Baden van geëxpandeerde kleiblokken: voor- en nadelen

Decennialang en zelfs eeuwenlang werden baden geassocieerd met houten en bakstenen gebouwen. Maar dit betekent niet dat het onmogelijk is om andere materialen (bijvoorbeeld keramische blokken) in overweging te nemen, ze juist te kiezen en toe te passen. Een van de modernste en meest praktische opties is claydite, dat een aantal positieve aspecten heeft.

Speciale functies

Het traditionele idee van een bad als een gehakte structuur met houten balken is nog steeds populair. In feite het bad kan gemaakt zijn van elk materiaal dat aan de volgende eisen voldoet:

 • warmte vasthouden;
 • geringe wateropname;
 • behoorlijke brandeigenschappen;
 • milieuveiligheid.

Ceramsite betonblokken voldoen volledig aan deze eisen en overtreffen zelfs speciaal behandeld hout in brandveiligheidsniveaus.

De basis van dit materiaal wordt gelegd, zoals de naam impliceert, geëxpandeerde klei, dat wil zeggen, kleiballen die worden onderworpen aan vuren. De bouwstenen worden gevormd door de geëxpandeerde klei te verbinden met het cement-zandmengsel; de combinatie van stoffen moet dan worden bevochtigd, in een bepaalde configuratie worden gebracht en door trillende persen worden geleid. De keuze tussen de fijne en grove fracties van het materiaal wordt primair bepaald door de manier waarop lichtblokken moeten worden gemaakt: als de grootte van de ballen groot is, worden daaruit lichtgewicht keramische betonconstructies verkregen.

Voors en tegens

Uitgerekte klei absorbeert bijna geen water, waardoor het een van de beste opties is voor gebouwen met een hoge luchtvochtigheid binnen of buiten. Het onbetwiste voordeel is dat dit materiaal sterker is dan schuimbeton, gasbeton, keramische blokken en perfect stabiliseert muurbevestigingen. Multislit blokken met uitgezette klei (deze moeten in baden worden gebruikt) worden verondersteld alleen langs de buitencontour met mortel te worden gesmeerd. Om de dichtheid van interne holtes te verzekeren, is het raadzaam om een ​​jute-gebaseerde isolatie te gebruiken.Hiermee kunt u het probleem van externe isolatie van de stoomkamer automatisch verwijderen.

Het is mogelijk om een ​​bad van geëxpandeerde kleiblokken veel sneller te bouwen dan van andere materialen. Elk blok vervangt immers gemiddeld 12 rijen stenen, afhankelijk van de grootte van de constructie die de ontwikkelaar kiest. Belangrijk is dat de cyclus van bouwwerkzaamheden niet wordt onderbroken, omdat de claydite niet gaat zitten, in tegenstelling tot hout, wat een wachttijd van drie maanden tot zes maanden vereist.

Installatie is uiterst eenvoudig, zelfs voor degenen die heel weinig weten over het stapelen van blokken. En heel weinig tools zijn vereist.

Het gebruik van metselmix is ​​niet nodig; de muur zal erg vlak zijn, er is geen afwerking nodig voordat het begin van de gevel werkt. De totale kosten van alle werkzaamheden, zelfs als er rekening wordt gehouden met projecten, zijn 1,5 - 2 keer lager dan bij gebruik van hout. Bad gaat minstens een kwart eeuw mee.

In geëxpandeerd leembeton zijn er verschillende zwakke punten waar alle ontwikkelaars rekening mee moeten houden:

 • het is onmogelijk om een ​​bad boven twee verdiepingen te bouwen;
 • het materiaal wordt zeer slecht verdragen door mechanische schade;
 • moet worden geconfronteerd met zowel interne als externe vliegtuigen.

types

Ceramsite-blokken zijn behoorlijk divers in hun prestaties. Moderne versies ervan kunnen dus tot 300 cycli verwarmen en vriezen overbrengen, wat zelfs voor een saunaruimte erg goed is. Maar dit elimineert natuurlijk niet de noodzaak van goede isolatie en waterdichtheid, zowel binnen als buiten. De merksterkte varieert van M25 tot M100, deze figuur drukt een rustig draaglijk effect uit (in kg per 1 cm). Voor de behoeften van huisvesting, kunt u alleen blokken gebruiken die niet zwakker zijn dan M50, al de rest is alleen geschikt voor bijgebouwen.

Het is belangrijk om te bedenken dat hoe sterker het type blok is, hoe dichter en zwaarder het zal zijn. Soms maakt zelfs een kleine dikte van de muren, gemaakt van dicht claydite-beton, het hen niet mogelijk om aanzienlijk te vergemakkelijken. Het specifieke gewicht van een betonblok kan 400 kg per 1 cu bereiken. m.

Het is ook gebruikelijk om het kleiblok op te delen:

 • wanden;
 • gebruikt voor partities;
 • ventilatie (waarin de gaten voor luchtpassage en voor de doorgang van luchtpijpen) aanvankelijk worden voorbereid;
 • fundering (de meest duurzame en zware, het is onwenselijk om te gebruiken voor de vorming van de wanden van de 2e verdieping van het bad).

Door de eliminatie van holle ruimtes zijn zware betonproducten van ceramsit mechanisch stabieler, maar holle uitvoeringen zijn eenvoudiger en kunnen de thermische isolatie van het bad drastisch verbeteren. De eigenschappen van de holtes kunnen heel verschillend zijn, in sommige gevallen zijn blokken met twee holtes het best geschikt, in andere met zeven sleuven, enzovoort. De verschillen komen tot uiting in het aantal vlakken: in afzonderlijke structuren is er niet één, maar twee van dergelijke vlakken.

Het is handig om een ​​variant te kiezen met een afgesneden gezichtshuid wanneer het de bedoeling is om de afwerking van de buitenkant van het bad op te geven.

De textuur van kleiblokken is vaak verdeeld in:

 • glad (er mogen zelfs geen onbeduidende bewerkingssporen zijn);
 • onderworpen aan slijpen;
 • gegolfd (met geometrisch nauwkeurige verdeling van verdiepingen en uitsparingen op het oppervlak van het blok);
 • afgebroken of Besser (de meest gebruikte variëteit).

Kleur kan bijna elk zijn: met moderne technologie kunnen klanten het gewenste resultaat behalen in een relatief korte tijd.

Welke projecten kiezen?

Bij het kiezen van een badhuisproject van geëxpandeerde kleiblokken, moet je de voorkeur geven aan die opties die geen bochten, gebogen structuren en andere ongelijke vormen bevatten.Je kunt ze gebruiken, maar het verhoogt meteen de kosten van het werk en maakt de structuur van het gebouw minder robuust. In typische projecten wordt vaak voorzien in een dak met een enkele steek boven een structuur van 6x4 of 6x6 m, hoewel iedereen deze waarden kan herzien en het project opnieuw kan aanpassen aan hun smaak of kenmerken van de site.

Gezien de beoordelingen, is het het beste om projecten uit te werken met behulp van computerprogramma's. Het driedimensionale model van de toekomstige constructie toont het veel beter en nauwkeuriger dan alle schema's die op papier zijn getekend. Op deze manier is het mogelijk om de berekening van de locatie van raam- en deureenheden te vergemakkelijken, of nauwkeuriger de behoefte aan bouwmaterialen te berekenen.

Bouwproces

Elke stapsgewijze instructie kan zo'n moment als de constructie van de fundering niet negeren. Omdat keramsitbeton relatief licht is, is het mogelijk om een ​​tapebasis met een geringe diepte te vormen. Dit is zeer economisch, maar als er geen volledige zekerheid is dat de grond stabiel genoeg zal zijn, moet je contact opnemen met geologen om het gebied te onderzoeken. Met de minste twijfel is het de moeite waard om de basis van de structuur onder de grens van bevriezing van de bodem te verdiepen.Strikt volgens de tekenruimte is er ruimte voor de creatie van toekomstige muren en interne scheidingswanden.

Verdere constructie is als volgt:

 • graafput;
 • zand en puin kussen is gevuld;
 • Bekisting wordt gemaakt onder de monolithische basis, versterking wordt geplaatst en de oplossing wordt erover gegoten;
 • als vervanging kan een set van lichtgewicht aggregaat met kleine korrel worden gebruikt;
 • wacht tot het fundament bezinkt (monolithische optie - niet minder dan 30 dagen, en leggen van geëxpandeerde kleiblokken - minimaal 7 dagen);
 • de basis is bedekt met een laag waterdichting - niet alleen de bovenkant, maar ook de zijkant.

Versterking van de lagerkwaliteiten van de fundering wordt bereikt door het verstevigen van het gaas, en een of twee lagen dakbedekkingsmateriaal zullen helpen om een ​​adequate mate van waterdichtheid te waarborgen.

Bouw vervolgens een doos die begint te monteren vanuit de hoogste hoek van de basis. Onmiddellijk na het plaatsen van de eerste rij onderdelen wordt het niveau zorgvuldig gecontroleerd en als er vervormingen worden gedetecteerd, moeten deze worden aangepast met wiggen. Als u met uw eigen handen werkt of bouwvakkers inhuurt, kunt u de constructie van de doos niet in fasen verdelen. Hoe korter de tijd tussen opeenvolgende stapels blokken, hoe beter het behaalde resultaat en hoe lager het risico van een ernstige fout.Verwijder op dezelfde manier de overtollige concentratie van oplossingen en naai de naden onmiddellijk.

De meest duurzame constructie wordt gemaakt als elke 4e of 6e rij wordt versterkt. In grote baden wordt de bovenste rij soms versterkt met een riem van gewapend beton.

De constructie van daksystemen en daken heeft geen significante verschillen met de constructie van vergelijkbare delen van een woonhuis:

 • eerste balken worden gelegd;
 • spanten worden op hen geplaatst;
 • er wordt een laag waterdichting, dampscherm en warmte-isolatie gecreëerd;
 • een dak wordt gevormd (de keuze van leisteen, tegels, metaal of elke andere oplossing wordt bepaald door de specifieke omstandigheden).

Exterieurafwerkingen, hoewel niet noodzakelijk om technische redenen, zijn zeer nuttig., omdat het de gelijkmatigheid van de muren en hun weerstand tegen externe invloeden verhoogt. In dit geval zijn de kosten relatief klein en zal het gebouw veel esthetischer zijn. Bakstenen bekleding is niet de enige optie, het gebruik van reliëfgips, gepleisterde oppervlakken voor schilderen, vliesgevels en vele andere oplossingen is uitgewerkt. Als er een beslissing is genomen om extra weatherization van het bad toe te voegen, is het raadzaam om de meest milieuvriendelijke materialen te kiezen, dezelfde eis geldt voor productenwelke badgebouwen eromheen cirkelden.

Voor het begin van de afwerking is het noodzakelijk om alle communicatie uit te voeren. Van alle natuurlijke materialen is de eerste plaats bij het afwerken van hout van hoge kwaliteit, omdat dit het best overeenkomt met het traditionele bad. Na de afwerking is het goed om de kachel meteen te installeren, om zonnebanken en ander meubilair te kopen (of zelf te maken).

Tips en trucs

 • In de bovenste rij van de wanden zijn noodzakelijkerwijs nissen voor balken voorzien. Bepaal met de gekozen dakbedekking de stap van opvulkratten. De nissen die de spanten scheiden zijn gevuld met isolatiemateriaal, waarboven de dampremmende laag is geplaatst. Van alle kamers heeft het stoombad de meeste isolatie nodig, waarbij vloerisolatie wordt gelegd met een overlapping op de wanden van ongeveer 0,2 m. Pas dan worden de wanden zelf geïsoleerd, wordt de steek van het krat op dezelfde breedte van het isolatiemateriaal gemaakt. Reflector plaatst overlapping en lijm deze bovenop.
 • De optimale plaatsing van de muren - in een half blok, dat is 30 cm dik. Rijen worden gelegd in een "ligatie" -patroon, waarmee u de naden achtereenvolgens kunt sluiten.Voor de bereiding van oplossingen raden cement-zand mengsel (1 aandeel cement en 3 aandelen van zand in het volume van droog poeder). Water wordt net genoeg toegevoegd om de eigenschappen en dichtheid van het materiaal dat gebalanceerd moet worden te breien. De breedte van de naad is 20 mm, voor partities kunt u zowel standaardblokken als dunnere blokken gebruiken.
 • Om de buitenmuren tegen wind en neerslag te beschermen en ze een aangename uitstraling te geven, is het het beste om cementpleister te gebruiken, dat gekneed is uit één deel cement en vier delen zand. Bij het afwerken worden twee lagen aangebracht met een interval van 24 uur, waarbij elke laag onmiddellijk na het aanbrengen wordt ingewreven om de homogeniteit te voltooien met een speciale constructie-drijver. Verf voor gevels op basis van acrylharsen is wijdverspreid als een toplaag.

Zie hieronder hoe je een bad met zelfgebouwde betonblokken kunt bouwen.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer