Porseleinen vazen: soorten, ontwerp en gebruik in het interieur

Vazen - een van de decoratieve elementen die in bijna elke stijl past. Bijzonder interessant zijn de oude modellen, omdat hun schoonheid niet vervaagt met de tijd, maar alleen luxueuzer en expressiever wordt. Porseleinen vazen ​​in China zijn een combinatie van tederheid en nobele chic. Wat zijn interessante modellen zoals ze zijn, hoe ze in het interieur kunnen worden gebruikt, beschouwen we in dit artikel.

Materiële functies

Vertaald uit het Arabisch betekent porselein "behoren tot de keizer, keizerlijk". Het materiaal kreeg zijn naam omdat alleen zeer rijke mensen het konden betalen. Het eerste porselein is gemaakt door Chinese pottenbakkers, ze hebben echt unieke stukken gemaakt. In Europa werden ambachten aan het begin van de achttiende eeuw gebracht.Het was een echte sensatie, want daarvoor hadden inwoners van Europese landen zo'n genade en verfijning niet gezien. Vervolgens viel het product in Rusland. Nu biedt elke interieur- en vaatwerkwinkel klanten een enorm assortiment porseleinproducten.

Er zijn drie hoofdtypen porselein: hard, zacht en bot.

 • Hard porselein - Dit is een uniek materiaal dat is gemaakt van Chinese steen. Dergelijke producten op zwaar gewicht, ze zijn vrij sterk, maar kunnen goed worden verbroken door een sterke slag. Hard porselein is het favoriete materiaal van Chinese meesters.
 • Zacht (kunst) porselein - de oprichting van Europeanen. Toen de Europeanen de prachtige Chinese beelden en vazen ​​zagen, probeerden ze het materiaal te reproduceren, maar er zat toch geen hardheid in. Het afvuren van dergelijk porselein vindt plaats bij lagere temperaturen, dus het is een beetje poreus qua uiterlijk.
 • Bone china - het meest zeldzame en dure materiaal. Het is ontwikkeld in Engeland en heeft bijgedragen aan het standaard recept beenas. Dit materiaal is erg sterk, transparant. Vazen zijn ongelofelijk dun en elegant.

Daarnaast is het vermelden waard zoiets als koud porselein.Natuurlijk heeft hij niets te maken met echt Chinees materiaal.

Dit is een mengsel van verschillende elementen:

 • lijm;
 • zetmeel;
 • glycerol;
 • maïsmeel.

Koud porselein wordt gebruikt om met je eigen handen te beeldhouwen, je kunt er alles van maken. Het materiaal thuis voorbereiden is ook niet moeilijk.

variëteiten van vazen

Porseleinen vazen ​​zijn de perfecte aanvulling voor elk interieur. Met hun hulp kunt u een kamer een ingetogen luxe geven, de decoratie nieuw leven inblazen, de gekozen richting aanvullen. Ook is een vaas een win-win voor degenen die nog niet weten welke accessoires de kamer moeten inrichten.

vloer

Een kenmerk van de vloervazen ​​is dat ze meestal groot zijn. Ze kunnen niet achter de stoel of de bank worden geduwd, achter de deur worden geplaatst - dergelijke modellen moeten op de eerste plaats in de kamer zijn en de ogen van de eigenaars en gasten verrukken. Deze optie is echter mogelijk niet geschikt voor elke kamer. Als de kamer klein is, ziet een grote vaas er belachelijk uit, de indruk zal worden gewekt dat dit item op wonderbaarlijke wijze hier is terechtgekomen. Kies zulke vazen ​​voor ruime, grote kamers - pas dan zullen ze harmonieus het interieur aanvullen.

Het is een goed idee om deze modellen te gebruiken voor kleuren. Als je droge bloemen legt, zullen ze het interieur subtieler, verhevener maken. Levende planten zien er ook erg mooi uit, maar ze moeten correct worden gekozen. Voor een witte vaas passen volumetrische takken van orchideeën, rozen, lelies.

Desktop

Tafelvazen ​​nemen in de regel kleine maten op. Ze zien er goed uit op de salontafel, rekken, nachtkastjes. Het is heel belangrijk om te kiezen voor het perfecte silhouet - in de moderne stijl zien de ronde vazen ​​met ronde buik er prachtig uit, in de klassieke - lange en dunne contouren. Een interessante oplossing zou zijn om verschillende vazen ​​van hetzelfde type op te halen en er een hele compositie van te maken.

Kleuren en afbeeldingen

De eerste vazen ​​gemaakt door Chinese ambachtslieden waren meestal wit. Er waren geen patronen of patronen op. Pas veel later begonnen ze ongewone sieraden en applicaties op modellen te maken.

 • De standaardversie is een witte vaas. Het is perfect voor zowel klassieke als minimalistische stijlen. Het is noodzakelijk om rekening te houden met het algemene interieur. Als het in donkere tinten is, is de witte vaas niet op zijn plaats.Dit model is geselecteerd voor lichte, ruime kamers.
 • Het oorspronkelijke idee zou zijn om een ​​zwarte antieke vaas te kopen. Ze ziet er goed uit in een klassieke stijl en kan dergelijke extravagante richtingen als glamour en fusion ook aanvullen. Deze vaas ziet er geweldig uit in een wit of crème interieur en wordt een koud, uitgesproken accent.
 • Heldere warme kleuren, zoals rood, roze, geel is een goede aanvulling op een licht interieur. Maar vergeet niet dat het kiezen van een model van niet-standaard kleur, u rekening moet houden met het algemene concept. Als uw kamer bijvoorbeeld groen is, ziet een rode vaas er belachelijk en zelfs uitdagend uit.
 • Kalmele porseleinen vazen blauw, blauw en paars passen zowel in de klassieke stijl als in de richting van het hok, land, fusion. Zorg er bij het kopen van deze variëteit voor dat het interieur minstens één accessoire van een vergelijkbare kleur heeft.

Meestal geven kenners van strengheid en consistentie de voorkeur aan vazen ​​zonder excessen. Meer moderne stijlen hebben echter niet alleen een solide witheid, maar ook interessante tekeningen van verschillende kleuren, evenals de toevoeging van andere materialen.Porseleinen vaas met spatten van brons is een origineel idee voor het interieur, dat "antiek" is gedecoreerd. Meestal maken brons de handvaten of de basis van het product, de rest is gemaakt van porselein. Dergelijke vazen ​​zijn alleen relevant in het oude interieur, waar ze andere soortgelijke kunstwerken zullen aanvullen.

Prints met bloemen zijn de favoriete foto's van vrouwen. Deze vaas kan worden veredeld met een klassiek interieur, maar vergeet niet dat bloemen in kleur moeten worden gecombineerd met het basisbereik van de kamer. Een interessante oplossing zou zijn om een ​​vaas met afbeeldingen van dieren te kopen. Dit kunnen tijgers, leeuwen en paradijsvogels zijn. Het model met kikkers ziet er prachtig uit - zo'n vaas zal elke gast opvrolijken.

Abstracte en ongebruikelijke tekeningen worden het best gebruikt in moderne stijlen, waar ze er het meest voordelig uit zullen zien.

Tips en trucs

Als u een echt waardevol artikel wilt kopen, moet u letten op de producten van de Imperial Porcelain Factory. Deze plant heeft 270 jaar werk, in haar catalogus is er een enorm assortiment vazen ​​en andere porseleinproducten. Daarnaast organiseert het bedrijf voortdurend tentoonstellingen en masterclasses over schilderkunst.

Het is erg belangrijk om de stijl van de kamer te overwegen bij het kopen van een vaas. Klassieke stijlen vereisen terughoudendheid in kleuren en ontwerpen, moderne trends zullen de helderheid en verbeelding ondersteunen. Stijlen zoals loft en hightech, zorgen ervoor dat de koele glans van wit of zwart porselein wordt aangevuld.

  Van plan om een ​​vaas te gebruiken voor bloemen, moet je het verzadigde product verlaten. Sobere witte gamma's zijn welkom, die worden afgewisseld door heldere, kleurrijke rozen of gerbera's. Het wordt ook aanbevolen om een ​​bepaalde vorm te kiezen - een rond of vierkant model is een goede oplossing.

  Koop voor grote boeketten producten in Japans formaat, een enkele tak van sakura ziet er net zo aantrekkelijk uit. Als u van plan bent om een ​​enkele roos of lelie in een vaas te doen, is het beter om te kiezen voor een dun en lang product. Die modellen die alleen zijn ontworpen voor decoratief formaat, kunnen verschillende vormen hebben.

  Hoe je een koud porselein met je eigen handen maakt, zie de volgende video.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer