huisje.
 • Verhardt het lichaam. In het bad is het effectief om de procedure van contrasterende "douche" uit te voeren, afwisselend warm en koud water te gieten. In de winter kunt u "duiken" in de sneeuwbanken en vervolgens terugkeren naar de stoomcabine. Niet iedereen kan het lichaam blootstellen aan dergelijke stress, maar het verhardt perfect en waarschuwt verkoudheid.
 • Versterkt de efficiëntie van het verwarmingssysteem in het huis. Deze functie wordt niet uitgevoerd door een bad, maar alleen door degene die zich op de eerste verdieping van het huis bevindt. Omdat de temperatuur in de stoomkamer op een hoge temperatuur wordt gehouden, worden de kamers met gemeenschappelijke delen van de structuur met de badmuur en de vloer warm.

projecten

Het apparaat van een klassiek bad neemt de aanwezigheid aan van twee aangrenzende kamers van kleine en middelgrote omvang - een wachtkamer en een stoomcabine.

Het doel van de stoombad is al bekend en de kleedkamer dient als een plek waar je je kunt uitkleden en een pauze kunt nemen na een hete stoomcabine. Meestal is de kleedkamer uitgerust met een eenvoudig opbergsysteem voor badaccessoires, banken of banken, kleerhangers.

In een goed bad, waarin de eigenaar hartelijk heeft geïnvesteerd, kan een zone met frisdranken worden uitgerust, er is een decor in een bepaalde stijl.

Voor sommigen worden zulke dingen als overdreven beschouwd, voor anderen zijn ze in de volgorde van dingen, dus de keuze van de interne ordening hangt alleen af ​​van individuele voorkeuren.

Moderne baden zijn zelden beperkt tot een stoomkamer en een wachtkamer. Hoe groter de site waarop het bad is gebouwd, hoe meer mogelijkheden om het uit te rusten met handige uitbreidingen.

Maar dit betekent niet dat het onmogelijk is om een ​​ongewoon en functioneel bad te bouwen in het bescheiden gedeelte van een privé-site. Het is mogelijk en zelfs noodzakelijk. Land en huishoudelijke taken om dit te plegen.

Projecten van verschillende typen zijn populair: gelijkvloers, twee verdiepingen, half verdiepingen (met een mansarde of kelderverdieping).

De projecten van één verdieping tellende baden verschillen in het aantal kamers en hun doel.

 • Met een wachtkamer en een bijkeuken. Dit gebouw moet worden gekozen als het bad geen excessen nodig heeft en maar één stoombad. Dit is relevant in het geval dat de grootte van de site klein is. Een klein badhuis kan worden georganiseerd vanuit een blokhut met afmetingen variërend van 3x4 tot 6x8 meter. De bijkeuken wordt gebruikt voor het opbergen van huishoudelijke artikelen voor een bad, brandhout, stenen, spaties voor bezems, schoonmaakproducten en andere kleine voorwerpen. Ze hebben geen verwarmde ruimte nodig, dus kan deze los van hout van mindere kwaliteit of van andere materialen worden bevestigd.
 • Met sauna of hamam. Een sauna is vaak gekoppeld aan een traditioneel Russisch bad - dit is een kamer met droge stoom of een Turkse hamam, die een mogelijkheid heeft om waterprocedures te ontvangen. Het water is warm en heeft een helende werking, als je er een verscheidenheid aan kruiden en oliën aan toevoegt. Voor dit ontwerp is een kamer nodig van 6 tot 8 tot 8 x 8 meter.
 • Met zwembad of douche. Een bad met een zwembad impliceert ook de invoering van waterprocedures, maar al in koud water. Het verhardt en ontspant. Het zwembad en de douche kunnen apart van het bad worden gebruikt.De aanwezigheid van een sluit de aanwezigheid van de tweede niet uit.
 • Met een biljartkamer. Spelkamers - een frequente eigenschap van een goed bad. Voor hen is een aparte uitbreiding of ruimte binnen een ruime wachtkamer geschikt.
 • Met een lounge. Zo'n kamer is nodig voor een bad, dat gescheiden is van het landhuis of appartementencomplex. Handig in de winter, wanneer je voor het uitgaan moet drogen en afkoelen. Het kan worden gebruikt als een speelruimte, een plek voor thee drinken en het drinken van andere dranken.
 • Met open of gesloten veranda. Een gesloten portiek kan een tuinhuisje, een recreatiegebied en een speeltuin vervangen.
 • Met een residentiële bijlage. Baden van één verdieping worden zelden gecombineerd met een volwaardig wooncomplex. In de tuin of in het land bijvoorbeeld, kan een bad een basiselement worden en uit meerdere kamers bestaan, en daarnaast een keuken en een rustruimte.

Er zijn twee varianten van de projecten van anderhalf baden, die ook populair zijn bij de bewoners van de zomer.

 1. Met een zolder. Bad met een zolder is relevant in een klein gebied, omdat het niet in de breedte uitrekt, en functionele zones in hoogte worden toegevoegd. Zolderverdieping kan voor verschillende doeleinden dienen: een recreatiegebied, een eethoek, een bijkeuken, een biljartkamer, een speelkamer.
 2. Begane grond. De keldervloer is anders, omdat deze meestal koel en vochtig is. Daarom zijn er meer maatregelen nodig voor het aanbrengen van thermische isolatie en waterdichting. In de kelder of kelder is het handig om een ​​biljartkamer of zwembad te organiseren.

Er zijn ook projecten met baden van twee verdiepingen.

 • Met open of gesloten terras. De afmetingen van de twee verdiepingen tellende baden laten toe om in het project niet alleen de noodzakelijke elementen op te nemen, maar ook extra zones voor de schoonheid van het gebouw en het gemak. Ze kunnen uit dezelfde elementen bestaan ​​als projecten met één verdieping, maar vaker zijn ze anders uitgerust. Populair bad en huis met een terras. Het buitenterras aan de datasja is alleen geschikt voor gebruik in de zomer en het hele jaar door kan binnenshuis de ontspanningsruimte na een bad worden gebruikt.
 • Met woonruimte. Dit is een volwaardig huis, waarvan de benedenverdieping gedeeltelijk of volledig het terrein van het bad bezet. De opstelling ervan is moeilijk, omdat het noodzakelijk is om rekening te houden met alle normen en eisen van brandveiligheid en dampisolatie op de tweede verdieping te waarborgen. Maar zo'n huis heeft ook voordelen, omdat residentiële vloeren worden verwijderd van de grond en de vloer niet bevriest. Bovendien heeft het minder stroomverwarmingssysteem nodig.Feit is dat in de ovens (en er zijn er meer dan één, als het ontwerp ook de hamam omvat), warmte wordt verzameld en de bovenste verdiepingen ook worden verwarmd. Een full-house ontwerp + bad met een tweede verdieping kan worden aangevuld met een garage, zolder, kelder, balkon en andere elementen op verzoek van de eigenaar.

Het verkrijgen van goedkeuring voor een dergelijk project werkt niet altijd de eerste keer. Vrijstaand bad keurt sneller goed.

Het project kan worden besteld in een gelicentieerde organisatie of zelf maken.

Het moet in detail de zonering van de ruimte binnen beschrijven, de locatie van het verwarmingssysteem, licht, watertoevoer, plaatsing en grootte van de ramen, ventilatie-opstelling.

Bij het maken van een project in combinatie met een badhuis, houdt het ook rekening met hoe accommodatie ten opzichte van het bad wordt geplaatst.

Onwetend in de bouw is moeilijk vanaf de eerste keer om toestemming te krijgen om een ​​bad te bouwen volgens mijn eigen project. Veel oneffenheden kunnen uit onwetendheid worden gemist, dus is het logisch om zich tot professionals te wenden.

Elke projectontwikkelaar moet zich laten leiden door bouw- en sanitaire normen.

Ze impliceren minimale ruimteafmetingen,juiste bestemmingsplan van de dacha plot (afstand tot de aangrenzende omheining, bomen, toilet en bijgebouwen op zijn eigen perceel). De afmetingen van de oven, de plaatsing, ventilatie, waterafvoer, toevoer en bescherming van de communicatie tegen vocht en hoge temperaturen worden ook geregeld door bouwvoorschriften.

inrichting

Een echt Russisch bad met een modern ontwerp is ontworpen met een snelheid van een bepaald aantal meters per gezinslid. Het bestaat uit 3 of 4 kamers: een wachtkamer, een stoomkamer, een wasruimte en een zithoek. Het laatste type is niet altijd aanwezig. Zones binnen hoeven zich niet in de vermelde volgorde te bevinden. De locatie hangt af van de grootte en vorm van het blokhut onder het bad en de plaatsing ervan op de site.

De normale grootte is de wachtkamer, waarvan de oppervlakte 1 vierkant is. m. per persoon plus een meter voorraad.

In sommige gevallen wordt de wachtkamer vergroot vanwege het feit dat ze een rek bouwen om brandhout op te slaan.

Naast de houtstapel, in de kleedkamer moeten banken, hangers of kluisjes voor kleding zijn.

Na de kleedkamer is er meestal een stoombad. Het heeft meer ruimte nodig voor één persoon - ongeveer 1,8-2 vierkante meter. m.Om binnenshuis warmte te behouden, is het belangrijk om een ​​hermetische deur te installeren en te zorgen voor een goede thermische isolatie van het plafond en de wanden waardoor warmteverlies optreedt. De stoomruimte kan met of zonder ramen zijn. Voor ramen is het van belang glas van hoge kwaliteit te selecteren.

In de sauna zijn er planken, banken en fornuisbanken, bezemhaken, een koudwatertank om op de stenen te spatten, een kom met warm water om te wassen, wasbakken en accessoires om te wassen. In de stoomkamer moeten alle artikelen van goede kwaliteit zijn, van hoge kwaliteit en van materialen van natuurlijke oorsprong.

Was- of doucheruimte is ook geen overbodige kamer in het bad. Het is handig om het zweet af te spoelen met alle huidafscheidingen, om hygiënische procedures uit te voeren, waarvoor het te warm is in de stoomkamer.

De rustruimte is niet verplicht, maar het functionele element staat los van het landhuis van het bad. Het kan een tafel zijn, een eetgroep, een speelruimte, een koelkast, een plaats om dingen op te slaan en andere gebieden waar nodig.

Hoe te stoken?

Het verwarmingssysteem is de basis van het juiste bad.

Belangrijkste soorten verwarming:

 • kachel;
 • gas;
 • elektrische;
 • vloeibare brandstof;
 • gemengd.

Kachelverwarming wordt beschouwd als de traditionele en meest effectieve. De kachel gebruikt vaste brandstof, meestal brandhout.

De oven zelf kan van baksteen of metaal zijn. Metalen kachels komen vaker voor. Ze zijn gemakkelijker uit te rusten en ze zijn duurzamer. Plus verwarming van kachels is dat het gemakkelijk te organiseren is en brandhout een milieuvriendelijke bron van warmte is bij het branden.

Gebruik de kachelverwarming met vaste brandstof effectief in het land, waar het bad niet constant wordt verwarmd.

Het gebrek aan verwarming met vaste brandstoffen is dat je regelmatig brandhout moet leggen en de kamer lange tijd moet verwarmen.

Het handhaven van een uniforme temperatuur bij het verwarmen van de oven is moeilijker dan bij een geregeld elektrisch of gas.

En vergeet niet dat "op een zwarte manier" het bad al tientallen jaren niet is verwarmd en u het alleen op een "witte manier" kunt verwarmen met een goed systeem van rook en verbrandingsproducten.

Als u een kachel in een klein bad gebruikt, worden alle aangrenzende kamers opgewarmd. In een groot bad moet u ervoor zorgen dat de andere kamers apart worden verwarmd.

Gasverwarming is meer geschikt voor een cottage of een privéwoning.Hiermee kunt u regelmatig een gelijkmatige temperatuur in het bad handhaven, zodat de ruimte niet bevriest en snel wordt verwarmd.

Het gebruik van gas heeft een aantal voordelen: het is eenvoudig om de temperatuur met hoge nauwkeurigheid te regelen, om water te verwarmen, om alle kamers van het bad te verwarmen.

Het is handig om de verwarming van het huis aan te sluiten op de verwarming van het bad. Gas is goedkoper dan elektriciteit en hout, maar niet minder effectief. Het is niet nodig om een ​​schoorsteensysteem te organiseren.

Het gebruik van gebotteld gas is verboden, daarom is het niet altijd mogelijk om gas als verwarming te gebruiken.

Elektrisch verwarmingssysteem impliceert geen complexiteit. Het is niet nodig om brandhout vooraf te bestellen en een houtstapel te bouwen, geen probleem, als het huis niet met gas wordt verwarmd, kunt u het systeem direct naar huis en naar het bad houden, het is handig om de temperatuur op de dichtstbijzijnde graad in te stellen en het bad regelmatig te verwarmen om het koud te houden. De aangrenzende kamers worden ook verwarmd door een enkel systeem.

Gebrek aan twee.

 • Elektrische verwarming is erg duur. Het heeft een hoge energie-efficiëntie en hetzelfde hoge energieverbruik.
 • Het systeem moet zorgvuldig worden beschermd tegen vocht en stoom.Natuurlijk is er geen sprake van het gezellige gekraak van brandhout.

Met vloeibare brandstof betekent verschillende dingen. Sommige meesters verwijzen naar deze categorie kachelverwarming op diesel (die niet wordt aanbevolen in het bad) of op brandstof voor biofireplaces. Anderen begrijpen waterverwarming als een vloeistof.

In feite is dit een waterbodem: heet water beweegt door de leidingen en verwarmt de kamer.

Waterverwarming is economisch, maar inefficiënt. Het verwarmt de ruimte op maximaal 30-35 graden en er gaat warmte verloren als het van de warmtebron af beweegt.

Vloeibare verwarming is daarom geschikt voor combinatie, maar niet als hoofdverwarming.

U kunt verschillende soorten verwarming combineren. Voor een echt bad was het beter dat het kachelverwarming was in de stoomkamer en gas in de rest van de kamers.

materialen

De selectie van materialen wordt uitgevoerd in de fase van projectcreatie. Dit betekent niet dat u onmiddellijk alles moet kopen wat u nodig hebt, maar dat er nog wijzigingen in het project kunnen worden aangebracht, maar u moet materialen voor het selectiecomité in het gastland opgeven om te voldoen aan de brandveiligheidsvoorschriften en bouwvoorschriften.

De materiaalkeuze wordt niet alleen beïnvloed door hun naleving van de normen, maar ook door verschillende andere factoren.

Het is dus belangrijk om rekening te houden met de kosten van het materiaal per vierkante meter van het gebouw, hun weerstand tegen bevriezing, temperatuurveranderingen en het natte microklimaat in de kamer.

stichting

Dit is de basis van het hele gebouw. Het heeft een grote lading en hoe zwaarder de materialen, hoe sterker de fundering vereist is. Het beïnvloedt het type bodem.

Als de grond solide is met de aanwezigheid van stenen, zand of klei, wordt het beschouwd als stabiel en het is niet nodig om de fundering diep en solide te maken.

Op een zwakke, "verspreide" grond is een diepe en solide monolithische basis nodig. Op natte en moerassige bodems, bij voorkeur een verhoogde bodem op palen.

Vier soorten funderingen zijn geschikt voor het bad.

 • Monolithic. Onder zo'n fundering graven ze een funderingsput. Het moet zo'n diepte hebben dat het 30-40 cm onder het niveau van bevriezing van de grond valt. De bodem van de put is bedekt met een dik kussen van zand en er is een waterdichte laag bovenop geplaatst. Monolithische foundation zal sterk zijn als je het in één dag giet. Het mengsel wordt bereid uit cementkwaliteit niet lager dan M300, zand, gemalen steen en additieven om de oplossing kracht te geven. De fundering van de fundering moet worden versterkt met een rooster van staal.De monolithische fundering is bestand tegen de constructie van elk materiaal, zelfs zelden gebruikt bij de constructie van de badstof.
 • Belt. De optie is iets eenvoudiger dan monolithisch. Een uitsparing in de grond is er ook onder opgegraven. De breedte van de fundering moet enkele tientallen centimeters breder zijn dan de breedte van het blokhuis onder het bad. Het wordt op dezelfde manier gegoten als een monolithische ondergrond - op een zandkussen en waterdicht. Geschikt voor de bouw van blokmaterialen en hout.
 • Zuilvormige. Het kost niet veel moeite, omdat de pilaren alleen in de hoeken en in het midden van de basis van het blokhut worden geïnstalleerd. Het is geschikt voor kleine en niet te zware houten en blokbaden. Kolommen van beton of baksteen worden begraven onder het niveau van bevriezing van de grond. Zand en waterdicht maken zijn wenselijk. De afstand tussen de pilaren is 2 meter, niet meer. De pilaren moeten zijn gemaakt van sterk beton of massieve baksteen.
 • Stapel. Palen gemaakt van hout, gewapend beton of staal worden gebruikt. Ze worden met behulp van speciale apparatuur letterlijk in de grond "ingeperst". Dit elimineert grondwerken en wacht tot de ondergrond van beton is uitgehard. De poollengte kan 8 meter bedragen en de penetratiegraad wordt bepaald door het niveau van bodemvocht.De paalfundering is goedkoper dan een riem of monolithische en is geschikt voor elk type bad, daarom wordt deze vaak gekozen, zelfs met dichte grond.

montuur

Er zijn drie manieren om een ​​badbasis te bouwen: een blokhut, een bad op een frame, baksteen of blok.

Frame in alle opzichten - de gemakkelijkste keuze. Materialen: een houten profiel gemaakt van planken of een metalen profiel voor montage - kosten minder dan een blokhut van een goede boomstam of bar, en nog meer een stenen bad. Het gewicht van één plaat of een deel van het stalen profiel is minimaal, dus u kunt zonder een team met één of twee assistenten werken. Het totale gewicht van de gehele constructie blijkt ook lichter te zijn dan het gewicht van het blokhut- of steenbassin, zodat de belasting op de fundering het kleinst mogelijke is.

Bovendien zijn de voordelen van de frameconstructie het feit dat deze op elk moment van het jaar kan worden geplaatst, wat niet gezegd kan worden over de steen en het blok, en de constructie krimpt niet.

Het frame heeft voordelen op het gebied van decoratie. Het is handig om erop te monteren als materialen voor buitendecoratie en voor het interieur. Tussen de materialen en delen van het frame is het handig om de bedrading voor de levering van elektriciteit te "verbergen". Dus het is betrouwbaar beschermd tegen vocht en hitte.

Het bad met frame dient minder term, dan een vakwerk of blok.

Het moet worden omhuld met materialen voor warmte-, hydro- en dampisolatie en niet allemaal kunnen ze concurreren in de levensduur met een goed logboekframe gemaakt van larikshout of eikenhout. Veel materialen zullen eerder in verval raken vanwege een nat microklimaat binnenshuis.

Een framebad bouwen is een vrij snel proces. Het bevat verschillende fasen.

 • Montage van de onderste en bovenste rand van het frame. Alle montagewerkzaamheden worden uitgevoerd op gebouwniveau. Meest geschikt hout of bord van naaldhout. Pre-impregneer het in verschillende lagen met antiseptische verbindingen. Het frame verzamelt zich op de basis bedekt met een waterdichting.
 • Het dak monteren. Het wordt aanbevolen om de structuur van het toekomstige dak op de grond te monteren en vervolgens over te brengen naar het frame, waarbij de nauwkeurigheid van de locatie van de trussstructuren boven de racks strikt in acht wordt genomen.
 • Omhulsel van het frame met gelijktijdige installatie van dampscherm, waterdichting en thermische isolatie.
 • Decoratieve bekleding. Het bedekken in één laag is niet altijd betrouwbaar en ziet er niet zo esthetisch mooi uit als we zouden willen.De binnenbekleding kan worden gemaakt van hardhouten of grenen lambrisering. Zo'n huid ziet er mooi uit en compenseert de geur en antibacteriële eigenschappen van de nadelen van een badkuip. Exterieurafwerking is handig gemaakt van sandwich- of CIP-panelen.

Het raamwerk van metalen profielen verzamelt zich op een vergelijkbare manier.

Logbad op vele manieren, superieure frameconstructie.

 • Met dezelfde materiaalkosten voor de isolatie van het frame en een blokhut, kost het minder tijd om met een frame te werken. Alle stammen hebben al speciale groeven, dus het ontwerp wordt op een elementaire manier geassembleerd en gedemonteerd.
 • Een blokhuis van vochtbestendig hout gaat minstens een eeuw mee.
 • Natuurlijk hout behoudt zijn heilzame eigenschappen en geuren, waardoor het effect van genezing en ontspanning in een traditioneel bad wordt bereikt.
 • De thermische geleidbaarheid van de stoomkamer is erg laag. Dat wil zeggen, het warmt snel op en verliest langzaam warmte.
 • Interne en externe decoratie is niet nodig. De logsauna ziet er al esthetisch aantrekkelijk uit.
 • Bij het samenstellen van de structuur is de bruikbare ruimte groterdan na het bedekken van het frame met isolatie en een decoratieve laag.

De nadelen van een logbad ook.

 • De logs zijn zwaar, je hebt een team van installateurs nodig voor de montage.
 • Afgerond hout krimpt. Na de montage van het blokhut is het mogelijk om pas binnen zes maanden verder te werken.
 • Voor een badkuip is elk type fundering geschikt en onder de boomstam is een degelijke en sterke versie nodig. Tenminste tape. De vulling ervan kost meer, langer en moeilijker dan een eenvoudige kolom.

Muren en vloer

Niet alleen traditionele soorten materialen zijn geschikt voor het monteren van wanden en vloeren in het bad. De muren kunnen worden opgebouwd uit bakstenen of blokken: schuimblokken, arbolitovyh, geëxpandeerde klei en op slakken gebaseerde.

Brick is gekozen omdat dit materiaal er mooi uitziet en voldoet aan de brandveiligheidsnormen.die van toepassing zijn op het bad. Met zijn hulp worden originele ontwerpideeën gerealiseerd en is aanvullende decoratieve afwerking niet vereist. Dit bespaart tijd en geld om een ​​bad te bouwen. En ook de steen is biologisch stabiel en is niet bang voor vocht, daarom hoeft deze niet te worden verwerkt.

Alle voordelen van baksteen maken het echter niet de beste optie voor de constructie van het bad.

Steen kan niet worden gebouwd in koud en nat weer, en het ontwerp geeft een lichte krimp. Het gewicht van het bakstenen bad is erg groot, dus de fundering moet zo sterk mogelijk zijn.

De levensduur zal korter zijn dan die van de logstructuur.

Een stenen bad heeft veel tijd nodig om te verwarmen. Uiteindelijk heeft een baksteen geen van de gunstige eigenschappen van natuurlijk hout. In de stoomkamer is er geen aangename geur, geen lichte stoom of een speciaal effect.

Een goed alternatief voor baksteenblokken. De eigenschappen die het dichtst bij de natuur van het geliefde natuurlijke hout liggen, zijn houten betonblokken. Ze zijn voor 80% houtvezel.

Houtbeton, als bouwmateriaal, combineert de voordelen van hout, hoewel niet allemaal, en bakstenen. Het gebouw is duurzaam, maar licht van gewicht, het wordt sneller opgericht vanwege de grote afmetingen van de blokken, krimpt niet, is niet bang voor vocht en levende organismen. Houtbeton is een goedkoop materiaal omdat het gemaakt is van afval van verschillende industrieën. Tegelijkertijd zijn er geen componenten die schadelijk zijn voor de gezondheid. Het heeft warmtegeleidingsvermogen geschikt voor een bad - het warmt snel op, het koelt langzaam af.

Het ontbreken van houten betonblokken is dat ze niet de nuttige eigenschappen van hout bevatten, ondanks de aanwezigheid ervan in de samenstelling van het materiaal.

De vezel wordt herhaaldelijk verwerkt door verschillende samenstellingen, waarna deze niet langer een genezend effect en geur heeft.

Uiterlijk ziet arbolit er lelijk uit, dus je hebt binnen en buiten een decoratieve afwerking nodig. Dit is een extra kost van tijd en geld, evenals extra lagen in de kamer die het bruikbare gebied verbergen.

Vloermaterialen

De vloer in het bad is anders dan de vloer in de woonkamer. Het voert tegelijkertijd twee belangrijke functies uit: het garandeert een comfortabele en veilige beweging in omstandigheden met hoge luchtvochtigheid en maakt deel uit van het afvoersysteem.

Het is noodzakelijk om materialen te kiezen en de vloer te monteren zodat deze warm, sterk, niet verrot en niet te snel verslijt. Aan deze criteria wordt voldaan door twee opties: een betonnen basis en een vloer van planken die op boomstammen worden gelegd.

Betonnen vloeren in het bad zijn goed omdat ze duurzaam zijn, niet onderhevig zijn aan rotting en vergelijkbaar zijn in het leven met het ontwerp van het bad. Houten vloeren moeten minstens één keer worden herbouwd, omdat ze sneller slijten.

Betonnen vloer zonder isolatie of vloerverwarming is erg koud. Hierdoor verliezen de stoomkamer en het hele bad veel warmte, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het warm wordt.

De beste optie hiervoor is het apparaat van een met water verwarmde vloer in de dikte van het beton. Het warmt snel en gelijkmatig op en de levensduur van een dergelijk systeem is zo lang mogelijk.

Het is alleen belangrijk om de leidingen niet te laten bevriezen in beton, anders zal het systeem falen.

Nog een voordeel van de betonnen basis voor de vloer: zijn veelzijdigheid voor het bekleden van andere afwerkingsmaterialen. Bijvoorbeeld, in het bad is een perfecte tegel (antislip), graniet, afneembare houten vloer. Al deze soorten vloeren zijn gemakkelijk schoon te maken en te installeren zonder speciale vaardigheden.

Betonnen vloer in het bad heeft een uitgebreid systeem van waterafvoer nodig. Het zal een groot aantal zijn, dus de eenvoudigste optie - een drainageput - is alleen geschikt voor zandige bodems met goede absorptie. Op een dichte ondergrond is het noodzakelijk om de afvoer- en afvoeropening buiten de kelder van het bad uit te rusten.

Vergeet niet zoiets belangrijks als ventilatie.

Het is niet alleen nodig in het bovenste gedeelte van de ruimte om rook en overtollige stoom te verwijderen, maar ook in de onderste ruimte. Als er geen ventilatie in de vloer is, dringen geuren van stilstaand water en vocht gemakkelijk de stoomruimte binnen. In deze kleine aangenaam en nuttig.

Wanneer u een betonnen vloer rechtstreeks op de grond installeert, moet u een soort "taart" hebben waarin ook waterafvoersystemen moeten zijn aangebracht. Belangrijke componenten van de 'cake' zijn waterdichting, die het beton tegen bevriezing en thermische isolatie beschermt, zodat de vloer niet ijzig is en het wapeningsnet duurzaamheid heeft. Het ontwerp kan bestaan ​​uit telkens terugkerende lagen beton, isolatie en isolatiemateriaal.

Voor degenen die categorisch tegen de betonnen en tegelvloer in het bad zijn, geschikt hout. Houten vloeren zijn verdeeld in twee soorten: lekken en lekken.

De vloeiende vloer heeft verschillende voordelen:

 • eenvoudige opstelling in twee lagen: logboeken en vloerplaten;
 • goedkoper dan beton of vaste vloer die niet lekt;
 • De vloer is al onderdeel van het waterafvoersysteem en vereist geen extra inspanningen om het te organiseren.

Maar de vloeiende vloer blijkt koud te zijn, omdat er een opening van enkele centimeters is tussen de lagers en vloerplaten en er grote warmteverliezen doorheen komen.

Zo'n vloer kan traumatisch zijn.Het is gemakkelijk om de zoom uit te voeren op een oppervlak dat niet solide en waterpas is.

Een ondoordringbare vloer heeft dergelijke nadelen niet. Drainage van water erin wordt georganiseerd door een kleine helling van de vloer en afvoergaten. Afvoeropeningen zijn stalen of PVC-roosters, die gelijk met de vloerplaten zijn gemonteerd, zodat ze tijdens het lopen onzichtbaar zijn en niet opvallen.

Het water stroomt door de gootstenen in de watercollectoren en van daaruit gaat het door de leidingen naar het rioleringssysteem of de drainageput buiten de locatie.

Het plaatsen van de vloer met een afvoersysteem is duurder en de vloertechnologie is gecompliceerder. Vanwege het feit dat de vloerplaten zo dicht mogelijk bij elkaar passen en eronder een ondervloer, wordt warmteverlies tot een minimum beperkt en duurt de vloer langer.

dak

Dak in de constructie van het bad heeft een speciale betekenis. Als het niet op de juiste manier is uitgerust, met gebruik van waterdichting, dampscherm en isolatie, zal er warmteverlies optreden door het bovenste deel van de ruimte. De efficiëntie van het verwarmingssysteem van de kamer zal afnemen.

Om een ​​dak boven het bad te bouwen, moet u beslissen over twee hoofdpunten: het type dak en materialen voor bekleding.

Voor gebouwen met één verdieping is het belangrijk om structuren van een eenvoudig type te gebruiken: afhellend, geveltop of geveltop (chetyrekhskatnuyu).Het wordt sneller gebouwd, het vereist minder materiaalkosten, het is eenvoudiger om te berekenen en samen te stellen.

Voor baden met twee verdiepingen met een mansarde, een veranda, een terras of een woonkamer, zijn gevel-, schild-, meervoudig, mansardedaktypes geschikt van bovenaf.

Na het bepalen van het type dak (duo-pitch - een universele optie), moet u beslissen over de hoogte en helling van de helling. Hoe groter de hoogte, hoe meer mogelijkheden om de ruimte onder het dak te gebruiken voor eventuele behoeften. Hoe groter de hoek van de helling, hoe beter de regenstromen eruit vallen en de sneeuwmassa's blijven minder hangen.

Het is riskant om een ​​grote hoogte van een dak te kiezen vanwege de sterke wind in sommige regio's van ons land.

Maar als een volledige ruimte om te rusten, te leven of op te slaan is uitgerust boven het bad, moet de hoogte op het middelpunt overeenkomen met de hoogte van het hoogste familielid. Anders kan de kamer eenvoudig niet comfortabel worden gebruikt.

Als u de kamer niet als woonruimte op de tweede verdieping wilt gebruiken, is het zinvol om de steilheid van de helling te minimaliseren. Hoe kleiner het is, hoe eenvoudiger het is om te bouwen, er is minder materiaal nodig en men moet niet bang zijn dat de coating door de wind beschadigd zal worden.

Een belangrijk detail: voor reliëfcoatings moet de helling van de helling groter zijn dan voor plaatmateriaal.

Wanneer het type dak en het lot van de ruimte eronder worden bepaald, is het de beurt aan de keuze van materialen.

Het ondersteunende truss-systeem is uniek samengesteld uit houten fragmenten. Het is wenselijk om de boom te behandelen met antiseptische impregnaties die de levensduur van het materiaal zullen verlengen. De montage van het dak gebeurt in volledige overeenstemming met het project.

Het wordt aanbevolen om het dak op de grond te verzamelen en vervolgens naar de rechtmatige plaats over het frame te verplaatsen. U kunt doorgaan met de apparaatisolatie.

Het is belangrijk om te begrijpen dat voor een baddak de dreiging niet alleen is en niet zozeer externe invloeden (neerslag, wind, stof), maar de constante vochtigheid in het stoombad, hoge temperaturen en frequente temperatuurveranderingen. Dit heeft vooral invloed op de conditie van materialen in het koude seizoen.

Om condensatie onder het dak te voorkomen, moet u zorgen voor een goede thermische isolatie van het plafond aan de buitenkant en delen van het dak. Isolatie van het badplafond van buitenaf gebeurt in lagen.

Leg eerst een laag dampscherm. Dit materiaal is nodig zodat het plafond van het bad niet bevriest, en buiten is er geen condensatie van de uitgaande stoom. Dampbarrière kan het best worden uitgevoerd met dichte plaatmaterialen met een reflecterende eigenschap. Geschuimd polyethyleen met een foliebasis met een dikte tot 10 mm, folie-inlegzool met glasvezel aan de basis en nanoisol zal geschikt zijn.

Zo wordt het plafond betrouwbaar beschermd tegen condensaat en zal de warmte van de stoomkamer en het bad niet naar buiten neigen.

Boven op de dampremmende laag wordt isolatiemateriaal geplaatst. Het beschermt tegen bevriezing en warmteverlies via het dak van het gebouw. Bouwmarkten bieden een verscheidenheid aan isolatie. Voor het bad is het best geschikt lichtgewicht, bestand tegen vocht en bevriezing, leg een dikke laag en goedkoop materiaal.

Van de bewezen methoden is het nog steeds relevant om zaagsel, slak of klei te gebruiken. Ze zijn bedekt met een dikke laag over de dampremmende laag en bedekt met materialen voor waterdichting.

Een meer moderne versie - geëxpandeerde klei. U kunt hetzelfde gebruiken als voor vloerbalkisolatie. Dit poreuze korrelige materiaal is gelijkmatig verdeeld over het oppervlak, krimpt bijna niet, weegt weinig en is goedkoop.Tegelijkertijd geeft het een goed isolerend effect.

Als we de materialen beschouwen die duurder zijn qua kosten en beter zijn in termen van efficiëntie, moet u letten op de verschillende soorten wol en gespoten isolatie. Wol relevant mineraal, basalt en wol op basis van glasvezel.

Vloeibaar polyurethaanschuim, polystyreenschuim en geschuimd glasvezel worden besproeid. Voor deze materialen hebt u speciale apparatuur en beschermende uitrusting nodig om ze met een uniforme vloeistoflaag aan te brengen. Het kost veel geld, maar de effectiviteit van het materiaal rechtvaardigt dergelijke kosten.

Spuitmaterialen zorgen voor een naadloze, dichte, uniforme coating. Het is niet bang voor vocht, stoom, kou, temperatuur, knaagdieren en micro-organismen, tijd.

Boven de isolatie moet worden beschermd met een film of rol waterdicht, zodat deze niet op de sedimenten en vuil van buiten valt.

Het dak zelf is bedekt met ondulin, golfplaten, leisteen, europlaat of zachte tegels.

ventilatie

Het ventilatiesysteem in de stoomkamer draagt ​​ertoe bij dat de zuurstoftoevoer in de ruimte wordt bijgewerkt, een aangename temperatuur wordt gehandhaafd, dat zeer lichte stoom wordt gecreëerd en er geen geur van verbranding en rook is.Door het schoorsteensysteem en de luchtcirculatie blijkt het bad "in het wit" te worden verwarmd.

Een even belangrijke taak van ventilatie is de eliminatie van geuren van stilstaand water. Het voorkomt ook de vorming van schimmels en schimmels.

En de ventilatieopeningen in de buurt van de kachel voorkomen oververhitting van de vloer en ontsteking van de platen.

Ventilatie is van drie soorten.

 1. Natural. De circulatie van warme en koude lucht is te wijten aan het verschil in druk buiten en binnen de ruimte. De gaten voor de in- en uitstroom van lucht worden gemaakt in de vloer, in het plafond, in het bovenste of onderste deel van de muren, achter de kachel en ervoor. De locatie hangt af van het type bad en de grootte van de kamer. Het is belangrijk om te onthouden dat ventilatie niet alleen een gat in een muur of plafond is. Het is zo gerangschikt dat het mogelijk is om deze openingen te openen en te sluiten. Kleppen of kleppen moeten onmiddellijk worden voorzien en luchtdicht worden gemaakt.
 2. Kunstmatige. Complex systeem, dat de apparaten regelt. Wanneer de temperatuur tot een bepaald niveau stijgt, starten ze onafhankelijk de ventilatiemechanismen.
 3. Gecombineerd. De combinatie van automatische besturing en traditionele ventilatie.

Exterieur afwerking

Het bad buiten en binnen afwerken is niet vaak nodig. Een ligbad ziet er op zichzelf prachtig uit en het wordt vaker gekozen dan andere opties.

Maar de gebouwen van baksteen, blokken en kozijnen hebben voering nodig.

Materialen die geschikt zijn voor duurzaamheid, uiterlijk, prestaties en esthetische kwaliteiten zijn divers:

 • gevelbeplating - vinyl, hout, metaal;
 • blockhouse ziet er na de installatie als een afgerond log uit;
 • voering imiteert een soort log of een balk;
 • scherpgerande plaat;
 • Bouwelement;
 • gips;
 • tegel.

stijl

Vaak is voor de buitenafwerking de doorslaggevende factor niet de bruikbaarheid van het materiaal, maar het uiterlijk van het bad. Populair is het traditionele Russische bad met een blokhut, het gebouw in de stijl van "rustieke gebeeldhouwde hut" en andere aanpassingen van de Russische stijl.

Het heeft twee ontwikkelingsrichtingen:

 • Bad "antiek" ingericht in een eenvoudige en ruwe stijl. Zoals de ontwerper de belichaming ziet van de traditionele stoomkamer van de vorige eeuw.
 • Baden in de stijl van "a la Russe" - Dit is een Europese kijk op Russische tradities. Zo'n bad heeft een ingewikkeld decor, felle kleuren, veel decoratie-elementen.Misschien zelfs een betegelde Russische kachel in plaats van de gebruikelijke kachel.

Ruimtelijke zonering

Het is noodzakelijk om in functionele zones te verdelen, niet alleen de gehele ruimte van het bad binnen, maar ook elke kamer afzonderlijk.

Traditioneel moet het bad een kleedkamer zijn of een plek waar je je kunt uitkleden, schoenen kunt achterlaten, bovenkleding, extra handdoeken. Als de kleedkamer alleen de functies van een kledingkast vervult, kan deze klein zijn en is er, behalve banken en kledinghangers, niets nodig.

Als de kleedkamer ook een recreatiegebied is, is het de moeite waard om meer te maken, nadenken over waar de banken, tafel, kasten en hangers te installeren.

Deze wachtkamer heeft zijn eigen verwarmings- en hermetisch sluitende deuren nodig.

Als er een badkamer is voorzien voor een rustruimte, wordt u geadviseerd deze te verlaten vanuit de wasruimte of vanuit de wachtkamer.

Bij de zonering van de stoomkamer is de afstand tot de kachel van primair belang. Veiligheidsvoorschriften omvatten 4 zones.

In de eerste, die zich het dichtst bij de kachel bevindt, kunt u alleen watertanks en accessoires voor de kachel plaatsen. Maar het zou ook een venster moeten hebben voor ventilatie. In de tweede, derde en vierde plaats is het al mogelijk om planken en banken te hebben.Het is belangrijk om in gedachten te houden dat er een lange afstand moet zijn tussen de bank en de kachel, zodat deze in geen geval de hete kachel raakt.

Achter de stoomruimte moet het wassen worden geplaatst. Het is handig wanneer de zones in de kamer in een cirkel worden geplaatst: van de ingang van de wachtkamer naar de wasruimte, zodat er geen scherp temperatuurverschil is voor het lichaam, van daar naar de stoomkamer en van daar naar het recreatiegebied. Van het recreatiegebied - terug naar de wachtkamer. Je kunt ze in een andere volgorde rangschikken. Van de wachtkamer naar het stoombad, van het stoombad naar de wasruimte, van de wasruimte naar de ontspanningsruimte.

Er zijn geen bestemmingsregels voor deze panden. Het wordt uitgevoerd volgens de eigen voorkeuren van de eigenaren of het advies van de ontwerper.

Interieurontwerp

De sfeer in elke kamer in het bad is belangrijk. Het wordt bereikt door het ontwerp, het prachtige ontwerp van individuele zones, het decoreren met verschillende badaccessoires.

Prachtig om een ​​bad te geven zonder de betrokkenheid van een ontwerper.

Het belangrijkste is om een ​​paar aanbevelingen van professionals te volgen, om niet de natuurlijke schoonheid van de boom te bederven.

 • Het voordeel van hout is natuurlijkheid, nabijheid van natuur en natuurlijkheid. Stoor deze harmonie niet met excessen in de vorm van een pluche sofa, een plasma-tv, een elektrische openhaard zonder rand.Het is beter om de juiste elementen van het decor te kiezen in rustgevende natuurlijke kleuren en natuurlijke materialen. Als de decoraties steen en hout zijn, als textiel, dan vlas, katoen en vilt, als het decor is gemaakt van gedroogde bladeren, takken en bessen, als thee iets is met een mooie elektrische samovar.
 • In een klein bad, moet je proberen de hoeken te gebruiken en ze glad te strijken, dan zal het niet krap lijken.
 • Hout voor decoratie en meubilair wordt geselecteerd in één, maximum twee kleuren.
 • In het bad is er geen plaatsvernis en plastic decoraties. Ze zien er onnatuurlijk uit en worden minder door vocht en hitte.
 • In het traditionele Russische bad was er geen elektrische verlichting. U kunt dit feit gebruiken om kamers te versieren met gezellige wand- en tafellampen die lijken op lampen en fakkels.
 • De sfeer is perfect ingesteld door klassieke elementen - bezems, hoeden, geborduurde handdoeken, boeketten van aromatische kruiden, samovaren, gebeeldhouwde meubels en anderen.

meubilair

Meubels voor het bad is beter om uit hout te kiezen, ongeacht het type constructie. Het creëert de juiste atmosfeer en een gunstig effect op de gezondheid.

Als de banken van hout er ruw uitzien, kunt u verwijderbare kussens gebruiken, gevuld met vilt, ceder of dennenkrullen.

Er zijn meer moderne materialen met antibacteriële eigenschappen - bamboe en kokosvezel.

Vergeet niet dat niet alleen banken, maar ook een ander type bekken voor water en infusies, tafels, planken en kasten nuttig zullen zijn voor schoonheid en welzijn.

tips

Velen dromen van hun eigen bad, met de nadruk op de positieve feedback van vrienden, kennissen en professionele badmeesters op de forums op internet. Om aan de verwachtingen te voldoen, is het de moeite waard om kennis te nemen van de aanbevelingen van de ervaren eigenaren van het Russische bad.

Ze betreffen zowel de bouw als de exploitatie van de gebouwen.

Bij het bouwen van een bad is het belangrijk om enkele nuances in overweging te nemen.

 • SNiP - de beste assistent-ontwerper. Bad moet zich op minstens 3 meter van de naburige locatie bevinden.
 • Naast het bad in de 15-20 meter moet een put met grondwater zijn.
 • Het beste materiaal voor het bouwen van een bad is ceder, lariks en grenen.
 • Vaste brandstof wordt actief verbrand in de oven, dus er moet een vonkenvanger op de buis boven het dak zijn.
 • Vernis niet vernis - glijdt.
 • Alle metalen onderdelen (behalve de oven) moeten worden bedekt met hout, vilt of andere materialen om niet te worden verbrand.
 • Het bad heeft meetapparatuur nodig.Gebruik van ventilatie, vertrouw alleen op uw welzijn - een slechte manier en risico voor de gezondheid.

Als u een bad gebruikt, moet u ook een paar eenvoudige regels volgen.

 • Ga niet naar een hete stoomruimte in de aanwezigheid van chronische ziekten, die niet worden aanbevolen om naar het bad te gaan.
 • Alcohol drinken is verboden.
 • Het is handig om cosmetische ingrepen en wraps in het stoombad uit te voeren.
 • Het is nuttig om te gebruiken voor het spuiten van stenen in de oertincturen van geneeskrachtige kruiden afwisselend met schoon water.
 • Om een ​​"lichte stoom" te krijgen, moet je de stenen in kleine hoeveelheden water water geven - 500 - 1000 ml.
 • In het bad moet je door je mond ademen.
 • Gebruik een bezem goed. Berk - massage, ze spuwen op het lichaam. Eik - zacht, ze zijn gestoomd. Juniper - alleen voor de voeten, en eucalyptus moeten een wrijvende beweging maken, zodat hij de olie gaf.
 • In het bad verliest het lichaam veel vocht. Het kan alleen worden gevuld met schoon water.

Prachtige voorbeelden

Een mooi huisgemaakt bad hoeft niet per se op een log teremok te lijken.

Er zijn meer originele ontwerpoplossingen:

 • bad in de vorm van een ton;
 • Japanse stijl;
 • met buitenzwembad;
 • sauna op de zolder;
 • met decoratie van gevelbekleding, blokhuis, keramische tegels.

Leer meer over het bouwen van een bad met uw eigen handen, u zult leren van de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden.Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer