Baksteenbad: ontwerpkenmerken

Het beste materiaal voor een bad is hout. Hout wordt gebruikt bij de bouw van meer dan twaalf jaar. Moderne realiteiten impliceren echter niet het enige monopolie van hout. De markt biedt vele evenwaardige keuzes.

Speciale functies

Een van de opties is een steen, waarmee u elk badproject met uw eigen handen kunt uitvoeren. Maak uzelf vertrouwd met de voor- en nadelen van een stenen bad, en onderzoek de instructies voor de bouw. Zodat u het beste idee hebt over de eigenschappen van een stenen bad, houd rekening met de fundamentele voor- en nadelen van het materiaal dat wordt gebruikt in de bouw.

Voordelen van stenen:

 • Uitstekende brandwerendheid. Indicatoren van brandwerende stenen - de beste in vergelijking met andere materialen.
 • Lange levensduur. Baksteenbad kan tot 50 jaar staan, of zelfs meer.
 • Milieuvriendelijkheid.Verschillende soorten natuurlijke basen worden gebruikt voor bakstenen. Baksteen wordt als veilig voor mensen beschouwd.
 • Grote keuze aan architectonische oplossingen. Het is mogelijk om niet alleen eenvoudige dozen met stenen te bouwen, maar ook baden met meer complexe vormen.

  Tegens van bakstenen:

  • Verhoogde warmtecapaciteit. Het verwarmen van een stenen bad vereist meer brandstof dan een houten bad.
  • Hoge vochtopname. Baksteen - hygroscopisch materiaal en vereist daarom een ​​zorgvuldige isolatie.
  • Aanzienlijke prijs. Baksteen is een duur materiaal, dus de badstructuur zal duur zijn. Voor de bouw van een bad mag alleen rode baksteen worden gebruikt, die wordt gekenmerkt door zijn duurzaamheid en verhoogde warmtesterkte.
  • Nog een nuance: een stenen bad vereist de constructie van een meer solide basis.

   Tijdens de bouw is het toegestaan ​​om verschillende varianten van muurconstructies te gebruiken. Een geschikte optie wordt bijvoorbeeld als goed leggen beschouwd, waarmee u een verwarming in de muur kunt installeren. Een andere rationele manier is de constructie van een dunne wand met de installatie van hoogwaardige isolatie aan de buitenkant.

   Het meest ongeschikt voor de bouw van het badmetsysteem - vast type. Voor een dergelijk bad is de bouw van zeer dikke muren vereist, wat tot verspilling van materiaal zal leiden. Bovendien is de werking van een dergelijk bad alleen in de zomer mogelijk.

   projecten

   Bij het bouwen met hun eigen handen, is de grootste moeilijkheid de planning van het pand in het gebouw. In de oplossing van het probleem zullen kant en klare projecten helpen. Je kunt precies bouwen met de gevonden tekeningen, of je kunt het project als een idee aannemen en het voor je eigen doeleinden aanpassen. Overweeg opties voor kleine bakstenen baden die het gemakkelijkst zijn om zelf te bouwen.

   Bad 6x4 m

   De initiële versie van het project gaat uit van de aanwezigheid van drie kamers:

   • Recreatieruimte (10,4 m²).
   • Wasruimte (1,75 m²).
   • Stoomruimte (4,75 m²).

   Het is gemakkelijk om de indeling van het bad te veranderen door de deuropeningen te verwisselen. Houd er rekening mee dat het rechtstreeks invoeren van de ontspanningsruimte niet de beste optie is, vooral in de winter. Als je de deur opent, gaat de kou immers naar binnen. Om het tekort te elimineren zal dienen bevestigd buiten de vestibule. Om het binnendringen van koude lucht van de straat naar de kamer te voorkomen, is het belangrijk om de vestibule op de juiste manier te verwarmen. Een andere soortgelijke manier - de constructie van het terras.

   De in de ontspanningsruimte geïnstalleerde scheidingswand dient als bescherming tegen de kou. Met behulp van de constructie is het mogelijk om een ​​klein deel van de ruimte te scheiden.Als gevolg van een nieuwe planning krijgt u een lange rustruimte.

   De resulterende kamer zal dienen als een gang, waar het handiger is om kleding of badaccessoires op hangers op te hangen.

   Badhuis met één verdieping 6x5 m

   Een constructie met voldoende afmetingen kan worden omgezet in een gastenverblijf.

   Hierbinnen worden verstrekt:

   • lounge;
   • fatsoenlijk formaat woonkamer;
   • rustruimte;
   • stoombad;
   • de badkamer.

   Een onderscheidend kenmerk is een buiten gelegen veranda.

   Bad 3 bij 4 meter

   Ondanks zulke kleine afmetingen, is een sauna van 3x4 m redelijk geschikt voor familie gebruik. Daarnaast omvat de constructie verschillende opties voor het plaatsen van de kamers binnen. Sommige indelingen impliceren ook een ingang naar de ontspanningsruimte direct vanaf de straat. Het is zinloos om een ​​kleine kamer af te sluiten, en daarom zal de bijgevoegde vestibule als bescherming van de ontspanningsruimte dienen tegen de koude lucht.

   Een andere variatie is de eliminatie van een aparte wasruimte. Russisch bad suggereert dat je tegelijkertijd kunt wassen en weken. De constructie van een aparte was - een moderne interpretatie van het traditionele bad. Het is belangrijk om de juiste locatie van de kachelverwarming aan te geven.Een hoekkachel zal bijvoorbeeld niet interfereren met mensen tijdens waterprocedures. Iets verhogen van de bruikbare oppervlakte van het bad kan de bouw van de metro zijn. De kelder is bijvoorbeeld nodig voor het opbergen van huishoudelijke artikelen of als een magazijn voor huishoudelijke artikelen.

   In een groot bad is het belangrijk om de locatie van de oven correct te overwegen. Het is noodzakelijk dat het alle kamers heeft verwarmd. Het is belangrijk om de optie van de kachel te kiezen, omdat deze ook als verwarming zal werken. Bij het bouwen van stenen uit stenen is het belangrijk om metseltechnieken te hebben. Je kunt leren hoe je een steen legt door bij de constructie te komen. Bijvoorbeeld als uw buren een schuur bouwen. Probeer het proces te bekijken, controleer hun vragen. Besteed speciale aandacht aan de constructie van hoeken van het gebouw. De geometrie en sterkte van de constructie is afhankelijk van deze fase.

   ontwerp

   Met een onafhankelijk ontwerp van het bad binnen moet je de regels niet vergeten. De hoofdregel - naleving van brandveiligheidsnormen. Hout en andere brandbare voorwerpen moeten bijvoorbeeld op een meter afstand van de oven worden geplaatst. De inrichting van het bad is wenselijk natuurlijk en milieuvriendelijk.Gebruik daarom geen alternatief voor een budgetplastic dat onder een boom kan worden geverfd. Ondanks de geldelijke voordelen is plastic niet praktisch, omdat het geen paar mist. Bovendien zullen onder invloed van stoom en temperaturen schadelijke stoffen vrijkomen.

   Als je een stenen bad wilt opslaan, kun je het helemaal niet afmaken. Het moderne ontwerp van het bad omvat soms het gebruik van decoratieve stenen om de muren te versieren. De beste optie voor een goedkope badversiering is hout. Het vereist minimale vaardigheden met de tools, zo'n afwerking zal niet moeilijk zijn. Als we meer in detail kijken, is het ontwerp van het bad beter om uit de wachtkamer te lezen. Bij het kiezen van opties is het de moeite waard om te overwegen dat ze na waterbehandelingen in de kamer rusten, dus binnenin is het belangrijk om de meest comfortabele functionaliteit te bieden.

   Bijvoorbeeld een volledige garderobe, evenals plekken om te ontspannen. Standaard set noodzakelijke items: tafel, banken, kledingkast. Materiaal voor wanddecoratie en meubelkleur kan naar uw smaak worden gekozen.

   Standaard stoombad inclusief: kachelverwarming, planken die meestal op verschillende niveaus worden opgesteld.Stoomruimte - een zeer belangrijke ruimte voor een bad. Rangschik de schappen volgens individuele voorkeuren. Hoe hoger de plank, hoe heter het zal zijn.

   Binnenin mogen het paar dingen zoals berkenbakken, pollepels en andere dingen plaatsen.

   Als de planken en wanden van de stoomkamer met hout zijn afgezet, is de plaats bij de oven noodzakelijkerwijs van steen of, als optie, van natuursteen. Als de wasruimte een aparte ruimte is, dan is er ook een ontwerpaanpak nodig voor het ontwerp. In de standaard douche moeten er banken, een douche of een bad met koud water zijn (zoals voorheen, in het Russische bad). De douche impliceert geen verplichte afwerking van hout. Decoratieve tegels of wandpanelen kunnen als afwerkingsmateriaal worden gebruikt.

   materialen

   Een specifiek probleem van baksteenbaden is thermische geleidbaarheid en warmtecapaciteit. Opwarmbaden van stenen worden van binnenuit goed uitgevoerd. Op deze manier wordt een goede thermische geleidbaarheid bereikt en wordt hete lucht uit het bouwmateriaal afgesneden. In het pand blijft de nodige warmte en de baksteen buiten bevriest niet.

   Bij het kiezen van materialen voor isolatie moet er rekening mee worden gehouden dat een steen een verschillend aantal ontdooi- en vriescycli kan weerstaan.Bovendien is deze parameter verschillend voor rode, silicaat (witte) of holle bakstenen. Baden van silicaatstenen vereisen een extra buitenafwerking, die de rol van isolatie vervult, zoals gevelstenen.

   Bakstenen muren zijn vaak gebouwd op het principe van een thermoskan. Dit kunnen een paar dunne verticale lijnen zijn, waartussen er een opening is. Een leeg scherm speelt de rol van een warmte-isolator, omdat de lucht uitstekende warmtecapaciteitskenmerken heeft. De afstand tussen de verticals kan worden opgevuld met isolatiemateriaal. Het kan bijvoorbeeld geëxpandeerde klei zijn. Maar in dit geval vereist de constructie een goede waterdichtheid.

   Optimale opties voor materialen: polypropyleenschuim, polyethyleenschuim. Materialen absorberen geen vocht, hebben geen invloed op de schimmel. Warm bakstenen bad kan variëren. In natte ruimtes is bijvoorbeeld goede ventilatie van isolatiematerialen noodzakelijk. Ventilatie zorgt voor een snelle opwarming, geen condensatie.

   De beste optie voor een stenen bad is zo'n gecombineerde muur:

   • balkendraaien voor de stoomkamer, als een warmte-isolator wordt gebruikt, aluminium profiel voor gipsplaat;
   • minerale wol - voor een stoombad 10 cm, voor andere ruimtes 5 cm;
   • trekverticaal van vochtbestendig multiplex of ander plaatmateriaal dat schimmel en schimmel niet kan voorkomen;
   • stoom- en vochtisolatie "Izospan";
   • verticale bedieningskist;
   • bekleding, bijvoorbeeld voering of gewoon houten bord.

   Het leggen zal bij een dergelijke optie van aanzienlijke dikte blijken. Overweeg dit bij het plannen. Immers, het interne volume van het pand zal worden verminderd als gevolg van het gebruik van een mengsel van kachels en waterdichting.

   Hoe te bouwen?

   Stapsgewijze bouwinstructies met uw eigen handen zullen u helpen om uw eigen bad op de site te maken.

   Elke constructie begint met de selectie van een site voor constructie. De opmaak wordt voorbereid op het geselecteerde punt en vervolgens begint de funderingsconstructie. Voor een stenen bad zou de beste optie een tapebasis zijn. Zo'n fundament vereist de voorbereiding van een greppel, die gegraven moet worden, dan wordt deze met planken bevestigd. Dek af met bekisting, nodig muren van de greppel en de bodem is bedekt met zand. Zandkussen verdeelt de lading gelijkmatig. Daarna wordt de wapening uitgevoerd.

   Het rooster wordt op een bepaalde diepte geplaatst, afhankelijk van de klimatologische omstandigheden in het gebied.

   Concrete oplossing voor een klein bad kan onafhankelijk worden voorbereid. Met grote volumes van structuren kan een kant-en-klare oplossing worden besteld. Het kost tijd om de fundering te verkleinen. Deze periode is afhankelijk van de kenmerken van de betonoplossing. Soms wordt de fundering behandeld met waterdichtmakende materialen.

   Als het bad met uw eigen handen is gebouwd, is het in de fabriek gemakkelijker om een ​​half rode baksteen te gebruiken. Het leggen van muren voor een bad is toegestaan ​​in één baksteen. Om de hoeveelheid materiaal te berekenen, moeten de geplande breedte en hoogte van de verticale delen worden gedeeld door het product van de hoogte en breedte van één steen. De hoeveelheid materiaal wordt geselecteerd op basis van het vereiste aantal deuren en ramen.

   De rijen van de muren beginnen met buitenstenen. Materiaal bij het leggen moet natgemaakt worden, vooral als het buiten warm genoeg is. Leg stenen rond de omtrek van het gebouw, pas dan naar een nieuwe rij. Voor ondersteuningsstructuren is het gebruik van gebroken stenen onaanvaardbaar. Bekijk tijdens het proces zorgvuldig de kwaliteit van de naden.

   Voor dakbalken moeten geschikte openingen worden voorbereid.De uiteinden van de balken, die op de stenen zullen liggen, moet je de ruberoid omwikkelen. De eenvoudigste versie van het plafond van het bad - enkel type. Bovenop de gelegde balken bevindt zich de vloer van de planken. Asbest is geschikt als waterdicht materiaal. Daar bovenop wordt een mengsel van zaagsel en klei aangebracht. De gedroogde basis wordt besprenkeld met zand.

   Besteed aandacht aan de plaats voor de schoorsteen. Deze zone is belangrijk om een ​​metaalplaat te selecteren.

   Ook isoleert het metaal de plaats in de kamer waar de oven zal staan.

   Voer de trussing uit van het truss-systeem van het stenen bad. Leg het dakbedekkingsmateriaal op de dakrand. Het kan leisteen of professionele bladen zijn.

   De volgende stap in de gefaseerde constructie van een stenen bad is het leggen van de vloer. Om dit te doen, is het onderste deel van de vloer gevuld met zandmengsel. Op de richels van de basishandelingen zijn geïnstalleerd. De vloer kan worden genaaid met planken. Een andere geschikte optie - porselein. Afwerking tegels zullen zorgen voor hoge brandveiligheid faciliteiten.

   Voor het bekleden van de plafondbekleding, in de stoomruimte kan het kalkhout zijn, en in de kleedkamer kunt u dennen gebruiken. De binnenwanden kunnen ook worden ommanteld duig. Maak de planken parallel aan de gevelbekleding.Gebruik hardhout. De planken van de planken zijn bevestigd met houten pinnen, je kunt je met ijzer verbranden.

   Installeer de deuren. De externe structuur kan gewoon metaal zijn en de deur naar de stoomkamer kan alleen van hout zijn. Houd er rekening mee dat het wordt gebruikt in een vochtige omgeving en bij hoge temperaturen.

   Tips en trucs

   Houd bij het kiezen van materialen voor de interieurdecoratie van een stenen bad rekening met comfort en voordeel. Steengoed van porselein is bijvoorbeeld koud, zodat je voeten comfortabel aanvoelen, je moet in schoenen lopen. Beter comfort wordt mogelijk door de installatie van speciale houten pallets.

   Ongebruikelijke materialen kunnen worden gebruikt bij de decoratie van de muren van sommige kamers van het bad. De kwaliteit en onschadelijkheid is bijvoorbeeld een optie uit een natuursteen. Grotere voordelen zullen speciale zoutstenen opleveren. Echter, te oordelen naar de beoordelingen van de eigenaars, dit vereist niet alleen extra kosten, maar ook zorgvuldige gedachten over het interieur.

   Het beste bad met ontwerpoptie - hout. Vanwege de hoge luchtvochtigheid en temperatuurveranderingen heeft de boom echter de neiging donkerder te worden. Als je dit ziet, maak je geen zorgen, het zal geen reparatie vereisen, deze situatie wordt als normaal beschouwd.

   Prachtige voorbeelden

   • Overweeg de optie van een stenen bad met een origineel terras dat meer op een prieel lijkt. In het bad biedt: stoombad, wassen, een kamer. Er is ook een badkamer.
   • Een andere goede optie sauna's eenvoudige vorm. Het is vrij ruim. De baksteen van gele kleur gekozen voor constructie, is goed gecombineerd met een dak van een metalen tegel. Bad heeft standaard ramen en een ongebruikelijke - hoekig.
   • De derde optie is een klein gebouw van rode baksteen. Individuele stenen zijn lichter - aangelegd op de hoeken. Het gebouw combineert goed en bruin dak, en dezelfde buitendeur.

   Over welk bad het beter is - van een steen of een blokhut, zie de volgende video.

   Comments
    auteur
   Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

   Inkomhal

   Woonkamer

   slaapkamer