Vazen: een verscheidenheid aan materialen en vormen in het interieur

De houding ten opzichte van de vaas, ten opzichte van een overblijfsel uit het verleden, is fundamenteel onjuist. Irriterend voor het vat op de plank, wat betekent dat je een ander nodig hebt, en op de juiste plaats. Een grote vloervaas maakt een lege hoek volumetrisch. Heldere ontwerpexemplaren, in combinatie met een ander decor, verversen het eenvoudige interieur. Een kleikruik met wilde bloemen op de eettafel draagt ​​bij aan uw humeur en verbetert uw eetlust.

types

De primaire taak van een vaas is om te dienen als een container voor bloemen, maar ze zijn ook belangrijk voor het interieur. Originele, elitevaartuigen in verschillende vormen en maten, met en zonder poten, zullen aan alle ontwerpverzoeken voldoen. Talloze vazen ​​kunnen worden onderverdeeld in soorten:

 • vloer en tafel;
 • thuis en straat;
 • voor boeketten en een bloem;
 • bloemen en sier (die geen water vasthouden);
 • door materiaal;
 • in vorm;
 • in grootte.

materiaal

Het materiaal waaruit de vaas is gemaakt, heeft niet alleen invloed op de interieurstyling. Het bepaalt ook hoe lang de bloemen in het vat vers blijven. Keramische containers gemaakt van klei, kunnen "ademen", passeren lucht. Deze eigenschap helpt bloemen hun vitaliteit langer te behouden. Metaal en kunststof doen precies het tegenovergestelde, planten sterven heel snel. Dergelijke producten zijn goed voor interieurdecoratie, maar niet erg geschikt voor levende flora.

Keramische opties zijn fascinerend in de buitenversie. Populair schilderij Gzhel voor lichte luchtige interieurs. Klei is gemakkelijk te vormen, neemt elke vorm aan en is goed geverfd. Glazen vazen ​​zijn de meest voorkomende. Een overvloed aan vormen en kleuren stelt u in staat om ze op te pakken voor alle gelegenheden. Ze zijn erg goed en in de geschenkversie.

Porseleinen vazen ​​werden nog steeds geliefd bij onze grootmoeders en overgrootmoeders. Ze sieren vele musea. Er zijn verbazingwekkende soorten blauwe klei waaruit het beste porselein is gemaakt. Als u een dergelijk product in een helder licht brengt, kunt u de transparantie ervan evalueren.

Crystal vaas probeerde elke Sovjet-familie te krijgen. De aanwezigheid van lood in het glas maakt het rinkelen en vooral transparant. Dikke gebeeldhouwde wanden van het schip breken prachtig licht. Het gaat goed met kristallen glazen op de feesttafel.

Metalen producten hebben bepaalde stijlen nodig, geel ouderwets metaal met mooie houtsnijwerk past bij oosterse thema's. Prachtig uitziende Chinese vazen, beschilderd met gekleurde draken. Zilveren schepen zien er duur uit, maar ze hebben af ​​en toe verzorging nodig, omdat zilver donkerder wordt. Hetzelfde geldt voor brons, koper, koper. Gesmede vazen ​​zullen het gotische interieur en de chalets ondersteunen. En chroom is nodig voor minimalisme, techno, hi-tech.

Plastic modellen zijn lichtgewicht en duurzaam, zijn goedkoop en hebben een grote selectie. Sommige soorten plastic, vooral transparant, verliezen snel hun oorspronkelijke uiterlijk. Het is onwaarschijnlijk dat dergelijke vazen ​​van generatie op generatie worden doorgegeven.

Vaten van Fireclay Ze herinneren aan oude producten, maar ze hebben de voorkeur van moderne stijlen, hoewel dergelijke producten vaak in klassieke interieurs te vinden zijn. Gipsvazen ​​zijn niet duur.Degenen die graag creatief bezig zijn, kunnen gemakkelijk gips in een zelfgemaakte vorm gieten en vervolgens het afgewerkte product schilderen. Concrete opties zijn ontworpen om gevelgebieden, binnenplaatsen en aangelegde gebieden te versieren.

Routebeschrijving van het land (Country, Provence), eco en ethno stijlen kunnen niet zonder producten van natuurlijke geschenken. En de natuur is genereus voor mooie, originele, milieuvriendelijke materialen. Houten vazen ​​hebben een goed ontwerp, maar de gladde wanden van het product met een ongewoon patroon van natuurlijk hout zien er aantrekkelijk uit. Helaas is hout bang voor vocht en droogt het uit bij hoge omgevingstemperaturen.

Bloempotten weven rotan en rieten, ze blijken gezellig, licht, maar passen alleen onder gedroogde bloemen. Soms zijn glazen potten gevlochten met natuurlijk materiaal, in dergelijke producten blijven verse bloemen vers en zien er organisch uit.

Bamboe vazen ​​zijn lichtgewicht en duurzaam. Ze zullen het interieur van de reiziger versieren en de zee- en ecostijl ondersteunen. Vazen uit een natuursteen zien er rijkelijk, vorstelijk uit. Onyx, Agaat, Malachiet, Topaas hebben unieke kleuren en patronen, kijk ernaar, je begrijpt dat de natuur een onovertroffen kunstenaar is.

Maten en vormen

Als je de bloemen overweegt, vraag je je af wat de natuur niet heeft bedacht, alleen de maten en vormen, waardoor deze prachtige, maar kortstondige meesterwerken werden gecreëerd. Vazen moeten er ook bij passen: mooi en divers. Je kunt een bloem niet dopen in een vat dat bij de hand is. Deze prachtige componenten moeten zich verenigen in één geheel, dat wil zeggen in vorm, grootte en andere parameters passen.

Miniatuur-sleutelbloemen versieren kleine kruiken met afgeronde vormen of vazen ​​in de vorm van een bril. Hoe langer de bloemsteel, hoe hoger de vaas moet zijn. Narrow is geschikt voor enkele planten, breed - voor een boeket. Narcissus stelen zien er goed uit in glazen producten. Veldbloemen (sainfoin, zoete klaver, madeliefjes) hebben eenvoudige, ongecompliceerde opties nodig: kannen, keramische potten. Zachte weideboeketten zullen onaangenaam zijn in dure primvazen.

Een glazen vat dat in uitzetting komt, zoals een glas, is goed geschikt voor tulpen, narcissen en irissen. Voor bloemen met lange stelen, moet je niet kiezen voor een transparante vaas, een porseleinen exemplaar is meer geschikt. In een hoge keramische container zien gladiolen, ridderspoor en Nederlandse rozen er prachtig uit.Heldere vazen ​​van eenvoudig glas met weideboeketten versieren het interieur in Provençaalse en landelijke stijl. Om elke bloem te behagen, hebben de vazen ​​een grote variëteit.

 • Cilindrisch ziet er geweldig uit in zowel keramiek als transparant glas. Geschikt voor hoge planten.
 • Ronde patronen zijn er in overvloed: van grote stenen buitenopties tot miniatuurkralen die elegante glazen planken sieren. In groepsverzamelingen worden ronde vazen ​​goed gecombineerd met langwerpige producten die in kleur of materiaal passen.
 • Vierkante en rechthoekige containers zijn nodig voor moderne urbanistische trends (minimalisme, techno, loft).
 • De ongewone, onregelmatige vorm van het schip is het aantrekkelijkst. Het breekt stereotypen en trekt de aandacht, dus er moeten niet zoveel bloemen in zo'n vaas zitten, maar net genoeg om de intentie van de ontwerper uit te voeren. Bijvoorbeeld, voor een vat in de vorm van een fakkel, is een dieprode roos, die de vlam symboliseert, geschikt. Soms wordt een vaas met een onregelmatige vorm gecombineerd met een bloem die de geometrie voortzet.

kleur

Een vaas is een decoratie die het interieur aanvult, en de kleur is belangrijk, vooral in combinatie met planten.Het kan samengaan met het decor of een accent zijn. Mooie dure meubels winnen bij gebrek aan lichtpuntjes, in dergelijke gevallen herhalen de vazen ​​de kleur van het meubilair, maar de bloemen erin kunnen heldere, actieve tonen zijn. Omgekeerd, met een accentvat van ongewone vorm en in uitgesproken kleur, moeten de planten onzichtbaar zijn.

Soms wordt een model geselecteerd in de kleur van de muren: het creëert volume in de lege ruimte, vooral voor vloeropties. Contrastvaten in tweekleureninterieurs, zoals extravagante zwart-wit, zijn in elkaar geslagen als een zwarte vaas tegen een witte achtergrond wordt geplaatst en omgekeerd. Dezelfde technieken werken met gekleurde interieurs. Je kunt een andere interessante truc gebruiken: plaats twee vazen ​​van dezelfde grootte en textuur naast elkaar, maar één zal de kleur van de meubels herhalen en de tweede zal een accent hebben. Heldere producten zijn zo goed dat ze op verschillende niveaus kunnen worden geplaatst: op de vloer, tafel en wandplank.

Elke kleur op zijn eigen manier beïnvloedt de situatie in de kamer.

 • Zwart glanzend vat benadrukt speciale elegantie. Het vereist alleen heldere bloemen: paars, scharlaken, geel, oranje.
 • Zilveren producten vormen een aanvulling op het oosterse en stedelijke interieur.
 • Een bruine pot wint in de aanwezigheid van beige muren of meubels.
 • Een grijstint heeft een heldere toevoeging nodig, de planten moeten flitsen, energetisch actief zijn.
 • Blauw - deze kleur is niet de moeite waard om de situatie te overbelasten, een paar bescheiden vazen ​​volstaan.
 • De groene kleur van het schip past bij ecostijl en liefhebbers van groen interieur.

Stijl en ontwerp

Er zijn geen stijlen die vazen ​​categorisch zouden verwerpen als decoratie. Zelfs ascetisch minimalisme zal adequaat reageren op de verchroomde kopie van eenvoudige, duidelijke vormen. Vanguard en loft bestellen een exclusieve in de vorm van een stuk regenpijp. Pop-art zal de planken versieren met containers gemaakt van merkpannen van Pepsi-Cola. Voor elk appartement is er een eigen speciale vaas. Klassieke interieurs geven de voorkeur aan traditionele materialen - glas, porselein, kristal met zachte, gladde vormen.

Moderne stijlen (hi-tech, minimalisme) worden gekenmerkt door transparante en reflecterende structuren, ze zijn geschikt voor glas- en metaalproducten. Ze spelen met licht, trekken glitter aan, maar zien er tegelijkertijd eenvoudig uit, zonder excessen.Als er behoefte is aan kleur, wordt de vaas geselecteerd volgens de instelling, maar in één sleutel bewaard. In het interieur van het hok, kunt u een vaas van gips, beton, verchroomd metaal invoeren.

Voor etnische stijlen worden gekenmerkt door vaartuigen gemaakt van natuurlijke materialen met folk ornamenten van thematische landen. Op vazen ​​kunnen afbeeldingen zijn van een Griekse meander, totemdieren, hiërogliefen. Het Chinese interieur wordt gedecoreerd met porseleinen vazen ​​met mythische dieren en bamboeproducten. Mozaïekserviezen die de smaak van Arabische sprookjes belichamen, zullen het oosterse thema ondersteunen. Vazen gemaakt van chamotte klei zijn geschikt voor de Griekse stijl.

Beroemde fabrikanten en beoordelingen

Vazen van welke aard dan ook kunnen worden besteld in Ikea-winkels, transparante glasproducten uit hun collecties worden verrast door de verscheidenheid aan geometrische vormen. Afgaand op de beoordelingen hebben bedrijven zich goed bewezen:

 • "Composite Era" - biedt plastic en glazen vazen;
 • "Profservice - Tsjechisch kristal" - u kunt kristalproducten kopen uit de Tsjechische Republiek;
 • India-winkel - modellen uit India;
 • "Kislovodsk Porcelain - Phoenix" - handgemaakte porseleinen vazen.

Hoe te kiezen?

Hoe een vaas kiezen zodat deze mooi en modern is? Eerst wordt het doel bepaald voor wat het nodig heeft. Als we op zoek zijn naar een paar van een ronde rode lamp, dan moet de vaas ook rood en rond zijn. Je kunt de leegte vullen met een groot vlootvat. Creëer een gemoedelijke sfeer van een groep glazen producten. Om het spiegelthema in het interieur te ondersteunen, kunnen verchroomde kopieën worden gemaakt.

Voor grote huiskamers passen massieve vazen, materiaal en kleur wordt geselecteerd rekening houdend met de situatie. In de kleinere hal hebben we schepen nodig die evenredig zijn met de ruimte.

In de keuken zijn weidebloemen altijd geschikt, en dus vazen ​​gemaakt van natuurlijk materiaal, met uitzondering van koude minimalistische eetzalen, waar hoge flessen gehard glas de rol van een vaas kunnen spelen. De slaapkamer wordt gekenmerkt door vazen-lampen of warme kalme vaten voor bloemen in pastelkleuren. Tinten kunnen samenvallen met kussens en andere decoraties.

Een lege hoek in de gang wordt ingenomen door een smalle lange vaas.

Schepen voor kinderkamers kiezen voor licht, van onbreekbare materialen. Kinderen kunnen er potloden in bewaren of ze gebruiken voor kleine voorwerpen. Voor de badkamer zijn geselecteerde modellen van keramiek en chroom.Gedroogde bloemen worden als vulstof gebruikt.

Succesvolle voorbeelden en opties

Vazen zijn bedoeld voor zowel live boeketten als voor composities van kunstmatige planten. Maar ze zijn volledig zelfvoorzienend om te doen zonder te vullen. Een prachtig voorbeeld van een gebeeldhouwde vaas. Handwerk in etnische stijl (Afrika). Vaas- "banaan" voor één bloem.

De plotoptie - "Handtas", met de hand geschilderd. Glazen vaas "Garden". Tot slot kan worden gezegd dat vazen ​​een volledig waardeloos item zijn. Ze verdichten hoeken, zetten accenten. Ze moeten verschillende vormen en maten hebben om te passen bij elk gegeven boek.

Zie de volgende video voor informatie over het kiezen van een glazen vaas.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer