Afwerking van het balkon met kunststof panelen

 Afwerking van het balkon met kunststof panelen

Het balkon is al lang niet langer uitsluitend gebruikt als een bijkeuken om spullen op te bergen en kleding te drogen. Tegenwoordig is het een volwaardig deel van de woonruimte van een appartement of een privéwoning. Daarom behandelen de eigenaren het ontwerp net zo zorgvuldig en aandachtig als met de afwerking van de rest van het appartement.

Reparatie - het is niet alleen lastig, maar ook duur. Om het interieur in een moderne stijl te versieren en een minimum aan geld te spenderen om het af te maken.Ze worden gepresenteerd in een breed assortiment en hebben hoge operationele kenmerken. Kunststofpanelen zijn een levendig voorbeeld.

Voors en tegens

De keuze van de afwerkingen voor het balkon is een verantwoordelijkheid. Niet elk materiaal kan omgaan met veranderingen in temperatuur en constante blootstelling aan zonlicht. Kunststofpanelen hebben een aantal onbetwistbare voordelen ten opzichte van hun tegenhangers.

Een van de voordelen van dit materiaal:

 1. Weerstand tegen UV-licht (panelen verliezen hun kleurintensiteit niet, zelfs niet na langdurig gebruik).
 2. Duurzaamheid (levensduur van 20 tot 50 jaar).
 3. Sterkte.
 4. Bestand tegen plotselinge temperatuurschommelingen.
 5. Waterbestendig.
 6. Weerstand tegen insecten en knaagdieren.
 7. Goede warmte- en geluidsisolerende eigenschappen.
 8. Eenvoudige installatie en eenvoudig onderhoud.
 9. De mogelijkheid om het balkon zelfstandig te maken zonder de betrokkenheid van een professioneel team.
 10. Breed bereik.
 11. Milieuvriendelijk en veilig voor anderen.
 12. Betaalbare kosten.

Kunststof panelen worden eveneens gebruikt voor het ontwerp van het plafond en de wanden, alleen in de eerste uitvoeringsvorm wordt een materiaal met een laag gewicht gekozen.

Bij het kopen van een materiaal, moet je aandacht besteden aan een paar punten:

 1. Verstijvers aan de binnenkant van het paneel verhogen de sterkte. Hoe vaker de ribben worden geplaatst, hoe sterker en betrouwbaarder het afgewerkte oppervlak zal zijn.
 2. De binnenste en voorste delen van het paneel moeten gelijkmatig worden geverfd. De kleuren moeten glad zijn, zonder de aanwezigheid van onzuiverheden of vreemde insluitsels. Een teken van lage kwaliteit is de grijsachtige tint van de binnenkant.
 3. Het randgedeelte van de plastic strip moet vlak, glad en vrij van chippen zijn. Bij de installatie moet het paneel stevig op elkaar passen tot een kenmerkende klik. Alleen dan zal de verbinding worden verzegeld.
 4. Panelen kunnen verschillende breedten hebben. Smal is het best geschikt om naar een open balkon te kijken. Dit materiaal is beter bestand tegen temperatuurschommelingen.

De onbetwiste voordelen van kunststofpanelen zijn hun uitstekende compatibiliteit met andere soorten materiaal: gips, hout, metaal, glas, textiel, bakstenen.

Dit breidt de mogelijkheden van het interieurontwerp aanzienlijk uit.

Zoals elk ander materiaal heeft kunststof een aantal kenmerken en nadelen:

 1. Bij sterke warmte stoot kunststof een onaangename geur uit.
 2. Het materiaal is gevoelig voor sterke mechanische belasting (het kan barsten door een sterke slag).
 3. De mogelijkheid van temperatuurvervorming (bijvoorbeeld bij zeer lage temperaturen).

Desondanks blijven kunststof panelen een van de meest populaire, goedkope en praktische materialen voor binnen- en buitendecoratie van het balkon.

Voor meer informatie over de functies, de voor- en nadelen van plastic PVC-panelen, vindt u de volgende video:

species

Kunststofpanelen zijn verdeeld in verschillende groepen, afhankelijk van de grootte, dikte, uiterlijk, textuur, de aanwezigheid in de samenstelling van verschillende additieven en andere kenmerken.

PVC-panelen aan de buitenkant zien eruit als bulkstrips met interne verstijvers. Ze kunnen naadloos zijn (daarna ziet de afgewerkte stof er heel glad uit) en hechtdraad (de coating heeft kleine openingen). De laatste optie wordt vaak gebruikt voor het verticaal plaatsen van kleine gebouwen. Naden in de lengte visueel "uittrekken" in de kamer.

Grootte bereik

Standaardpanelen worden gepresenteerd in een breed scala aan formaten en hebben verschillende opties voor dikte. Voor de plafonddecoratie wordt een smalle voering gebruikt voor wanden - kunststof panelen van verschillende breedtes.

Op type dekking

Bij thermisch afdrukken wordt het patroon met een speciale thermische film overgebracht op het paneel. De voordelen van deze methode omvatten de mogelijkheid om patronen en kleuren van verschillende niveaus van complexiteit en intensiteit toe te passen. Een beschermende laklaag die de film bedekt, geeft het afgewerkte paneel een glanzende glans.

De methode van offsetdruk wordt toegepast met typografische vormen. De foto kan heel anders zijn, inclusief fotografisch. Imitatie van natuursteen wordt als de meest veeleisende beschouwd: marmer, graniet, malachiet en andere mineralen.

Een andere optie voor het aanbrengen van de ornament - gelamineerde film. Het wordt toegepast op een ander ornament, inclusief een patroon dat de textuur van natuursteen, textiel en bamboe herhaalt. Vervolgens wordt deze film op het paneel geplakt.

Productie methode

De eerste productieversie bestaat uit het persen en stempelen van polyvinylchloride. De tweede optie is een sandwichpaneel. Dit is een vrij nieuwe ontwerpoptie, maar deze is al erg populair geworden. Dergelijk materiaal bestaat uit twee lagen polyvinylchloride en een isolatielaag. Gewoonlijk wordt minerale wol of polystyreenschuim als een laag gebruikt.

Zo'n paneel kan eenzijdig zijn (meestal gebruikt voor het ontwerpen van muren of hellingen) en tweezijdig (decoratie van scheidingswanden). De materialen in de samenstelling van de sandwichpanelen maken het mogelijk om geen extra damplagen of waterdichting voor de oppervlakken te gebruiken. Het materiaal is verkrijgbaar in verschillende diktes.

Het nadeel van dergelijke panelen is hun vrij grote totale afmetingen (1,5 * 3 meter).

verschijning

Plastic panelen worden tegenwoordig in een zeer breed assortiment gepresenteerd, dus het kiezen van de juiste stijl, maat en kosten voor het afwerken van het balkon is eenvoudig. Panelen kunnen effen of van een patroon zijn voorzien, glad of getextureerd zijn.

Transparante panelen zijn een originele manier om uw balkon ongewoon te versieren, waardoor het meer open en helder is. Transparant plastic passeert perfect zonlicht en heeft alle operationele en fysico-mechanische eigenschappen van het gebruikelijke materiaal. Balkon, afgezet met transparante panelen, kan bijvoorbeeld als broeikas worden gebruikt.

Benodigde gereedschappen en materialen

In het proces van het werken met kunststofpanelen kunnen de volgende gereedschappen nodig zijn:

 • bouwniveau;
 • gipsplaatmes (het is geweldig voor het snijden van plastic);
 • bouw nietmachine;
 • Phillips-schroevendraaier;
 • boor of schroevendraaier met een magnetisch mondstuk;
 • ijzerzaag.

Benodigde materialen:

 • houten latten of metalen profiel voor de vervaardiging van kratten;
 • isolatie;
 • afwerkingsstrips (starten, afwerken, verbindingsstrip, interne en externe hoeken van kunststof);
 • rechte wandpanelen;
 • hoekpanelen met twee zijden voor het trimmen van de hoeken van een balkon en met drie voor het verfraaien van hellingen.

Voor het bevestigen van de lat, panelen en extra elementen, heeft u pluggen nodig van 6 mm dik en 8 cm lang, schroeven, nietjes, klemmen, vloeibare nagels, schuim (afhankelijk van het gekozen type bevestiging).

Berekening van materialen

Om de benodigde hoeveelheid materiaal correct te berekenen, is het noodzakelijk om de omtrek van de kamer te meten. De resulterende waarde moet worden gedeeld door de breedte van de geselecteerde panelen en een paar reserveonderdelen toevoegen voor bijsnijden of schroot.

Voorbereidende werkzaamheden

Balkonkruid begint met de voorbereidende fase. Over hoe zorgvuldig het zal worden uitgevoerd, hangt het eindresultaat grotendeels af.

Voorbereidende werken omvatten:

 • verwijderen van de oude coating (verf, behang, panelen, pleisterwerk);
 • alle oppervlakken controleren op scheuren, groeven, spaanders, hobbels;
 • afdichting van scheuren met cement-zand mortel, verwijderen van uitsteeksels met een perforator, bescherming van metalen interieurelementen met een roestwerende coating;
 • oppervlaktebehandeling met een antisepticum om schimmel en meeldauw te voorkomen (deze procedure wordt 2 tot 3 keer achter elkaar uitgevoerd met een interval van ongeveer 4 uur).

Als dit door het project wordt geleverd, moet het balkon geïsoleerd en geglazuurd zijn. De te behandelen oppervlakken moeten worden voorzien van een waterdichte laag.

Voor bekledingswanden en plafond met kunststof panelen, houten of metalen kist. Hiermee kunt u de benodigde luchtspleet creëren tussen het plastic en de isolatie. Afhankelijk van het gekozen materiaal, wordt de kist op een specifieke manier ingesteld. Voor verticale panelen - horizontale lat en vice versa.

Bevestigingsmethoden

Kunststofpanelen kunnen op verschillende manieren op de wanden, het plafond en de vloer worden bevestigd:

 • De meest eenvoudige en kortstondige optie - montage op vloeibare nagels. Deze methode wordt gebruikt voor relatief recent uitgelijnde plafonds en wanden. De panelen gaan precies zo lang mee als de lijm opdroogt, dus moet de levensduur ervan worden gecontroleerd bij de verkoper.
 • De sterkste en meest betrouwbare manier van monteren is montage op een metalen kist. Meestal wordt een metalen frame gebruikt voor de plafondbedekking, omdat daar de kunststof voet zo betrouwbaar en sterk mogelijk moet zijn.
 • Soms om kratten te maken en strips van PVC te maken. Deze methode komt het minst vaak voor, omdat het vrij ingewikkeld is in uitvoering.
 • De meest populaire optie voor vandaag is een houten kist. Hiervoor zijn een houten rail 50 * 20 mm en deuvelschroeven vereist.

Om de panelen aan de kist te bevestigen, hebt u afhankelijk van het type hout / metaalschroeven, nietjes of nietjes nodig.

Hoe u uw handen in de schede steekt: stap voor stap instructies

Na de voorbereidingsfase kunt u direct doorgaan naar de bekledingspanelen.

Het is het beste om vanaf het plafond te beginnen. Het hele proces van werken omvat verschillende fasen:

 1. De markering van het oppervlak. Hiervoor is het midden van het plafond gemarkeerd en wordt er een lengtelijn doorheen getrokken met behulp van een niveau. Verdere markering wordt aan alle zijden van het plafond aangebracht en 5 cm van de rand van de muur verwijderd.
 2. Een gegalvaniseerd profiel wordt toegepast langs de omtrek van het plafond en elke 25-30 cm in de muur worden gaten geboord tot een diepte van 5 cm.
 3. Een plugschroef wordt in de verkregen gaten gestoken en het profiel wordt bevestigd met een schroevendraaier.
 4. Afhankelijk van de grootte van het plafond worden vervolgens 1-2 longitudinale profielen geïnstalleerd.
 5. De startstrips van kunststof panelen zijn bevestigd aan het langsprofiel.
 6. Als het ontwerpproject voorziet in de installatie van armaturen, wordt de bedrading in dit stadium uitgebreid.
 7. Het eerste paneel wordt in de startstrook gestoken en wordt met schroeven aan het langsprofiel en de randen bevestigd. Latere panelen worden op dezelfde manier ingevoegd en bevestigd. Het laatste paneel, indien nodig, wordt op de gewenste grootte gesneden. Het plafond is klaar!

De volgende fase is werken met wandpanelen:

 1. Houten kisten maken.Op een afstand van 10-15 cm van het niveau van het plafond en de vloer worden horizontale lamellen langs de omtrek van de kamer geplaatst. Vervolgens worden alle verticale rails van een halve meter geïnstalleerd.
 2. Het startkunststofprofiel is vast.
 3. Externe of interne plastic hoeken zijn geïnstalleerd aan de gewrichten van de muren.
 4. Installatie van kunststof panelen. De eerste strip wordt bevestigd van de ene hoek naar de andere of van de hoek naar de deur / raamopening, strikt verticaal of horizontaal. Een lichte helling aan het begin met elk nieuw paneel zal alleen maar toenemen. Het paneel wordt in de startstrip ingebracht tot een karakteristieke klik en wordt met schroeven aan de krat bevestigd. Elke volgende strip wordt zeer soepel en stevig tegen het vorige paneel gedrukt.
 5. De laatste strip wordt gesneden en in de groef van het vorige paneel gestoken om een ​​dichte verbinding tussen de coating te bereiken.

Een gedetailleerd proces van het afwerken van het balkon met plastic panelen kan worden bekeken in de volgende video:

Trim stadia buiten

Externe geconfronteerd met een balkon - een fase niet minder belangrijk, dan interne furnish. Om zeker te zijn van de kwaliteit en de snelle resultaten, is het het beste om de hulp van professionele bouwers in te schakelen. Maar als zo'n mogelijkheid niet bestaat, dan kunt u het zelf doen:

 1. Eerst moet je onthouden dat het exterieur gebruikt materiaal is dat speciaal voor dit doel is ontworpen. De breedte van dergelijke panelen varieert van 10 tot 37,5 cm.
 2. Kunststof omhulsel wordt beschouwd als een van de meest praktische en betaalbare manieren om een ​​balkon aan de buitenkant af te werken. De panelen zijn niet bang voor water, tolereren temperatuurschommelingen goed, hebben uitstekende decoratieve kenmerken, zijn duurzaam en vereisen geen speciale zorg.
 3. Het werk begint met een voorbereidende fase, waarbij het oppervlak van de oude afwerking wordt gereinigd en gebreken worden verwijderd.
 4. De volgende fase naar het balkonhek is als een lat voorzien van houten of metalen staven.
 5. Vervolgens worden plastic hoeken, startprofiel geïnstalleerd en begint de installatie van het basismateriaal. Elk paneel wordt verticaal bevestigd aan de bekleding met zelftappende schroeven of een constructiet nietmachine.

Er moet aan worden herinnerd dat het afwerken van het balkon van buitenaf (als we het niet over de eerste verdieping van het huis hebben) een proces is dat gepaard gaat met risico's en gevaren. Tijdens het werk is het noodzakelijk om strikt veiligheidsvoorschriften te volgen.Het is noodzakelijk om installatiewerkzaamheden met een assistent uit te voeren.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer