Intern ontwerp van het bad: arrangement-opties

 Intern ontwerp van het bad: arrangement-opties

Bad is het belangrijkste bestanddeel van de Russische cultuur. Badprocedures dienden voor hygiënische doeleinden. Verschillende ziekten werden in de stoomkamer behandeld. Tot op de dag van vandaag helpt hete stoom verschillende kwalen te behandelen, brengt het zenuwstelsel in balans, herstelt de kracht. Lange ijzige winters leerden onze voorouders warm te houden in de kamer: hoge drempels, kleine ramen, lage deuren.

Badhuizen werden gebouwd buiten de binnenplaats, het is beter aan de oever van het stuwmeer, zodat de gestoomde persoon in het water kon duiken, omdat er toen geen stromend water was. We baadden op bepaalde dagen, soms gebruikte de hele straat hetzelfde bad.Tegenwoordig kennen velen de voordelen van deze procedure en bouwen ze hun eigen privébaden op het perceel in de tuin of regelen ze een sauna in een stadsappartement. Eigen bad is uitgegroeid tot een symbool van een gezonde levensstijl, dit type constructie is bijna verplicht geworden op de site.

Speciale functies

De traditionele landelijke sauna bestaat uit drie kamers:

  • wachtkamer;
  • afwassen;
  • stoombad.

In dezelfde volgorde bevinden ze zich gewoonlijk. Ten eerste komt de bezoeker de wachtkamer binnen - een droge, warme kamer om te veranderen en te rusten tussen de badprocedures. Daarna gaat het de wasruimte in, vanwaar het, gespoeld en gewend aan de verhoogde temperatuur, het stoombad binnengaat.

Het stoombad is de hoofdtak van het bad, waarvoor het wordt gebouwd. De temperatuur bereikt hier 60-70 graden, met een hoge luchtvochtigheid tot 90 procent, deze warmte dringt door in de diepe spierlagen, ontspant en warmt alle organen op. Het gebruik van een bezem gemaakt van berk, eik, jeneverbes fungeert als een massage. Nadat de stoomkamer een spoelprocedure nodig heeft of onderdompeling met koud water, rust dan uit. De ontwerpeigenschappen van het bad zorgen voor een comfortabele uitvoering van al deze procedures.

Moderne baden worden niet getoond buiten de grenzen van de privésector, kleine comfortabele blokhutten of twee verdiepingen tellende bakstenen gebouwen worden in de tuin gebouwd voor frequent en gemakkelijk gebruik. In een aantal kamers is een buitenterras of balkon op de tweede verdieping. Hier kunt u heerlijk in de frisse lucht liggen of na de stoomcabine een kopje thee drinken. De wasmachine is uitgerust met een gewone of massagedouche. Voor geliefden om in de badkamer te liggen, installeerde de benodigde apparatuur.

Een kleedkamer krijgt een extra ruimte, ingericht met een bank, fauteuils, een tafel met een samovar. Deze kamer wordt vaak gebruikt voor tijdelijke accommodatie van gasten, dus het ontwerp van een recreatieruimte is van groot belang: het is uitgerust met apparatuur voor een comfortabel tijdverdrijf - een tv, een koelkast. De eigenaren maken veel decoratieve en huishoudelijke artikelen voor hun eigen bad. Binnen of buiten de muren zijn liefdevol versierd met jachttrofeeën of gesneden sierelementen.

Naast het traditionele Russische stoombad met natte stoom is de sauna met droge hete lucht populair bij veel noordelijke landen.Fabrikanten produceren een hele reeks apparaten voor sauna's op het platteland of in een appartement. Sauna's kunnen een groot oppervlak hebben en zijn geschikt voor de grootte van de douche. Verwarmingseenheden met verschillende modificaties creëren op effectieve wijze de gewenste temperatuur en vochtigheid in de lokalen van elk gebied.

Een badcomplex kan op de zolder worden geregeld. Om dit te doen, produceren maatregelen voor de isolatie van het dak, monteren een comfortabele trap met leuningen. Dit detail is noodzakelijk, omdat het effect van hoge temperaturen op een persoon leidt tot verlies van aandacht en concentratie, de stappen moeten zo comfortabel en slipvast mogelijk zijn. Als het bad hellingen van het plafond heeft, installeer dan in de lage delen planken voor het opbergen van badaccessoires en houtstapel, om geen ongebruikte doofzones in de lage delen van de kamer te vormen. Om kneuzingen te voorkomen, bevindt het actieve gebied voor zweefvliegen en wassen zich in het hoogste gedeelte; de ​​hoogte mag niet minder zijn dan 2,3 meter.

Ovens voor een bad gebruiken verschillende aanpassingen. Agenten op vaste brandstoffen hebben zich goed bewezen: brandhout, pellets, steenkool. Met de nieuwste ergonomische modellen van lang branden met een watercircuit kunt u aangrenzende kamers en een andere verdieping verwarmen. Temperatuurconditie wordt gehandhaafd gedurende de hele tijd van de verbrandingskamer.Als het bad op de gasleiding is aangesloten, gebruik dan goedkoop gas om de kachel te bedienen. Elektrische tegenhangers zijn minder handig vanwege de hoge kosten van elektriciteit. Bij het kiezen van het volume van de verbrandingskamer, is het noodzakelijk om het volume van de stoomkamer en aangrenzende kamers te berekenen en de kachel met het vereiste vermogen te selecteren.

Het belang van naleving van de regels voor brandveiligheid. Continu gebruik van de oven gedurende vele uren kan ontbranding van omgevende structuren veroorzaken. Alle verwarmingsonderdelen van de kachel en schoorsteen moeten op betrouwbare wijze worden geïsoleerd van houten onderdelen. De schoorsteen op de kruising met overlap en dak is gemaakt van sandwichpijpen en bovendien beschermd met een laag geëxpandeerde klei. De hoogte van de schoorsteen voor de eisen van veilig gebruik wordt niet minder dan 50 centimeter boven de nok van het dak genomen.

De wanden rond de kachel zijn afgewerkt met gipsplaat, keramische graniettegels, minerite, roestvrij staal met een laag minerale wol of baksteen en natuursteen. Superisol is bestand tegen opwarmen tot 1000 graden, licht en niet-ontvlambaar - een nieuw isolatiemateriaal voor hoogtemperatuurovens. De hoogte van de isolatielaag moet 15-20 centimeter boven het niveau van de kachel liggen en dezelfde breder zijn.Bij het decoreren van de binnenmuren en structuren van de sauna worden niet-brandbare en milieuvriendelijke materialen gebruikt die geen schadelijke stoffen uitstoten bij verhitting. Probeer in dezelfde stijl te ondersteunen.

Afwerkingsmaterialen

Het microklimaat met hoge temperatuur en hoge luchtvochtigheid dicteert het gebruik van natuurlijke materialen. Een bad gebouwd van massieve linde, espen en cederhout heeft geen extra wandbekleding nodig. Deze materialen, wanneer ze worden verwarmd, vergemakkelijken de lucht door het vrijkomen van geneeskrachtige oliën. Dit materiaal heeft plasticiteit bij veranderende temperatuur- en vochtigheidscondities, duurzaam. Mooie interliniëring van houtvezels zorgt voor een aangename videosequentie.

Een stoombad bekleed met bakstenen of blokken van kunststeen, ommanteld van binnen met dakspaan van dezelfde houtsoorten. Het is ongewenst om dennen te gebruiken, vanwege de hoge temperatuur in de kamer kan het hars afgeven, waardoor er een onesthetische afvloeiing op het oppervlak ontstaat. Dennen is onstabiel voor vocht en sterk vervormd door vocht. Hoewel het een betaalbaar en goedkoop materiaal met goede decoratieve kwaliteiten is, kunnen ze een rustruimte en een entree gebied versieren.

Voering heeft verschillende trimprofielen, rechthoekig of cilindrisch, die een blokhut simuleert. Voor het trimmen kunt u een bord met een geslepen rand gebruiken. Dikte is beter om 2-4 centimeter te nemen. Hierdoor kan het hout langer bestand zijn tegen vervorming, zodat het goed warm blijft. Oorspronkelijk ziet trim eruit van ongedekte boards. Dit geeft de rustieke kenmerken van het interieur.

Het interieur ziet er volledig mooi uit, zowel aan de muren als aan het plafond, met hetzelfde materiaal van hetzelfde houttype. Het is beter om lichte houttinten te kiezen. Een klein stoombad ziet er ruimer uit. Houtwerk wordt behandeld met olie of was in natuurlijke tonen. Lak of verf in de stoomkamer zijn niet van toepassing.

In bakstenen of blokconstructie is de wand afgeschermd met een lat en geïsoleerd met een dampisolatiemateriaal. Maak vervolgens nog een rekframe, dat wordt gerekruteerd voor het gezicht. Het plafond is op dezelfde manier getrimd. De vloer in de stoomkamer is ook dichtgenaaid met een houten snijplank. Tussen de cementdekvloer en de afwerkvloer lag een laag waterdichting.

Voor het lichaam van de kachel is de beste keuze een vuurvaste steen, het geeft een mooi slank patroon, heeft goede prestatie-eigenschappen. Geeft het interieur warmte en comfort.De verwarmde steen houdt lange tijd warmte vast en draagt ​​bij aan het langdurige onderhoud van de optimale temperatuur in de kamer. Gietijzeren of stalen modellen zijn gemakkelijk te gebruiken en eenvoudig te installeren. Speciaal geleverd voor dozen voor natuursteen: basalt, jadeiet, kwartsiet. Deze stenen worden snel warm, barsten niet door hoge temperaturen en bevatten geen schadelijke afscheidingen.

De wasruimte is traditioneel betegeld. Voor de vloer met porseleinen of tong-en-groef karton. De belangrijkste vereiste is een antislip oppervlak. Het plafond is dichtgenaaid met dezelfde dakspaan als in de stoomkamer. In sommige gevallen worden kunststof plafondpanelen geïnstalleerd die overeenkomen met de kleur van de tegel of wandpanelen.

Deuren in de badkamers zijn van kapitaal, met goede thermische isolatie-eigenschappen. Deze kwaliteiten hebben een natuurlijke boom. Deurblad is versierd met gebeeldhouwde panelen of glazen inzetstukken om de ruimte visueel uit te breiden. Moderne deurontwerpen kunnen volledig van speciaal glas worden gemaakt. Deze modellen zijn uitgerust met isolerende pakkingen.

Decoratie binnen

Een enorme keuze aan opties voor afwerkingsmaterialen en moderne apparatuur voor het bad kunt u stijlvolle, moderne interieurs creëren. Sauna in het appartement van een gebouw met meerdere verdiepingen wordt een waardevol onderdeel van comfort. Fabrikanten bieden een complete reeks kant-en-klare verschillende maten en aanpassingen van de stoomkamer. Extern lijken deze stoombaden op een gewone kamer, maar het interieur van een blokhuis of duig schuift in de sfeer van een echte stoombad.

De grootte van een thuissauna varieert van traditionele maten tot miniatuursauna's., de grootte van een douchecabine. Maar alle details van de traditionele stoombad op een hoog niveau. Planken hebben standaardformaten, handige configuratie voor twee of meer personen. De plank van de bovenste laag is breder en wordt geïnstalleerd op een hoogte niet hoger dan 1,5 meter van het plafond. Het ontwerp van de deuren omvat een glascomponent. Glas sluit niet een kleine ruimte, maar dient als een verbindend element van interieurs in een loftstijl.

Sauna is geïnstalleerd in de badkamer, of eronder krijgt een speciale kamer. In de studio-appartementen werden de sauna's in het interieur van de kamer in de mode.Volledig glazen scheidingswanden creëren de illusie van een enkele ruimte. LED-verlichting in kleur geeft een gevoel van rust en ontspanning. Functionele douche voltooit de volledige cyclus van de badprocedure. Gladde oppervlakken, het gebrek aan detail, de monochrome compositie van minimalisme maakt het mogelijk om te ontspannen in het snelle tempo van het moderne leven.

Oudere generaties herinneren zich de tijden waarop de baden aan de oever van het stuwmeer werden gebouwd. Tegenwoordig is het niet altijd aangewezen om na een stoombad in een vijver te duiken, of niet iedereen had het geluk om er een te hebben in zijn eigen gebied. Eigenaars van hun eigen baden kunnen hun zwembaden uitrusten. Het zwembad kan in de open lucht bij de ingang van het bad worden geplaatst. Een andere optie is om een ​​zwembad te bouwen in de wasruimte.

Het zwembad bevindt zich in het centrale deel van de doucheruimte. Prachtig gedecoreerde zijkanten en de vloer rond het zwembad zorgen voor een extra decoratief effect. Ongebruikelijke vorm zal ook een ontwerpelement zijn. Het is beter om de bodem en muren met blauwe of gekleurde tegels aan te brengen, zodat de waterkleur een aangename kleur heeft. Een klein stoombad voor esthetische doeleinden wordt gescheiden door een glazen wand.

Het interieur van de sauna met een zwembad buiten kan worden geregeld in een trendy enkele ruimte. Het zwembad is een manier om te verdelen in een stoombad en een recreatiegebied, op hetzelfde moment scheiden van de indoor stoombad en een tuinhuisje in de buitenlucht. De gecombineerde constructie van het terras creëert een barrière tegen nieuwsgierige blikken. De originele beglazing van een dak zal het mogelijk maken om de sterrenhemel te bewonderen tijdens zwemprocedures.

Het bad met twee verdiepingen breidt de mogelijkheden uit voor het plaatsen van extra kamers. Een dergelijke structuur kan op zichzelf de functies van een bad en de functies van een woning combineren. De eerste verdieping is gereserveerd voor een stoomcabine, een wasruimte, een kleedkamer en een keuken. De tweede wordt gegeven als een rustruimte, een woonkamer of slaapkamer, een ruimte voor een massage of een fitnessruimte.

Prachtig interieurontwerp kan het ontwerp van de stoomkamer in Turkse stijl zijn. Traditioneel Oosters bad - hammam wordt verwarmd door een stenen bed, gelegen in het midden van de kamer. Hamam wordt vaak aangevuld met een gestileerde waterval op een van de muren, waarin je kunt spoelen na warme procedures. De lucht in het Turkse bad brandt niet, maar heeft een aangename temperatuur.Zo'n constructief verwarmingsapparaat is perfect voor spabehandelingen en massages. De kamer is ingericht met mozaïeken of tegels met een oosters ornament. Neonlichten en banken voor hamam verenigen oosterse en Europese culturen.

Aanhangers van de Japanse filosofie zullen het bad zeker in Japanse stijl moeten proeven. Om dit te doen, volstaat het om het wascompartiment uit te rusten met een rond houten lettertype. Dit lettertype-furaco is verdeeld in twee delen: in een is er een zitbank, in de andere - een verwarmingselement. Een uitstekende ontspanningsprocedure vindt buiten plaats in de open lucht. Een andere optie - ofuro - rechthoekige containers in de menselijke groei met verwarmd ceder- of lindezaagsel. Onderdompeling in hen gedurende 20-30 minuten reinigt het lichaam van giftige stoffen. Deze prachtige uitrusting kan in een stadsappartement worden geplaatst.

De traditionele kleedkamer veranderde van een gebruikelijke kleedkamer naar een volwaardige salon of een toilet. Deze kamer is afgewerkt in de juiste stijl, ingericht met meubels van hout, passend bij de stijl van het hele complex.De oven van de open haard wordt vaak naar deze voorkamer gebracht, hier kletsen ze met vrienden of familieleden voor thee op de veranda. Onverwachte gasten kunnen de nacht doorbrengen in de ontspanningsruimte, hiervoor zijn er een of twee bedden. Meubilair is beter om een ​​gestileerde Russische stijl te kiezen.

Het interieur van het Russische bad

Het klassieke Russische bad is een onovertroffen en favoriete optie om de saunaruimte in het dorp af te werken. Levend vuur, knetterend brandende boomstammen, hitte en natte stoom - de beste reinigingsprocedure voor bewoners van koude streken van ons land. Het stoombad wordt vaak gecombineerd met een wasruimte in een kamer. In de zomer vervangt baden in een ijsgat een houten emmer met koud water, dat aan het plafond hangt. Het interieur is versierd met fantastische personages uit Russische epen.

Onbewerkte trim is de beste keuze voor een dergelijk bad. Komische opmerkingen over het onderwerp badprocedures zijn uitgesneden op de panelen die de wanden decoreren. Gesneden houten meubels, kleine ramen met platbands in een blokhut zijn versierd met bloemgordijnen. Landelijke charme interfereert niet met het uitrusten van een dergelijk bad met moderne kachelapparatuur.

Stenen kachel - een essentieel kenmerk van het Russische bad. Het kan betegeld worden met tegels, wat een nobele oudheid zal toevoegen. Dit bad kan met de hand worden gedaan. Hoofdvoorwaarde: goede isolatie voor warmteretentie. De hoogte van de kamer wordt visueel gereduceerd door de raamopeningen te onderschatten. Boomstammen en decoratie worden opzettelijk grof gemaakt om de Russische stijl te behouden.

Kies uit de materialen voor afwerking: licht hout, met metaal gesmede elementen, etnische accessoires, voorwerpen van het Russische leven. De lay-out kan elk zijn, maar het ontwerp moet worden gehandhaafd in de traditie van houten architectuur, de vorm van de kamers is bij voorkeur rechthoekig, het beste materiaal voor het afwerken van muren en plafond is log logs, verzadigd met olie, in een gestileerde versie - wandpanelen met een cilindrisch profiel.

LED-achtergrondverlichting is niet van toepassing. De verlichting is bij voorkeur discrete, gele natuurlijke tonen.

Deuren zijn gemaakt van massieve planken. Accessoires spelen een belangrijke rol bij het creëren van het etnische nationale imago van het bad. Bezems opgehangen aan de muren, houten stammen en bendes apart geplaatst, items van het boerenleven versieren de rustruimte.In plaats van zachte fauteuils gemaakt van meubels, is het beter om houten stoelen of banken te verkiezen. De oude kist kan worden gerestaureerd en in een kleedkamer worden geplaatst, het voegt rustieke elementen toe aan het interieur.

Chalet-stijl ontwerp

Scandinavische landen hebben hun traditionele vorm van gebouwen - chalets. Dit type ontwerpoplossing wordt steeds populairder in Rusland als gevolg van vergelijkbare weersomstandigheden. Het chalet is een aanvulling op het natuurlijke landschap en ligt in een schilderachtig gebied, ver weg van de nederzettingen, aan de verhoogde oever van het meer. Deze locatie is ideaal voor het regelen van een bad. De vorm en het materiaal van het gebouw liggen dicht bij het traditionele Russische bad, maar het heeft zijn eigen kenmerken.

Bad moet een hoge stenen basis hebben, beschermen tegen overstromingen of bevriezing. Steen voor het afwerken van de basis is beter om natuurlijk te gebruiken, maar met een gebrek aan fondsen, kun je kunstmatig gebruiken. Fabrikanten hebben bereikt in kunstmatige tegenhangers van een grote externe gelijkenis en hoge prestaties.

De muren zijn gebouwd van massief hout of boomstammen., het gebouw heeft één verdieping, rust soms de zolder uit. Hout en glas hebben de overhand in de afwerkingsmaterialen.Het architecturale kenmerk is de naleving van hurkverhoudingen vanwege de verhouding van hoogte tot het gebied van het bad. Betrouwbaarheid en veiligheid wordt bereikt door het uiterlijk van een geveltop Kisha met een lage overhang van hellingen. In gebouwen op de reliëf van een helling van het dak kan rusten op de grond. De asymmetrie van het dak wordt verklaard door het concept van het inbedden van het huis in het reliëf.

De sauna's van het chalet worden verwarmd met een klassieke open haard of een kachel. Door het gebruik van moderne modificaties van lang-brandende kachels kunt u lang de gewenste temperatuur handhaven, terwijl het verbruik van brandhout minimaal is, wat belangrijk is in koude klimaten. Interieurartikelen worden geselecteerd in de traditionele Scandinavische stijl - comfortabel massief meubilair gemaakt van natuurlijk hout.

In de recreatieruimtes in de badhuizen in Scandinavische stijl is de aanwezigheid van een specifiek gezichtspunt van het natuurlijke landschap van groot belang. Hiertoe wordt op een van de wanden tapijttegels gebruikt. Constructieve balken van het plafond en de wanden zijn de decoratie van het interieur, ze zijn speciaal benadrukt om brutaliteit aan de atmosfeer te geven. Het chalet is organisch gecombineerd met de nieuwste ergonomische en functionele uitrusting van het stoombad, de douche en het zwembad met een etnisch ontwerp.

Prachtige voorbeelden

Een verscheidenheid aan ontwerptechnieken en verschillende stijlen zijn te zien in moderne badcomplexen:

  • Futuristisch hi-tech ontwerp.
  • Sauna in de Scandinavische stijl.
  • Finse sauna met een zwembad.
  • Sauna met een decoratieve waterval van stoom.
  • Neogotiek in de inrichting van de stoomkamer.

Bekijk het oorspronkelijke ontwerp van het bad in de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer