Vazen voor bloemen Bohemen uit Tsjechië: soorten en gebruik in het interieur

 Vazen voor bloemen Bohemen uit Tsjechië: soorten en gebruik in het interieur

Boheemse kristallen vazen ​​hebben een lange geschiedenis van hun uiterlijk en bestaan. Ondanks de verandering in modetrends in het ontwerp van huizen en appartementen, blijven de vazen ​​van Bohemia hun populariteit behouden. Ze worden niet alleen gebruikt voor bloemen, maar ook als een helder accent van het interieur.

Korte geschiedenis van Boheems glas

De productie van glas in de Tsjechische Republiek is een van de oudste industrieën, wereldwijd bekend voor meer dan 600 jaar. Voor het eerst vermelden kronieken glasblazers uit de Tsjechische Republiek in het midden van de XIII eeuw. En na 300 jaar bereikte het aantal Tsjechische glaswerkplaatsen honderden. De snelle groei van het vakmanschap bij de productie van glas begon met de massale verhuizing van Saksische meesters, en het jaar 1684 werd een belangrijk fenomeen in de glasgeschiedenis.Meester Muller ontving een glas van dergelijke zuiverheid en transparantie, dat nog niet eerder is gezien. Het resulterende glas werd "Boheems kristal" genoemd, aangezien het westelijk deel van de Tsjechische Republiek Bohemen heette. Een nieuwe technologie werd snel populair in heel Europa.

In de achttiende eeuw stond de glasproductie in de Tsjechische Republiek bovenaan. Beste Boheemse glaswerk versierde vele Europese huizen van koningen. Boheems kristal is een voorbeeld geworden om in veel landen glasblazers te volgen. De eeuwenoude tradities worden zorgvuldig gadegeslagen door moderne meesters. Tot nu toe zijn veel processen handmatig gedaan met behulp van oude technologie. Elk jaar worden tientallen miljoenen kristallen en glazen producten met modern design geproduceerd. Tsjechisch glaswerk dat in de 19e eeuw werd gemaakt, verliest zijn populariteit niet. Oudere exemplaren worden bewaard in musea of ​​geveild voor veel geld.

types

Bohemen-vazen ​​zijn glas en kristal. Het principe waarmee het product zich verhoudt tot glas of kristal is gebaseerd op de aanwezigheid van lood in een vaas. Simpele glasproducten bestaan ​​uit niet meer dan 4% lood. In kristal is er meer dan 10%.In het elite-kristal is lood verantwoordelijk voor 30%. Deze component is erg belangrijk voor de consistentie van het glas, omdat dit het glas meer buigzaam en elastisch maakt. Wat de meester in staat stelt om moeilijkere en kleurrijke vormen uit te voeren. Lood geeft glas een speciale reflecterende en brekende eigenschap.

Bohemia glazen en kristallen vazen ​​worden op drie manieren geproduceerd: geblazen, getekend en geperst. De eerste variëteit wordt geblazen in een vorm van een bepaalde breedte en hoogte. De getekende lijnen worden met de hand uitgerekt, alleen de basis heeft de vorm. Ze hebben een groot been en dikke, gladde wanden.

Door de vorm van de randen van het product zijn verdeeld:

  • gladde randen worden vaak onderscheiden door kleur of edelmetaal;
  • tandwielen zijn niet erg gebruikelijk, maar bestaan ​​nog steeds;
  • Snijkanten zijn typisch voor vormgevers.

De verscheidenheid aan vormen die tegenwoordig worden geproduceerd, is veelzijdig. Overweeg de basisvormen van Bohemia kristallen vazen ​​voor bloemen.

  • Klassieke vazen voor bloemen hebben ze meestal een kleine stabiele bodem en breiden ze geleidelijk uit naar boven.
  • "Jardiniere". Een van de meest voorkomende vormen van Tsjechisch glas. Het verschilt van de klassieke vorm door zijn kleine formaat en kleine dikke been.op een ronde of vierkante steun.
  • ontwerp producten kunnen van de meest ongewone vorm zijn.
  • Vloervazen. Vrij groot en omvangrijk. Vaak worden ze niet gebruikt voor het beoogde doel, maar decoraties spelen een rol in het interieur.
  • Antiek. Ze hebben de karakteristieke kenmerken van de originele kopieën: pretentie, een groot aantal kleine elementen, de aanwezigheid van verguldsel en kleine handvatten aan de zijkanten. Gekocht door echte kenners van Tsjechisch glas en opgeslagen als historische artefacten.

In kleur zijn er transparante, gekleurde en gemengde kopieën. Het maken van gekleurd kristal is een complex proces dat speciale kennis en vaardigheden vereist. Een gekleurde laag wordt bovenop een dunne transparante kristallaag gelegd en bovenop wordt opnieuw een transparante laag aangebracht. Zulk werk is erg arbeidsintensief en wordt gemaakt door echte meesters van hun vak.

De kleurenlaag wordt verkregen door toevoeging van bepaalde mineralen. Mangaan schildert bijvoorbeeld kristal in roze of paars. Koperoxide geeft een blauwe tint. Voor glas en kristal, dat de Tsjechische Republiek produceert, wordt het gekenmerkt door een kleurloze snit op een kleurrijke achtergrond. Het wordt gemaakt door patronen op de kleurenlaag te snijden, waardoor de onderste kleurloze laag wordt geopend.De glazen vazen ​​in Bohemen, gedecoreerd met artistieke schilderkunst, modellering, verguldsel en zilver, zijn een groot succes.

Moderne fabrikanten

Crystalite Bohemen - Het bedrijf, opgericht in het najaar van 2009, verenigt twee ondernemingen die glas en kristal produceren. Ten eerste bestaat de fabriek van Svetla nad Sazavoysky sinds 1967. Vandaag is het volledig geautomatiseerd. Produceert servies voor drankjes, vazen ​​en andere decoratieve voorwerpen.

De tweede onderneming van het bedrijf "Květná" gelegen in de stad Strany. Werkt sinds 1794. Alle werkzaamheden in deze fabriek worden met de hand gedaan. Ook "Kvetna" houdt zich bezig met verschillende glasdecoratie. Beide planten communiceren met elkaar. Titanium wordt aan de glasmassa toegevoegd, waardoor de producten veel sterker worden.

Assortiment Crystalite Bohemen voortdurend bijgewerkt met nieuwe series. De nieuwste noviteiten van klassieke transparante Boheemse vazen ​​verschenen in cadeausets van Origami, Barley Twist, Casablanca, Dynasty. Elk model heeft zijn eigen ontwerp en kenmerken. Casablanca is bijvoorbeeld een standaard Boheemse vaas op de stengel met een prachtig reliëfpatroon. Alle modellen van geschenkverpakkingen zijn gemaakt op automatische productie.

Het is vermeldenswaard een reeks handgemaakt Optisch ritme. Dit is een serie unieke Boheemse vaz van complexe vormen. Verkrijgbaar in verschillende maten van 17 tot 29 en in verschillende kleuren - groen, lichtblauw en zwart. Het assortiment vazen ​​voor bloemen biedt glaswerk, gepolijst en glad kristal, exclusieve vazen ​​en opties met stucwerk. Het aantal geproduceerde modellen is meer dan 400.

Hoe kies je het juiste kristal?

Volgens de wereldstandaard moet het Boheemse kristal bestaan ​​uit kalium-calciumglas en loodoxide. Hoe hoger het loodgehalte, hoe sterker de vaas. Gegevens over het percentage lood in kristal zijn te vinden op een papieren label dat op het product is geplakt. Dit loodkristal mag niet minder dan 24% hebben.

Het exacte teken dat de vaas met de hand is gemaakt - kleine verschillen, evenals de aanwezigheid van een verbindingsnaad aan de onderkant. Als het kristalpatroon in het licht flikkert met alle kleuren van de regenboog, dan heb je in je handen een kwaliteitsmonster. De prijs van het product hangt ook af van het patroon: hoe dunner en eleganter het is, des te duurder het artikel.

Voel de rand van de vaas. In echt kristal moet het een beetje spits zijn, maar niet gesneden. Op het gewicht van het product moet ook aandacht worden besteed.Het is niet nodig om de vaas te wegen, maar gewoon op te pakken. Een echte kristallen vaas zal zwaar zijn.

Controleer het kristallen gongsignaal. Na het raken van een vaas met een potlood, zou het bellen ongeveer 4 seconden moeten duren. Als het product gebreken, blaren en waas vertoont, geef dit dan aan de verkoper. De aanwezigheid van problemen in het product duidt op een nep- of slechte kwaliteit.

Bohemian vazen ​​in het interieur van het huis

Moderne interieurs zijn in perfecte harmonie met grote vloervazen. Ongebruikelijke vormen van kristallen vazen ​​zonder enige toevoegingen zullen de kamer effectief versieren. Als deze ontwerpoptie te origineel is, kun je op de eeuwige klassiekers blijven. De wanden van delicate pastelkleuren, een marmeren open haard, een kristallen hanglamp die aan de muur hangt en een spiegel in een gouden lijst worden subtiel benadrukt door een dikke kristallen vaas met een boeket pioenrozen.

In Franse en Provençaalse stijl worden vazen ​​gemaakt van kristal met veld- of tuinbloemen vaak gebruikt. In de Provence zijn grote vazen ​​niet helemaal geschikt. Het is beter om de voorkeur te geven aan verschillende kleine vazen ​​van dezelfde stijl met een verscheidenheid aan bloemstukken die een aantrekkelijk interieuraccent zullen worden.Een grote vaas met vuren of droge takken zal een prachtige aanvulling zijn op de feestelijke winterdecoratie. Droge takken moeten ten minste één dag in een zoutoplossing worden bewaard om ze het effect van rijp te geven. Het is mogelijk om dergelijke composities te versieren met lichten, gekleurde guirlandes en kleine balletjes. LED-krans toont prachtig de breking van kristal.

Crystal heeft een groot decoratief vermogen in tegenstelling tot glasproducten. Snijden en graveren creëren extra reliëf en expressiviteit voor kristalproducten. En vele facetten die licht breken, helpen het product te schitteren met alle kleuren van de regenboog. Kristallen vazen ​​zijn een onmisbaar item van luxe, dure interieurs. Al eeuwenlang zijn handwerk gemaakt van kristal een symbool van rijkdom. Alle vazen, ongeacht hun vorm, grootte en ontwerp, voeren praktische en decoratieve functies uit.

Kristalproducten kunnen een onafhankelijk element van het decor zijn, vanwege de helderheid en elegantie. Tegelijkertijd zullen ze perfect omgaan met hun directe functie en zullen ze elke bloemschikking aanvullen. Bloemen worden meestal in kleine bloemen met kleine stengels geplaatst.Hoge bloemen worden in lange ovale vazen ​​met afgeplatte zijkanten of hoge smalle vazen ​​geplaatst. Brede komvormige vazen ​​zijn ideaal voor grote hangende composities.

Met een modern assortiment kristallen vazen ​​kunt u een product kiezen voor elke smaak en kleur. Catalogi van het bedrijf voor de vervaardiging van kristallen bieden vazen ​​in de vorm van flessen en amfora, silhouetten, abstracties en kristallen. Je kunt gemakkelijk een klassieke kristallen vaas kopen. Dergelijke kopieën zijn altijd te vinden in de winkelschappen.

Zie de volgende video voor informatie over het kiezen van Bohemia-bloemenvazen ​​uit Tsjechië.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer