Gordijnen kiezen op het balkon

 Gordijnen kiezen op het balkon

In moderne ontwerpprojecten worden vaak ontwerpopties voor balkons gevonden. Voor velen is het nu niet alleen een magazijn voor onnodige dingen, maar een extra leefruimte met een eigen speciale stijl. Een belangrijke rol bij het creëren van een unieke sfeer en comfort op het balkon wordt gespeeld door correct geselecteerde gordijnen.

types

Het besluit om balkonramen met gordijnen af ​​te schermen wordt beïnvloed door verschillende factoren:

 • Gordijnen zijn nodig voor bescherming tegen de zon, wat vooral belangrijk is voor loggia's aan de zuidkant.
 • Scharnierende ramen beschermen kamerplanten op het balkon, die niet in direct zonlicht kunnen staan.
 • Voor lagere residentiële vloeren bieden gordijnen bescherming tegen nieuwsgierige blikken.

Bovendien kunt u met een breed scala aan gordijnen voor de balkonruimte de juiste optie kiezen voor elk interieur.

Er zijn verschillende soorten gordijnen voor balkons en loggia's met verschillende niveaus van zonwering en functionaliteit.

Romeinse gordijnen

Recentelijk waren Romeinse gordijnen bijzonder populair bij het decoreren van balkonramen. Deze optie is een stoffen doek, die tijdens het hijsen in nette plooien wordt opgevangen.

Dit model is eenvoudig te onderhouden en te comprimeren in zowel rechtgetrokken als gemonteerd. Voor de vervaardiging van Romeinse gordijnen worden verschillende stoffen en zelfs bamboe gebruikt, en sommige typen combineren twee dakranden tegelijk met een dichter weefsel voor avonduren en doorschijnend voor daglicht.

rolling

Een andere moderne en praktische vorm van gordijnen voor het balkon kan rol- of rolgordijnen worden genoemd. Dit type gordijn heeft een universeel bevestigingsmechanisme, zodat de gordijnen aan het plafond, het raamkozijn of de deuropening kunnen worden bevestigd.Rolgordijnen verschillen van ongewoon ontwerp, maar zonder extra gordijnen lijken ze te streng.

Het oppervlak van de gordijnen wordt behandeld met een speciale impregnatie van stof, waardoor het gemakkelijk is om voor ze te zorgen.

Velcro gordijnen

Als de balkonvensters het plafond zelf bereiken en er geen plaats is om de kroonlijst van de gordijnroede te bevestigen, zal de oplossing klittenband zijn. Deze bevestigingsmethode is geschikt voor Romeinse en rolluiken, maar vaak kiest de hostess voor een eenvoudigere optie en hangt aan de tule.

De keuze van stoffen gordijnen vanwege het feit dat het het gemakkelijkst te verwijderen en te wassen is.

Bovendien kunt u gemakkelijk en grote financiële kosten maken om het ene gordijn zonder gewicht te veranderen in een ander, waardoor het uiterlijk van de balkonruimte verandert.

Rassen van windows

Bij het kiezen van geschikte gordijnen voor de balkonruimte, moet niet alleen rekening worden gehouden met uitvoerbaarheid en algemene stijl, maar ook met een verscheidenheid aan vensters.

Frans venster

Voor het Franse balkon met een enorm panoramisch raam van vloer tot plafond, zou een goede optie zijn gordijnen van losse stof van lichte tinten. U kunt de gebruikelijke gordijnen op het gordijn hangen, die indien nodig naar één kant bewegen en het uitzicht vanuit het raam openen.

Het is interessant en ongewoon op het Franse balkon om gordijnen te kijken, draden die perfect zonlicht binnenlaten en tegelijkertijd verbergen wat er in het appartement gebeurt. Kies voor dergelijke formaten vaak voor Romeinse gordijnen, horizontale jaloezieën in combinatie met gewichtloze gordijnen of Oostenrijkse gordijnen, die u desgewenst slechts de helft van het venster kunt sluiten.

Niet geglazuurde loggia

Als het balkon niet is voorzien van glas, helpen PVC-gordijnen om warm te blijven. Zulke apparaten worden vaak gebruikt om veranda's, tuinhuisjes en landhuizen te isoleren, maar sommigen vinden het thuis.

Modellen zoals rolluiken beschermen, indien nodig, de balkonruimte tegen harde wind of regen. Zachte gordijnen in de vorm van een doorlopende plaat kunnen het glas in de loggia vervangen en beschermen het binnenste van het balkon tegen het weer.

En op de deuropening kunt u PVC-strookgordijnen hangen. De voordelen van gordijnen van dit materiaal kunnen worden toegeschreven - installatiegemak en onderhoudsgemak, weerstand tegen hoge en lage temperaturen, evenals duurzaamheid, milieuvriendelijkheid en veiligheid.

Schuiframen

Het is verstandig om de keuze van gordijnen voor schuiframen te benaderen, die naar analogie van de kledingkast worden verschoven.Vanwege het feit dat de schuiframen bij het dicht bij elkaar bewegen, is het niet nodig om de jaloezieën en gordijnen te kiezen die dicht bij het raam liggen.

De meest succesvolle optie zou zijn om verticale jaloezieën met bevestiging aan het plafond te installeren. Je kunt ook Romeinse jaloezieën pakken en ze op afstand van de ramen bevestigen. Het is beter om gordijnen op maat te kiezen, zodat de naden op de frames vallen, dat wil zeggen de gesloten raamelementen.

stoffen

Moderne gordijnen of gordijnen voor de balkonruimte onderscheiden zich door een breed scala aan materialen.

Soms zijn gordijnen gemaakt van bamboe of strovezels, plastic en aluminium webben en PVC.

Tussen de stoffen gordijnen, naast de gebruikelijke tule en organza, wordt de voorkeur gegeven aan natuurlijke materialen - katoen en linnen.. Deze soorten stoffen worden veel gebruikt voor het naaien van rolluiken. Vlas onderscheidt zich door zijn kracht en wordt bij bevochtiging nog sterker.

Bovendien zijn de gordijnen van vlas bestand tegen zonlicht.

Natuurlijk katoen verdraagt ​​ook de aanvallen van de natuur, maar het heeft één nadeel - het raakt snel op. Daarom worden synthetische vezels toegevoegd aan katoenen gordijnstoffen.

Polykatoenen gordijnen zijn een goedkope optie.

Fluweel en velours gebruikt voor het naaien van vouwgordijnen. Vanwege de dichte structuur beschermen dergelijke gordijnen perfect tegen te veel storend zonlicht aan de zuidkant.

Betrouwbaar en duurzaam zijn gordijnen gemaakt van synthetische materialen. Polyester wordt kunstmatig gemaakt voor een veilige werking, dus de stof is klaar om UV-aanvallen af ​​te weren.

De prijs van producten uit dit materiaal zal ook een aangename verrassing zijn.

Verduisteringsstoffen worden beschouwd als de meest innovatieve en beste beschermer tegen zonlicht en ultraviolette stralen. Deze optie met een individuele en originele afdruk is de interieurdecoratie.

De meest ongelukkige stoffen voor het naaien van gordijnen zijn wol en zijde - materialen van dierlijke oorsprong. Wol verdraagt ​​de brandende zon niet, en zijde is zeer kieskeurig in de zorg en verliest duurzaamheid onder invloed van zonlicht, bovendien is het niet goedkoop.

Kleur en print

Als u gordijnen voor uw balkon of loggia selecteert, moet u bedenken dat deze ruimte een soort voortzetting is van de aangrenzende kamer en er organisch uit moet zien.Het is logischer om de balkongordijnen te kiezen die passen bij het textiel van de kamer- en kamergordijnen, waarbij te lichte en niet-gecombineerde tinten worden vermeden.

Bovendien kunt u met behulp van kleuren of afdrukken op de gordijnen de waarneming van de ruimte wijzigen en comfortabeler maken. Hiervoor moet je een paar regels onthouden:

 • Horizontale strepen of andere breedteafdrukken op de gordijnen vergroten de balkonruimte visueel, terwijl de verticale patronen visueel de plafonds hoger maken.
 • Voor kleine ruimtes moet de voorkeur worden gegeven aan gordijnen met felle kleuren, omdat ze de ruimte visueel kunnen vergroten.
 • Het gebruik van een kleine afdruk maakt de gordijnen zwaarder en merkbaarder dan gewone gordijnen.
 • Voor kamers aan de noordkant, heeft het de voorkeur om warme kleuren te kiezen, omdat ze licht en comfort toevoegen. Voor een zonnig balkon kunt u zowel warm als koud gamma ophalen.
7 foto

Gordijnen voor ramen met balkondeuren

Wanneer u een raam maakt met een balkondeur, moet u niet alleen rekening houden met de stijl en de toon van de gordijnen, maar ook met het praktische onderdeel - ze mogen de toegang tot het balkon niet belemmeren. De beste opties zijn:

 • Laconische en comfortabele verticale jaloezieën. Het meest comfortabel zijn gordijnen met afstandsbediening.
 • Rolde gordijnen ter grootte van raamopeningen. Het model met de gemonteerde cassettehouder blijft onzichtbaar.
 • Klassieke gordijnen met luxe afdrukken, bij iedereen bekend, zullen de rijkdom van het interieur benadrukken. Het is beter om modellen uit niet-kostbare materialen en met een minimale inrichting te kiezen.
 • Een universele optie voor elke kamer met een balkon zijn vitrages. Kort of lang, ze zullen gemakkelijk accenten plaatsen in de kamer.
 • Bamboegordijnen die er exotisch uitzien in de oosterse stijlkamer.

De keuze van de gordijnen voor de balkondeur hangt af van de kamer waarin het balkon zich bevindt. Voor de keuken met constante temperatuurveranderingen en aroma's van verschillende gerechten, moet u kiezen voor gemakkelijk te onderhouden gordijnen die niet vervormen.

Gordijnen van gemiddelde lengte en zonder lambrequins in de keuken zijn een ideale en veilige optie.

De keuze voor natuurlijke materialen of stoffen met speciale brandwerende impregnering helpt brand te voorkomen.

Als je nog steeds een gordijnketting in de keuken wilt hangen, is het beter om de voorkeur te geven aan de eenvoudigste en niet omvangrijke modellen. De meest succesvolle kleuren van keukengordijnen - in de toon van de keukenset of schort van de tegel.

Hoe te kiezen?

Bij het kiezen van gordijnen voor balkonramen, is het noodzakelijk rekening te houden met enkele nuances van de kamer zelf:

 • Hangende gordijnen mogen de werking van vensters niet belemmeren of verstoren en moeten er tegelijkertijd esthetisch uitzien bij het openen en sluiten van vensters.
 • Als het balkon zich aan de zuidkant van het gebouw bevindt en er op elk moment van het jaar veel zon is, dan moet u de voorkeur geven aan dikke gordijnen die extra licht kunnen tegenhouden.
 • Op de balkons aan de noordkant van het gebouw zullen gordijnen van gewichtloos en matig transparant organza of tule er beter uitzien.
 • Vergeet niet dat een balkon of een loggia een plaats is voor maximale verzameling van stof en vuil, vooral tijdens de zomerperiode. Daarom moet het ontwerp van de balkongordijnen niet verschillen in laagjes en complexiteit.

Buitensporig elegante en massieve gordijnen kunnen stofverzamelaars worden.

 • Een belangrijke rol bij de selectie van gordijnen en speelt de grootte van de kamer.Als het balkon niet indrukwekkend groot is, dan zouden de gordijnen ervoor moeten passen - compact en netjes. Voor een ruime loggia met panoramische ramen, kunt u integendeel kiezen voor luxe gordijnen in de vloer of Japanse panelen.

Hoe je je eigen handen naait?

Voordat je aan je eigen gordijnen begint, moet je het raam op het balkon zorgvuldig afmeten. Dan moet je beslissen welke gordijnen het balkon versieren.

Meestal worden Romeinse blinds gepresenteerd als geïmproviseerde balkongordijnen. Daarom beschouwen we het algoritme voor het naaien van dit soort gordijnen in meer detail.

Materiaalvoorbereiding

Dus voor de productie van vouwgordijnen moet je je voorbereiden:

 • Doek. Het moet strak zitten en fit blijven, maar ook passen in het totale ontwerp. Gebruik indien gewenst de voering.
 • Lamellen voor het vormen van plooien bij het gordijn zijn 3 cm minder dan de breedte van het gordijn.
 • Metalen of plastic ringen met een diameter van ongeveer 12 mm in de hoeveelheid van 2 stuks voor elk trekkoord.
 • Gordijngewichten voor de lengte van de breedte van de gordijnen.
 • 3 sterke koorden, waarvan de lengte gelijk is aan twee lengtes en één breedte van de afgewerkte gordijnen.
 • Verwerkte houten bar om de gordijnen en klittenband vast te maken, zolang 2 breedtes van gordijnen.
 • Haken en spijkers.

Gordijn snijden

Nu kunt u beginnen met het uitsnijden van de gordijnen, waarvan de afmetingen gelijk zijn aan de grootte van het venster plus 2 cm voor de verwerking van de zijranden en ongeveer 15 cm voor de boven- en onderranden.

Vervolgens moet u een schets maken van de afgevlakte snit van stoffen vouwen met behulp van pinnen of draden en de locatie van de kleine ringen. Markeer meestal 7-8 vouwen op gelijke afstand van elkaar.

Het aantal vouwen hangt voornamelijk af van de hoogte van het venster. Om deze parameter correct te definiëren, kunt u de tabel gebruiken:

Naaigordijnen

Dan moet je de zijkanten van de gordijnen dichtknopen.

Klittenband is bevestigd aan het bovenste gedeelte, het overblijvende stuk klittenband is bevestigd aan de stang met anjers of een nietmachine voor meubels. Het onderste deel moet in twee rijen worden gebogen en genaaid, zodat u later de balk kunt invoegen voor weging.

Daarna is het noodzakelijk om de voeringstof te naaien, waardoor zakken overblijven voor het plaatsen van de rails op de aangewezen plaatsen. Vervolgens worden de ringen handmatig volgens de markeringen genaaid en kunnen ze aan het hout worden genageld.

Wanneer het gordijn klaar is, moet het met klittenband op de bar worden bevestigd.Leg daarna de bevestigingsmiddelen voor het snoer op het raamkozijn en trek de kabel vanaf de onderste ring langs de rij ringen naar boven en vervolgens naar de zijkant langs de rij ringen op de stang.

Bevestig aan de onderste ring de rand van het snoer. Herhaal deze procedure in elke rij van de ringen verticaal, waarbij de uiteinden van het snoer aan één zijde worden uitgevoerd. Vervolgens moet u de vouwen gelijkmatig op het gordijn vouwen, de koorden strak aantrekken en het gordijn in gemonteerde toestand vastzetten.

Dan moet je het hout aan het raam spijkeren en het gordijn strekken.

Pas de spanning van de veters aan en knoop ze vast aan een knoop bij de buitenste ring aan de bovenkant, en bevestig vervolgens de knop om de gordijnen op een geschikte afstand af te stellen.

Bevestig het gordijn voor de sluiting.

Een meer gedetailleerd proces van het naaien van Romeinse blinds met onze handen wordt beschreven in de volgende video:

Hoe te hangen?

Een ander probleem dat ontstaat bij het versieren van een balkon of loggia is de manier om gordijnen te bevestigen. Naast de traditionele manier met de installatie van de dakrand, zijn er verschillende alternatieven die praktischer en compacter zijn:

 • Als u zich niet wilt bekommeren om de gebruikelijke kroonlijst, komt een telescoop u te hulp. Het is eenvoudig te monteren op twee tegenoverliggende wanden en hoeft niet te worden geboord, maar het is geschikt voor relatief lichte gordijnen.
 • Romeinse en rolluiken zijn ook gemakkelijk te bevestigen zonder een kroonlijst en nemen een minimum aan ruimte in beslag op het balkon.
 • Een compactere versie van de kroonlijst kan een speciale rail of string worden genoemd, die aan de muur of het plafond kan worden bevestigd.

Balkon raamdecoratie-ideeën

Als het eetgedeelte zich op de loggia bevindt, zijn de klassieke gordijnen van licht doorschijnend lichtgekleurd textiel een goede optie voor het decoreren van het raam.

Om de weergave vanuit het venster te openen, kunt u gordijnen voor de bodem toevoegen.

Voor de huiskas op het balkon rolgordijnen met een groenteprint, die een atmosfeer van eenheid met de natuur ondersteunen.

Soms is het uitzicht vanaf het balkonraam zo mooi dat het voldoende is om het te versieren met een licht transparant Romeins gordijn met een opdruk die past bij het interieur.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer