Huisbad: prachtige projecten en ontwerpeigenschappen

Veel mensen die van plan zijn om een ​​eigen huis te bouwen en van een bad houden, hebben vaak het idee om deze kamers met elkaar te verbinden. En het gebeurt dat de site klein is en er geen plaats is om een ​​apart bad te huisvesten. Wat zijn de mogelijkheden om een ​​bad te combineren met een huis?

Speciale functies

Zoals elk ander bouwproject heeft het huis en het bad, gebouwd als een enkel complex, zijn voor- en nadelen.

Laten we eerst de profs bespreken.

 • Gemak voor eigenaars. Het is niet nodig om warme kleding te dragen om naar het bad te lopen en terug te gaan.

Als het gezin beslist om de sauna met de kinderen te bezoeken, is het nog comfortabeler.

 • Het risico op verkoudheid verminderen. In het geval van het gebruik van het bad als een profylaxe van verkoudheid, is het logisch dat daarna het gestoomde volk niet de kou in gaat, riskerend om deze koude op te pikken.
 • Budgetproject.Het is veel goedkoper om een ​​stoombad in een huis uit te rusten dan om het apart te bouwen. Bovendien is het eenvoudiger om engineeringnetwerken uit te rusten - deze worden gecombineerd met de netwerken van het huis.
 • Ruimte besparen. Dit is erg handig wanneer het land klein is (minder dan 10 hectare) of het onpraktisch is om er extra gebouwen op te hebben.
 • Sauna, uitgerust in het huis, vereist geen hoge onderhoudskosten, alsof het een aparte faciliteit was.
 • In het bad, als het een deel van het huis is, kunt u bijvoorbeeld linnen drogen. Of ontwerp een wasruimte met een droger tijdens de bouw.

Zoals u kunt zien, zijn er veel voordelen, en ze zijn behoorlijk aanzienlijk. Nu zullen we ons concentreren op de tekortkomingen.

 • Het grootste ongemak van een dergelijk project is de noodzaak om te voldoen aan en te voldoen aan brandvoorschriften en -normen. Het materiaal waaruit het huis is gebouwd en de plaats waar het bad zich bevindt, moeten volledig aan hen voldoen. Voor huizen met baden, gebouwd van hout, zijn de eisen bijzonder ernstig.
 • Het negeren van SNiP's en andere verplichte regels tijdens de bouw zal ertoe leiden dat de relevante diensten (zoals sanitair, brand, elektriciteitsvoorziening en andere) geen toestemming geven om de faciliteit in gebruik te nemen. Dienovereenkomstig zal een dergelijke voorziening illegaal worden geëxploiteerd.Als u niet meldt dat er een bad in het huis is geïnstalleerd, kunt u ernstig gewond raken. Er worden hoge boetes uitgegeven en engineeringnetwerken worden losgekoppeld.
 • Als de technische en technische normen en regels niet worden opgevolgd, kunt u bijvoorbeeld betalen met een hoge vochtigheidsgraad in het huis (dit geldt met name voor houten gebouwen). En van deze hand tot het bestand en tot problemen zoals schimmel of schimmel, het vernietigen en vervormen van alle structuren in het huis. Daarom moet u verbaasd staan ​​over de juiste water- en dampisolatie en zorgen voor goede ventilatie in het bad.
 • Afvalwater in het bad moet apart worden gedaan, omdat het niet praktisch is om al het water uit de stoomruimte in de gemeenschappelijke leiding af te tappen - te veel belasting.
 • Als een houtkachel-verwarmer in het bad is geïnstalleerd, dan is het noodzakelijk om de stuwkracht goed af te stellen zodat het roet niet op de wanden en het plafond blijft hangen.
 • Voor verzekeraars zijn woningen in combinatie met een sauna objecten met verhoogd gevaar. Het verzekerde bedrag zal daarom veel lager zijn en de voorwaarden van de verzekeringspolis zijn veel strenger.

U kunt het bad in de kelder of kelder (indien beschikbaar) plaatsen, of naast de badkamer en het toilet.

Tekeningen van gebouwen

Een huis en een bad, gelegen onder hetzelfde dak, kunnen op twee manieren worden gebouwd:

 • het project was oorspronkelijk ontworpen voor de bouw van het complex;
 • bad fungeert als een uitbreiding van het reeds herbouwde huis.
Complex onder één dak
Bijgevoegde bad

De tweede optie komt vaker voor: eerst bouwen ze een huis - een landhuis of voor permanente bewoning en daarna verschijnen er gedachten over een bad. U kunt kant-en-klare projecten gebruiken en u kunt het zelf ontwikkelen.

Momenteel is er een afname van de populariteit van de klassieke indeling van privéwoningen met afzonderlijke gebouwen: sauna, garage, gazebo, zomerkeuken. De moderne projecten van grote huizen en huisjes, onder het dak waarvan verschillende gebouwen worden gecombineerd, worden steeds meer verbreid: kamers van het huis, garage en sauna. Omdat er een enorme keuze is op de markt voor bouwmaterialen - van baksteen tot cellenbeton, is het eenvoudig om deze projecten uit te voeren.

De projecten van huisjes met ingebouwd bad en garage hebben veel voordelen.

variabiliteit:

 • bad en garage bevinden zich in de kelder (kelder), woonkamers - op de grond;
 • als het huis één verhaal is, dan zullen natuurlijk alle gebouwen zich op dezelfde verdieping bevinden;
 • Je kunt een bad en een huis onder hetzelfde dak maken, maar met verschillende ingangen, ze verbindend binnen de kruising, dan kun je het badhuis binnengaan voorbij de ingang van het huis;
 • als de constructie is gepland met twee verdiepingen, zijn er nog meer opties - met 2 verdiepingen kunt u de indeling van de kamers plannen zoals u wilt;
 • er zijn veel meer zogenaamde "halve verdiepingen tellende" huizen - met een zolder, die een werkplaats, een kantoor, een biljartkamer of een kinderdagverblijf kan zijn;
 • de grootte van de garage kan ook anders zijn: voor een of twee auto's, 6x8 m, 6x6 m, kunnen ook de afmetingen van het bad variëren - 6x8, 6x9 m, het kan zijn met een rustruimte of zonder, samen met de badkamer of afzonderlijk.
Huisproject met zolder, garage en sauna
Huisproject met garage en sauna
Huisproject met een grote garage en sauna
Huisproject met een garage voor 2 auto's en een sauna

  Een van de belangrijkste voordelen van het gecombineerde object is het gemak van de eigenaars. Zet de auto in de garage - en je bent al in pantoffels. Ook het bad - het is niet nodig om in de vorst door het hele gebied en terug te gaan. De gastvrouw kan maskers op het gezicht maken en, zonder bang te zijn dat nieuwsgierige ogen haar zullen zien, rustig rond het huis lopen, dan teruggaan naar het badhuis en de spa-procedures afmaken.

  De gastheer kan ook combineren met het stijgen in de Finse sauna met vrienden met een vriendschappelijke wedstrijd op biljart.

  Gecombineerd huis, garage en sauna bespaart een enorme hoeveelheid ruimte in het huisje. Hierop kunt u bedden, kassen, een serre of dergelijke interessante ontwerpoplossingen maken als een glijbaan of rotstuin. De meeste ruimte wordt opgeslagen, als het huis klein is, maar twee verdiepingen. Dan kunt u in de garage bijvoorbeeld een boiler voor het bad installeren en de rustruimte in het bad vervangen door de keuken in het huis. Je kunt de grill op het terras bij het bad plaatsen. Een saunakachel kan een extra warmtebron zijn voor het hele huis. Bovendien is communicatie veel gemakkelijker eenmaal te monteren dan om ze naar elk gebouw afzonderlijk te brengen.

  Huisproject met sauna en garage
  Huisproject met sauna en barbecue

  De indeling van het huis met de letter "G" is ook een zeer interessante optie voor het gezamenlijke project. Je kunt het hele gebied optimaal benutten door de hoekkamers te verslaan en ze zo gemakkelijk mogelijk voor de eigenaars te regelen. De optimale ruimte voor een redelijk comfortabele accommodatie van een huis met een bad (en een garage) is 10x12 m. Je kunt alles erin 'inrichten' - een zolder, een terras, een zomerkeuken met een schuur, een open haard en een barbecue.Ook van belang zijn de lay-outs van huizen 9 tot 15, ze behoren tot de meest populaire onder de eigenaren van landhuizen. Als de ruimte op de site niet zo hoog is of als de bovenstaande opties niet zo'n budget zijn, is er thuis nog steeds 8x8. Dit is een gemiddelde maat die voor een gezin niet minder comfortabel kan zijn, mits deze een goede lay-out heeft. De meest voordelige optie is het 6x8-huis, maar het vereist een zeer zorgvuldige opstelling van het project, zodat het niet druk is.

  10x12 m
  9x15 m
  8x8 m
  6x8 m

  materialen

  De basis van het bad zijn de wanden, ze bepalen de betrouwbaarheid van het gebouw, de kwaliteit van de isolatie en, voor een groot deel, het gemak van binnen.

  Meestal zijn de muren van het bad opgetrokken uit:

  • baksteen;
  • schuimbeton, gasbeton;
  • arbolita;
  • boom.
  baksteen
  Schuimbeton
  Arbolit
  hout

  Bakstenen muren zijn heel moeilijk te leggen. Ze hebben een hoge thermische geleidbaarheid, dus je moet de isolatie versterken. Onder de muren van baksteen is nodig om de fundering te leggen.

   Arbolit is een mengsel van cement met organische vulstoffen.voornamelijk versnipperd hout. De eigenschappen zijn vergelijkbaar met schuimbeton, het is ook vervaardigd in de vorm van blokken. Je kunt het zelf maken op de bouwplaats, de technologie is heel eenvoudig. Het grootste nadeel is een - lage weerstand tegen vocht.

   Schuimbeton en cellenbetonblokken hebben een veel hogere thermische isolatiewaarde, bovendien zijn ze veel lichter en vereisen ze geen massieve fundering daaronder.

   De grootte van een standaard muurschuimblok is 20x30x60 cm, en het is alleen gelijk aan 13 silicaatstenen. Het is eenvoudig om zelf muren van schuimbetonblokken te bouwen.

   stichting
   afmeting

   Als u muren van Arbolita bouwt, moeten ze een beschermende coating bekleden.

   De boom wordt het meest gebruikt voor de bouw van baden in ons land. Houtsoorten die geschikt zijn voor dit doel zijn voldoende, ervaren bouwers scheiden lariks, dennen, ceder uit.

   Om het blokhut te verhogen, geschikte materialen zoals:

   • logs (vast of afgerond);
   • hout gezaagd met rechthoekige doorsnede;
   • geprofileerde bar;
   • gelijmde geprofileerde balk.
   Solid log
   Ronde log
   Met rechthoekig gedeelte
   Geprofileerd hout
   Gelijmde geprofileerde balk

    Zowel nat als gedroogd materiaal kan worden gebruikt. Voor een blokhut is het eerst beter geschikt. Hoe meer vocht in het materiaal, hoe meer het blokhut zal zitten. Glulam vereist geen krimp. Een blokhut zit langer en langer dan de rest.Het is niet nodig om te vermelden dat hout het meest milieuvriendelijke materiaal is, daarom is het het beste om een ​​bad te bouwen.

    Interieurontwerp

    Als we het hebben over de baden voor binnenhuisarchitectuur, dan is het bij de afgewerkte projecten meestal niet gelegd. Architecten ontwikkelen alleen het project en dan komt de fantasie van de eigenaar of de door hem uitgenodigde ontwerper in het spel.

    De fundamentele stap is de materiaalkeuze voor afwerking. Het is niet nodig om één type boom te nemen, hun combinatie geeft een bad van originaliteit. Natuurlijk moet je rekening houden met de eigenschappen van het materiaal dat je hebt gekozen, anders zul je veel teleurstelling vinden.

    Interieurdecoratie vervult een groot aantal functies:

    • isolatie- en waterdichtmakend bad;
    • verlenging van de levensduur;
    • effect op het lichaam door het vrijkomen van voedingsstoffen in de lucht bij hoge temperaturen;
    • decoratieve functie.

    Kleedkamers en ontspanningsruimtes zijn goed ingericht met grenen. Het is goedkoop, gemakkelijk te verwerken en heeft een interessante structuur. In de stoomkamer zal dezelfde grenen niet werken, omdat bij het stijgen van de luchttemperatuur hars ontstaat, wat voor veel overlast zal zorgen. Geen spaanplaat en geen linoleum toegestaan ​​- het zijn brandbare materialen,bovendien geeft de laatste, wanneer verwarmd, verschillende soorten stoffen vrij die van weinig nut zijn voor mensen.

    Wachtkamer
    Rust kamer
    Stoomruimte

     Voor het afwerken van stoomruimtes en wassen beter geschikt voor linde of lariks. Er zal geen verbranding zijn van het aanraken van deze rotsen wanneer de lucht wordt verwarmd. Bovendien verliezen beide houtsoorten hun aantrekkelijke uiterlijk lange tijd niet. Het is ook goed om de stoomkamer te versieren met elzen, berken, espen, ceders. Deze houtsoorten verwarmen niet goed, dus ze worden niet erg heet. Bovendien drogen ze aan het einde van de badprocedure zeer snel uit.

     Geen chemische coatings in de stoomkamer kunnen niet worden gebruikt, omdat ze allemaal, door opwarming, giftige stoffen verdampen.

     Om de ruimte af te sluiten, zijn de wanden vaak afgewerkt met een dakspaan, waaronder minerale isolatie en aluminiumfolie.

     Als er geen andere afwerkingsopties in de stoomkamer zijn, behalve hout, dan is er in de wasruimte en vooral in de rustruimte een plek om rond te dwalen over het ontwerp en alle interessante ideeën te implementeren. Als ruimte en financiën het toelaten, kun je in de wasruimte een afneembare vloer maken, waaronder een klein zwembad of een jacuzzi.Er is geen plaats voor een zwembad - het maakt niet uit, je kunt een badkuip uit het vat maken en erin ontspannen. Een waterval in plaats van een douche en een natuurlijke "wilde" stijl is een originele oplossing voor een thuisbad. Wat voor soort ontdekkingen zullen ontwerpers niet verbazen - wat de moeite waard is om alleen maar te douchen in de vorm van een enorme gieter of meubels gemaakt van vaten in een wachtkamer.

     het wassen
     Vat van het vat
     Emmer waterval
     Meubilair vaten

     Uitstekende lay-out - met twee lounges: een kleine theesalon, afgewerkt met hout, naast de stoomkamer en een grote, bijvoorbeeld met biljart. Een lamp, verborgen onder de vermeende gescheurde planken langs de muren, zal bijdragen aan het interieur van onze tijd. Extern kan een dergelijk gebouw met een huis worden ontworpen als een toren of een fantastisch paleis.

     Exterieur afwerking

     Het doel van de externe decoratie van het bad is om de gevel te verwarmen. Als je het laat ventileren, zal het bezinken van vochtdruppels op de muren worden uitgesloten. Dit verlengt de levensduur van het bad. Bij het kiezen van een materiaal, moet eraan worden herinnerd dat het moet worden gecombineerd met de afwerking van het hele huis, omdat deze kamers zullen worden gecombineerd. Of je kunt het bad decoreren met hetzelfde materiaal waarmee het huis zelf wordt geconfronteerd, zonder de muren te belichten tegen de achtergrond van de hoofdstructuur.

     De volgende materialen zijn geschikt voor decoratie:

     • gevelbeplating (vinyl of metaal);
     • voering (hout, kunststof);
     • imitatie van een bar;
     • blokhuis
     zijspoor
     gegoten
     Imitatiehout
     Blokhuis

     Metalen gevelbeplating is niet brandbaar en is geweldig voor het afwerken van baden. Zijpanelen zijn verkrijgbaar in breedtes van 0,2 tot 1,2 m, de kleurstelling heeft meer dan 15 kleuren. Er zijn veel fabrikanten, zowel in Rusland als in het buitenland.

     Buitenlands wordt als meer kwalitatief beschouwd, maar het is ook duurder:

     • beschermt de gevel goed tegen regenval, wind;
     • bestand tegen temperatuurveranderingen;
     • lang vervaagt niet;
     • bestand tegen chemicaliën;
     • niet-toxisch;
     • doorlaatbaar voor zuurstof;
     • het is niet onderhevig aan rot, knaagdieren zijn er niet in geïnteresseerd;
     • brandwerend;
     • eenvoudig te installeren.

       Er zijn ook nadelen:

       • de gevelbeplating zelf kost een beetje, maar de componenten daarvoor zijn duur;
       • gevelbekleding vereist een perfect vlak oppervlak van de muren, een lichte scheefheid - en de panelen zullen ongelijk leggen, wat de gevel een slordige aanblik zal geven;
       • als de panelen niet goed zijn vastgemaakt, kunnen ze hun vorm verliezen;
       • niet ongevaarlijk;
       • als de kleur van de panelen donker is, worden ze erg heet in de zon.

       Imitatie van een balk ziet er hetzelfde uit als het leggen van een balk.

       Ze kunnen het bad zowel buiten als binnen omhullen.In feite is dit materiaal een houten lambrisering. Aan de achterkant van het gesimuleerde hout werd een uitsparing uitgesneden, waardoor de spanning van het hout werd weggenomen, waardoor de levensduur van het materiaal werd verlengd. Verschillende soorten hout worden gebruikt om dit materiaal te maken. Wat de buitenkant betreft, want het is optimaal om coniferen te nemen, ze zijn minder vatbaar voor rot.

       De voordelen van geïmiteerd hout omvatten:

       • ecologische reinheid;
       • installatiegemak;
       • weerstand tegen allerlei effecten;
       • aantrekkelijk uiterlijk;
       • groot formaat liniaal;
       • goede thermische isolatie-eigenschappen;
       • lange levensduur.

       De nadelen van imitatiehout zijn dezelfde als die van het hout:

       • brandbaarheid;
       • vereist een constante behandeling met antiseptica;
       • onderhevig aan vervorming indien slecht gedroogd;
       • lijdt aan insecten en schimmels.
       Een voorbeeld van een antisepticum

       De baden omhuld door het blokhuis zien er niet slechter uit, omdat ze volledig zijn gemaakt van boomstammen, terwijl ze verschillende keren minder kosten. Een blokhuis is een materiaal dat een andere imitatie van een staaf vertegenwoordigt, maar met een ronde buitenzijde.

           Voordelen van dit materiaal:

           • het is milieuvriendelijk;
           • aantrekkelijk van uiterlijk;
           • begroting;
           • eenvoudig te installeren;
           • De grootte is gemakkelijk te gebruiken.

           Praktisch gezien heeft het geen minnen, voornamelijk negatieve beoordelingen zijn gerelateerd aan het feit dat het verkeerd is gemonteerd.

           Prachtige voorbeelden

           Met de opmaakhoek kunt u twee ingangen maken.

           Zolder met dakramen geeft originaliteit.

           Bakstenen huis met een bad en een garage ziet er zeer indrukwekkend uit.

           Over hoeveel het kost om een ​​framehuis te verwarmen met een bad van 95 vierkante meter. m., kijk in de volgende video.

           Comments
           auteur
           Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

           Inkomhal

           Woonkamer

           slaapkamer