Rek op het balkon doe het zelf

 Rek op het balkon doe het zelf

Meubels voor het balkon moeten praktisch en compact zijn. Deze vereisten zijn ook van toepassing op de racks, daarnaast moeten ze voldoen aan de esthetische voorkeuren van de eigenaar. Je kunt zelf een meubelstuk maken, met een minimum aan inspanning en geld.

Functies en voordelen

Het rek is een functioneel meubelstuk waarmee u uw huisbibliotheek, gereedschap of gerechten op de loggia kunt plaatsen. Het grote voordeel van de kast op het balkon is de mogelijkheid om het appartement uit onnodige spullen te verwijderen. Bovendien zullen mooie meubels het interieur versieren, waardoor de ruimte gezelliger wordt.

Welke rol speelt het rek op het balkon:

 • Het helpt om de orde op de loggia te handhaven;
 • Hiermee kunt u bloempotten of zaailingen plaatsen;
 • Gebruikt als een kast;
 • Kan worden gebruikt als onderdeel van een keukenblok;
 • Geschikt voor het opslaan van seizoensartikelen.

Wanneer het meubilair met de hand wordt gemaakt, is het mogelijk het proces van de creatie van begin tot eind te volgen. Dus de eigenaar van het appartement zal vertrouwen hebben in de kwaliteit van het gemonteerde rack, indien nodig, het kunnen upgraden of repareren in geval van breuk. De voordelen van een zelfgemaakte kast zijn ook de mogelijkheid om alle materialen en afmetingen te kiezen.

species

Het kiezen van een kast, overweeg het: doel, de aanwezigheid van nissen en beglazing op het balkon, de breedte van de loggia. Deze criteria zullen het rek van de gewenste grootte maken, gekenmerkt door maximale functionaliteit. Afhankelijk van de ontwerpfuncties zijn er verschillende modellen:

 • Ingebouwd. Rack uitgerust met gemonteerde planken. Het wordt voornamelijk geïnstalleerd op de balkons waar zich niches bevinden. Het model staat het meest efficiënte gebruik van beschikbare ruimte toe. De plankbreedte wordt beperkt door de grootte van de nis.
 • Corner. Hoekkast is aan beide zijden aan de muur bevestigd.Beugels worden gebruikt als montage-elementen. Het voordeel van het model is capaciteit en compactheid. Het model neemt minder ruimte in beslag, blokkeert de doorgang niet.
 • Outdoor. Het rack zonder deuren is aan een muur bevestigd en kan elke hoogte en breedte hebben. Het model is goed geschikt voor het opslaan van zaailingen, omdat de planten veel zonlicht hebben. Als je het in de vorm van hangende planken maakt, zal er een ruimte zijn voor het opslaan van dimensionale items aan de onderkant. In het bijzonder kan een fiets onder de kast passen.
 • gesloten. Model met deuren. In een dergelijke rek winkel items die moeten worden bewaard in een donkere plaats, evenals dingen die de eigenaar van het balkon wil verbergen voor nieuwsgierige blikken. De deuren kunnen langs de volledige hoogte van de kast worden geplaatst of sluiten slechts een paar planken. Bij het kiezen van dergelijke meubels is het belangrijk om ruimte te laten voor een soepele opening van het rek.

materialen

Bij het ontwikkelen van een rackplan is een van de belangrijkste taken het kiezen van het juiste materiaal. Ze verschillen van elkaar qua kosten, prestaties en uiterlijk.

Welke rekken zijn gemaakt van:

 • Wood. Milieuvriendelijk materiaal dat geen schadelijke stoffen in de lucht uitstoot, is bestand tegen extreme temperaturen en hoge luchtvochtigheid. Met uitstekende uiterlijke kenmerken kunt u houten meubels in bijna elk interieur plaatsen. Om de levensduur van de planken van hout te verlengen, wordt aangeraden om deze af te dekken met speciale antiseptische oplossingen.
 • Spaanplaat, vezelplaat en OSB. Platen worden gebruikt voor de vervaardiging van planken. Het is gemakkelijk om met materialen te werken, ze hebben weinig kosten. Voor gebruik van de randen van de platen bedekt met een oplossing om rotten en schimmel te voorkomen. Bouwmaterialen zijn niet geschikt voor open loggia's, omdat ze onstabiel zijn voor vocht en kunnen opzwellen na regen of sneeuw.
 • Metal. Duurzaamheid en slijtvastheid - de belangrijkste kenmerken van het materiaal. De duurzaamheid van metalen rekken wordt bereikt door de aanwezigheid van anticorrosieve coating. Voor de vervaardiging van meubels kiest u aluminium en gegalvaniseerde materialen. Een dergelijk rek is duurder, maar de levensduur zal langer zijn. Het meubelstuk is onmisbaar voor het opbergen van zware voorwerpen, zoals gereedschappen.
 • plastic. Lichtgewicht materiaal dat niet bang is voor vocht en extreme temperaturen. Een verscheidenheid aan kleuren en texturen stelt u in staat om kunststof elementen te kiezen voor elk interieur. In de rol van planken kunnen ook kunststof vensterbanken worden gebruikt.
 • Schokbestendig glas. Legplanken van dit materiaal zien er stijlvol uit en zijn geschikt voor het realiseren van gedurfde ontwerpideeën. Glas is niet bang voor blootstelling aan zonlicht en hoge temperaturen. Om kasten te maken, wordt een speciaal sterk glas genomen dat moeilijk te breken is. Het vereist echter zorgvuldig regelmatig onderhoud en is vrij duur.
 • Combinatie van materialen. Bij het maken van meubels kunt u verschillende soorten materialen combineren. Het houten frame zal er goed uitzien met glazen planken en metalen onderdelen kunnen worden gecombineerd met plastic elementen.

Universeel houten meubilair: het is geschikt voor zowel klassieke als landelijke interieurs en de Provence. Glas zal de basis vormen voor het creëren van een ultramoderne garderobe, en plastic meubilair zal aantrekken met zijn praktische en gemakkelijke zorg.

Hoe te doen?

Ontwerp de eenvoudigste rekken is niet moeilijk.U kunt vanaf het begin zelf een ontwerp bedenken of kant-en-klare tekeningen en diagrammen gebruiken en deze voor een specifiek idee selecteren.

Meubilair wordt in verschillende fasen gemaakt. Allereerst wordt een tekening op papier gemaakt, rekening houdend met de functionele kenmerken van het toekomstige rek. Het diagram toont de hoogte en breedte van de kast, de diepte en hoogte van de planken en de bevestigingspunten voor de beugels.

voortgang:

 • Er wordt een plaats gekozen waar het rek zal staan;
 • Extra afval wordt van het balkon verwijderd, er wordt ruimte gemaakt onder de rekken;
 • Als houten delen worden gebruikt, moeten deze worden behandeld met speciale oplossingen;
 • Bars worden op de muur geschroefd, deuvels en schroeven worden gebruikt als bevestigingsmiddelen;
 • Schappen zijn geïnstalleerd op de ongelijke balken.

Als de rackstructuur deuren bevat, worden deze afzonderlijk bevestigd. Details zijn er in twee soorten: schommel en vouwen. De eerste zijn gemaakt van multiplex en houten planken en vervolgens geschroefd met behulp van lussen. Indien nodig kunt u een grendel of magneten toevoegen. Vouwdeuren zijn gemaakt van verschillende lamellen verbonden door scharnieren.

Je kunt het proces van het zelf maken van het rek in de onderstaande video visueel bekijken:

Mooie ontwerpideeën

Minimalistische rekken met een minimum aan onderdelen zijn veelzijdig: ze kunnen in bijna elk interieur worden geplaatst. Als de eigenaar van het balkon een uniek, opvallend interieur wil creëren, kan hij kiezen voor meubels met een ongewoon ontwerp. Tuinders zullen dol zijn op planken met potten in de schappen. De oplossing ziet er niet alleen origineel uit, maar wordt ook gekenmerkt door een hoge functionaliteit.

Modellen met asymmetrische planken - een optie voor wie een loggia in een moderne stijl wil inrichten. U kunt materialen kiezen uit felle kleuren, spelen met contrasten, souvenirs plaatsen, boeken, kaders met foto's of decoratieve elementen op de planken. Zulke meubels zullen er voordelig uitzien met bonte muren.

Een smal rek dat in de muur is gemonteerd, is geschikt in een beperkte ruimte, wanneer elke centimeter telt. De keuze van hout als materiaal zal het model een concept en een weloverwogen eenvoud geven.

De originele oplossing is een rek opgebouwd uit vierkante kubussen die aan de muur zijn bevestigd. De afwisseling van open en gesloten planken creëert de illusie van een schaakpatroon.Er zijn standbeelden, bloemen, tafelklokken, kleine kandelaars. En achter de deuren kunt u items verbergen die niet elke dag worden gebruikt.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer